Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Ανησυχία για τον υψηλό πληθωρισμό...

Είδηση: Τα στοιχεία για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου, αλλά και τα δεδομένα για τον πληθωρισμό Μαΐου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεργασίας της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων με το κλιμάκιο στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, το κλιμάκιο παρουσιάσθηκε ανήσυχο για την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 5,4% και κυρίως για το γεγονός ότι ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρούνται τρόφιμα - καύσιμα) αυξήθηκε στο 3,6%. Όπως τονίσθηκε, "η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει πως η αύξηση των τιμών δεν οφείλεται μόνο στις αυξήσεις φόρων, αλλά σε εκτεταμένες στρεβλώσεις και στον ελλιπή ανταγωνισμό στην αγορά".

Από το υπουργείο διευκρινίζεται πως το κλιμάκιο δεν έκανε καμία αναφορά σε θέμα περιορισμού του μισθολογικού κόστους για την συγκράτηση του πληθωρισμού.
Συζήτηση έγινε και για την πορεία του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο (-2,5%), με τα στελέχη των διεθνών οργανισμών να εκτιμούν περαιτέρω ύφεση στα επόμενα τρίμηνα.

Ωστόσο, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημείωσαν πως κάποιοι «πρόδρομοι δείκτες» εμφανίζονται θετικότεροι έναντι των προβλέψεων , κυρίως δε οι παραγγελίες στη βιομηχανία και ο τζίρος των τουριστικών επιχειρήσεων. Όσον αφορά στα έσοδα, στη συνάντηση εκφράσθηκε ικανοποίηση για τις εισπράξεις ΦΠΑ στο τρίμηνο Φεβρουαρίου-Απριλίου. Αναφορικά με την υστέρηση που καταγράφεται στα έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού, τα οποία στο πεντάμηνο αυξήθηκαν με ρυθμό 8,3% έναντι ετήσιου στόχου 11,7%, η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι τελικά δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Σχόλιο: Είναι προφανές ότι ο αυξημένος πληθωρισμός δεν είναι τυχαίο γεγονός: Με τον ΦΠΑ να αυξάνει 4 μονάδες σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, με αυξήσεις στα τιμολόγια και τρόφιμα και την οικονομία να βρίσκεται σε συνεχόμενη ύφεση, θα προκαλούσε έκπληξη αν τα πράγματα να ήταν διαφορετικά: Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για την κατανάλωση που βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα το τελευταίο δίμηνο και που με σειρά της προκαλεί υστέρηση εσόδων - δυστυχώς κάτι τέτοιο αναμένεται να οδηγήσει σε φαινόμενα-"αλυσίδα", με προσθήκη καινούργιων μέτρων μέσα στο καλοκαίρι.
Από την άλλη, ο υψηλός πληθωρισμός είναι πανευρωπαϊκό γεγονός δεδομένου ότι και στην Μ.Βρετανία (που η αγορά είναι ελεύθερη - πράγμα που από μόνο του, είτε παραδέχονται μερικοί είτε όχι, προκαλεί "στρεβλώσεις") ο πληθωρισμός βρίσκεται πάνω από 4% εδώ και μήνες. Δεδομένου ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να έχει διαφύγει από την προσοχή της τρόικας, μάλλον οι εν λόγω συστάσεις αποτελούν προσπάθεια να επιταχυνθεί το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, που έχει ανακοινωθεί αλλά δεν έχει ξεκινήσει να πραγματοποιείται ακόμα.
Παρεπιπτόντως...Πως αναμένεται αύξηση του τζίρου των τουριστικών επιχειρήσεων (πέραν των προβλέψεων) παρά του ότι κατά την κυβέρνηση "η χώρα μας έχει υποστεί ζημιά λόγω των απεργιών, των διαδηλώσεων και του αποκλεισμού των λιμανιών"; Μήπως κάτι τέτοιο δεν ίσχυε εξ' αρχής και ήταν ακόμα μια προσπάθεια ανακοπής των αντιδράσεων στα καινούργια μέτρα;

Πηγή: "Τα Νέα", in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: