Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών και επιστροφή στη γεωργία; / H υπόθεση Λαυρεντιάδη και τέσσερα ερωτήματα

Αναφερθήκαμε χθες στις προτεινόμενες αλλαγές στα εργασιακά (και όχι μόνο) των ναυτικών. Αλλαγές που βέβαια δεν έχουν σχέση με τις περίφημες "Μνημονιακές" υποχρεώσεις, αλλά μόνο με τις φιλελεύθερες, "εφοπλιστικές" (η υποστήριξη του κυρίου Μαρινάκη μέσω του "Ελεύθερου Τύπου" δεν έρχεται ιδεολογικά και μόνο δυστυχώς). 

Μετά τους ναυτικούς σειρά έχουν και οι αγρότες. Οι αλλαγές είναι σε διπλό πλαίσιο.  Από την μία έχουμε τις αλλαγές στη φορολογία (αναμενόμενες και εν μέρει δίκαιες) και από την άλλη στη φορολόγηση των ακινήτων, που θα επιφέρει περαιτέρω μειώσεις στο αγροτικό εισόδημα.

Βέβαια σε θεωρητικό επίπεδο, η γεωργία θα είναι ένας από τους μοχλούς ανάπτυξης - και η αποκέντρωση ένα από τα ζητούμενα όσο και αν σε συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας, είναι καλύτερο για την κυβέρνηση μιας χώρας οι κάτοικοι να είναι συγκεντρωμένοι και "ελεγχόμενοι" σε μεγάλα αστικά κέντρα - καλύτερα οι "Αγανακτισμένοι" στο Σύνταγμα τους οποίους μπορεί κανείς να "διαλύσει" με καπνογόνα και "κουκουλοφόρους" παρά δεκάδες πυρήνες "αντίδρασης" σε όλη την Ελλάδα.

Στην πράξη όμως οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών και των ακινήτων, η ανυπαρξία συστήματος υποστήριξης των εξαγωγών και το επερχόμενο τέλος στις επιδοτήσεις (με τις αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική στην Ε.Ε.), κάνουν μάλλον αδύνατη μια μαζική στροφή προς τον τομέα αυτό - παρά τη μαζική διαφήμιση που γίνεται από διάφορα ΜΜΕ για λόγους υποστήριξης του εγχειρήματος... Οι δύο αναφορές που αναδημοσιεύουμε από τις εφημερίδες "Αλήθεια" και "Πρώτο Θέμα" πραγματεύονται τα ζητήματα αυτά και αξίζει να διαβαστούν, όσο και αν συμφωνεί ή διαφωνεί με τη γλώσσα τους:

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Τέσσερα ερωτήματα που δεν περιμένουν απάντηση, στα τόσα που θέτουμε κατά περιόδους. Αυτά είναι: α) Πόσες άλλες λίστες με "εξαγωγείς" μεγάλων ποσών, πέραν της λίστας Λαγκάρντ, κυκλοφορούν σε διάφορα γραφεία - υπουργικά και μη; Γιατί όλο το βάρος έχει πέσει, στην πρώτη και πιθανότατα πλέον ανώδυνη όλων; β) Γιατί αποσιωπούνται από την πλειοψηφία των ΜΜΕ, οι μαζικές απολύσεις εργαζομένων των τελευταίων ημερών από επιχειρήσεις όπως το καζίνο του "Πόρτο Καρράς" (το οποίο παρανόμως - και κατά την κυρία Κεφαλογιάννη -λειτουργεί εποχιακά κατά παράβαση της άδειας λειτουργίας της) και τα σούπερ-μάρκετ Αρβανιτίδη; Στους εργαζομένους αυτούς οφείλονται μισθοί μηνών. Μήπως γιατί χαλάνε το "καλό κλίμα" που προσπαθεί η κυβέρνηση να καλλιεργήσει; γ) Αληθεύει ότι στην Θράκη πραγματοποιείται "τουρκική επέλαση" εξαγοράς επιχειρήσεων, με πρώτη και καλύτερη την - εξαγωγική - ΣΕΚΑΠ; και τέλος: δ) H υπόθεση Λαυρεντιάδη πόσους ακουμπάει; (Μια πρώτη απάντηση βρίσκεται στο παρακάτω άρθρο από το "Βήμα", ενώ μια περαιτέρω ανάλυση βρίσκεται εδώ):




Δεν υπάρχουν σχόλια: