Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Νέα εκβιαστικά μηνύματα στην κοινοβουλευτική ομάδα το ΠΑΣΟΚ - ετοιμάζεται νέο κόμμα; / Μεγαλύτερο κούρεμα στα ελληνικά (και όχι μόνο) ομόλογα;


Είδηση: Για «μητέρα όλων των μαχών» κάνουν λόγο οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, κι αυτή τη φορά φαίνεται ότι το πολυχρησιμοποιημένο κλισέ έχει βάση. Η ψηφοφορία που θα διεξαχθεί αυτή τη μέρα στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο έχει αποκτήσει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης με εντολή του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, οι βουλευτές του κόμματος δεν έχουν περιθώρια να ψηφίσουν θετικά επί του συνόλου και να καταψηφίσουν το επίμαχο άρθρο 37 που αφορά τις κλαδικές συμβάσεις γιατί σ' αυτήν την περίπτωση, όπως το είπε καθαρά ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, η Ελλάδα δεν θα πάρει την έκτη δόση, αφού η τρόικα θέτει ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης την έγκριση του συνολικού πακέτου.


Είναι φανερό ότι η ηγεσία πιεζόμενη ασφυκτικά από τους δανειστές επιχειρεί να εκβιάσει εκ νέου τους βουλευτές που αντιδρούν στο συγκεκριμένο άρθρο και να «συνετίσει» εκείνους που φλερτάρουν με την ιδέα να μην το ψηφίσουν. Το μήνυμα που τους στέλνει είναι σαφές: «Θα είστε υπεύθυνοι αν η χώρα δεν θα πληρώσει μισθούς και συντάξεις». Η κοινοβουλευτική ομάδα βρίσκεται πάλι ενώπιον τρομοκρατικού περιεχομένου διλημμάτων και καλείται να σηκώσει το βάρος για τη διάσωση της χώρας και την παραμονή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Στο παρελθόν σε ανάλογες στιγμές η γκρίνια και οι αντιθέσεις υποχώρησαν ύστερα από ένα συνδυασμό χαλαρωτικών μασάζ, υποσχέσεων και απειλών και οι διαφωνούντες πήδηξαν τις «κόκκινες γραμμές» που οι ίδιοι είχαν θέσει στους εαυτούς τους ως το απώτατο όριο της αντοχής τους.

Την ίδια ώρα αρθρο με το οποίο ζητούν να σπάσουν τα μεταπολιτευτικά κακώς κείμενα, να ηττηθούν οι πολιτικοσυνδικαλιστικές συστοιχίες που αναπτύχθηκαν με βάση το νόμο του «τυφλού τσαμπουκά» και να μείνουν ενωμένα τα μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ συνυπογράφουν οι υπουργοί Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης και Ανδρέας Λοβέρδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις υπουργοί αφού ανήρτησαν χθες το βράδυ το κείμενο στις προσωπικές τους ιστοσελίδες και στο Facebook ενημέρωσαν και τον πρωθυπουργό για αυτή τους την κίνηση.


Όπως αναφέρουν «οφείλουμε να είμαστε, όμως, όλοι αποφασισμένοι για να σπάσουμε τώρα, χωρίς καμία καθυστέρηση, όλα ή έστω τα περισσότερα μεταπολιτευτικά κακώς κείμενα και, οπωσδήποτε, τις λογικές που φέρνουν την Ελληνική Δημοκρατία να φαίνεται και να είναι αδύναμη». Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», αυτή η κίνηση αποτελεί συνέχεια της "άμυνας κρούσης" που έχει ήδη συγκροτηθεί από υπουργούς και βουλευτές, καθώς και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, υπό τις «ευλογίες» και την παρότρυνση του Γιώργου, ομάδα που εργάζεται πυρετωδώς για την «επόμενη μέρα», κάνει παρεμβάσεις στήριξής του, επιτίθεται επιλεκτικά σε άλλα στελέχη τα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εκφράζουν διαφωνίες και ασκούν κριτική ή αμφισβητούν επιλογές του πρωθυπουργού.

Για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό; Ομάδα πολυάριθμη, προερχόμενη απ' το πάλι ποτέ «κοινωνικό-συνδικαλιστικό» ΠΑΣΟΚ, έχει αναπτύξει διεργασίες και διαδικασίες για ένα νέο κόμμα. Μάλιστα έχουν ως λέξη-κλειδί τη μαγική, όπως την αποκαλούν, λέξη «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ». Ας σημειωθεί σ' αυτό το σημείο ότι τμήματα της ΠΑΣΚΕ έχουν αποχωρήσει ήδη απ' το επίσημο ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΚΕ ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΑΣΚΕ Σιδηροδρομικών), άλλα τμήματα είναι κυριολεκτικά «στα κεραμίδια» και βρίσκονται σε ανοιχτή ρήξη με την κυβέρνηση, όπως η ΠΑΣΚΕ ΔΕΗ, ενώ ιστορικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ βρίσκονται σε τροχιά ρήξης και συμμετέχουν σε διεργασίες για νέα πολιτικά σχήματα, όπως ο μέχρι πρόσφατα πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος.

Σχόλιο: Πόσες και πόσες φορές αλήθεια δεν βρεθήκαμε να διαβάζουμε άρθρα για "κοινοβουλευτικά θρίλερ" και για "σειρά αντιδράσεων από βουλευτές" που μόλις έφτανε η ώρα της ψηφοφορίας ξεχνούσαν ότι στην Βουλή εκπροσωπούν το λαό και όχι μόνο την τσέπη τους (θυμηθείτε τα πρόσφατα κατορθώματα του κυρίου Αθανασιάδη και Ρομπόπουλου εδώ). Αυτό συνέβαινε ακόμα και όταν είχαν τεθεί και ιδεολογικά ζητήματα που υποτίθεται ότι ακουμπούσαν τον μέσο "σοσιαλιστή" βουλευτή (όπως με την πραγματικά συγκλονιστική κατάθεση ψυχή της κυρίας Σακοράφα). Επομένως δε θα μας προκαλέσει εντύπωση αν περάσουν και αυτά τα μέτρα. Δεν το ελπίζουμε αλλά το αναμένουμε. Βέβαια το δίλημμα της κυβέρνησης προς τους βουλευτές είναι έωλο: Το ότι προτιμά να πληρώνει τους δανειστές από τα έσοδα του κράτους αντί για τους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους είναι ΚΑΘΑΡΑ δική της επιλογή και είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να μεταθέτει το πρόβλημα στις πλάτες των βουλευτών. Λίγη ειλικρίνεια δεν βλάπτει.

Ιδιαίτερο πάντως ενδιαφέρον στο όλο ζήτημα έχει η δημιουργία "γραμμής άμυνας" από το "τρίο Στούτζες" (Λοβέρδος - Διαμαντοπούλου - Ραγκούσης) που βέβαια μπορούσε να εκφράσει την "ανησυχία" του και προσωπικά στον κύριο Παπανδρέου, χωρίς να μπουν στον κόπο να βάλουν τις γραμματείς τους ν' ανεβάζουν κείμενα στο Facebook και άλλες παρόμοιες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Πιθανότατα η "διακήρυξη" αυτή να έχει αποτέλεσμα - στους ελληνόφωνους χρήστες του Facebook με σοβαρά διανοητικά προβλήματα ή τους Έλληνες που μένουν σε ψηλές και απάτητες βουνοκορφές ή σε ζούγκλες / πυκνά δάση του εξωτερικού (γιατί στην Ελλάδα αυτά δεν υπάρχουν - κι αν υπήρχαν θα ήταν καμμένα) που ο browser τους δεν μπορεί να πάει σε σελίδες άλλες εκτός του Facebook (των συγκεκριμένων βουλευτών). Οι υπόλοιποι όλο και κάτι θα έχουν διαβάσει ή θα ζουν στην χώρα και επομένως θα γνωρίζουν ότι οι ίδιοι οι συγκεκριμένοι αποτελούν την πιο σκληρή έκφραση αυτού του "κατεστημένου" που καταδικάζουν. Αν ήθελαν να κάνουν αλλαγή, θα έπρεπε να είχαν παραιτηθεί προνομίων, να είχαν σταματήσει να προσλαμβάνουν συμβούλους και να έχουν μετακλητούς (που παρεπιπτόντως παιρνούν απίστευτα πολλές ώρες στο ίντερνετ γράφοντας υμνολόγια σε sites για τις κυβερνητικές επιλογές) και να μην μπαίνουν στην διαδικασία συνδιαλλαγής με διάφορους παράγοντες - ξένους και ντόπιους. Δεν το κάνουν, και επομένως κάτι τέτοιες κινήσεις είναι φαρισαϊκές.

Τέλος για το καινούργιο κόμμα θα πούμε τούτο: κάθε κίνηση που προσβλέπει στην ανανέωση του πολιτικού σκηνικού μας βρίσκει σύμφωνους. Όμως το να βλέπουμε εκείνους που μέχρι χθες χειροκροτούσαν τον κύριο Παπανδρέου, να παρουσιάζονται ως "αντιδρώντες" το βρίσκουμε περίεργο. Επίσης η δημιουργία μιας τέτοιας κίνησης τη στιγμή που τα ποσοστά της αριστεράς είναι αυξημένα (ενωμένη ξεπερνάει καθαρά το σημερινό ΠΑΣΟΚ) είναι μάλλον περίεργη, βάζοντας μας σε σκέψεις για το αν είναι υγιής η κίνηση ή θα στοχεύσει να λειτουργήσει ως ανάχωμα προς την άνοδό άλλων κομμάτων. Όπως και να έχει δε χρειαζόμαστε ένα "νέο" ΠΑΣΟΚ. Χρειαζόμαστε κάτι καινούργιο στο οποίο θα συμμετέχει το "υγιές" ΠΑΣΟΚ...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Πληροφορίες που κυκλοφορούν σε μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομικές εφημερίδες μιλούν γι' απόφαση για τη θωράκιση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε τέτοιο βαθμό, που θα είναι ικανό να παρεμβαίνει δραστικά στις αγορές και να προσφέρει υψηλές εγγυήσεις στα ομόλογα των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Βασική φιλοσοφία της λύσης που προωθείται είναι το Ταμείο να εγγυάται κατά ένα μέρος την έκδοση ομολόγων προβληματικών χωρών, οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αναχρηματοδότησή τους. Υπολογίζεται ότι εάν το Ταμείο εγγυηθεί το 20% της αξίας των ομολόγων μιας χώρας, τότε η δύναμη κρούσης του θα αυξηθεί κατά πέντε φορές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ευρωπαϊκό Ταμείο θωρακίζεται με κεφάλαια ύψους 2,5 τρισ. ευρώ αφού η λύση της "μόχλευσης" που προκρίθηκε, έχει ως αποτέλεσμα να τετραπλασιαστούν ή ακόμη και να πενταπλασιαστούν οι πόροι του που σήμερα ανέρχονται σε 440 δισ. ευρώ.

Το δεύτερο βασικό σημείο της συμφωνίας αφορά το ύψος του κουρέματος του ελληνικού χρέους, το οποίο, αναμένεται να είναι της τάξης του 35% έως 50% κλιμακωτά, αφού θα παρέχονται στους πιστωτές περισσότερες από μία επιλογές και για παράδειγμα κάποιοι θα επιλέξουν το "κούρεμα" 50% και κάποιοι άλλοι την επιμήκυνση του χρέους με μείωση επιτοκίου που θα φέρει τελικό κούρεμα έως 30%. Προωθήθηκε δηλαδή η λύση της "διαχειρίσιμης επιλεκτικής χρεοκοπίας που δεν θα προκαλέσει πιστωτικό γεγονός και σε καμία περίπτωση δεν θα οδηγήσει σε ενεργοποίηση των ασφάλιστρων κινδύνου".

Με δεδομένο ότι τα τρία τέταρτα του ελληνικού χρέους βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, φαίνεται πως το κούρεμα ύψους 50% είναι το μέγιστο ανεκτό όριο το οποίο μπορούν να αποδεχτούν σε απώλειες τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.

Επίσης, εξετάζεται σε βάθος να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό κούρεμα δεν θα προκαλέσει προηγούμενο και δεν θα έχει ανάλογες αλυσιδωτές επιπτώσεις σε άλλους αδύναμους κρίκους, καθώς εκτιμάται ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι απώλειες μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 400 δισ. ευρώ. Η προχωρημένη συζήτηση περί κουρέματος του ελληνικού χρέους συνδέεται άμεσα με την επιχείρηση ανακεφαλοποίησης των τραπεζών, η οποία θα προωθηθεί με συνολικό και συντονισμένο ευρωπαϊκό σχέδιο και όχι με μεμονωμένες εθνικές πρωτοβουλίες.

Πάντως οι Financial Times (που εκφράζουν παράλληλα και σ' ένα ποσοστό τις θέσεις μεγάλων χρηματοπιστωτικών funds) μιλούν για "μεγάλες αντιδράσεις" από μέρους των ιδιωτών "δανειστών" οι οποίοι βέβαια είχαν καλυφθεί από την τραγική συμφωνία του Ιουλίου (θυμηθείτε την εδώ) και αντιδρούν σε περαιτέρω "κούρεμα", ξεχνώντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους είναι κανονικά αποπληρωμένο (διαβάστε σχετικό άρθρο εδώ). Βέβαια είχαμε επισημάνει και τότε ότι η συμφωνία δεν έδινε λύσεις, και ζητούσε τεράστιες, επιπλέον θυσίες από την ελληνική κοινωνία ως αντάλλαγμα. Έτσι και τα μέτρα ήρθαν, και το πρόβλημα παρέμεινε...

Πηγές ειδήσεων: "Παρόν", "Έθνος", "Πρώτο Θέμα", "Financial Times".

Δεν υπάρχουν σχόλια: