Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Συμφωνία για νέο Μνημόνιο και δάνειο από Ε.Ε., ΔΝΤ και ιδιώτες



Είδηση: Την ένταξη της Ελλάδας στον νέο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. υπό εξαιρετικά αυστηρές προϋποθέσεις, την επιμήκυνση των υφιστάμενων δανείων που έχει πάρει η χώρα και ταυτόχρονα την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα περιλαμβάνει το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας ύψους 158 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσαν λίγο μετά τις 10 οι Ρομπάι, Μπαρόζο και Παπανδρέου. Σύμφωνα με την τελική απόφαση της Ε.Ε. 109 δισ. ευρώ θα είναι το νέο δάνειο από Ευρώπη και ΔΝΤ, 37 δισ. ευρώ η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και τα υπόλοιπα 12 δισ. θα προέλθουν από την επαναγορά ομολόγων. Στο «πακέτο» περιλαμβάνεται ακόμα και μείωση επιτοκίων στο 3,5% και για τις Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Ο Χ.Μ.Μπαρόζο ξεκαθάρισε πως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα αφορά αποκλειστικά στην Ελλάδα και πρόσθεσε πως το πρόγραμμα απαιτεί την αυστηρή τήρηση των όρων από την Ελλάδα. Ρομπάι και Μπαρόζο τόνισαν επίσης την ανάγκη η Ευρώπη να απεξαρτηθεί από τους οίκους αξιολόγησης, χωρίς πάντως να κάνουν εκτενέστερες αναφορές στο θέμα.

"Δεν θέλω να προκαταλάβω οποιαδήποτε απόφαση" σχολίασε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Ζ. Κ. Τρισέ, ο οποίος με αυτό τον τρόπο απέφυγε ερώτηση σχετικά με το αν η συμφωνία συνιστά "επιλεκτική χρεοκοπία" για την Ελλάδα. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να παρασχεθεί βοήθεια στις ελληνικές τράπεζες.

Τι προβλέπει η συμφωνία:

Το τελικό κείμενο της συμφωνίας που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής αναφέρει μεταξύ άλλων:

- Το συνολικό ποσό για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας στο πλαίσιο του 2ου προγράμματος ανέρχεται σε 109 δισ. ευρώ. Προβλέπονται χαμηλά επιτόκια, που νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί προσδιόρισε στο εύρος του 3,5% - 4%. Οπως είπε ο ίδιος ο μηχανισμός που είναι πια γνωστός ως EFSF θα μπορεί να παρεμβαίνει τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων υπό τον συντονισμό και τις οδηγίες της ΕΚΤ. "Θα παρακολουθούμε πολύ στενά την αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος, που θα βασίζεται στη διαρκή αξιολόγησή του από την Κομισιόν σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ" αναφέρεται στο κείμενο που είναι δηλωτικό του στενής εποπτείας υπό την οποία θα βρίσκεται η χώρα.

- Τα δάνεια που θα θα δοθούν από το EFSF αντί 7,5 χρόνια θα έχουν διάρκεια "τουλάχιστον 15 χρόνια και έως 30 χρόνια με 10ετή περίοδο χάριτος".

- Δημιουργείται ομάδα εργασίας στην Κομισιόν που σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές για τη διαμόρφωση ενός προγράμματος ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

- Ο ιδιωτικός τομέας θα συμμετέχει σε εθελοντική βάση. "Η καθαρή του συνεισφορά εκτιμάται στα 37 δισ. ευρώ" ωστόσο υπάρχει μια υποσημείωση στο κείμενο της συμφωνίας που λέει πως το ανωτέρω ποσό αφορά στην περίοδο 2011-2014. Γίνεται επίσης λόγο για πρόγραμμα επαναγοράς χρέους, ύψους 12,6 δισ. ευρώ, ενώ για την περίοδο 2011-2019 η συνολική συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα "εκτιμάται στα 106 δισ. ευρώ".

Σχόλιο: Λυπόμαστε που θα χαλάσουμε το κλίμα ενθουσιασμού που έχει καταβάλει τα ΜΜΕ αλλά δυστυχώς αυτό που περιμέναμε όλοι, δηλ. μια κίνηση που θα μειώσει δραστικά το χρέος της χώρας μας δεν έγινε. Υπήρξε μια ιστορική ευκαιρία για την χώρα μας ν' αποσείσει ένα ολοένα διογκούμενο χρέος και την Ε.Ε. ν' αποδείξει ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει τα κράτη-μέλη της ν' αντιμετωπίσουν μια οικονομική κρίση, δείχνοντας ότι η "Ενωμένη Ευρώπη" είναι κάτι παραπάνω από οικονομική ένωση.

Αντ' αυτού είχαμε μια "νέα" χρηματοδότηση (η οποία πάντως είχε πέσει στο τραπέζι εδώ και μήνες) στη οποία: α) Οι τράπεζες παίρνουν καινούργιο πακέτο βοήθειας (στα 100 τόσα δις. που έχουν πάρει μέχρι σήμερα). Τα χρήματα αυτά μέχρι σήμερα δεν πήγαν στην πραγματική οικονομία, και χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματοδοτήσουν (!!!) τον δανειστή τους, δηλ. το ελληνικό κράτος (!!!) με υψηλά επιτόκια δίνοντας τους υπερκέρδη.
β) Η αγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά δεν εξιδικεύτηκε, ούτε γενικεύτηκε. Έτσι η πλειοψηφία του πακέτου θα είναι βοήθεια για την κάλυψη των δανείων στην ονομαστική τους αξία, πράγμα που μαθηματικά σημαίνει ότι σε λίγα χρόνια πιθανότατα θα χρειαστούμε καινούργια δάνεια (με αντάλλαγμα καινούργιες παραχωρήσεις), αφού οι ανάγκες της χρηματοδότησης της χώρας παραμένουν μεγάλες (διαβάστε εδώ σχετικά). Και τότε δεν θα υπάρχει ούτε ΔΕΗ να πουληθεί, ούτε θα μπορούν να γίνουν καινούργιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.
γ) Η συμμετοχή των ιδιωτών, εκτιμάται αλλά δεν είναι σίγουρη. Πληροφορίες λένε ότι το βάρος θα πέσει στους εγχώριους δανειστές δηλ. τις τράπεζες και τ' ασφαλιστικά ταμεία όπως έχουμε αναφέρει εδώ. Έτσι κατά πάσα πιθανότητα οι ξένοι "δανειστές" θα βγουν αλώβητοι ΚΑΙ από αυτήν την κρίση σε μεγάλο βαθμό. Αλλά και ακόμα και αν συμμετάσχουν οι επιλογές είναι αρκετές, οι όροι είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί όπως και τα επιτόκια, πράγμα που μπορείτε να διαπιστώσετε εδώ.
δ) Τα χρήματα ΔΕΝ πάνε στην ανάπτυξη, αλλά στην αποπληρωμή δανείων. Δεν παρουσιάστηκε ένα συγκεκριμένο σχέδιο επενδύσεων και ανάπτυξης με ιδίες δυνάμεις (έστω και υπό την μορφή "Σχεδίου Μάρσαλ"). Η δημιουργία ομάδας εργασίας δεν αποτελεί την εγγύηση αποτελέσματος. Αυτό το σημείο είναι κομβικό γιατί αυξάνει τους φόβους "ξεπουλήματος έναντι πινακίου φακής" και δε δίνει προοπτική στο κουρασμένο και χτυπημένο οικονομικά, ενεργό πληθυσμό της χώρας.
ε) Η χρεωκοπία (επιλεκτική ή κανονική) δεν έχει αποφευχθεί. Στα χαρτιά μπορεί οποιοσδήποτε από τους οίκους αξιολόγησης να μας υποβαθμίσει κι άλλο. Αμφιβάλλουμε αν αυτό έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην χώρα μας αλλά παραμένει σίγουρα ένα αξιοσημείωτο γεγονός.
στ) Η μακρά διαρκεία των δανείων πέραν από το μεγάλο κόστος που επιφέρουν (και επομένως και την περαιτέρω διόγκωση του χρέους) αποδεικνύει αυτό που λέγαμε εδώ και καιρό. Η Ελλάδα πλέον είναι χώρα υπό κατοχή και οι δανειστές μας ήρθαν για να μείνουν.
ζ) Το δάνειο πλέον έχει και εμπράγματες εγγυήσεις. Δηλαδή πλέον θα μπουν συγκεκριμένες υποθήκες έναντι των χρημάτων κάτι που βέβαια είχε πρωτοεμφανιστεί στη δημοσιότητα εδώ και λίγο καιρό (διαβάστε εδώ αναλυτικά), αλλά μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ως "υπερβολές των δημοσιογράφων" από την κυβέρνηση και τέλος...
ζ) Νέο δάνειο σημαίνει νέο Μνημόνιο. Θυμηθείτε τι έχει γίνει μέχρι σήμερα σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας μας και τις επιπτώσεις που έχει παντού αυτό. Αναλογιστείτε τι έχει να γίνει, και αν αξίζει να γίνουν κι άλλα παρόμοια με τα όσα έχουμε περάσει, για να καταλήξουμε στην ίδια θέση μετά από 15-20 χρόνια...Ο Σαρκοζί το είπε εξάλλου καθαρά "θα παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη του προγράμματος" και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε - η Ελλάδα στην ουσία δεν θα διοικείται από τους εκλεγμένους, αλλά από ξένους-υπαλλήλους των δανειστών, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (30-40 χρόνια) πέραν του γενικευμένου ξεπουλήματος που θα ξεπεράσει τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου.

Εμείς πάντως επιμένουμε - και θα επιμένουμε. Προτάσεις αντί Μνημονίων υπήρχαν και υπάρχουν, ενώ ακόμα και στα σενάρια σωτηρίας που είχαν δει το φως της δημοσιότητας υπήρχαν καλύτερες λύσεις. Αν ήταν να ξεπουληθούν τα πάντα ας γινόταν για μια μεγάλη και άμεση μείωση του χρέους.

Όπως και να έχει, εδώ θα είμαστε και θα τα λέμε...

Πηγή ειδήσεων: "Ελευθεροτυπία"

Δεν υπάρχουν σχόλια: