Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Νέα φουρνιά συμβασιούχων στους Δήμους / ΜΚΟ: η πλήρης λίστα των μεσαζόντων / Δίνουμε χρήματα στην Φινλανδία για να μας δανείσει στο μέλλον...

Είδηση: Με νέες στρατιές πενταμηνιτών εργατών στους δήμους επιχειρεί η κυβέρνηση να κλείσει «τρύπες» στην καλπάζουσα ανεργία, την κάλυψη των καθημερινών αναγκών και τη βιομηχανία των ρουσφετολογικών προσλήψεων. Και ενώ μέσω των ΜΚΟ προγραμματίζεται η πρόσληψη 55.000 ατόμων με βασικό «προσόν» την ανεργία και μεροκάματο 25 ευρώ, στο σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που εδράζεται σε παλαιότερη πρόταση του υφυπουργού Πάρη Κουκουλόπουλου (πρώην δημάρχου Κοζάνης και προέδρου της ΚΕΔΚΕ) οι προσλήψεις θα αφορούν τον τομέα της Αυτεπιστασίας (οικοδομικής φύσεως έργα) και μπορεί να αφορούν έως και 100.000 άτομα σε βάθος τριετίας.

Κοινό χαρακτηριστικό των δύο κυβερνητικών εργαλείων, τα ασαφή κριτήρια των προσλήψεων. Το πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επισήμως αλλά σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες θα στηρίζεται:

- Σε έναν τριετή σχεδιασμό (2012-2014) με συνολικό προϋπολογισμό 3 δισ. ευρώ, συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τραπεζικό δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (1,5 δισ.). Το δάνειο αυτό θα συναφθεί με δέσμευση των εσόδων που έχουν οι δήμοι από συγκεκριμένα τέλη (ΤΑΠ, ζύθου, διαφήμισης) τα οποία υπολογίζεται ότι το 2010 πλησίασαν τα 130 εκ. ευρώ. Αγνωστο παραμένει ποιοι άλλοι τομείς θα στερηθούν αυτά τα έσοδα.

- Στην κατεύθυνση των μικρών αναπτυξιακών έργων, «οικοδομικής» φύσεως, τα οποία υποτίθεται ότι οι δήμοι εκτελούσαν με αυτεπιστασία αλλά συνήθως ανέθεταν σε εργολάβους. Τέτοια έργα μπορεί να αφορούν συντήρηση και επισκευές σε κοινωνικές υποδομές (παιδικοί σταθμοί, αθλητικά κέντρα), κοινόχρηστους χώρους (πάρκα, πλατείες, παιδικές χαρές, πεζοδρόμια, πεζόδρομοι), δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, χωματερές, πρόληψη και αποκατάσταση φυσικών καταστροφών, καθαρισμό δασών κ.λπ. Επιπλέον:

- Οι μηνιαίες αποδοχές των εργατών αυτών θα είναι ίσως ελαφρά υψηλότερες εκείνων που θα προσλαμβάνονται μέσω ΜΚΟ (625 ευρώ) ενώ θα υπάρχει ανώτατο ετήσιο όριο απασχόλησης τα 135 ημερομίσθια. Στόχος είναι να ενταχθούν μέσα στο 2012 25.000 άτομα και να καλυφθεί μέχρι το 2014 ένας αριθμός έως και 100.000 θέσεων απασχόλησης.

- Οι ασφαλιστικές εισφορές θα καλύπτονται από τον ΟΑΕΔ, μέσω των καταλόγων του οποίου θα γίνεται και η επιλογή των απασχολουμένων. Υποτίθεται ότι η απασχόληση θα διέπεται από το πλαίσιο με το οποίο λειτουργούν τα έργα αυτεπιστασίας στους δήμους και οι συμβάσεις θα αποκαλούνται «ορισμένου έργου».

- Θα απασχοληθούν κυρίως οικοδόμοι και εργάτες, κλάδοι που έχουν πληγεί από την κρίση των τελευταίων χρόνων και την κάθετη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας. Υποτίθεται ότι για να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος, θα χρησιμεύσει ως εργαλείο ο θεσμός της αυτεπιστασίας που προβλέπει την υλοποίηση συγκεκριμένου έργου με αναλυτική μελέτη και πρόβλεψη για τις απαιτούμενες ανθρωποώρες. Εάν, για παράδειγμα, ένα έργο απαιτεί τρεις βαφείς, δύο ξυλουργούς και τέσσερις οικοδόμους, θα επιλέγεται το αντίστοιχο προσωπικό από τις λίστες ανεργίας του τοπικού ΟΑΕΔ με όριο την ετήσια απασχόληση των 135 ημερών. Η αυτεπιστασία και το νομικό της πλαίσιο υποτίθεται ότι δεν επιτρέπει και τη μεταφορά του προσωπικού από ένα έργο σε άλλο, όπως συνέβαινε συχνότατα με τις παλαιότερες συμβάσεις έργου (αν και εκεί υποτίθεται πως υπήρχαν περιορισμοί).

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι προσλαμβανόμενοι θα επιλέγονται εκτός ΑΣΕΠ με το σκεπτικό ότι πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Το υπουργείο Εσωτερικών μελετά τρόπους ώστε τα κριτήρια των προσλήψεων να είναι διαφανή, ενώ προετοιμάζεται σχετική νομοθετική ρύθμιση. Υπενθυμίζεται ότι και για τις προσλήψεις μέσω των ΜΚΟ, οι αρχικές ανακοινώσεις έκαναν λόγο για προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ αλλά με κριτήρια «τύπου ΑΣΕΠ». Με δεδομένες τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν, έγιναν στη συνέχεια κάποιες συνεννοήσεις από πλευράς υπουργείου Εργασίας και είναι πιθανό τελικώς οι προσλήψεις να γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ, αλλά με ταχύτερες διαδικασίες.

Η λίστα των ΜΚΟ που θα λειτουργήσουν ως "μεσάζοντες" για τους 5μηνίτες συμβασιούχους (την υπόθεση των οποίων είχαμε παρουσιάσει εδώ) περιλαμβάνει για τον Δήμο Αθηναίων:
-Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης και Ψυχοθεραπείας ΑΘΗΝΑ. Ιδρύθηκε το 2005 και εκπροσωπείται από την Αθηνά Πασσίου.

-ΚΕΑΝ - Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων. Ιδρύθηκε το 2004 και εκπροσωπείται από τον Σταύρο Μηλιώνη.

-Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού - ΚΜΟΠ. Ιδρύθηκε το 1977 και εκπροσωπείται από την Αντωνία Τόρρενς.

-ΚΛΙΜΑΚΑ - Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου και Κοινωνικού Κεφαλαίου. Ιδρύθηκε το 2000 και εκπροσωπείται από τον Κυριάκο Κατσαδώρο.

-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ - EQUAL SOCIETY. Ιδρύθηκε το 2010 και εκπροσωπείται από τον Σπυρίδωνα Φρεμεντίτη.

-Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων ΕΔΡΑ. Ιδρύθηκε το 2001 και εκπροσωπείται από τη Μαρία Κερασόγλου.

-ΜΚΟ ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ. Ιδρύθηκε το 2001 και εκπροσωπείται από τον Βασίλη Τακτικό.

-ΜΚΟ ΡΗΞΙΚΕΛΕΥΘΟΣ. Ιδρύθηκε το 2008 και εκπροσωπείται από τον Χρήστο Δάμπαση.

-ΜΚΟ PRAKSIS - Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας. Ιδρύθηκε το 2004 και εκπροσωπείται από τον Αντύπα Τζανέτο.

Υπολογίζεται ότι στον Δήμο Αθήνας θα προσληφθούν μέσω των παραπάνω ΜΚΟ συνολικά 1.300 άτομα που θα εργαστούν επί πεντάμηνο με μικτές αποδοχές 625 ευρώ. Οθεν, για κάθε προσλαμβανόμενο η ΜΚΟ θα τζιράρει 3.125 ευρώ στα οποία προστίθεται αμοιβή διαχείρισης 5% ή 156 ευρώ.

Σχόλιο: Κι ενώ στην χώρα μας η ανεργία καλπάζει (λεπτομέρειες εδώ), η υποστήριξη των ανέργων είναι τουλάχιστον απαράδεκτη (σχετική παρουσίαση εδώ) και το μέλλον κρίνεται ως τουλάχιστον δυσοίωνο, η κυβέρνηση αποφασίζει να χτυπήσει το πρόβλημα, γυρνώντας στη γνωστή και καταδικασμένη από την ίδια ως "ρουσφετολογική" συνταγή των συμβασιούχων. Η διαφορά βέβαια της "παλιάς" με την καινούργια Ελλάδα είναι ότι οι συμβασιούχοι παλιότερα πληρώνονταν αξιοπρεπώς (ως επί το πλείστον) και είχαν εξασφαλισμένη δουλειά για ένα έτος, ενώ σήμερα πληρώνονται με ψίχουλα και οι συμβάσεις είναι μικρής διάρκειας, έτσι ώστε η εξάρτηση από τον πάροχο να είναι μεγαλύτερη. Βέβαια ούτε οι ανάγκες που υπάρχουν καλύπτονται, ούτε εκείνοι που έχουν πρόβλημα βιοπορισμού βρίσκουν λύση στο πρόβλημά τους. Αυτή που αυτό-επιβραβεύεται είναι η κυβέρνηση που θεωρεί ότι κάνει έτσι "κοινωνική πολιτική" - χωρίς ν' απαντάει στο γιατί επέτρεψε η κατάσταση να φτάσει στο σημείο που βρίσκεται, όπως επίσης και στο γιατί αφού υπάρχουν τόσες ανάγκες εκείνη θεωρεί ακόμα ότι ο "Δημόσιος τομέας είναι διογκωμένος" (πράγμα που σύμφωνα με τα δικά της στοιχεία είναι αναληθές όπως φαίνεται εδώ). Το ερώτημα πάντως που εμείς έχουμε είναι το εξής: μήπως θα ήταν πιο σωστό (και θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα που έχουν διάφοροι Δήμοι και υπηρεσίες όπως τα ΚΕΠ λόγω έλλειψης προσωπικού) οι δημόσιοι υπάλληλοι που βρίσκονται με το ένα πόδι στην ανεργία (όπως φαίνεται εδώ) λόγω των συγχωνεύσεων (σχετικά στοιχεία εδώ) να διοχετεύονταν εκεί; Ή μήπως οι στόχοι της κυβέρνησης δεν είναι η κάλυψη των αναγκών αλλά η εξαθλίωση και η εξάρτηση των εργαζομένων;

Και για να μη ξεχνιόμαστε... Η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η χώρα της κατέληξε σε συμφωνία με την Ελλάδα στο ζήτημα των εγγυήσεων που ζητούσε από την Αθήνα προκειμένου να λάβει μέρος στο δεύτερο πακέτο διάσωσης από την ευρωζώνη. Η εγγύηση αφορά τελικά -και παρά τα όσα (ενίοτε μάλιστα ακραία) έχουν ακουστεί- την κατάθεση χρηματικού ποσού από την πλευρά της Ελλάδας. Το ύψος του ποσού που θα καταθέσει η Ελλάδα ως εγγύηση στην Φινλανδία, βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση. Ωστόσο, όπως είπε η Φινλανδή υπουργός, το ποσό που θα κατατεθεί θα είναι -μαζί με τους τόκους του- ανάλογο του ποσού της συνεισφοράς της Φινλανδίας στα κεφάλαια που θα λάβει η Ελλάδα από τον EFSF. Η συμφωνία, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί και από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη του ευρώ, αφορά τραπεζική κατάθεση από πλευράς της Ελλάδας σε λογαριασμό της Φινλανδίας, σύμφωνα με την υπουργό. Όπως εξήγησε, η Ελλάδα θα καταθέσει εγγύηση σε μορφή μετρητών σε φινλανδικό κρατικό λογαριασμό και η Φινλανδία θα επενδύσει τα κεφάλαια σε ομόλογα με αξιολόγηση ΑΑΑ. Η Φινλανδία θα επιστρέψει στην Ελλάδα την εγγύηση, μαζί με το κέρδος από τις επενδύσεις στις οποίες αξιοποιήθηκαν, από τη στιγμή που θα ξεπληρωθεί το δάνειο στο πλαίσιο του πακέτου βοήθειας. Σε ό,τι αφορά δε το πού θα βρει τα χρήματα για αυτή την εγγύηση η Ελλάδα, η κυρία Ούρπιλαϊνεν τόνισε ότι αυτό είναι θέμα της Ελλάδας και έγκειται σε δική της απόφαση αν θα βρει χρήματα αυτά από έσοδα αποκρατικοποιήσεων, είτε από άλλη πηγή.

Η είδηση ακούγεται πραγματικά ως εξωφρενική και δείχνει τι είδους συμφωνίες γίνονται, με βάση το σχέδιο "σωτηρίας" της χώρας, καθώς επίσης και το ότι παρά τις θυσίες που αδιαμφισβήτητα έχει κάνει ο ελληνικός λαός, οι "σωτήρες" μας θέλουν επιπλέον "εγγυήσεις". Όσο για το που θα βρεθούν τα χρήματα, το αφήνουμε σε σας για να το φανταστείτε...

Πηγή ειδήσεων: "Ελευθεροτυπία", "Τα Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: