Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2011

Έλληνες δημοσιογράφοι ελεγχόμενοι από την πρεσβεία των ΗΠΑ / Κλείνουν μονάδες ψυχικής υγείας - αλλά χρηματοδοτούνται άλλες των ΜΚΟ

Δύο αποσπάσματα αναδημοσιεύουμε σήμερα από την εφημερίδα "Παρόν" που αναφέρονται σε πρόσφατες αποκαλύψεις του Wikileaks για στενή σχέση Ελλήνων μεγαλοδημοσιογράφων και της αμερικάνικης πρεσβείας. Τα τηλεγραφήματα αυτά σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα έκαναν σάλο, αλλά στην δικιά μας "τα έφαγε το μαύρο σκοτάδι", όπως τόσα και τόσα άλλα...Και για να μην ξεχνιόμαστε... Την αγάπη που έχει η κυβέρνηση για τις ΜΚΟ τη γνωρίζουμε όλοι (και έχουμε γράψει σχετικά εδώ). Παρά την οικονομική κρίση αυτή παραμένει δυνατή. Ενώ, εξαιτίας των δραστικών περικοπών των προϋπολογισμών τους από το υπουργείο Οικονομικών, 210 κοινοτικές μονάδες ψυχικής υγείας που λειτουργούν από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) οδηγούνται ουσιαστικά σε άμεσο κλείσιμο, με πρόσφατη απόφαση του υφυπουργού Υγείας Μ. Μπόλαρη (31/08/2011), χορηγούνται νέες άδειες λειτουργίας σε ανάλογες κοινοτικές μονάδες που θα αναλάβουν και πάλι ΜΚΟ και θα χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα, χορηγείται άδεια ίδρυσης Κέντρου Ημέρας για ανοϊκούς ασθενείς από το Σωματείο «Εταιρεία Νόσου Αλτσάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών» και αντίστοιχη άδεια για οικοτροφείο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στη ΜΚΟ «ΜετάΒΑΣΙΣ». Για την πραγματοποίηση των στόχων αυτών θα προσληφθούν από τις εμπλεκόμενες ΜΚΟ με απευθείας ανάθεση ψυχίατροι, ψυχολόγοι, νοσηλευτές φυσικοθεραπευτές κ.λπ. Οι αντιφατικές αυτές αποφάσεις αναδεικνύουν το πνεύμα με το οποίο κινείται εδώ και καιρό το υπουργείο Υγείας (και όχι μόνο). Προκειμένου να απορροφηθούν κονδύλια από ευρωπαϊκά προγράμματα, χορηγούνται άδειες λειτουργίας και χρηματοδοτούνται, συχνά χωρίς επαρκή αξιολόγηση και χωρίς προγραμματισμό, αμφιβόλου αποτελεσματικότητας δομές, οι οποίες με τη λήξη της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης (12 με 18 μήνες) είναι προορισμένες να κατεβάσουν ρολά αφήνοντας αβοήθητους τους ασθενείς που καλούνται υποτίθεται να περιθάλψουν. Στην ίδια μοίρα και οι εργαζόμενοι που πετιούνται στο δρόμο. Και εξηγούμεθα: Προσλαμβάνεται προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες για τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Σήμερα, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, επαναλαμβάνονται με λίγα λόγια τα ίδια λάθη του παρελθόντος, όταν με χρηματοδότηση του Γ' ΚΠ ιδρύθηκαν από ΜΚΟ οι μονάδες που οδηγήθηκαν αρχικά σε δραστική μείωση προσωπικού και σήμερα απειλούνται με λουκέτα εξαιτίας της αδυναμίας του κράτους να τις συντηρήσει μετά το τέλος της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι «Για ποιο λόγο το κράτος εξακολουθεί να χρηματοδοτεί παρόμοια "εγχειρήματα", τις όποιες δομές με ημερομηνία λήξης δηλαδή εκ των πρότερων, που ύστερα από το τέλος της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης δεν θα μπορέσει να συντηρήσει;» Να σημειωθεί επιπλέον ότι αποτέλεσμα μιας παρόμοιας πολιτικής είναι η εισαγωγή, σε μαζική κλίμακα, των ιδιωτικών εργασιακών σχέσεων στην ψυχική υγεία, γεγονός που αποτελεί και το πρώτο βήμα για την πλήρη ιδιωτικοποίησή της.

Και κάτι ακόμα... «Δεν πιστεύω ούτε στο 23% της εστίασης ούτε στην είσπραξη φόρων από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αλλά στη φάση που είναι ο τόπος έπρεπε να έχουμε άμεσο αποτέλεσμα. Να κάνουμε την υπέρβαση. Χρειάζεται ένα «ντου», να βγάλουμε το κεφάλι μας και να αναπνεύσουμε», δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος σχετικά με τον έκτακτο φόρο στ' ακίνητα. Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε επίσης ότι η επιβάρυνση με βάσει τα στοιχεία της ΤτΕ για την αξία της ακίνητης περιουσίας είναι 2 τοις χιλίοις και πρόσθεσε ότι «είναι ένα ελάχιστο μηδαμινό ασφάλιστρο κινδύνου για τα ακίνητα», ενώ έκλεισε χαρακτηρίζοντας τον φόρο "δίκαιο".

Εμείς θα περιμέναμε (και δεδομένου ότι άλλα έλεγαν πάλι στην ΔΕΘ για το ύψος του μέτρου και άλλα παρουσιάστηκαν στη συνέχεια όταν ανακοινώθηκαν οι λεπτομέρειες του φόρου) τουλάχιστον να ζητήσουν "συγγνώμη" λέγοντας "παιδιά δε τα είπαμε σωστά, αλλιώς τα υπολογίζαμε". Αντ' αυτού προσπαθούν να βγουν και από πάνω. Παλλινωδίες που δείχνουν την προχειρότητα με την οποία λειτουργούν. Δυστυχώς για όλους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: