Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Κατάργηση και συγχώνευση φορέων και οργανισμών του Δημοσίου

Είδηση: Κατάργηση και συγχώνευση φορέων, οργανισμών και υπηρεσιών του δημοσίου τομέα, καθώς και απολύσεις συμβασιούχων και μετακινήσεις 10.000-15.000 υπαλλήλων, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, για το οποίο πραγματοποιείται δημόσια διαβούλευση από χθες μέχρι τις 28 Ιουνίου, στην ιστοσελίδα www.opengov.gr.

Το προσωπικό που υπηρετεί στους υπό κατάργηση οργανισμούς, φορείς ή υπηρεσίες, θα πρέπει εντός 15 ημερών από τη δημοσίευση του νόμου να υποβάλει στο εποπτεύων υπουργείο αίτηση μεταφοράς ή μετάταξης. Όσοι δεν υποβάλλουν αιτήσεις, θα απολύονται χωρίς αποζημίωση.

Στην περίπτωση των συγχωνεύσεων, το προσωπικό μεταφέρεται στην απορροφούσα εταιρεία ή οργανισμό. Το μετατασσόμενο ή μεταφερόμενο προσωπικό θα κατατάσσεται σε θέσεις αντίστοιχων μισθολογικών κλιμακίων με αυτά που αμειβόταν.

Στις νέες θέσεις εργασίας δεν θα υπολογίζονται τυχόν πρόσθετες αμοιβές και ειδικά επιδόματα που λάμβαναν οι εργαζόμενοι στο παρελθόν.

Επίσης, θα απολύονται οι εποχικοί υπάλληλοι (συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και συμβασιούχοι έργου) των υπό κατάργηση οργανισμών.

ΝΠΔΔ, οργανισμοί και υπηρεσίες που καταργούνται :
Μουσείο και Βιβλιοθήκη του Εθνικού Τυπογραφείου
Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής
Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής
Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών
Εθνική Ακαδημία Γραμμάτων και Επιστημών
Ιόνιος Ακαδημία
Διεθνής Ικάριος Αεραθλητική Ακαδημία
Ενωση για την Αντισεισμική Προστασία των κρατών-μελών του οργανισμού για την οικονομική συνεργασία του Εύξεινου Πόντου
Εθνικό Κέντρο Ερευνών Υγείας
Ινστιτούτο Ερευνας και Ελέγχου Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας
Κέντρο Κληρονομικών Νόσων Αίματος
Ινστιτούτο Κοινωνικής Δημογραφίας και Ερευνας
Εθν. Παρατηρητήριο Ατόμων με Αναπηρίες
Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης (51 υπηρεσιακές μονάδες)
Εθνική Επιτροπή Γάλακτος Ελλάδος
Επιστημονικό και Ερευνητικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας
Επίσης λύονται και τίθενται σε εκκαθάριση οι ανώνυμες εταιρείες:
Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης
Ιχθυοκαλλιεργητικό Κέντρο Αχελώου
Ολυμπιακό Χωριό
ΑΓΡΟΓΗ
Φορείς που συγχωνεύονται
Το Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Η Σχολή Επιμόρφωσης Υπαλλήλων Υπουργείου Οικονομικών στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης
Το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Οι εταιρείες «Ελληνικό Κέντρο Αργιλομάζης ΑΕ», «Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας ΑΕ, «ΚΕΚ ΕΛΚΕΔΕ ΕΠΕ», και Κέντρο Ελληνικής Γούνας συγχωνεύονται μέσω απορρόφησης στην «ΕΛΚΕΔΕ Κέντρο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού Α.Ε.»
Η Εταιρεία Διανομής αερίου απορροφάται από τη Δημόσια Επιχείρηση παροχής αερίου.

Σχόλιο: Σίγουρα η συνένωση οργανισμών αποτελεί μια κίνηση που αν γίνει μελετημένα, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αν αυτή συνοδευτεί βέβαια με κατάργηση των επι μέρους συμβουλίων και επιτροπών που μέχρι σήμερα αποτελούσαν ένα τρόπο μισθοδοσίας "ημέτερων" άνευ διαγωνισμών και διαφανών διαδικασιών. Επίσης δε είναι σημαντικό τα αντικείμενα απασχόλησης των φορέων και οργανισμοί που καταργούνται ή συνενώνονται να συνεχίζουν να καλύπτονται: Με βάση αυτή τη λογική π.χ. το "Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής" έχει λόγο ύπαρξης, ιδιαίτερα σε μια εποχή σαν την σημερινή όπως και το "Εθνικό Κέντρο Ερευνών Υγείας" (αν πραγματικά ενδιαφέρει το κράτος η ανάπτυξη η οποία θα επιτευχθεί όχι με την τσιμεντοποίηση της χώρας αλλά την έρευνα). Για το "Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής" το σίγουρο είναι ότι δεν χρειάζεται, αφού η κοινωνική συνοχή μετά τα νέα μέτρα δεν θα υφίσταται πλέον ως έννοια στην χώρα μας. Πάντως να σημειωθεί ότι από τον κατάλογο απουσιάζει ο "αγαπημένος" οργανισμός του κ. Πάγκαλου (τον είχε αναφέρει πάνω από μια δεκάδα φορές στα τηλεοπτικά παράθυρα), ο "Οργανισμός Αποξήρανσης της Λίμνης Κωπαϊδας": Προφανώς οι κυβερνώντες έκριναν ότι χρειάζεται, παρά τα όσα έλεγαν στην τηλεόραση.

Κλείνοντας και σε απάντηση ερωτήσεων φίλων που ρωτάνε γιατί δεν έχουμε ασχοληθεί με τις επιμέρους διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, να πούμε ότι αυτό δεν έχει γίνει γιατί περιμένουμε αυτό να κατατεθεί στην ολομέλεια της Βουλής. Όπως έχουμε γράψει αυτό βρίθει συνταγματικών παραβάσεων - επομένως αν η κυβέρνηση σέβεται τουλάχιστον το πολίτευμα (γιατί τους πολίτες δεν τους σέβεται όπως έχει πολλαπλά αποδείξει) θα πρέπει να αποσύρει πολλές από αυτές: Θα μιλήσουμε επομένως εμπεριστατωμένα, και χωρίς να κρύψουμε τίποτα, όταν έρθει η ώρα, όπως και το 50% των Ελλήνων που υποστηρίζουν μια ανατροπή (και όχι αλλαγή) στα όσα συμβαίνουν γύρω μας...

Πηγή: opengov.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: