Είδηση: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα να αναδιαρθρώσει σύντομα το χρέος της, σηματοδοτώντας μια δραματική στροφή στη μέχρι τώρα προσέγγισή του, σύμφωνα με προδημοσίευση άρθρου της γερμανικής επιθεώρησης Der Spiegel.
Χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη πηγή, το περιοδικό επισημαίνει ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του συζητoύν αυτήν τη σύσταση με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, λόγω του μη βιώσιμου χρέους της Ελλάδας. Έτσι, στο ΔΝΤ διαγράφεται αλλαγή γραμμής πλεύσης, καθώς προφανώς πλέον δεν πιστεύει ούτε το ίδιο το Ταμείο ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να εξυγιανθεί με τα μέχρι τώρα μέτρα.
«Είναι αναγκαίο να μειωθεί το βάρος του χρέους από 150% περίπου επί του ΑΕΠ, που είναι σήμερα» επιχειρηματολογούν εκπρόσωποι του ΔΝΤ, μιλώντας στους Ευρωπαίους, σύμφωνα πάντα με το γερμανικό δημοσίευμα.
Πιθανοί τρόποι είναι το «κούρεμα» του χρέους, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων ή η μείωση των τοκοχρεολυσίων. Και οι τρεις εναλλακτικές λύσεις καταλήγουν στο αποτέλεσμα ότι οι κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων θα αναγκαστούν να παραιτηθούν από μέρος των αξιώσεών τους.
Κατά την άποψη του ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει το ταχύτερο να αρχίσει συνομιλίες με τους πιστωτές της και να τους ανακοινώσει τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση χρέους.
Μόλις τον περασμένο μήνα, ωστόσο, ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, Αντόνιο Μπόρχες, είχε δηλώσει ότι είναι «βέβαιος ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει προόδους και στον τραπεζικό τομέα.
Το ίδιο πάντα δημοσίευμα αναφέρει ότι, παρόλο που το ΔΝΤ θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει σύντομα συζητήσεις με τους πιστωτές της σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους της, δεν θέλει να απευθύνει δημοσίως μια τέτοια έκκληση, λόγω φόβων ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσει τις πιέσεις στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας, που αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα στα δημοσιονομικά της, ενώ έχει να αντιμετωπίσει και την πολιτική αστάθεια, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού, Ζοζέ Σόκρατες.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ωστόσο διαψεύδει το δημοσίευμα του Spiegel. «Οπως έχουμε πει επανειλημμένα, το ΔΝΤ υποστηρίζει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τη μη αναδιάρθρωση χρέους και την αποφασιστικότητά της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο πρακτορείο Reuters. Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο του Spiegel (στα Γερμανικά).
Σχόλιο: Εδώ και πολλούς μήνες (θυμηθείτε εδώ), συζητείται από έγκυρους (και μη) κύκλους ότι μια αναδιάρθρωση του χρέους είναι ο μόνος δρόμος για την χώρα - και πολλοί της έδωσαν διάφορα ονόματα για να την κάνουν πιο "θελκτική". Υποτίθεται βέβαια ότι τα επικαιροποιημένα Μνημόνια (διαβάστε τα εδώ και εδώ) και το "Σύμφωνο του Ευρώ", θ' απομάκρυναν την προοπτική της, γι' αυτό και το καθένα από αυτά ζητούσε νέες θυσίες και νέα μέτρα, "που θα μας έβγαζαν από την ύφεση" όπως υπόσχονται εδώ και μήνες από την κουστωδία του κυρίου Παπανδρέου. Όμως την αλήθεια την γνωρίζουν όλοι: Τα μέτρα που επιβάλλονται συνεχώς γίνονται απλώς και μόνο για ν' αλλάξει ο κοινωνικός χάρτης της χώρας, το δημόσιο χρέος είναι μη διαχειρήσιμο και συνεχώς αυξάνεται και πως το ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας (το οποίο θα γίνει θεσμικά - διαβάστε εδώ) θα είναι "πέταγμα χρημάτων σε βαρέλι δίχως πάτο". Η αναδιάρθρωση επομένως κάποια στιγμή θα γίνει - το ζήτημα όμως είναι οι όροι κάτω από τους οποίους θα γίνει αυτή, και γι' αυτό είναι σημαντικό βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης να είναι οι πολίτες της χώρας και όχι οι δανειστές της (όπως συμβαίνει δυστυχώς μέχρι σήμερα). Η ενίσχυση της Διεθνούς Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για το Δημόσιο χρέος (διαβάστε γι' αυτήν εδώ) είναι μια πρώτη κίνηση, μιας και θα ξεκαθαρίσει πολλά που δε γνωρίζουμε για το δημόσιο χρέος (και θα το μειώσει ανάλογα). Μετά θα πρέπει να βρεθούν λύσεις δανεισμού με ανταγωνιστικούς όρους (δείτε εδώ παράδειγμα).
Η λύση δεν είναι τα "Μνημόνια" ούτε οι συγχωνεύσεις - Και όσο και αν η κυβέρνηση κατηγορεί τους πάντες για "λαϊκισμό", το ίδιο είναι οι επίθεσεις σε δημοσίους υπαλλήλους (δείτε εδώ) και τις ΔΕΚΟ (λεπτομέρειες εδώ) τις οποίες κάνει κατά καιρούς η κυβέρνηση αγνοώντας τα στοιχεία για τα οποία η ίδια πλήρωσε.
(Τις διαψεύσεις δεν τις σχολιάζουμε...Έχουμε ακούσει άπειρες φορές, ανάλογα).
Είδηση 2η: Το δρόμο για την είσπραξη υπερδιπλάσιων αναδρομικών για τις οικονομικές αξιώσεις των δημοσίων υπαλλήλων ανοίγει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι δικαστές έκριναν αντισυνταγματικό το προνόμιο που διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια το Δημόσιο να διεκδικεί τις απαιτήσεις του έναντι τρίτων σε βάθος πενταετίας σε αντίθεση με τους δημοσίους υπαλλήλους, όπου ο χρόνος περιορίζεται στη διετία.
Το ζήτημα της βραχυπρόθεσμης διετούς παραγραφής των απαιτήσεων των δημοσίων υπαλλήλων έχει διχάσει τα ανώτατα δικαστήρια, καθώς υπάρχει αντίθετη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που έχει κρίνει συνταγματική τη σχετική νομοθετική πρόβλεψη, σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία". Γι' αυτό το ζήτημα παραπέμπεται στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ), το οποίο καλείται να κρίνει οριστικά την υπόθεση.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι στο παρελθόν είχε αποφανθεί με διαφορά μίας ψήφου ότι το ειδικό προνομιακό καθεστώς που επιφυλάσσει το Δημόσιο για τον εαυτό του έναντι των απαιτήσεων των ΝΠΔΔ δεν παραβιάζει το Σύνταγμα, για λόγους προστασίας της περιουσίας του Δημοσίου.
Σχόλιο: Άλλο ένας λόγος να αισθάνεται άβολα η κυβέρνηση με την Δικαιοσύνη (δείτε στο τέλος της ανάρτησης το αμέσως προηγούμενο επεισόδιο) αλλά επιτέλους μια χρόνια αδικία ήρθε η ώρα ν' αποκατασταθεί. Βέβαια χωρίς να τελεσιδικήσει η απόφαση δεν μπορούμε να προτρέξουμε - και η διχογνωμία μεταξύ των δικαστηρίων δείχνει ότι ακόμα και οι νομικοί κύκλοι δεν μπορούν να καταλήξουν κάπου. Βέβαια αυτό θα σημάνει άλλο έναν πονοκέφαλο για την κυβέρνηση (δεδομένου ότι οι υποχρεώσεις του θ' αυξηθούν), αλλά από την άλλη η ισονομία επιβάλλεται να υπάρξει: Είναι απαράδεκτο για το Δημόσιο να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, με το κράτος να δικαιούται μεγαλύτερου χρόνου απαιτήσεων από τους ιδιώτες. Το επόμενο βήμα είναι να υποχρεωθεί το Δημόσιο να πληρώνει στην ώρα του, όπως απαιτεί και αυτό από τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις. Πόσοι και πόσοι δεν "καταστράφηκαν οικονομικά" περιμένοντας πληρωμές από το κράτος; Μεγάλος αριθμός και ατελείωτη η λίστα.
Πηγές ειδήσεων: "Πρώτο Θέμα", "Τα Νέα"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου