Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Οι αλλαγές στην αγορά ενέργειας στην χώρα μας και η κατάσταση στην Ευρώπη / Οι αλλαγές στον ΟΑΕΔ και το επίδομα ανεργίας για το 2013

Είδηση: Με τη ΔΕΗ να βρίσκεται έτοιμη να γίνει "δύο κομμάτια" - και να ετοιμάζεται για πλήρη ιδιωτικοποίηση, είναι νομίζουμε καλή ευκαιρία να δούμε την κατάσταση στην αγορά ενέργειας στη χώρα μας καθώς και το πως έχουν τα πράγματα από πλευράς τιμών στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό είναι αναγκαίο για να μπορέσουμε να κάνουμε μια εκτίμηση της κατάστασης και κυρίως να γνωρίζουμε τι θα περιμένουμε στο μέλλον και πέρα από τα ήδη γνωστά όσο αφορά τις αυξήσεις (το ρεπορτάζ προέρχεται από την "Εφημερίδα των Συντακτών" - δεξί κλικ πάνω στις φωτογραφίες και αποθήκευση για ανάγνωση σε μεγαλύτερο μέγεθος):

Kαι για να μην ξεχνιόμαστε... Απρόσμενες αλλαγές από το υπ. Εργασίας, σχετικά με την καταβολή του επιδόματος ανεργίας. Διαβάστε τι θα ισχύσει, σε περίπτωση, που χάσετε τη δουλειά σας δύο φορές σε μία 4ετία. Μία νέα δυσμενή αλλαγή έφερε για τους ανέργους το 2013, σε σχέση με το επίδομα ανεργίας, σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία".
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις από 1-1-2013, σε κάθε περίπτωση, τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας τετραετίας, δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των 450 ευρώ.
Με τις ίδιες ρυθμίσεις, αν εντός της 4ετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των 450 επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό των ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των 450 επιδομάτων.
Βέβαια αυτός ο αριθμός αυτός από την επόμενη χρονιά θα μειωθεί ακόμα περισσότερο, αφού από 1-1-2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν θα είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των 400. Πρακτικά με την ρύθμιση αυτή, ακόμα και αν κάποιος πληροί όλες τις υπόλοιπες προϋποθέσεις, σε περίπτωση που μείνει άνεργος δύο φορές σε μία τετραετία, τότε δεν θα λάβει δεύτερη φορά το επίδομα που του αντιστοιχεί.
Με βάση τις κείμενες διατάξεις υπάρχουν δύο κατηγορίες ανέργων που δικαιούται το επίδομα.
Συγκεκριμένα: * Αν ο άνεργος επιδοτείται πρώτη φορά. Για να δικαιούται ο εργαζόμενος να επιδοτηθεί από το ταμείο ανεργίας, πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας κατ' έτος στα 2 προηγούμενα χρόνια πριν από την επιδότησή του. Το τελευταίο όμως 14μηνο πρέπει να έχει συμπληρώσει 125 ημέρες εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου.
* Επίσης, επίδομα ανεργίας δικαιούται και ο ασφαλισμένος που έχει πραγματοποιήσει 200 ημέρες εργασίας στα τελευταία 2 χρόνια, πριν την απόλυσή του, από τις οποίες 80 ημέρες το λιγότερο κάθε χρόνο.
* Αν ο άνεργος επιδοτείται δεύτερη φορά: Πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας το τελευταίο 14μηνο πριν από την απόλυσή του χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου.
Και κάτι τελευταίο... Μια απίστευτη απόφαση, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η μετάδοση εικόνων απο την τηλεόραση ανθρώπων που βρίσκονται σε κατάστασης εξαθλίωσης και φτώχειας λόγω των Μνημονίων, εξέδωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης! Το ερώτημα είναι αν θα πάψει να υπάρχει η φτώχεια και η εξαθλίωση επειδή δεν θα μεταδίδει τέτοιες εικόνες η τηλεόραση...Μακάρι να ήταν έτσι αλλά δυστυχώς δεν είναι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: