Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Παραπομπή Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ - αποτελέσματα, χιούμορ και σχολιασμός / Πρώτες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ για το 2013 - αλήθειες και ψέμματα

 Και να  λοιπόν που η Βουλή αποφάσισε την παραπομπή μόνο του Γ.Παπακωνσταντίνου. Με μια ψηφοφορία που ήταν όσο μπερδεμένη μπορούσε να γίνει και μια διαδικασία που είχε αντεγκλήσεις και έντονες διαφωνίες, καταλήξαμε να θεωρούμε ότι το να έχει κανείς μια λίστα στα χέρια του, η οποία μπορεί να προσπορίσει οικονομικά οφέλη στο κράτος, και να μην κάνεις τίποτε μ' αυτή - ούτε καν να ελέγχεις τον υφιστάμενό σου στον οποίο υποτίθεται ότι την είχες δώσει για να την ελέγξει - είναι θεμιτό και σωστό. Καταλήξαμε δηλαδή να θεωρούμε σωστή την "τεμπελιά" (αν υποθέσουμε ότι ΔΕΝ υπάρχει δόλος) η οποία καταλήγει εις οικονομικό βάρος του Δημοσίου, μόνο και μόνο επειδή ο "τεμπέλης" είναι συμμέτοχος και κοινωνός της εγχώριας τρόικας. 

Και βέβαια ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει ευθύνες. Πιθανότατα δε μεγαλύτερες του Ε. Βενιζέλου, αλλά μήπως έχει δίκιο όταν λέει ότι παρουσιάζεται ως ο "αποδοπομπιαίος τράγος" της υπόθεσης; 

Αυτό που φάνηκε από τις ομιλίες Τσίπρα και Βενιζέλου (γιατί τόσο ο Α.Σαμαράς όσο και ο Φ.Κουβέλης απέφυγαν να τοποθετηθούν, λες και η υπόθεση δεν τους αφορούσε - στο κάτω κάτω τι είναι; Απλώς Πρωθυπουργεύον ο ένας και συμμέτοχος στην κυβέρνηση ο 2ος) είναι η μεν προσπάθεια του κυρίου Βενιζέλου να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τη διαρροή της λίστας (λες και έχει σημασία αυτό και όχι ότι την είχαμε και δεν κάναμε τίποτα γι' αυτή) και του δε κυρίου Τσίπρα να προσπαθεί να φέρει την πολιτική ευθύνη του κυρίου Βενιζέλου στο κάδρο. Δυστυχώς όμως απ' ότι φάνηκε τζάμπα μίλαγαν, αφού οι βουλευτές μας, απλώς διεκπεραιώνουν και δεν επηρεάζονται από το ποιος έχει δίκιο ή το ποιος έχει άδικο... Για την ιστορία να δούμε τ' αποτελέσματα της ψηφοφορίας:

Για τον Γ.Παπακωνσταντίνου ψήφισαν 294 βουλευτές (όσοι και οι παρόντες στην ψηφοφορία). Βρέθηκαν 286 έγκυρα, 5 άκυρα και 3 λευκά. Το αποτέλεσμα είχε ως εξής:

Γ.Παπακωνσταντίνου      
Πρόταση παραπομπής ΝΑΙ ΌΧΙ ΠΑΡΩΝ
ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 265 6 3
ΣΥΡΙΖΑ 129 26 4
ΑΝΕΛ-ΧΑ 110 28 3
Για τον Ευ.Βενιζέλο ψήφισαν 225 βουλευτές. Βρέθηκαν 154 έγκυρα, 15 άκυρα και 56 λευκά. Το αποτέλεσμα είχε ως εξής:
Ευ.Βενιζέλος      
Πρόταση παραπομπής ΝΑΙ ΌΧΙ ΠΑΡΩΝ
ΣΥΡΙΖΑ 124 24 2
ΑΝΕΛ-ΧΑ 104 23 1
Για τον Γ.Παπανδρέου ψήφισαν 224 βουλευτές. Βρέθηκαν 107 έγκυρα, 14 άκυρα και 103 λευκά. Το αποτέλεσμα είχε ως εξής:
Γ.Παπανδρέου      
Πρόταση παραπομπής ΝΑΙ ΌΧΙ ΠΑΡΩΝ
ΑΝΕΛ-ΧΑ 80 19 8
Για τον Λ.Παπαδήμο ψήφισαν 221 βουλευτές. Βρέθηκαν 114 έγκυρα, 7 άκυρα και 111 λευκά. Το αποτέλεσμα είχε ως εξής:
Λ.Παπαδήμος      
Πρόταση παραπομπής ΝΑΙ ΌΧΙ ΠΑΡΩΝ
ΑΝΕΛ-ΧΑ 63 34 6
Τα ψηφοδέλτια ανέφεραν το όνομα του εγκαλούμενου και τα αδικήματα για τα οποία προτείνεται η παραπομπή σε Προανακριτική από κάθε κόμμα ξεχωριστά. Έτσι ο βουλευτής που θέλει να ψηφίσει για παράδειγμα την συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου προσήλθε στην κάλπη για τον κ. Παπακωνσταντίνου και έριξε το φάκελο με το ψηφοδέλτιο στο οποίο μπορούσε να σημειώσει πέραν της μίας επιλογές. Δηλαδή, να ψηφίσει και τις τρεις προτάσεις για τον κ. Παπακωνσταντίνου. Επίσης, ο κάθε βουλευτής μπορούσε να ψηφίσει σε μία, ή περισσότερες κάλπες.

Στο τέλος αθροίστηκαν οι προτάσεις. Έτσι αν ένας βουλευτής είχε ψηφίσει και τις τρεις προτάσεις για τον κ. Παπακωνσταντίνου θεωρήθηκε ότι η πρόταση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, έλαβε μία ψήφο, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε μία ψήφο και η πρόταση ΑΝΕΛ- ΧΑ έλαβε μία ψήφο. Δεν θεωρείται δηλαδή ότι από το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο η παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου έλαβε τρεις ψήφους. Αθροίζεται η πρόταση και όχι το πρόσωπο.

Αφού λοιπόν "καθαρίσαμε" με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ (για την οποία υπήρχε σοβαρότατο πολιτικό διακύβευμα όπως σημειώνεται εδώ), αξίζει να δούμε ένα σχετικό χιουμοριστικό σημείωμα του Λάκη Μπέλλου από την "Εφημερίδα των Συντακτών", που αναφέρεται σε άλλες προτάσεις για προανακριτικές επιτροπές: 


Και για να μην ξεχνιόμαστε...  Τις προηγούμενες μέρες, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος παρουσίασε τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, θριαμβολογώντας μάλιστα ότι είναι πολύ μικρές. Ταυτόχρονα απέφυγε να παρουσιάσει ακριβή στοιχεία και αναλυτικές χρεώσεις και περιορίστηκε στο να εμφανίσει πίνακες με παραδείγματα.
Η ΔΕΗ τη Δευτέρα ανάρτησε στο site της όλες τις αναλυτικές χρεώσεις, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με όσα ανέφερε το υπουργείο την προηγούμενη μέρα. Οι αυξήσεις είναι τρομακτικές και ξεπερνούν το 38% στην περίπτωση του μέσου οικιακού καταναλωτή!
 Συγκεκριμένα:
Στο οικιακό έως 800 kw, από 0,05625 φθάνει 0,07793, άρα πάνω από 38% είναι η αύξηση.
Από 800-1.000 kw, από 0,0785 φθάνει 0,0946, πάνω από 20% αύξηση. Από 1.000-2.000 kw, από 0,0815 αυξάνεται σε 0,0946, πάνω από 16 % αύξηση. Από 2.000 kw και πάνω, από 0,09155 αυξάνεται σε 0,10252, 12% αύξηση. Στο «νυχτερινό» ρεύμα, υπερβαίνει το 22% η αύξηση στην kw, καθώς η τιμή από 0,054 ευρώ φθάνει 0,0661. Επίσης προστίθεται νέο χαράτσι, χρέωση CO2 ύψους 5,5 ευρώ στις 800 kw.
Μειώνεται το πάγιο στο νυχτερινό, από 4 ευρώ το τετράμηνο σε 2, ενώ παραμένουν ίδιες όλες οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Όσο γι' αυτά που αναφέρθηκαν περί μείωσης των χρεώσεων δικτύου, στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις υπάρχει μια αμελητέα μείωση, της τάξης του ενάμιση!!! ευρώ για τις 800 kw.
Δηλαδή, με απλά λόγια, εάν μέχρι τώρα κάποιος κατανάλωνε το τετράμηνο 800 kw ρεύμα χωρίς χρονοχρέωση, 45 ευρώ συν τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, πάγια, φόρους κ.τλ., με τις νέες χρεώσεις από 1-1-2013 θα χρεωθεί: 62,34 για τις 800 kw και 5,5 ευρώ CO2, σύνολο 67,84! συν τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, πάγια, φόρους κ.τλ. Σημειωτέον ότι δεν υπάρχει κλιμακωτή χρέωση εδώ και χρόνια. Π.χ., εάν κάποιος καταναλώσει 1.000 kw, θα χρεωθεί και τις 1.000 με 0,0946, όχι τις 800 με άλλη τιμή και τις 200 με άλλη. Ουσιαστικά το υπουργείο ανακοίνωσε αυξήσεις πέριξ του 10% και η ΔΕΗ επιβάλλει αυξήσεις που φθάνουν έως και 38%! Εντύπωση προκαλεί το γεγονός επίσης ότι ενώ το υπουργείο έχει δημοσιοποιήσει συγκεκριμένα παραδείγματα, οι χρεώσεις που αναφέρει είναι όλες πολύ μικρότερες από τις αυξήσεις που ανακοίνωσε η ΔΕΗ.
Και να σημειώσουμε ότι στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε και την αύξηση προς Α.Π.Ε. που προσέθεσε ένα σεβαστό ποσό στους λογαριασμούς της ΔΕΗ...

Πηγή ειδήσεων: "Αυγή", "Εφημερίδα των Συντακτών"

Δεν υπάρχουν σχόλια: