Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Εκλογές / Προβλέψεις για επέκταση του Μνημονίου και για νέα μέτρα από το εξωτερικό



Είδηση: Για περισσότερα χρόνια από την τριετία που προβλέπει το μνημόνιο θα χρειαστεί να παραμείνει η Ελλάδα υπό την κηδεμονία της τρόικας, αναφέρει σε σημερινή του έκθεση ο χρηματοοικονομικός όμιλος Morgan Stanley. Όπως αναφέρει, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, κρίνεται αναγκαία καθώς υπό τις παρούσες συνθήκες δε γίνεται να σταθεροποιηθεί το χρέος. Ο όμιλος χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη την επιμήκυνση, καθώς θα μειώσει τον κίνδυνο επέκτασης της κρίσης και χρεοκοπίας της χώρας. "Εάν η ελληνική ή η ιρλανδική κυβέρνηση έπρεπε να πληρώσει με τις τρέχουσες αποδόσεις της αγοράς σε μόνιμη βάση, θα ήταν λιγότερο πιθανό να επιτευχθεί η σταθεροποίηση του χρέους", καθώς θα χρειαζόταν πλεόνασμα 14% "κάτι που είναι αδύνατο υπό οποιοδήποτε σενάριο", αναφέρει η έκθεση.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καλεί την Ελλάδα "να επιμείνει στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και να πάρει νέα μέτρα για την επίτευξη των στόχων της το 2011".

Σχόλιο: Δύο δηλώσεις με μεγάλη σημασία που δείχνουν καθαρά που οδηγείται η κατάσταση στην χώρα μας και είναι εξαιρετικά αφιερωμένες σε όσους πίστεψαν (παρά τα όσα λέγαμε εμείς και άλλοι εδώ και καιρό) τον Πρωθυπουργό στην πρόσφατη διακαναλική συνέντευξή του, ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι καλύτερα. Αλίμονο όμως - κανείς δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με αυτές, αφού το κλίμα που έχει περάσει δυστυχώς στα ΜΜΕ είναι ένα κλίμα "χαράς και ευφορίας" αφού κατά την κυβέρνηση "ο κόσμος ψήφισε με συναίσθηση" κάτι που ενστερνίζονται η πλειοψηφία των μεγάλων εκδοτικών και ραδιοτηλεοπτικών συγκροτημάτων.

Ο λόγος είναι προφανής: Η χαλάρωση του εκλογικού σώματος ώστε να λειτουργήσει διαφορετικά την προσεχή Κυριακη, αφού πρέπει οπωσδήποτε να στηριχθούν οι κυβερνητικοί υποψήφιοι στον 2ο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών από τους ψηφοφόρους που τους απέφυγαν συνειδητά κατά τον 1ο. Γι' αυτό και ο κύριος Ραγκούσης δήλωσε σήμερα ότι "την 2η Κυριακή ψηφίζουμε για τον Καλλικράτη", ζητώντας έτσι έμμεσα στήριξη. Πέραν του γεγονότος ότι τα "αυτοδιοικητικά κέρδη" θα χρησιμοποιηθούν αργότερα ως επιδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής, το ΠΑΣΟΚ υποθέτει ότι οι κυβερνητικοί δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα είναι πιο εύκολα ελεγχόμενοι και όταν θα ξεκινήσουν τον τιτάνιο αγώνα που τους περιμένει (με λίγα χρήματα και πολλές αρμοδιότητες) θα αντιδράσουν λιγότερο...

Σ' αυτή λοιπόν την προσπάθεια, η μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ θα παίξει το ρόλο της: Όπως "ανεξάρτητες" κυριακάτικες εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας μιλούσαν για "ψηφοδέλτια νίκης" του ΠΑΣΟΚ σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες (ανακαλύπτοντας "ντέρμπι" όπου δε συνέφερε τους κυβερνητικούς συνδυασμούς) έτσι από σήμερα προεξοφλούν επιστροφή των ψηφοφόρων του κυρίου Δημαρά στον κύριο Σγουρό (λες και ο τελευταίος τους είχε δανείσει), χαρακτηρίζουν "κομμένα" τα φτερά του κύριου Ψωμιάδη, και θεωρούν ότι πνέει "άνεμος αλλαγής" στην Θεσσαλονίκη. Είναι οι ίδιοι μεγαλοδημοσιογράφοι που έγραφαν σε blogs χαρακτηρίζοντας μέθυσο τον κύριο Δημαρά, που ανακάλυπταν "κουσούρια" στον κύριο Καλούδη στα Ιόνια νησιά και που παρουσίαζαν ως μείζον θέμα την απαράδεκτη παρέμβαση του Μητροπολίτη Άνθιμου στην Θεσσαλονίκη, μεταφέροντας ως είδηση ότι δήθεν "απείλησε" τον κ. Μπουτάρη. Όλα αυτά βέβαια κρυμμένοι πίσω από προσωπεία ανωνυμίας και ποτέ ανοιχτά. Το μόνο που έχουμε να πούμε είναι άξιος ο μισθός τους - και κυρίως προσοχή στον κόσμο για το τι ακούει και το τι διαβάζει. Ό,τι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός...

Πηγές ειδήσεων και γελοιογραφίας: "Ελευθεροτυπία", "Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια: