Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Κράτος ο μεγαλύτερος "μπαταξτσής" με 5,3 δις ευρώ / Μειώσεις στις συντάξεις - το παράδειγμα του μηχανικού / Προσλήψεις αστυνομικών

Είδηση: Ασφυκτικές πιέσεις ασκεί η τρόικα, προκειμένου η κυβέρνηση άμεσα να βάλει τέλος στην άτυπη «στάση πληρωμών» και να εξοφλήσει τα ληξιπρόθεσμα, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010, χρέη προς τους προμηθευτές του Δημοσίου, ύψους 5,3 δισ. ευρώ. Γι' αυτό και έβαλε σχετικό όρο στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Παράλληλα ζητεί από το υπουργείο Οικονομικών να ορίσει εντός του μήνα οικονομικούς υπευθύνους σε κάθε υπουργείο για τον έλεγχο δαπανών και οφειλών.

Το γεγονός αυτό προκαλεί ισχυρούς «πονοκεφάλους» στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσό, το οποίο αντιπροσωπεύει το 2,3% του ΑΕΠ και πρέπει να καταβληθεί σε μία περίοδο που τα ταμεία είναι... άδεια. Γι' αυτό και το πιθανότερο είναι να ακολουθηθεί το δοκιμασμένο μοντέλο αποπληρωμής με τίτλους του Δημοσίου. Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: «Η κυβέρνηση εκκαθαρίζει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν συσσωρευτεί μέχρι το τέλος του 2010 και διασφαλίζει ότι δεν θα συσσωρευτούν ξανά ληξιπρόθεσμες οφειλές από τον Σεπτέμβριο του 2011 και μετά».

Σύμφωνα τώρα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων, υπουργείων και λοιπών φορέων του Δημοσίου διαμορφώθηκαν στα 5,3 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2010.

Από εκεί και πέρα, εντός του 2011 τα χρέη αντί να περιορίζονται αυξάνονται μήνα με τον μήνα. Στα τέλη Μαΐου έφτασαν τα 6,4 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση 1,1 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του έτους. Τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται στην πρώτη θέση των κακοπληρωτών του δημόσιου τομέα. Χρωστούν 2,62 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 952 εκατ. ευρώ οφείλονται σε προμηθευτές από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Μετά τα ταμεία ακολουθούν τα νοσοκομεία, που παρά τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις χρεών με τίτλους του Δημοσίου χρωστούν 1,89 δισ. ευρώ από 1,51 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010.

Το 1 δισ. ευρώ «αγγίζουν» οι οφειλές των υπουργείων, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές αφορούν στα υπουργεία Αμυνας (χρέη 288 εκατ. ευρώ) και Υποδομών (230,47 εκατ. ευρώ). Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης χρωστούν 787,7 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα 952,5 εκατ. ευρώ.

Για την παρακολούθηση των δαπανών ώστε να μη μαζευτούν εκ νέου χρέη δισεκατομμυρίων ευρώ, η κυβέρνηση βάσει Μνημονίου θα πρέπει: Nα υιοθετήσει μια απόφαση που καθορίζει τα προσόντα και τις ευθύνες των οικονομικών υπευθύνων που θα διοριστούν σε όλα τα υπουργεία με την ευθύνη να εξασφαλίζουν χρηστούς οικονομικούς ελέγχους. Στο ίδιο διάστημα διορίζει τους οικονομικούς υπευθύνους. Διενεργεί εντός του τρέχοντα μήνα επιθεωρήσεις σε όσα υπουργεία και φορείς της γενικής κυβέρνησης έχουν τις μεγαλύτερες ληξιπρόθεσμες οφειλές για να διασφαλίσει την εφαρμογή των μητρώων ανάληψης υποχρεώσεων. Οι επιθεωρήσεις θα καλύψουν τους φορείς που κατέχουν τουλάχιστον το 75% των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σχόλιο: Ξεκινώντας από το δεύτερο κομμάτι της είδησης, πρέπει να πούμε ότι σε εποχές που οι δημόσιοι υπάλληλοι μειώνονται το κράτος θα προχωρήσει σε προσλήψεις γραφειοκρατών με παχυλούς μισθούς, αντί να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς που υπάρχουν ήδη στα υπουργεία και το Ελεγκτικό Συμβούλιο. Αν αυτό δε δίνει λάθος μηνύματα τότε τι άραγε δίνει;

Από κει και πέρα είναι γνωστό σε όλους ότι το κράτος είναι ο μεγαλύτερος χρεώστης όλων. Υποχρεώνει προμηθευτές να παρέχουν "έναντι" ενώ την ίδια στιγμή απαιτεί άμεσες πληρωμές. Βέβαια η τρόικα πιέζει για δικούς της λόγους και όχι γιατί "πονάει" τον μικρομεσαίο προμηθευτή (κάτι που βρίσκει επίσης πλήρη εφαρμογή στην επιστροφή του ΦΠΑ): μεγάλο μέρος των προμηθευτών έχουν έδρα στις χώρες των δανειστών μας και πιέζουν τις κυβερνήσεις τους για να μεσολαβήσουν ώστε τα χρέη να πληρωθούν. Έτσι η πίεση μεταφέρεται στην κυβέρνηση που βέβαια θα πρέπει να είναι συνεπής. Άραγε όμως είναι αυτό εφικτό όταν τα χρήματα των δανείων επαρκούν ίσα-ίσα για μισθούς, συντάξεις και τοκοχρεωλύσια; Πολύ αμφιβάλουμε...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Μπορεί το κράτος να μην έχει λεφτά και να ξεπουλιούνται τα πάντα στο βωμό του Μνημονίου, μπορεί τα σχολεία να μην έχουν δασκάλους και να κλείνουν με σειρά νόμων, μπορεί τα νοσοκομεία και οι κλινικές να συγχωνεύονται για να μην φαίνονται οι ελλείψεις στους γιατρούς, μπορεί στα πανεπιστήμια να καταργούνται ολόκληρες βαθμίδες (βλέπε λέκτορες) και να κλείνουν οργανισμοί για να γίνει οικονομία, αλλά παρόλα αυτά ανακοινώνονται προσλήψεις 2700 ατόμων στην αστυνομία. Συγκεκριμένα στην κάλυψη 1.500 κενών οργανικών θέσεων αστυνομικού προσωπικού στην Ελληνική Αστυνομία θα προχωρήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Από το σύνολο των θέσεων οι 1.300 αφορούν Δόκιμους Αστυφύλακες (μέσω πανελληνίων εξετάσεων), οι 100 Δόκιμους Υπαστυνόμους (μέσω Πανελληνίων εξετάσεων) και οι υπόλοιπες 100 Αξιωματικούς ειδικών καθηκόντων (με προκήρυξη εκτός ΑΣΕΠ). Παράλληλα, προκήρυξη πρόσληψης 1.200 Ειδικών Φρουρών με πενταετή θητεία στην Ελληνική Αστυνομία θα εκδοθεί το προσεχές φθινόπωρο. Θεμιτό σίγουρα να καλύπτονται τα κενά. Γιατί δε γίνεται όμως το ίδιο σε υπουργεία που κατά τη γνώμη μας υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη; Γιατί δεν καλύπτονται τα κενά - στα διοικητικά πόστα - με μετατάξεις και μετάθεση των αστυνομικών που κάνουν γραφειοκρατική δουλειά σε "μάχιμες θέσεις"; Η απάντηση βέβαια είναι απλή. Το κράτος χρειάζεται ισχυρό κατασταλτικό μηχανισμό και πρέπει να τα έχει καλά με τους "βολεμένους" της αστυνομίας. Αλλιώς πως θα δίνει εντολές του τύπου "διαλύστε τους αγανακτισμένους" χωρίς να υπάρχουν αντιδράσεις;

Και κάτι τελευταίο... Το καινούργιο ασφαλιστικό (το οποίο έρχεται σε αντικατάσταση του αρκετά νέου που ψηφίστηκε πέρσυ) έχει σειρά νέων μειώσεων σε συντάξεις, επικουρικές και εφάπαξ (δείτε εδώ σχετικά).
Ενδιαφέρον όμως έχει να δούμε τι συμβαίνει σε ορισμένες επαγγελματικές ομάδες ήδη - και πόσο μικρή ή μεγάλη είναι η μείωση γι' αυτές. Σήμερα σας παραθέτουμε στοιχεία για το επάγγελμα των μηχανικών. Περιγράφεται το πως λειτουργεί το ΕΤΑΑ (κλάδος μηχανικών), τους πόρους του, τι ισχύει και τι ίσχυε πριν. Σημειωτέον ότι το ΕΤΑΑ δεν ασφαλίζει επάγγελμα, αλλά ιδιότητα. Επομένως, πρέπει να τονιστεί ότι ακόμα και οι άνεργοι μηχανικοί πληρώνουν κανονικά ασφάλεια, δεν μπορούν να εγγραφούν υπό κανονικές συνθήκες στον ΟΑΕΔ (και επομένως δεν δικαιούνται επιδομάτων ανεργίας) και το κλιμάκιο εισφορών αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο (υπολογίζεται περίπου 3300 ευρώ τον χρόνο για όσους είναι εγγεγραμμένοι μεταξύ 5-10 χρόνια στο ταμείο):




Πηγή ειδήσεων: "Δελτίο του ΤΕΕ", "Ημερησία"

Δεν υπάρχουν σχόλια: