Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Έλλειψη σεβασμού στο Δημόσιο χρήμα (Νο3) & "Δήθεν" ακυρώσεις

Είδηση: "Πονοκέφαλο" δημιουργεί στο υπουργείο Εργασίας μια μαύρη τρύπα 300 εκατ. ευρώ από την εξοικονόμηση δαπανών κυρίως από τους κλάδους υγείας των ταμείων. Και αυτό γιατί περισσότερα από 300 εκ. ευρώ που αναμένονταν να κατευθυνθούν προς τ' ασφαλιστικά ταμεία από τις φαρμακευτικές εταιρείες στα πλαίσια απόδοσης του rebate, χάνονται τουλάχιστον για το τρέχον έτος και θα χαθούν μάλλον ΚΑΙ για το επόμενο αν δεν υπάρξει μέχρι τις 19 Αυγούστου συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων.

Σχόλιο: Από πέρσυ τον Αύγουστο, το ΠΑΣΟΚ κατηγορούσε (και δικαίως) την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ για κωλυσιεργία στο συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο αν και έχει νομοθετηθεί εδώ και χρόνια δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ. Όταν ήρθε η σειρά του να γίνει κυβέρνηση, και αντί να δημιουργήσει τον απαραίτητο μηχανισμό είσπραξης, αδράνησε΄- αποδεικνύοντας γι' άλλη μια φορά ότι τα λόγια είναι εύκολα αλλά οι πράξεις δύσκολες. Έτσι όταν ξέσπασε η κρίση, αντί να κυνηγήσει τα διαφυγόντα κέρδη (όπως αυτό) κατέφυγε στις σίγουρες λύσεις (της αύξησης της φορολογίας). Μπορεί οι πολυεθνικές να δηλώνουν "έτοιμες" να εφαρμόσουν το νόμο αλλά μάλλον δεν τους καίγεται καρφί για το πότε θα εφαρμοστεί: Προφανώς επιχαίρουν γιατί η κυβέρνηση φρόντισε τάχιστα για τους νόμους Φρανκεστάιν για το ασφαλιστικό και το εργασιακό αλλά όχι για μαζέψει τα χρωστούμενα, ενώ παράλληλα δεν φρόντισε ούτε για το πέρασμα νόμου για "έναντι" μάζεμα οφειλομένων από τα προηγούμενα έτη: Την ίδια στιγμή όμως ετοιμάζεται να περάσει μια ομάδα προϊόντων στο 23% του ΦΠΑ πράγμα που βέβαια έχει αποφασιστεί εδώ και καιρό αλλά όταν πρωτοανακοινώθηκε λίγοι του είχαν δώσει την απαραίτητη σημασία.

Την ίδια στιγμή ο υφυπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού Γ. Νικητιάδης παραδέχθηκε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Πρόοδος" της Ρόδου ότι οι φήμες ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις είχαν οδηγήσεις σε "100000 ακυρώσεις αφίξεων" ήταν ανυπόστατες δηλώνοντας χαρακτηριστικά: "Είναι παραμύθια τα περί 100.000 ακυρώσεων εξαιτίας των απεργιών. Οι ακυρώσεις ίσως να έφτασαν τις 5.000, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε καμία ακύρωση πτήσης τσάρτερ". Αλήθεια ποιος από την κυβέρνηση και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ θα ζητήσει συγγνώμη από τους απεργούς (που προσπαθούσαν να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους) για την εκστρατεία κατασυκοφάντησης που επιχειρήθηκε εις βάρος τους; Κανείς φαντάζομαι όπως πάντα...

Και για να μην ξεχνιόμαστε...Ιστορική λειτουργία στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελάς στον Πόντο, μετά από 87 χρόνια. Πλήθος κόσμου και μεγάλη συγκίνηση - ιδιαίτερα για τους Πόντιους όλου του κόσμου. Πλήρες ρεπορτάζ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: