Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

"Ρίξε λάσπη, κάτι θα μείνει" - υπόθεση Διαμαντόπουλου - Δένδια / Δίωξη για τεχνητή διόγκωση ελλείμματος προς πρώην στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ...

Όταν ξεκινάει κανείς να κατρακυλά, τελικά ή θα πέσει σε τοίχο ή στο γκρεμό. Έτσι λοιπόν και η ΝΔ, ζηλεύοντας την πολιτική συγγένεια του 3ου Ράιχ με την Χρυσή Αυγή, αποφάσισε να κλέψει λίγο από αυτήν και να εφαρμόσει πολιτικές Γκαίμπελς - θέτοντας καινούργιο ιστορικό χαμηλό στην πολιτική αξιοπρέπεια.

Αφορμή η πρόσφατη βομβιστική επίθεση στο "The Mall" (ναι του αυθαίρετου, παράνομου και εκείνου που δεν πληρώνει χαράτσι), για την οποία θεώρησε ως πολιτικό καθοδηγητή τον βουλευτή Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ κ. Διαμαντόπουλο. Η δικαιολογία; Η "αναρχική" (κατά δήλωση του ίδιου) ιδεολογία του και μια ομιλία του σε πρόσφατη εκδήλωση στην οποία καταδείκνυε το γεγονός ότι το "The Mall" όχι μόνο είναι αυθαίρετο, αλλά έχει χτιστεί παράνομα σε οικόπεδο που ανήκει σε δημόσιο οργανισμό. Η αφορμή είναι το βίντεο που παραθέτουμε, και το οποίο η ΝΔ φρόντισε να "μοντάρει" παρουσιάζοντας τον βουλευτή να "στοχοποιεί" το Mall και να ωθεί στη βία. Αυτό αρκούσε στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ που άρχισαν να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ (πάλι), όχι για την κατάσταση της Ελλάδας σήμερα (και ευτυχώς όχι ακόμα για την καταστροφή των Μάγια και την εξαφάνιση των δεινοσαύρων), αλλά για την τρομοκρατική επίθεση. Βέβαια, επειδή "το ψέμα έχει κοντά ποδάρια", ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε, έβγαλε στη φόρα ολόκληρο το βίντεο (που έχουμε παρακάτω) και το οποίο δείχνει καθαρά ότι κάθε άλλο παρά βίαιες πρακτικές προτείνονται... Βέβαια ο κύριος Δένδιας (χουντικός ή μη στο παρελθόν δεν έχει σημασία - σημασία έχουν οι χουντικές πρακτικές του σήμερα) συνέχισε, επιμένοντας, ποντάροντας μάλλον στο γεγονός ότι οι φανατικοί οπαδοί του κόμματός του, βολεύονται με τα όσα ανακοινώθηκαν από την πλευρά του, και δε θ' ασχοληθούν να μάθουν την αλήθεια ή νομίζοντας ότι έχουμε μείνει στην εποχή της ΥΕΝΕΔ. Με χαρακτηριστική καθυστέρηση, μπήκαν στο παιχνίδι και οι συνοδοιπόροι της κυβέρνησης με την μεν ΔΗΜΑΡ να καταδικάζει το μοντάζ, ενώ το δε ΠΑΣΟΚ δια στόματος της κυρίας Γεννηματά να γενικολογεί χωρίς να καταδικάζει τη λάσπη: "η κλιμάκωση της βίας και η προκλητική επανεμφάνιση της τρομοκρατίας απαιτεί εθνική ενότητα, πολιτική υπευθυνότητα, επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των αρμοδίων υπηρεσιών, ισχυρή κοινωνική συναίνεση, σαφές μέτωπο. Δεν συγχωρούνται ούτε υπερβολές και προχειρότητες, ούτε μικροκομματικές αντιπαραθέσεις. Το ΠΑΣΟΚ καλεί τις δυνάμεις που τοποθετούνται στο συνταγματικό τόξο της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου να αρθούν στο ύψος της εθνικής τους ευθύνης και να σταθούν με ενιαία και καθαρή θέση απέναντι στη βία και την τρομοκρατία. Πολιτικοί αντίπαλοι στη Δημοκρατία υπάρχουν. Κοινός εχθρός όμως είναι ο εχθρός της Δημοκρατίας". Καμία καταδίκη δηλαδή, βάζοντας στο κάδρο βιαστές και θύματα, θεωρώντας μάλλον ότι η συκοφάντηση θα έπρεπε να μείνει αναπάντητη.

 Στη συνέχεια οι ανακοινώσεις συνεχίστηκαν, με τον Γ.Ραγκούση να ζητάει να παραιτηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφού θεωρείται υπεύθυνος του βίντεο και των ανακοινώσεων, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να απειλεί με προσφυγή στη δικαιοσύνη - πράγμα που κατά την ταπεινή μας άποψη επιβάλλεται, εφόσον στοχοποιείται ως "τρομοκράτης" και "υποκινητής" και τους κυρίους Κεδίκογλου και Δένδια να επιμένουν στις θέσεις τους. Βέβαια ενδιαφέρον έχει ότι ακόμα και τα πλεόν φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ (βλ. "Πρώτο Θέμα", "Τα Νέα" κ.ά.) μεταστράφηκαν ελαφρά ρίχνοντας ευθύνες στους κυρίους Δένδια και Κεδίκογλου για την υπόθεση, ενώ και πολλοί "λαλίστατοι" βουλευτές παρέμειναν σιωπηλοί στην υπόθεση αυτή...

Εμείς θα θέλαμε να που θα πούμε τούτο: η ανεργία, η φτώχεια και η ανέχεια που έχει καταδικάσει σε μια ζωή δίχως αύριο εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας είναι εκείνη που δημιουργεί τη βία και την τρομοκρατία. Αν τα πράγματα πήγαιναν καλά στην χώρα μας, διαπλοκή και ατιμωρησία δεν υπήρχαν και οι θεσμοί λειτουργούσαν κανείς δε θα έβαζε βόμβες με χύτρες ταχύτητας. Όσο υπάρχουν και οι αριθμοί των ανέργων και των νεό-φτωχων αυξάνονται, θα υπάρχει και αύξηση της εγκληματικότητας και των τρομοκρατικών επιθέσεων. Αυτό είναι δυστυχώς μια αλήθεια που θα πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε για να μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε.

Την ΝΔ μπορεί σε μικρό χρονικό ορίζοντα να τη "βολεύει" να στοχοποιεί την αξιωματική αντιπολίτευση και να τη "θεωρεί" άκρο και προσπαθώντας να επιρρίψει ευθύνες σε άλλους εκτός του εαυτού της. Δημοσκοπικά έχει ωφεληθεί, έστω και οριακά. Από την άλλη όμως παίζει με τη φωτιά, αφού δεν καρπώνεται μεγάλα οφέλη - η τακτική της επίρριψης ευθυνών σε άλλους έχει κι ένα όριο όπως λέει και το παλιό ανέκδοτο με τον Πρωθυπουργό και τους τρεις φακέλους - ενώ αντίθετα ενισχύει (μετά την αποδυνάμωση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που λειτουργούσαν ως κυματοθραύστες) την Χρυσή Αυγή. Στα γραφεία της ΝΔ θεωρούν ότι η υποστήριξη προς την τελευταία είναι ευκαιριακή και όχι θα μπορέσει εν όψη εκλογών (όποτε αυτές γίνουν) να φέρει ψηφοφόρους προς το μέρος της.

 Όμως κάτι τέτοιο είναι αμφίβολο: η εποχή του διπόλου ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχει παρέλθει προ πολλού. Επομένως - και αν πραγματικά στα γραφεία της ΝΔ νοιάζονται για την δημοκρατία - θα πρέπει να σταματήσουν οι επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και αν επικεντρωθούν στη λύση των προβλημάτων, όσο τους το επιτρέπει η τρόικα. Δε συμφέρει ούτε την ΝΔ, ούτε τη δημοκρατια, εκτός βέβαια και αν ο κύριος Σαμαράς προκειμένου να παραμείνει Πρωθυπουργός θα είναι έτοιμος να συζητήσει κυβερνητικά ακόμα και με τον κύριο Μιχαλολιάκο...


Και για να μην ξεχνιόμαστε... Και επειδή κάποια στιγμή όλα εδώ πληρώνονται...Θυμάστε που μιλούσαμε για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος; (Αν όχι διαβάστε εδώ τις λεπτομέρειες). Η υπόθεση προχώρησε δικαστικά... Κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος, ζητούν οι οικονομικοί εισαγγελείς να απαγγελθεί σε βάρος του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και στελεχών της Αρχής με το πέρας της προκαταρκτικής έρευνας, που διενήργησαν για καταγγελλόμενη τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009.

Οι εισαγγελείς ζητούν την άσκηση ποινικής δίωξης από την εισαγγελία Πρωτοδικών για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/50) σε βάρος του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ καθηγητή Ανδρέα Γεωργίου, του προϊσταμένου Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών Κωνσταντίνου Μορφέτα, και της Ασπασίας Ξενάκη, προϊσταμένης της Ειδικής Διεύθυνσης Στατιστικών Ερευνών. Σε βάρος του κ. Γεωργίου ζητείται να ασκηθεί δίωξη και για την επιπλέον κατηγορία, σε βαθμό πλημμελήματος, της παράβασης καθήκοντος.

Η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων, Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, αφορούσε στις καταγγελίες του πρώην μέλους του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, καθηγήτριας Οικονομετρίας Ζωής Γεωργαντά, περί σκόπιμης εμφάνισης διογκωμένου του αναθεωρημένου χρέους της χώρας για το 2009 με απώτερο σκοπό την ένταξή της σε ευρωπαϊκό μηχανισμό με τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Η κ. Γεωργαντά, που στο πλαίσιο της έρευνας έδωσε πολύωρη κατάθεση στους εισαγγελείς, ισχυρίστηκε ότι με μη αποδεκτή μεθοδολογία το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνητά, ώστε να αποτυπωθεί από το 12% του ΑΕΠ στο 15,4%, προκειμένου να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Μάλιστα, η καθηγήτρια υποστηρίζει ότι η επίμαχη, μη αποδεκτή επιστημονικά, μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε έγινε σε γνώση και με προτροπή ουσιαστικά της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής.

Οι εισαγγελείς ζητούν να διαβιβαστεί η τεράστιου όγκου δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση σε ειδικό ανακριτή αρμόδιο για θέματα διαφθοράς στο Δημόσιο.

Ζητούν, επίσης, κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης ο δικαστικός λειτουργός να διαπιστώσει αν προκύπτουν ηθικοί αυτουργοί της πράξης που βαρύνει τα στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ και να εντοπίσει τα πρόσωπα αυτά καθώς και να αναζητήσει αν προκύπτει η διάπραξη και άλλων αδικημάτων, αλλά και συμμετοχή και άλλων προσώπων.

Σημειώνεται ότι η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση εστάλη πριν από περίπου έναν χρόνο από τους εισαγγελείς στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών τού τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Από την κοινοβουλευτική διαδικασία δεν προέκυψαν στοιχεία πολιτικών ευθυνών και έτσι η δικογραφία με το συνοδευτικό πόρισμα επιστράφηκε στο Εφετείο για τη συνέχιση της έρευνας ως προς ενδεχόμενες ευθύνες μη πολιτικών προσώπων...

Βέβαια το ερώτημα είναι γιατί η διερεύνηση δεν προχώρησε νωρίτερα και γιατί δεν αφορά όλους τους πιθανούς εμπλεκομένους...Πάντως μια αρχή είναι καλύτερη από το τίποτα...

Πηγή: "Επίκαιρα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: