Είδηση: Απώλειες 5,1 δισ. ευρώ αναμένεται να έχουν ακόμη και τα προβληματικά ασφαλιστικά ταμεία από το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων. Με βάση την ευρωπαϊκή συμφωνία της 21ης Ιουλίου 2011, οι κάτοχοι των ομολόγων πρέπει -μέχρι την 9η Σεπτεμβρίου- να μετάσχουν εθελοντικά στη διαδικασία ανταλλαγής, έτσι ώστε να συγκεντρωθεί ένα ποσό που θα φτάνει τα 135 δισ. του ελληνικού χρέους (τίτλοι που λήγουν έως το 2020).
Αν και αρχικά είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι δεν θα μετάσχουν τα ασφαλιστικά ταμεία στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (η οποία -μεταξύ άλλων- προβλέπει ανταλλαγή των παλαιών τίτλων με νέα, αξιολόγησης «ΑΑΑ», αλλά με μειωμένη ονομαστική αξία έως 21%), τελικά χθες ανακοινώθηκε στους διοικητές των Ταμείων ότι θα πρέπει να μετέχουν στην ανταλλαγή. Και όχι μόνο για τα ποσά που τα Ταμεία επένδυσαν στα ομόλογα, αλλά και για τα ποσά που μετέφεραν, βάσει του νόμου, στην Τράπεζα της Ελλάδος και αυτή, με τη σειρά της, τοποθετούσε σε κρατικά ομόλογα.
Οπως αναφέρθηκε στη σχετική σύσκεψη, που έγινε χθες στον Οργανισμό Διαχείρισης του Χρέους (ΟΔΔΗΧ), τα συνολικά επενδεδυμένα κεφάλαια των ασφαλιστικών φορέων σε κρατικά ομόλογα ανέρχονται στα 25 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής του οργανισμού, Π. Χριστοδούλου, σύστησε στους προέδρους των Ταμείων να αποδεχτούν την (σε εθελοντική βάση) ανταλλαγή των ομολόγων που διαθέτουν, καθώς «αυτά που θα πάρετε είναι καλύτερα». Με την έννοια ότι τα υφιστάμενα «χαρτιά», αν επιχειρηθεί να ρευστοποιηθούν στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, δεν αξίζουν πάνω από 50%-60% της ονομαστικής αξίας.
Ετσι, με τα νέα εγγυημένα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό EFSF ανά χείρας τα Ταμεία θα μπορούν να τα ρευστοποιήσουν στη δευτερογενή αγορά και να καλύψουν τις ανάγκες τους το μεσοδιάστημα, δεδομένου ότι οι νέοι «κουρεμένοι» τίτλοι θα έχουν 30ετή διάρκεια. Στη λήξη τους δε τα Ταμεία δεν θα υφίστανται με τη σημερινή τους μορφή, ενώ οι ανάγκες για καταβολή συντάξεων θα είναι πολλαπλάσιες...
Ωστόσο, από την ανταλλαγή τα Ταμεία θα καταγράψουν απώλειες κοντά στα 5,1 δισ. ευρώ, στο 21% των σημερινών τίτλων, αξίας 25 δισ., που διαθέτουν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι οργανισμοί κοινωνικής πολιτικής (ΟΑΕΔ, η Εργατική Κατοικία κ.ά.), όπως αποκάλυψε χθες ο κ. Χριστοδούλου.
Επιπροσθέτως, αναλυτική καταγραφή των αναγκών των Ταμείων και των αντίστοιχων εκροών του προϋπολογισμού, καθώς και των πλεονασμάτων, που θα καταγράψουν φέτος τα Ταμεία επιδιώκουν οι επιτηρητές. Προς τούτο χθες έγινε και νέα συνάντηση των κ. Βενιζέλου και Κουτρουμάνη με την αντιπροσωπεία της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών. Ο υπουργός Εργασίας υποστηρίζει ότι φέτος το πλεόνασμα θα ανέλθει στα 2,8 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι οι εισφορές υπέρ ανεργίας των δημοσίων υπαλλήλων (2%) θα καταγράφονται σαν έσοδα του προϋπολογισμού (470 εκατ. ευρώ φέτος) και ακολούθως θα μεταφερθούν περί τα 250 εκατ. στον ΟΑΕΔ για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων απασχόλησης. Τα υπόλοιπα και μέχρι τα 500 εκατ., που απαιτούνται φέτος για τον ΟΑΕΔ, λόγω και αύξησης της ανεργίας και της σχετικής ανάγκης σε επιδόματα θα προέλθουν από την αύξηση της σχετικής εισφοράς στον ιδιωτικό τομέα (στο 5% από 4%).
Σχόλιο: Όταν ανακοινώθηκε η "μεγαλειώδης" συμφωνία του Ιουλίου που "έσωσε" κατά την κυβέρνηση την χώρα μας, είχαμε εκφράσει την ανησυχία μας για το ποιοι θα έχαναν από τη συμφωνία αυτή (διαβάστε τη σχετική ανάλυση εδώ). Δυστυχώς οι προβλέψεις βγήκαν αληθινές: μιας και οι αριθμοί δε βγαίνουν, τ' ασφαλιστικά μας ταμεία (τα οποία μέχρι πρότινος ήταν κατηγορηματικά αποκλεισμένα από τη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων στην οποία θα συμμετείχαν "μόνο" τραπεζικοί οργανισμοί, κατά βάση ξένοι) θα συμμετάσχουν "εθελοντικά", έχοντας ως πρόσχημα την μελλοντική αύξηση της πραγματικής αξίας του χαρτοφυλακίου τους και την ενίσχυση της προσπάθειας για διάσωση της ελληνικής οικονομίας (την οποία άλλη ετοίμασαν προς όφελός τους, ρίχνοντας τα μεγαλύτερα βάρη στους εγχώριους δανειστές, που ούτως ή άλλως αγόραζαν υποχρεωτικά κρατικά ομόλογα).
Όσο κι αν αυτό ήταν αναμενόμενο (για πολλούς από εμάς), αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη αγανάκτηση είναι η καταγραφή της εισφοράς του 2% (που παρακρατείται υπέρ των ανέργων από τους μισθούς των Δημοσίων υπαλλήλων) ως έσοδο του τακτικού προϋπολογισμού. Πέραν του ότι το κράτος φορολογεί για να κάνει τέτοιες παροχές (άρα η εισφορά είναι απαράδεκτη εξ' αρχής), θα ήταν στοιχειώδες τα χρήματα αυτά να περνούν απευθείας στον ΟΑΕΔ ώστε να μπορεί ν' ανταπεξέλθει στην αύξηση της ανεργίας (λεπτομέρειες εδώ), αντί να προσπαθεί με δράσεις-γιαλαντζί (δείτε σχετικά εδώ) να κάνει κοινωνική πολιτική αφού τα χρήματα που λαμβάνει από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν επαρκούν για σοβαρές κινήσεις. Αντ' αυτού και προωθεί νέες στρατιές συμβασιούχων (διαβάστε εδώ σχετικά) και καταθέτει "υπέρ εαυτού" σχεδόν το ήμισυ των σχετικών εσόδων, άνευ οποιασδήποτε δικαιολογίας με τα επιδόματα ανεργίας να παραμένουν σε επίπεδο Κίνας...
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Περίπου 100.000 παιδιά με ειδικές ανάγκες υπάρχουν στη χώρα και οι άθλιοι τόσα χρόνια είχαν καταφέρει στο «εθνικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα για άτομα με ειδικές ανάγκες» να μετέχουν μόνο 3.000 παιδάκια.
Τώρα αποφάσισαν να το καταργήσουν κι αυτό για «να σωθεί η πατρίδα», λες και τούτα τα παιδιά δεν είναι «πατρίδα». Έτσι, τέσσερις κατασκηνώσεις θα παραμείνουν κλειστές φέτος το καλοκαίρι προς δόξα της αντιμετώπισης της κρίσης.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση της κατασκήνωσης στη Λεπτοκαρυά Πιερίας, μία από τις μεγαλύτερες για άτομα με ειδικές ανάγκες, που ύστερα από 30 χρόνια ανέστειλε τη λειτουργία της. Το ετήσιο κόστος λειτουργίας της κατασκήνωσης ήταν 200.000, ποσό δυσβάσταχτο, ως φαίνεται. Όμως, αλλού είναι ο λάκκος της φάβας. Η αξία του παραλιακού οικοπέδου της κατασκήνωσης, το οποίο ανήκει στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αποτιμάται από 15 έως 20 εκατ. ευρώ και βρίσκεται κοντά σε ξενοδοχειακές μονάδες. Και ο εν λόγω χώρος φαίνεται ότι εντάσσεται στο πρόγραμμα «αξιοποίησης της δημοσίας περιουσίας». Άλλο ένα χτύπημα στο καταρρακωμένο κοινωνικό κράτος.
Πηγές ειδήσεων: "Ελευθεροτυπία", "Δρόμος της αριστεράς"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου