Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Επικαιροποιημένο Μνημόνιο

Ένα επικαιροποιημένο μνημόνιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το φθινόπωρο. Στα μέτρα, που η εφαρμογή τους εξειδικεύεται στο μνημόνιο, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων (σημείωση: τα σχόλια μας βρίσκονται κάτω από κάθε μέτρο):

* Η δημιουργία αποθεματικού εκτάκτων αναγκών στον προϋπολογισμό του 2011 για τη διευκόλυνση της απορρόφησης κραδασμών και κινδύνων. Επίσης θα δημιουργηθεί μητρώο δεσμεύσεων στα αρμόδια υπουργεία (διαρθρωτικός στόχος για το τέλος Σεπτεμβρίου) για την καλύτερη διαχείριση των δαπανών σε δημοσιονομική βάση - πέρα από τις χρηματικές εκταμιεύσεις
Σχόλιο: Αποθεματικό υπάρχει σε κάθε προϋπολογισμό από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Άρα το μέτρο αυτό είναι φανφάρα και τίποτα παραπάνω, που προσπαθεί να περάσει έναν αέρα καλύτερης διαχείρησης.

* Η δημιουργία ενιαίας αρχής πληρωμών μέσω της οποίας θα καταβάλλονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων της κεντρικής διοίκησης από τα τέλη του 2010 και της γενικής κυβέρνησης από τον Μάρτιο του 2011.
Σχόλιο: Και αυτό νομίζουμε ότι υπάρχει με την μορφή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους - ενώ οι δαπάνες περνάνε (και ενίοτε απορρίπτονται) από το Ελεγκτικό Συμβούλιο του κράτους. Αλλά δεν πειράζει ευκαιρία να "μικρύνουμε" το Δημόσιο δημιουργώντας, άλλη μια "Αρχή".

* Η περαιτέρω μείωση του κόστους των φαρμάκων (όπου υπάρχει χώρος για την επέκταση της λίστας φαρμάκων, τη χρήση των γενόσημων φαρμάκων, καθώς και με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης).
Σχόλιο: Δηλαδή η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα, τόσο καιρό μετά την επίσημη εξαναγγελία της; Αλλά ξεχάσαμε...Αν είχε φτιαχτεί το σύστημα δεν θα χάνονταν τόσα εκατομμύρια ευρώ από τις "επιστροφές" των φαρμακευτικών εταιρειών. Θα έχει ενδιαφέρον επίσης να δούμε πως θα καταφέρει η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί τις μειώσεις και δεν θα καταλήξουμε να έχουμε πάλι ελλείψεις απαραίτητου ιατροφαρμακευτικού υλικού (στα νοσοκομεία και όχι μόνο).

* Η εφαρμογή της συμμετοχής 3 ευρώ για τις τακτικές υπηρεσίες εξωτερικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία και η επέκταση της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων (απογευματινή βάρδια), προκειμένου να αναπτυχθούν και να βελτιωθούν οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και να αυξηθούν τα έσοδα των νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένου της αύξησης της συμμετοχής των ασφαλιζόμενων στα εξωτερικά ιατρεία και στις διαγνωστικές υπηρεσίες.
Σχόλιο: Θα αφαιρούνται τα λεφτά αυτά από το φακελάκι που πληρώνουν σε πολλούς γιατρούς, πολλοί ασφαλισμένοι ή όχι; Στα σοβαρά τώρα...Χωρίς γιατρούς και νοσοκόμες, κανένα νοσοκομείο δεν θα μπορεί να λειτουργήσει σαν τα ολοήμερα σχολεία...Ας γίνουν προσλήψεις πρώτα και μετά ας κάνουν προγράμματα και ασκήσεις επί χάρτου. Και να υπενθυμίσουμε στο κράτος, ότι το ΕΣΥ πρέπει να είναι ΔΩΡΕΑΝ. Γι' αυτό πληρώνουμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

* Η αύξηση των εισιτηρίων στα δημόσια μέσα μεταφοράς και η περαιτέρω μείωση των επιδομάτων και των υπερωριών.
Σχόλιο: Εμ βέβαια...Τόσα πολλά λεφτά που παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι ας τους κόψουμε μερικά ακόμα (ειρωνευόμαστε βεβαίως). Η θέση μας κι εδώ είναι ξεκάθαρη: Τα επιδόματα λειτουργούν ως αντιστάθμισμα των ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ χαμηλών μισθών στην χώρα μας (οι οποίοι καθορίζουν και την μέση σύνταξη η οποία γι' αυτό είναι εξίσου χαμηλή). Ας ανεβάσει τους μισθούς (να τους πάει στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο) και μετά ας τα μειώσει. Όσο για τα δημόσια μέσα μεταφοράς, αν ακριβήνουν θα συμβούν δύο τεινά: α) Θα χάσουν τον κοινοφελή χαρακτήρα τους ("φθηνά μέσα για ΟΛΟΥΣ") β) θα ενισχυθεί η χρήση των ΙΧ (γιατί να χρησιμοποιεί ο μέσος πολίτης τα ακριβά ΜΜΜ όταν έχει αυτοκίνητο που θα τον πηγαίνει όπου θέλει, όποτε θέλει χωρίς αναμονές κλπ).

* Προβλέπεται ειδικότερα η αναδιάρθρωση του ΟΣΕ. Σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση του τομέα των σιδηροδρόμων που θα συζητηθεί στη Βουλή έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
(Άνευ σχολίου - τα έχουμε γράψει αναλυτικά εδώ).

* Ουσιαστική απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και αυξήσεις τιμολογίων για τον εξορθολογισμό τους. με παράλληλη εξασφάλιση της προστασίας για τις πιο ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.
(Άνευ σχολίου επίσης - τα έχουμε γράψει αναλυτικά εδώ. Όσο για την προστασία των "ευπαθών ομάδων" θυμίζει την λαϊκή παροιμία "σφάξε Αγά μου ν' αγιάσω").

Επίσης, προβλέπεται ότι θα υιοθετηθεί σχέδιο με το οποίο θα δίνεται η τη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων σε έναν ανεξάρτητο φορέα είτε το ρόλο αυτό θα έχει ο ανεξάρτητος διαχειριστής του συστήματος.
Σχόλιο: Το κράτος δεν μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά; Πρέπει να γίνουν προσλήψεις και να δημιουργηθούν, καινούργιες "δήθεν" ανεξάρτητες αρχές;

* Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων. Πλήρες σχέδιο και αναλυτικός κατάλογος με επιχειρήσεις θα είναι έτοιμο πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου.
(Υπάρχει υπάρχον σχόλιο επ' αυτού εδώ.)

* Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων. Πρώτο βήμα θα είναι η άρση περιορισμών στα επαγγέλματα των νομικών, φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων, αρχιτεκτόνων, μηχανικών και ορκωτών λογιστών. Αυτό θα περιλαμβάνει τη μείωση των απαιτήσεων αδειοδότησης, των γεωγραφικών περιορισμών και των ρυθμιζόμενων τιμολογίων. Επίσης θα υιοθετηθεί νομοθεσία σχετικά με την είσοδο στο επάγγελμα των οδικών μεταφορών εμπορευμάτων και τις ελάχιστες σταθερές τιμές.
(Υπάρχει υπάρχον σχόλιο επ' αυτού εδώ.)

* Αλλαγές στη νομοθεσία για την αναμόρφωση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα, το οποίο θα προβλέπει μείωση των υπερωριακών αποδοχών και ενισχυμένη ευελιξία στη διαχείριση των ωρών εργασίας.Προβλέπεται ακόμη η τροποποίηση της νομοθεσίας για την προστασία της εργασίας, ώστε να επεκταθεί η δοκιμαστική περίοδος για τους νεοπροσληφθέντες στον ένα χρόνο και να διευκολυνθεί η μεγαλύτερη χρήση συμβάσεων προσωρινής εργασίας και μερικής απασχόλησης.

Σχόλιο: Μετά την καταιγίδα στα εργασιακά, ετοιμάζονται να καταστρέψουν και το τελευταίο οχυρό προστασίας του εργαζομένου, τις ΣΣΕ - Εύγε στην κυβέρνηση που κατά τ' άλλα είναι σοσιαλιστική. Από κει και πέρα η "δοκιμαστική πρόσληψη" θα είναι και η ταφόπλακα στους μισθούς - μιας και οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να κάνουν διαπραγματεύσεις υπό την "δαμόκλειο σπάθα της ανεργίας".

* Η ολοκλήρωση από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή των επιπτώσεων της μεταρρύθμισης όσον αφορά τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2010, και όσον αφορά τα μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία συντάξεων μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2011.

Αυτές οι αξιολογήσεις θα καθορίσουν κατά πόσον απαιτούνται περαιτέρω προσαρμογές των παραμέτρων του συνταξιοδοτικού συστήματος για τη συγκράτηση της αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών στο 2,5% του ΑΕΠ μεταξύ 2009-2060.

Σχόλιο: Με απλά λόγια αυτό σημαίνει περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις και αυξήσεις στα όρια ηλικίας - Ως γνωστόν η στατιστική σου λέει ότι θέλεις εσύ να σου πει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: