Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά / Εμπλοκή Βενιζέλου στο σκάνδαλο της Proton Bank

Και να που φτάσαμε πάλι εδώ. Καινούργια μέτρα, καινούργιες θυσίες, για μέτρα που κρίνονται "αναγκαία". Που μπορεί να προσβλέπει ο λαός; Στους βουλευτές του; Δύσκολο. Πάλι υποχωρήσεις "για τελευταία φορά" (αλήθεια πόσες φορές το είπατε αυτό κύριοι του ΠΑΣΟΚ; ) και πιθανότατη υπερψήφιση τους. Αντιδράσεις υπάρχουν βέβαια (η κυρία Κατσέλη δείχνει έτοιμη να καταψηφίσει διατάξεις του- το έκανε ήδη στην επιτροπή Οικονομικών) αλλά θα υπάρξει η αναγκαία συνολική καταψήφισή του; Δεν ξέρουμε.

Οι κινητοποιήσεις πάντως προβλέπονται μεγάλες - και βέβαια είναι λογικό αφού επηρεάζουν πλέον τους πάντες. Μόνο οι άμεσα εξαρτημένοι από την παρούσα κυβερνητικοί κατάσταση, μυρικάζουν τα της αναγκαιότητας των μέτρων. Η παρουσία όλων μας απαραίτητη.

Κάθε αμερόληπτο πρόσωπο με κοινή λογική αναγνωρίζει ότι περισσότερη λιτότητα- μεγαλύτερη ανεργία, φτώχεια, αυτοκτονίες, διάλυση οικογενειών, κοινωνική αναταραχή- θα διαλύσει την Ελλάδα. Δεν χρειάζεται διδακτορικό από το Χάρβαρντ για να το καταλάβει. Ποιος πιστεύει ότι η μειούμενη οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα μπορεί να σώσει την οικονομία της, το χρεοκοπημένο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και το ευρώ;

Κανένα έλλογο ον δεν πιστεύει ότι απολύοντας 100.000 δημόσιους υπαλλήλους μέσα σε ένα χρόνο, αυξάνοντας το φόρο τα καύσιμα, μειώνοντας το αφορολόγητο έτσι ώστε οι φτωχότεροι Έλληνες να πληρώνουν για την κρίση, εφαρμόζοντας περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις των ηλικιωμένων θα οδηγήσουν:
α) Σε αποπληρωμή των χρεών.
β) Σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
γ) Σε οικονομική ανάκαμψη.

Αντίθετα, αυτές οι πολιτικές θα προκαλέσουν ευρύτερη κοινωνική αναταραχή και την αναπόφευκτη χρεοκοπία, αργά ή γρήγορα. Και μία ελληνική χρεοκοπία, συνοδευόμενη από κοινωνική αναστάτωση θα είναι "μολυσματική", κάνοντας τα πράγματα πολύ - πολύ χειρότερα για την Ευρώπη συνολικά.

Η τρόικα δεν φαίνεται να κατανοεί ότι η λιτότητα είναι η λάθος θεραπεία για άλλη μία κρίση, την κρίση ενός χρεοκοπημένου τραπεζικού συστήματος που διαλύεται λόγω ενός απορυθμισμένου χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος.

Για την αντίμετώπιση αυτής της κρίσης, η τρόικα πρέπει να διαχειριστεί τις απομειώσεις και διαγραφές ιδιωτικών και δημοσίων χρεών που δεν γίνεται να αποπληρωθούν με έναν ελεγχόμενο τρόπο. Αυτό είναι που αρνούνται να κάνουν.

Για όσους κινδυνολογούν για το αύριο, να πούμε ότι τα πράγματα δεν είναι άσπρο και μαύρο. Και φυσικά το τι μέλλει γεννέσθαι, θ' αποτελέσει ουσιαστικά κυβερνητική επιλογή (διαβάστε σχετική τοποθέτησή μας εδώ) σε πρώτη φάση και των χωρών της Ευρωζώνης σε δεύτερη. Όσο για τις συνέπειες των πράξεων της κυβέρνησης, χαρακτηριστικές είναι οι απόψεις έγκριτων οικονομολόγων και αναλυτών για τις συνέπειες των κινήσεων τόσο ως προς το χρέος (διαβάστε σχετικό άρθρο εδώ) και την πιθανότητα χρεοκωπίας (δείτε σχετικά εδώ). Σαν κερασάκι στην τούρτα, παραθέτουμε απόσπασμα από συνέντευξη του κ. Βιλιάρδου στο ΝEWS24 που δίνει μια σειρά ενδιαφέροντων απαντήσεων σε ερωτήματα που συζητιούνται έντονα τον τελευταίο καιρό (η πλήρης συνέντευξη βρίσκεται εδώ):

- Τι είναι το πιστωτικό γεγονός και για ποιο λόγο συνδέονται συχνά οι δύο αυτοί όροι, πιστωτικό γεγονός και "κούρεμα" χρέους;

Πιστωτικό γεγονός είναι ο χαρακτηρισμός της χρεοκοπίας εκ μέρους των εταιρειών αξιολόγησης, ο οποίος επιτρέπει στους κατόχους ασφαλιστηρίων έναντι πιστωτικών απωλειών (CDS), να εισπράξουν τις ζημίες τους από τις ασφαλιστικές, από τις οποίες έχουν αγοράσει τα CDS.

Δηλαδή, οι κάτοχοι ομολόγων, οι οποίοι τα ασφαλίζουν για να μη χάσουν τα χρήματα τους, πληρώνονται από τις εταιρείες ασφάλισης, όταν η απώλεια χαρακτηρισθεί ως πιστωτικό γεγονός (χρεοκοπία).

Οι ζημίες αυτές είναι είτε ολόκληρη η αξία των ομολόγων του κράτους που αδυνατεί να τα πληρώσει στη λήξη τους, είτε μέρος της αξίας τους, εάν το κράτος διαγράψει (κουρέψει) ένα ποσόν και πληρώσει το υπόλοιπο.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, με βάση τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, η οποία προβλέπει την εθελούσια διαγραφή ύψους 21% εκ μέρους των δανειστών, οι εταιρείες αξιολόγησης έχουν συμφωνήσει να μην χαρακτηρισθεί ως πιστωτικό γεγονός, άρα όχι σαν χρεοκοπία, οπότε δεν θα πληρώσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες την απώλεια του 21%, αλλά θα το χάσουν οι κάτοχοι των ομολόγων.

- Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, ξεκαθάρισε, πως οι τα έσοδα που θα προέκυπταν ή θα προκύψουν από τις αποκρατικοποιήσεις, θα χρησίμευαν ή θα χρησιμεύσουν στη μείωση του δημόσιου χρέους και όχι του ελλείμματος. Άρα, ποιο το νόημα των αποκρατικοποιήσεων, εάν το δημόσιο χρέος περικοπεί με το "κούρεμα";

Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις μειώνουν το χρέος και όχι τα ελλείμματα, όπως συμβαίνει όταν μία επιχείρηση πουλάει τα μηχανήματα της, για να εξοφλήσει τις τράπεζες και όχι για να καλύψει τις λειτουργικές ζημίες της.

Κατά τη γνώμη μου, οφείλουμε να είμαστε αντίθετοι με την αποκρατικοποίηση των κοινωφελών και στρατηγικών επιχειρήσεων της πατρίδας μας, καθώς επίσης των κερδοφόρων.

Ειδικά όσον αφορά τις τελευταίες, τα έσοδα από την πώληση τους μειώνουν μεν το δημόσιο χρέος, αλλά αυξάνουν τα ελλείμματα, αφού παύει το δημόσιο να εισπράττει τα κέρδη τους. Η αύξηση τώρα των ελλειμμάτων εκβάλει στα χρέη, οπότε σε τελική ανάλυση τα χρέη επανέρχονται.

Στην προκειμένη περίπτωση, είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των Η.Π.Α. οι οποίες, ενώ ιδιωτικοποίησαν τα πάντα, τα χρέη τους αυξήθηκαν, από σχεδόν μηδενικά το 1980, στο 100% σήμερα του ΑΕΠ.

Το "κούρεμα", στο ύψος που αναφέρεται, δεν φτάνει για τη βιώσιμη μείωση του χρέους, οπότε θα συνεχίσουν να απαιτούνται ιδιωτικοποιήσεις από τους δανειστές, πόσο μάλλον αφού είναι απαραίτητη προϋπόθεση της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής, για την άσκηση της οποίας υποχρεώνει το ΔΝΤ τα θύματα του.


Και για να μην ξεχνιόμαστε... Θα θυμάστε πιθανότατα την υπόθεση της Proton Bank, που εν μια νυκτί κρατικοποιήθηκε με τεράστιο κόστος για όλους μας (λεπτομέρειες εδώ). Σάλος έχει ξεσπάσει μετά τις αποκαλύψεις ότι το κράτος τοποθετούσε τεράστια ποσά στην Proton Bank την ίδια στιγμή που η τράπεζα αδυνατούσε να επιστρέψει ποσά που δανειζόταν, διακινδυνεύοντας έτσι χρήματα του ελληνικού λαού. Ο Ε.Βενιζέλος αντέδρασε, επικαλούμενος τη σταθερότητα και την ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος γι' αυτές του τις ενέργειες, για τις οποίες σε επιστολή του δηλώνει ότι συνεννοήθηκε με την Τράπεζα της Ελλάδος, τη διοίκηση των 6 μεγαλύτερων τραπεζών, το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, και τη χρονική συγκυρία, περιγράφοντας ένα ζοφερό τοπίο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αποσυνδέοντας τις τράπεζες από τους μετόχους, τη διοίκηση και τα φυσικά πρόσωπα που συνδέονται έμμεσα ή άμεσα μ' αυτές.

Επισυνάπτοντας μάλιστα και τη δεύτερη σελίδα από το πρακτικό για την τοποθέτηση 100.000.000 ευρώ από τα διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου στην Proton, αποφεύγει τεχνηέντως να απαντήσει στη διαφωνία του διευθυντή τής Δ49 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που διαφωνεί επειδή:

«α)Υπερβαίνει το ύψος των ορίων τοποθέτησης (50% των ιδίων κεφαλαίων), που έχει θεσπιστεί, κατά 92 εκατ. ευρώ
β) Η ανωτέρω τράπεζα μας ειδοποίησε για αντικειμενική αδυναμία επιστροφής ποσού από τοποθετήσεις ύψους 70 εκατ.
γ) Φήμες της αγοράς δείχνουν ισχυρά προβλήματα ρευστότητας στην εν λόγω τράπεζα με αποτέλεσμα η πρόσθετη τοποθέτηση να αυξάνει τον πιστωτικό κίνδυνο του Ελληνικού Δημοσίου περαιτέρω».
Ο υπουργός, όχι μόνο δεν απαντά επί της ουσίας γι' αυτόν τον πιστωτικό κίνδυνο, αλλά εγκαλεί (!) τον διευθυντή και τον εισηγητή, που διαφωνούν, γιατί έπραξαν βάσει του νόμου, του κανονισμού του Γενικού Λογιστηρίου και του Δημόσιου Συμφέροντος! Δεν είναι τυχαίο, βεβαίως, που χθες η Attica Bank, στην οποία την πλειοψηφία έχουν το Ταμείο των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών, συμφερόντων Δημοσίου, εκδήλωσε ενδιαφέρον για συνεργασία (!) με την Proton. Και δεν είναι τυχαίο που οι μηχανικοί εξέφρασαν ήδη την ανησυχία τους.

Αιμοδοτούμε διαρκώς την Proton Bank με εκατομμύρια ευρώ από τα διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου για να μην καταρρεύσει. Αυτό κάναμε και όταν γίνονταν οι έλεγχοι της ΤτΕ και της Αρχής κατά του μαύρου χρήματος, αυτό κάνουμε και τώρα που μαθεύτηκε ότι υπάρχει ζήτημα υπεξαίρεσης 51 εκατ. ευρώ και ερευνάται. Aυτά από ορισμένους που είναι πολύ καλοί στο να εφευρίσκουν νέους φόρους, αλλά πολύ κακοί στο να προστατεύουν τα χρήματα που εισπράττουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: