Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Γιάννης Στουρνάρας - ένας Μνημονιακός στο τιμόνι της ελληνικής οικονομίας / "Μισητή δύναμη η Γερμανία"

Είδηση: Αντιγράφουμε από την "Αυγή" το αφιέρωμα της στο νέο υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, χωρίς περαιτέρω σχόλια. Να σημειωθεί ότι θεωρητικά τουλάχιστον, η ΔΗΜΑΡ, αντέδρασε στην επιλογή του, αλλά τον αποδέχτηκε αφού δεν ήθελε να "εκθέσει" την κυβέρνηση. Τόσο πολύ γλυκειά είναι η συμμετοχή στην κυβέρνηση - και όσο για τις καλές προθέσεις που θεωρητικά έχει για τη σωτηρία της χώρας, συμβαίνει μάλλον αυτό που λέει το ρητό - "ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις". Πάντως υπήρχαν ενάντιες φωνές τόσο μέσα στο ΠΑΣΟΚ όσο και στην ΝΔ, για διαφορετικούς λόγους πάντα (οι μεν πρώτοι τον θεωρούν ως "κακή ανάμνηση" από την Σημίτειο περίοδο του κόμματος, οι δε δεύτεροι γιατί αποτελεί φίλο και εταίρο του κυρίου Μάνου, ο οποίος αρνήθηκε να συμπράξει προεκλογικά με την ΝΔ).

"Στους θεωρούμενους ως σκληρούς μνημονιακούς τεχνοκράτες και ανθρώπους των αγορών συγκαταλέγεται ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Ως εκ τούτου η επιλογή του από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θέτει ερωτήματα ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης για την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.
Πόσο μάλλον όταν ο αντικαταστάτης του... “πρώην επόμενου υπουργού Οικονομικών” (άλλος ένας τίτλος ενδεικτικός του πρωτοφανούς “αλαλούμ” που έχει να επιδείξει η νέα κυβέρνηση) Β. Ράπανου, ο Γ. Στουρνάρας, υπήρξε ουσιαστικά ένας από τους υπέρμαχους του Μνημονίου, καθώς, από τη θέση του γενικού διευθυντή του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών - ΙΟΒΕ (πρόκειται ουσιαστικά για το «think tank» του ΣΕΒ) κατέθεσε σειρά προτάσεις με περισσότερους του ενός αποδέκτες (και κυβέρνηση και τρόικα), ενώ έχει εισηγηθεί και την εκποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, το περιβόητο «σχέδιο Αρχιμήδης».
Ο νέος υπουργός έγινε ευρύτερα γνωστός τη δεκαετία του 1990: διετέλεσε έως το 2000 σύμβουλος της κυβέρνησης Σημίτη από τη θέση του επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων - ΣΟΕ, ανήκε δηλαδή στο επιτελείο που ενέταξε με την χρήση της “δημιουργικής λογιστικής” την Ελλάδα στο ευρώ. Ήταν για σχεδόν μία δεκαετία ενεργό στέλεχος των αγορών, καθώς διετέλεσε τη δεύτερη τετραετία Σημίτη (και συγκεκριμένα από το 2000 έως το 2004) πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας καθώς και (“ex officio”) αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (τότε Ένωση Ελληνικών Τραπεζών).
Στη συνέχεια από το 2004 έως το 2008, διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της χρηματιστηριακής εταιρείας ΚΑΠΠΑ. Ακόμη διετέλεσε αντιπρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου ΔΕΠΑ, ενώ υπήρξε και μέλος τυο Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους ΟΔΔΗΧ.

Ο έως τις εκλογές της 17ης Ιουνίου υπηρεσιακός υπουργός Ανάπτυξης στην κυβέρνηση Πικραμμένου μαζί με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος των νεοφιλελευθέρων “Δράση” Στέφανο Μάνο συνέστησαν (μαζί και με άλλους εταίρους) Μη Κυβερνητική Οργάνωση για την “προστασία και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας”. Η ΜΚΟ αυτή είχε εκπονήσει επιχειρηματικό σχέδιο (το λεγόμενο «Σχέδιο Αρχιμήδης»), το οποίο είχε υποβάλει όχι μόνο σε κρατικά όργανα αλλά ακόμη και σε διεθνή δικηγορικά γραφεία συμβούλων επιχειρήσεων, όπως στη Roland Berger, που συνέταξε το σχέδιο «Εύρηκα», προκειμένου να βρεθούν κοινά στοιχεία στις δύο πρωτοβουλίες.
Η ΜΚΟ του Γ. Στουρνάρα θα αποτελούσε «μία παραλλαγή του σχεδίου Eureka το οποίο προέβλεπε τη μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας του κράτους, αεροδρόμια, λιμάνια, ακίνητα κ.λπ. σε εταιρεία με αντάλλαγμα 125 δισ. ευρώ» επί συνόλου εκτιμώμενης αξίας περίπου 300 δισ. ευρώ. Ειδικότερα ξένοι εκτιμητές θα αποτιμούσαν την περιουσία του κράτους, θα δημιουργούνταν 15 εταιρείες στις οποίες θα περνούσαν τα ακίνητα και κάθε μία από αυτές θα εξέδιδε ομόλογα με εγγύηση των ακινήτων του Δημοσίου.
Αυτά θα τα αγοράζουν ιδιώτες επενδυτές, τράπεζες, κ.λπ. και στο τέλος της διάρκειας του ομολόγου, εφόσον το Δημόσιο αποπλήρωνε το ποσό, η ακίνητη περιουσία θα επέστρεφε στο κράτος, διαφορετικά το ομόλογο θα μετατρέπεται κατευθείαν σε μετοχές των εταιρειών που το εξέδωσαν και η εκάστοτε εταιρεία θα περνάει στον έλεγχο των δανειστών - αγοραστών του κάθε ομολόγου.
Υπενθυμίζεται ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών, σε συνέντεύξη που είχε παραχωρήσει το 2009 στα "Νέα", είχε δηλώσει ότι η κρίση οσονούπω θα τελειώσει και είχε εκφράσει αισιοδοξία πως η ανεργία θα αυξανόταν στο 9,5 με 9,8%. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως, ως υπουργός της πρόσφατης υπηρεσιακής κυβέρνησης, κατηγορήθηκε από τους Οικολόγους Πράσινους ότι έσπευσε να προωθήσει τις αποφάσεις για την ένταξη τριών αμφιλεγόμενων επενδυτικών σχεδίων (βιομηχανικές ΑΠΕ στην Κρήτη, εξόρυξη χρυσού στη Θράκη) στο νομικό πλαίσιο περί fast track.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel»,  έδωσε ο γνωστός "οικονομικός δολοφόνος" Τ.Σόρος. Σε όλους εμάς βέβαια δεν λέει κάτι καινούργιο όπως θα διαβάσετε. Έχουν όμως ενδιαφέρον οι απόψεις του, αφού προέρχονται από κάποιον που θα περίμενε κανείς να υποστηρίζει τις γερμανικές θέσεις. Καταρχήν, δήλωσε ότι η Γερμανία εξελίσσεται σε «μισητή ιμπεριαλιστική δύναμη» και χαρακτηρίζει την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ «παγιδευμένη», καθώς, όπως εξηγεί, έχει συνειδητοποιήσει ότι με την πολιτική της δεν μπορεί να λειτουργήσει το ευρώ, αλλά δεν μπορεί να ξεφύγει από τα επιχειρήματα που η ίδια επικαλέστηκε.
Ο κ. Σόρος συγκρίνει την κατάσταση της Γερμανίας με αυτήν των ΗΠΑ μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν, όπως υποστηρίζει, με το σχέδιο Μάρσαλ και η Ευρώπη ωφελήθηκε αλλά και η Αμερική «επιβλήθηκε ως ευεργέτιδα δύναμη». Σήμερα, συνεχίζει, «η Γερμανία δεν είναι πρόθυμη να δεχθεί κάτι τέτοιο και είναι τραγικό ιστορικό σφάλμα να μην αναγνωρίζει αυτές τις δυνατότητες». Ο επιτυχημένος επενδυτής σημειώνει ότι η κ. Μέρκελ έχει πλέον αντιληφθεί το λάθος, αλλά δεν μπορεί να απεγκλωβιστεί από την ίδια της τη ρητορική: «Αυτή η ρητορική, σύμφωνα με την οποία οι υπερχρεωμένες χώρες δεν έκαναν τα μαθήματά τους, καρφώθηκε στο μυαλό των Γερμανών και την υιοθέτησαν», τονίζει, ενώ, αναφερόμενος στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάνει λόγο για τον «τελευταίο εναπομείναντα Ευρωπαίο», αλλά και για «τραγική φιγούρα που υποφέρει πραγματικά», καθώς «καταλαβαίνει τι θα πρέπει να γίνει, αλλά γνωρίζει ότι δεν μπορεί να παραμερίσει τα προβλήματα».
Ο 81χρονος κερδοσκόπος προειδοποιεί, πάντως, για τον κίνδυνο από τη διάλυση της Ευρωζώνης και υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο κόστος θα επωμιστεί η ίδια η Γερμανία, η οποία έχει χορηγήσει τα μεγαλύτερα δάνεια, τα οποία δεν θα εξοφληθούν. Τέλος, καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν τολμηρές αποφάσεις στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής και τάσσεται, μεταξύ άλλων, υπέρ της δημιουργίας ευρωπαϊκού ταμείου εξαγοράς χρέους.

Πηγή ειδήσεων: "Ημερησία", "Αυγή"

Δεν υπάρχουν σχόλια: