Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Επίδομα ΟΑΕΔ σε ελεύθερους επαγγελματίες: Υπάρχει πιθανότητα να γίνει πράξη; / Απόσυρση ενδιαφέροντος απ' τό Κατάρ για το Ελληνικό

Ένα από τα καλύτερα νέα των ημερών ήταν η ανακοίνωση ότι - επιτέλους - άνεργοι ελεύθεροι επαγγελματίες (και κυρίως οι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ το οποίο λόγω ιδιαιτεροτήτων δεν θεωρούνται ποτέ "άνεργοι") θα μπορούν να εγγραφούν στο ΟΑΕΔ με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Δυστυχώς όμως ήρθε ένα ρεπορτάζ να μας προσγειώσει στην
πραγματικότητα και ν' αποδείξει ότι η τσαπατσουλιά και η προχειρότητα βασιλεύουν στην χώρα μας, ακόμα και σε καιρούς Μνημονίων... Πάντως ακόμα και αν το θέμα προχωρήσει (το πως είναι βέβαια μεγάλη κουβέντα - αλλά μπορούμε να το υποθέσουμε), οι δικλείδες ΜΗ καταβολής του είναι αρκετές για να εξαιρεθεί πλήθος πιθανών δικαιούχων. Βέβαια ψήφιση δεν έχει γίνει ακόμα  - παραμένει υπό συζήτηση - οπότε ίσως υπάρχει ελπίδα βελτίωσης. Μικρή βέβαια αφού οι αλλαγές προς το χειρότερο στην καταβολή επιδομάτων ανεργίας στους εποχιακά εργαζομένους, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας (το άρθρο προέρχεται από την "Εφημερίδα των Συντακτών"):

(και προς επιβεβαίωση των παραπάνω, σας παραπέμπουμε σε άρθρο της "Ελευθεροτυπίας" που επιβεβαιώνει δυστυχώς το αλαλούμ της υπόθεσης).
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Χωρίς τη συμμετοχή του κρατικού Fund του Κατάρ Qatari Diar συνεχίζεται η αποκρατικοποίηση του Ελληνικού, καθώς το Εμιράτο αποχώρησε από τη διαγωνιστική διαδικασία. Στην προηγούμενη φάση του διαγωνισμού είχε αποσυρθεί ο Αμερικανός μεγιστάνας των ακινήτων Ντόναλντ Τραμπ. Την απαραίτητη συμφωνία εμπιστευτικότητας υπέγραψαν τελικά τρεις εταιρείες, οι Elbit Cochin Ltd, London & Regional Properties και Lamda Development, στις οποίες θα μοιραστούν τα τεύχη του διαγωνισμού, καθώς και οι λεπτομέρειες για την πρόσβαση στα τεχνικά και νομικά στοιχεία του έργου για τη διενέργεια των αναγκαίων ελέγχων.

Η θέση μας είναι βέβαια σαφέστατα ενάντια στην πώληση κρατικής περιουσίας και ιδιαίτερα δε του Ελληνικού - που αποτέλεσε την κορύφωση του ονείρου της πράσινης ανάπτυξης στην χώρα μας. Παρόλα αυτά το σχέδιο εγκαταλείφθηκε με την ένταξή μας στα Μνημόνια, αφού τα πιθανά κέρδη (για ορισμένους) τεράστια.

Η υπόθεση βέβαια εξαρχής είχε προβλήματα οικονομικοτεχνικού χαρακτήρα (διαβάστε εδώ τη σχετική ανάρτηση), ενώ αργότερα παρουσιάστηκαν και νομικά ζητήματα. Γι' αυτό εξάλλου και οι μεγάλοι "επενδυτές" αποσύρθηκαν αρχικά ή στην πιο κρίσιμη φάση του έργου. Κοιτώντας δε τη λίστα με τους εναπομείναντες παρατηρούμε ότι είτε οικονομικά δε βρίσκονται στην καλύτερή τους φάση (London & Regional Properties), είτε δεν έχουν τη σχετική εμπειρία για ένα τέτοιο έργο (Elbit Cochin Ltd), είτε χαρακτηρίζονται το λιγότερο "διαπλεκόμενοι" (Lamda Development). Θα δούμε βέβαια το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα καθώς αναμένεται γνωμοδότηση και από το ΣτΕ για το καθεστώς ιδιοκτησίας στην περιοχή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: