H σημερινή μας ανάρτηση παρουσιάζει ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας "Δημοκρατία". Σ' αυτό αναδεικνύεται το κόστος που έχει το τοκογλυφικό δάνειο του Μνημονίου για την χώρα μας, καθώς και το ότι οι θυσίες των μισθωτών και συνταξιούχων πήγαν όχι για την εξυπηρέτηση των δανείoυ, αλλά των τόκων αυτού:
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Τουλάχιστον το 1/3 των αναγκών μας σε πετρέλαιο, με ταυτόχρονη μείωση κατά 3,5 με 4 δισ. ευρώ ετησίως του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, μπορούν να καλύψουν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη. Αυτό έκανε γνωστό ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης μιλώντας σε εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Μάλιστα για την εκτίμηση αυτή επικαλέστηκε τα δεδομένα που υπάρχουν από τις σεισμικές έρευνες και τις παλιότερες γεωτρήσεις σε Πατραϊκό Κόλπο, Κατάκολο και Ιωάννινα. Η Ελλάδα δαπανά κάθε χρόνο περίπου 12 δισ. ευρώ για εισαγωγές πετρελαίου και όπως είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός: «Σε βάθος χρόνου η Ελλάδα θα μπορεί να καλύπτει έως και το 30% των αναγκών της σε υδρογονάνθρακες από εγχώριες πηγές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήδη υπάρχουν στη διάθεσή μας και μη συνυπολογίζοντας τα νέα θετικότερα δεδομένα που είμαστε σίγουροι πως θα προκύψουν από τις νέες έρευνες». Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, που παρουσίασε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, στις 2 Μαρτίου θα κατατεθούν οι προσφορές για τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη, ενώ για τις έρευνες σε Πατραϊκό Κόλπο, Κατάκολο και Ιωάννινα οι προσφορές αναμένονται στις 2 Ιουλίου.
Οπως είπε, οι ενδείξεις από την αγορά είναι θετικές και η διαδικασία «θα πάει καλά και θα υπάρξουν πολύ ενδιαφέρουσες δεσμευτικές προσφορές». Μάλιστα έκανε γνωστό ότι αντίστοιχες έρευνες στο Δυρράχιο της Αλβανίας δείχνουν κοιτάσματα πετρελαίου 1 δισ. βαρελιών. Σημείωσε δε πως η περιοχή μοιάζει γεωλογικά με εκείνες της Δυτικής Ελλάδας.
Οπως ανέφερε ο κ. Μανιάτης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου BEICIP -που ήταν ο τεχνικός σύμβουλος της κυπριακής κυβέρνησης- έχει αναλάβει σύμβουλος και της Ελλάδας. Από την αρχή της εβδομάδας, εξειδικευμένο κλιμάκιο του Ινστιτούτου έχει εγκατασταθεί στο ΥΠΕΚΑ και συνεργάζεται με στελέχη του υπουργείου για την επικαιροποίηση των φακέλων των τριών «οικοπέδων» που έχουν προκηρυχθεί. Τα αναβαθμισμένα πακέτα δεδομένων (data packages) που θα παραδώσουν στο ελληνικό Δημόσιο, αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών του τομέα.
Κάτι τέτοιο θα μας χαροποιούσε ιδιαίτερα εάν γνωρίζαμε ότι θα οφελούμασταν ως χώρα από τα κοιτάσματα αυτά. Δυστυχώς όμως στις πρώτες συζητήσεις που έχουν γίνει για την καινούργια δανειακή σύμβαση, τα έσοδα που θα προκύψουν για το κράτος θα αποτελέσουν "υποθήκη" για τα καινούργια δάνεια, μαζί με διάφορα άλλα (μεταξύ των οποίων και την ηλιακή ενέργεια που θα παραχθεί από το πρόγραμμα "Helios" όπως έχουμε γράψει εδώ).
Aπό μικρό κι από τρελλό μαθαίνεις την αλήθεια... "Ο κύριος Μυτιληναίος, διαθέτει μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Ξέρετε πως το παράγει; Με... πετρέλαιο! Και ως γνωστόν, το πετρέλαιο είναι μαύρο. Δεν είναι «πράσινο». Κατά τ' άλλα, μία από τις πρώτες ενέργειες του κυρίου Παπακωνσταντίνου ξέρετε ποια ήταν; Ήταν να κατατάξει την μονάδα αυτή στις «πράσινες» πηγές ενέργειας και ο Έλληνας φορολογούμενος να πληρώνει ...Μυτιληνόσημο! Να πληρώνει δηλαδή την μονάδα αυτή ως ανανεώσιμη πηγή παραγωγής ρεύματος." Τάδε έφη Αλέξης Τσίπρας στην περιλάλητη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. Αλήθεια καμία απάντηση θα πάρουμε από τον κύριο Παπακωνσταντίνου επί του θέματος; ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου