Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Πριμοδότηση Μυτιληναίου και "Αλουμίνιον Α.Ε." εις βάρος της ΔΕΗ από την ΡΑΕ; / Διανομή μερισμάτων από τον ΟΠΑΠ και έσοδα για το Δημόσιο


Έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν για την υπόθεση Μυτιληναίου και πως η εταιρεία του "Αλουμίνιον Α.Ε." κατάφερε να παράγει ενέργεια από πετρέλαιο και να πληρώνεται από την ΔΕΗ με εγγυημένες τιμές πράσινης ενέργειας (σχετική αναφορά υπάρχει εδώ).  Η υπόθεση όμως δε σταμάτησε παρά τις δημόσιες καταγγελίες που έγιναν από διάφορους πολιτικούς και μη.

Το πιο πρόσφατο επεισόδιο της, αναφέρεται σε εκτενές ρεπορτάζ του "Νewsbomb" του οποίου το ρεπορτάζ αναδημοσιεύουμε και συνοψίζουμε. Τους αξίζουν συγχαρητήρια, γιατί η υπόθεση (κλασσική περίπτωση διαπλοκής επιχειρηματιών με το σύστημα) είχε ξεχαστεί, χωρίς να υπάρχει διευθέτηση υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Το ρεπορτάζ αναφέρεται, στην απόφαση της ανεξάρτητης (κατά τ' άλλα) Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), όσο αφορά την τιμή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην εταιρεία αυτή από την ΔΕΗ, και επισημαίνει:

"Η ΡΑΕ όρισε στα 42 ευρώ ανά μεγαβατώρα την προσωρινή τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας προς την εταιρεία «Αλουμίνιον Α.Ε.» του Ομίλου Μυτιληναίου. Αμέσως η ΔΕΗ αντέδρασε και με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για απόφαση που ζημιώνει τη δημόσια επιχείρηση και την υποχρεώνει να πωλεί κάτω του κόστους. Η ΔΕΗ επιφυλάσσεται μάλιστα «να ασκήσει όλα τα προβλεπόμενα νόμιμα μέσα κατά της εν λόγω Απόφασης της ΡΑΕ ενώπιον κάθε Αρχής, Εθνικής ή Ευρωπαϊκής». Στελέχη της ΔΕΗ σημειώνουν ότι πρόκειται για παρέμβαση της ανεξάρτητης Αρχής που δημιουργεί οφέλη στον επιχειρηματία κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο. Η προσωρινή τιμή μειώθηκε από 82 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Φεβρουάριο σε 42 ευρώ τώρα και παρότι η εταιρεία «Αλουμίνιον της Ελλάδος» οφείλει σύμφωνα με υπολογισμούς της ΔΕΗ 107 εκατομμύρια ευρώ, που μαζί με τους τόκους για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, σκαρφαλώνει στα 110 εκατομμύριa.

Αυτά τα ενδιαφέροντα συμβαίνουν ενώ ο Όμιλος Μυτιληναίου ανακοίνωσε σημαντική κερδοφορία (99,4 εκατομμύρια ευρώ το 9μηνο του 2011, δηλαδή σχεδόν όσα χρωστάει στη ΔΕΗ) και προχωρά σε εξαγορές!
Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη της ΔΕΗ εκτιμούν ότι η απόφαση της ΡΑΕ ανατρέπει το νομικό πλαίσιο της αγοράς και απαλλάσσει την «Αλουμίνιον» από κόστη που της αναλογούν και αφήνουν αιχμές περί πολιτικών παρεμβάσεων υπέρ του κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου. Οι ίδιες πηγές επικαλούνται μάλιστα τη χαρακτηριστική διατύπωση στην ανακοίνωση ΔΕΗ εναντίον της ΡΑΕ ότι «υιοθετεί σχεδόν εξ ολοκλήρου τις απόψεις της "Αλουμίνιον" και αγνοεί παντελώς τις τεκμηριωμένες επί του θέματος θέσεις της ΔΕΗ».

Θόρυβο έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες για τις πρακτικές της εταιρείας «Αλουμίνιον» του κ. Ευ. Μυτιληναίου, που έχοντας κηρύξει «στάση πληρωμών» προς τη ΔΕΗ, τυγχάνει πολλαπλώς ευνοϊκής μεταχείρισης από την Πολιτεία.
Την ώρα που οι Έλληνες πολίτες υποφέρουν και αδυνατούν να πληρώσουν τους ολοένα και αυξανόμενους λογαριασμούς, ο κ. Μυτιληναίος έχει πετύχει απαλλαγή από το χαράτσι της ΔΕΗ. Η απαλλαγή δεν έχει επιτευχθεί μόνον για τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρείας, αλλά και για 1.100 σπίτια και καταστήματα της εταιρείας με συνολικό εμβαδόν 120.000 τ.μ. στην Παραλία του Διστόμου, που –άγνωστο πώς- εντάχθηκαν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις.
 
Ένα άλλο ζήτημα που προκαλεί το κοινό αίσθημα αφορά τα χρέη της «Αλουμίνιον» του κ. Μυτιληναίου προς τη ΔΕΗ, που ζητά από την εταιρεία το ποσό των 115 εκατ. ευρώ, τον Μάρτιο. Εξ αυτών, τα 74,5 εκατ. ευρώ αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα 39,5 εκατ. ευρώ το υπόλοιπο της ρύθμισης προηγούμενου χρέους.
 
Οι... «ευρηματικές» πρακτικές του κ. Μυτιληναίου φαίνεται ότι ... «συγκίνησαν» την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος που πέρασε εν μία νυκτί ευνοϊκή ρύθμιση-«δώρο» προς τον επιχειρηματία.
Με το νόμο 4001/2011, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξασφάλισε στην «Αλουμίνιον» και κατ' επέκταση, στον κ. Μυτιληναίο την είσπραξη του καθ' όλα αξιοσέβαστου ποσού των 215 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα 25 χρόνια! Κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται μέσω της εξομοίωσης της μονάδας συμπαραγωγής με τις μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
 
Η «Αλουμίνιον» θέλει να αγοράζει ρεύμα καταβάλλοντας 40 ευρώ στις 1.000 KWh, την ίδια στιγμή που οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής του κ. Μυτιληναίου πωλούν στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος με μέση τιμή 59,4 ευρώ τις 1.000 KWh. Όμως, με το «δωράκι» του νόμου 4001/11 του κ. Παπακωνσταντίνου, παράγοντες τις αγοράς υπολογίζουν ότι οι μονάδες συμπαραγωγής θα πωλούν ρεύμα στην υπερτριπλάσια τιμή των 130 ευρώ στις 1.000 KWh.
 
Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Μυτιληναίος θα κερδίζει πάνω από 150 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική επιδότηση θα φθάσει τα 215 εκατ. ευρώ ετησίως. Για να καλυφθεί το ποσό, η ΔΕΗ θα προστρέξει για άλλη μια φορά στους... καταναλωτές, που θα υποστούν αυξήσεις τιμολογίων κατά 4%, επιδοτώντας τον επιχειρηματία.
Κι όλα αυτά, όταν οι εταιρείες του κ. Μυτιληναίου κατέγραψαν το εννεάμηνο του 2011 προ φόρων κέρδη 99,4 εκατ. ευρώ και προχωρούν σε εξαγορές-«μαμούθ».
 
Κατά της συγκεκριμένης ρύθμισης έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας Φωτοβολταϊκών (ΣΠΕΦ) που προειδοποιεί ότι «με την εφαρμογή αυτής της Αποφάσεως θα επιβαρυνθεί κατά τρόπο υπέρμετρο ο ήδη ελλειμματικός ειδικός λογαριασμός για τις ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, γεγονός που αφενός θα δημιουργήσει περαιτέρω καθυστερήσεις στις πληρωμές των εκατοντάδων παραγωγών ΑΠΕ (οι οποίοι ήδη με τις μέχρι σήμερα καθυστερήσεις έχουν οδηγηθεί σε οικονομική ασφυξία) και αφετέρου θα οδηγήσει σε υπέρμετρη αύξηση του Ειδικού Τέλους ΕΤΜΕΑΡ επιβαρύνοντας περαιτέρω τα οικονομικά των νοικοκυριών".
 
Ο Παπακωνσταντίνου μπορεί να μην είναι πια υπουργός, αλλά τα έργα του παραμένουν ορατά, ενώ αξίζει να θυμηθούμε και την υπόθεση της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός" στην Χαλκιδική, στην οποία επίσης έχει εμπλοκή όπως έχουμε αναφέρει εδώ καθώς επίσης και για την "χαλαρή" κινητοποίηση στο θέμα εκμετάλλευσης των "θησαυρών" που κρύβει το ελληνικό υπέδαφος. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να προκόψει, όσο έχουμε υπουργούς που δεν εκτιμούν ότι το Δημόσιο δεν είναι ξένο αλλά όλων μας και η ύπαρξή τους δεν είναι η εξυπηρέτηση ορισμένων, αλλά του δημοσίου συμφέροντος...


Και για να μην ξεχνιόμαστε... Τη διανομή μερίσματος 0,72 ευρώ ανά μετοχή προ παρακράτησης φόρου, για την εταιρική χρήση 2011 αποφάσισε η 12η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΟΠΑΠ ΑΕ. Μετά την παρακράτηση φόρου, το μέρισμα διαμορφώνεται σε 0,54 ευρώ ανά μετοχή. Το Δημόσιο αποτελεί βασικό μέτοχο της εταιρείας και θα καρπωθεί ένα σημαντικό ποσό. Αν η εταιρεία ιδιωτικοποιηθεί πλήρως, με τι θα καλύψει τα έσοδα από τα μερίσματα που δίνει κάθε χρόνο η εταιρεία, το ελληνικό κράτος;

Πηγές ειδήσεων: "Ναυτεμπορική", "Newsbomb"

Δεν υπάρχουν σχόλια: