Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Παραποίηση δημοσκοπήσεων στις Κυριακάτικες εφημερίδες - σχόλια και γεγονότα

Μικρή η σημερινή μας ανάρτηση (μας παρέσυρε κι εμάς η χθεσινή αργία) αλλά νομίζουμε έχει ενδιαφέρον. Έχουμε γράψει σ' αυτό εδώ το ιστολόγιο στο παρελθόν για το πως στην Ελλάδα του σήμερα υπάρχει η τάση να φιμώνονται οι φωνές που δεν "υποβάλλουν τα σέβη τους" στο Μνημόνιο (θυμηθείτε εδώ σχετικά). Ωστόσο, το φαινόμενο δεν είναι ούτε πρόσφατο, ούτε ελληνικό (δείτε εδώ παράδειγμα κακής δημοσιογραφίας από το BBC). Απλά στη σημερινή Ελλάδα έχει ξεπεράσει ακόμα και αυτά τα τυπικά προσχήματα που τα τελευταία 20-25 χρόνια θεωρητικά υπήρχαν. Παράλληλα (και εξαιρουμένου των εφημερίδων "Παρόν" και "Ποντίκι" και ως ένα βαθμό την "Real News" και την "Αυριανή") οι αντίθετες φωνές σπανίζουν - το γιατί δε θα πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη αφού η ελληνική δημοσιογραφία έχει γίνει θέμα ως και στα Wikileaks (όσο αφορά τη σχέση τους με την αμερικάνικη πρεσβεία όπως φαίνεται εδώ).

Πάντως στις κυριακάτικες εφημερίδες της 3ης Ιουνίου κάναμε καινούργιο ρεκόρ: Στο 70% των πρωτοσέλιδων είχαμε αναφορές απαξιωτικές ή αντίθετες σε πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στα κύρια άρθρα μια πιθανή αριστερή διακυβέρνηση παρουσιάζεται χειρότερη ακόμα και από το Μνημόνιο. Η προώθηση του "νέου ραγιαδισμού" (όπως έχει ονομάσει το φαινόμενο ο Νίκος Κοτζιάς) τη συγκεκριμένη μέρα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των τελευταίων προεκλογικών  δημοσκοπήσεων. Συγκεκριμένα στο Κυριακάτικο "Βήμα" αλλάχθηκαν στον σχετικό πίνακα, τα νούμερα της τελευταίας δημοσκόπησης της Public Issue. Έτσι, ενώ η εταιρεία έδινε 31,5% στον ΣΥΡΙΖΑ και 25,5% στη Νέα Δημοκρατία, στον πίνακα του Βήματος  διαβάζουμε το ακριβώς αντίθετο: ΝΔ: 31,5% και ΣΥΡΙΖΑ 25,5%.
Θα μας πείτε, αλλάζει η γενική εικόνα; Στο κάτω-κάτω οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δίνουν πρωτειά στην ΝΔ. Η απάντηση όμως είναι ναι. Για δύο λόγους:  πρώτον, η Public Issue έχει αποδειχθεί, τα τελευταία χρόνια μια από τις πιο αξιόπιστες εταιρείες, ειδικά στις προβλέψεις του εκλογικού αποτελέσματος – επομένως μια πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ,  και μάλιστα με διαφορά, που δίνει, έχει βαρύτητα. Δεύτερον, λόγω αυτού του "λάθους", στο δημοσίευμα, πέντε δημοσκοπήσεις της 1ης Ιουνίου δείχνουν όλες πρωτιά της ΝΔ. Αυτό βέβαια είναι αναληθές. αφού στην πραγματικότητα τέσσερις (της Kάπα Research, της Rass, της Μarc και της Μetron Analysis) δείχνουν μικρό προβάδισμα της NΔ (μία με δύο μονάδες), και μία (της Public Issue) δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με έξι μονάδες. Η δημιουργία εντυπώσεων επομένως είναι αναγκαία και μπορεί ν' αποδειχθεί χρήσιμη στους αναποφάσιστους που ίσως κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα.


Για την ιστορία να πούμε ότι την Δευτέρα αφαιρέθηκε ο πίνακας από την ιστοσελίδα του Βήματος (το άρθρο παρέμεινε) χωρίς καμία συγγνώμη για ένα "λάθος" που διάβασαν 100000 τουλάχιστον άνθρωποι που αγόρασαν την εφημερίδα και άλλοι τόσοι που μπήκαν στον ιστότοπο. Βέβαια ο πίνακας κυκλοφορεί ήδη στο διαδίκτυο - με τα σχετικά σχόλια (όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν σε παρόμοιο "λάθος" σχετικό με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και τον αριθμό τους και το οποίο είχαμε επισημάνει πρώτοι εδώ). Μπορεί να ήταν όντως βεβιασμένη και "εκ παραδρομής" κίνηση (αν και δεν υπάρχει αναφορά της διαφοροποίησης της εν λόγω δημοσκόπησης στο άρθρο που συνοδεύει τον πίνακα), αλλά μήπως όμως θα έπρεπε να γίνει πιο προσεκτική σχεδίαση του πίνακα;
Κλείνοντας να πούμε ότι ίσως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ να είναι χειρότερο απ' αυτό της ΝΔ (που μπορείτε να διαβάσετε εδώ) και ίσως όντως μια διακυβέρνηση της τελευταίας να είναι σωτήρια (ίσως πάλι και όχι). Αυτό όμως δεν είναι δουλειά ούτε του Βήματος ν' αποφασίσει, ούτε των Νέων ούτε του MEGA. Είναι του ελληνικού λαού και θα πρέπει επομένως αυτός να ενημερωθεί αντικειμενικά, κάτι το οποίο δε γίνεται. Δεν είναι τυχαίο ότι η σύμπραξη του κυρίου Ιλχαν (γνωστού και από τις σχέσεις του με το τουρκικό προξενείο) με την ΔΗΜΑΡ στην Ροδόπη, ενώ πριν ένα μήνα ήταν υποψήφιος με την κυρία Μπακογιάννη και πριν αυτήν βουλευτής με την ΝΔ, πέρασε στα ψιλά. Την ίδια ώρα γίνονται επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για τους μουσουλμάνους υποψηφίους του (οι οποίοι πάντως δεν είναι "χαρακτηρισμένοι" όπως αυτοί του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και της ΝΔ). Παράλληλα η υποστήριξη που δέχθηκε από πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει πρωτοσέλιδο σε blog και εφημερίδες, ενώ για την "βοήθεια" του κυρίου Χριστοδουλάκη (πρώην τσάρου του κυρίου Σημίτη) και διαφόρων εκσυγχρονιστών προς το κόμμα του κυρίου Κουβέλη τ' αρνητικά σχόλια είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού. Δύο μέτρα και δύο σταθμά; Εσείς θα το κρίνεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια: