Είδηση: Οι πληροφορίες των αρχών του έτους επαληθεύτηκαν. Η τρόικα επέστρεψε στην Αθήνα µε το ∆ΝΤ να εκβιάζει. Η υπογραφή των τριών πολιτικών αρχηγών σε επιστολή που θα προσφέρει διαβεβαιώσεις για την εφαρµογή ιδιαίτερα σκληρών µέτρων αποτελεί απαράβατο όρο για την έγκριση του µνηµονίου Plus και την υλοποίηση του PSI. Τα νέα 30ετή οµόλογα µε τα οποία θα αντικατασταθούν τα παλαιά στο πλαίσιο του PSI συµβολίζουν έναν «30ετή γάµο» της Ελλάδος µε τους εταίρους της και γι’ αυτό θεωρείται λογικό να ζητηθεί σήµερα η µέγιστη πολιτική δέσµευση για την τήρηση των όρκων πίστης. Αυτή τη στιγµή η κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήµου δίνει ύστατη µάχη σε δύο µέτωπα καθώς εξελίσσονται ταυτοχρόνως σκληρές διαπραγµατεύσεις αφενός για την αναδιάρθρωση του χρέους (PSI) και αφετέρου για το µνηµόνιο Plus, το λεγόµενο «δεύτερο µνηµόνιο». Οι δύο διαπραγµατεύσεις είναι αλληλένδετα συνδεδεµένες αφού η θετική έκβαση της πρώτης επηρεάζεται καταλυτικά και αµφίδροµα από την επιτυχή εξέλιξη της δεύτερης.
«Η υπογραφή σας θα ζητηθεί από την τρόικα και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το νέο µνηµόνιο» φέρεται να είπε ο κ. Λ. Παπαδήµος στους κκ. Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαµαρά και Γ. Καρατζαφέρη την Πέµπτη το απόγευµα. Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε στους πολιτικούς αρχηγούς ένα έγγραφο που περιείχε τις υποχρεώσεις της χώρας και εξήγησε ότι οι εταίροι εκτιµούν πως η δέσµευση των πολιτικών δυνάµεων για την υλοποίηση των συµφωνηθέντων θεωρείται προαπαιτούµενο για την έγκριση του «δεύτερου µνηµονίου». Κανείς εκ των αρχηγών δεν αντέδρασε αφού φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει ότι η εναλλακτική λύση είναι η ασύντακτη αποχώρηση από την ευρωζώνη. Ωστόσο, οι απαιτήσεις της τρόικας και ιδίως του ∆ΝΤ όπως αυτές εκφράστηκαν κατά τη συνάντηση των τριών επικεφαλής µε τον Πρωθυπουργό την Παρασκευή το απόγευµα αποδείχθηκαν σκληρότερες εκείνων που παρουσιάστηκαν στο έγγραφο την προηγούµενη ηµέρα.
Ο κ. Πόουλ Τόµσεν επισήµανε ότι η βιωσιµότητα του χρέους είναι αµφισβητήσιµη καθώς η επιδείνωση των συνθηκών στην ελληνική και στην ευρωπαϊκή οικονοµία δηµιουργεί χρηµατοδοτικό κενό που πλησιάζει τα 60 δισεκατοµµύρια ευρώ. Σε µια προσπάθεια να διαφυλάξει την αξιοπιστία του στις αγορές ότι χρηµατοδοτεί µόνον φερέγγυες χώρες το Ταµείο ζητεί µέτρα-σοκ για να δώσει το «πράσινο φως» στο νέο µνηµόνιο και στο PSI.
Υπολογίζεται ότι τα σκληρά διαρθρωτικά και δηµοσιονοµικά µέτρα θα συνοδεύονται από τέσσερα FAFA (Financial Assistance Facility Agreement). Το πρώτο θα αφορά τη χρηµατοδότηση του PSI (35 δισ.), το δεύτερο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (30 δισ.), το τρίτο εγγυήσεις προς την ΕΚΤ ότι τα οµόλογα που διαθέτει θα καλυφθούν αν πτωχεύσουν (30 δισ.) και το τέταρτο τις χρηµατοδοτικές ανάγκες του κράτους για τα επόµενα έτη (35 δισ.).
Το ∆ΝΤ επιµένει προκλητικά στην απαίτηση για µείωση του κατώτατου και κατάργηση του 13ου και 14ου µισθού αδιαφορώντας για τις σοβαρές ενστάσεις ότι αυτή η πολιτική είναι κοινωνικά και οικονοµικά καταστροφική αφού θα οδηγήσει την ύφεση στο 10% και την ανεργία πολύ πάνω από το 1 εκατοµµύριο. Σύµφωνα µε πληροφορίες ο κ. Παπαδήµος αρνήθηκε τον όρο αυτό και θα εξηγήσει τους λόγους της άρνησής του στους οµολόγους του κατά τη διάρκεια των επαφών που θα έχει αυτές τις ηµέρες. Το ∆ΝΤ επιµένει ακόµη στην επιβολή ευελιξίας στις απολύσεις, στην κατάργηση της ωρίµανσης στις αποδοχές, στην περικοπή των επικουρικών συντάξεων, στην πλήρη απελευθέρωση των επαγγελµάτων και στη µείωση του κράτους µε απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων. Σε όλα αυτά πρέπει να συµφωνήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί – την ώρα που οι κατηγορίες για τον χειρισµό του πρώτου µνηµονίου επιδεινώνουν το κλίµα – προκειµένου το αργότερο στις αρχές Μαρτίου – και πάλι τη 12η ώρα... – να εκταµιευθούν τα κεφάλαια που απαιτούνται για να υλοποιηθεί το PSI και να αποφευχθεί η ασύντακτη χρεοκοπία και η αποχώρηση από την ευρωζώνη. Επισηµαίνεται πάντως ότι η Ελλάδα έχει διαπραγµατευτικά περιθώρια αφού όλοι φοβούνται ότι µια ασύντακτη ελληνική χρεοκοπία είναι αδύνατον να µην πλήξει την υπόλοιπη ευρωζώνη.
«Ακόµη και ένα σκληρό PSI θα είναι µόνο η αρχή» λένε στο «Βήµα της Κυριακής» πηγές των διεθνών αγορών. Προεξοφλείται ότι το χρέος δεν θα είναι βιώσιµο ακόµη και αν, όπως προβλέπει η συµφωνία της 26ης Οκτωβρίου, µειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Γι’ αυτό εκτιµάται ότι µετά το PSI θα ακολουθήσει η εθελοντική αναδιάρθρωση των οµολόγων που διαθέτει σήµερα η ΕΚΤ, οι ευρωπαϊκές χώρες (διακρατικά δάνεια από το πρώτο µνηµόνιο) και το ∆ΝΤ. Η αναδιάρθρωση µπορεί να γίνει µε την επιµήκυνση της αποπληρωµής και τη µείωση του επιτοκίου ή την επαναγορά και διαγραφή κάποιων εκ των δανείων αυτών από το Ελληνικό ∆ηµόσιο.
Μια άλλη λύση θα ήταν η διοχέτευση του χρέους στον Μόνιµο Μηχανισµό (ESM) ο οποίος θα µπορούσε να αναλάβει την αναδιάρθρωσή του. Με αυτόν τον τρόπο το ελληνικό χρέος θα µειωθεί κάτω από το 120% του ΑΕΠ πριν από το 2020, µε αποτέλεσµα, αν το µνηµόνιο Plus δεν ενεργοποιήσει την επιστροφή στη δραχµή (!), να κατορθώσει η χώρα να επιστρέψει στις αγορές. Εν τω µεταξύ στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες ανησυχούν για τις επιπτώσεις του PSI. Ελληνικές τραπεζικές πηγές εκτιµούν ότι η συµφωνία θα διαµορφώσει θετικό κλίµα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Σχόλιο: Όταν υπάρχει μια κυβέρνηση που αδυνατεί ή δε θέλει να προχωρήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, που αδυνατεί να κατανοήσει ότι η κοινωνία έχει φτάσει στο μέγιστο της αντοχής της και τα ελληνικά νοικοκυριά δεν έχουν να θυσιάσουν τίποτε άλλο, όταν αποδέχεται αλλοπρόσαλλες απαιτήσεις και πραγματοποιεί και τα πιο δύσκολα μέτρα χωρίς συζήτηση, τότε τα όσα ζητάει to ΔΝΤ δεν πρέπει να προκαλούν έκπληξη (εξάλλου τα είχαμε προαναγγείλει πριν μερικό καιρό εδώ και αναλυτικότερα εδώ).
Ειλικρινά δεν μπορούμε ν' αποδεχτούμε ότι κάθε φορά "τα μέτρα που ζητούνται είναι αναγκαία", όπως δεν πιστεύουμε ότι "θα είναι η τελευταία φορά". Οι μισθοί και οι συντάξεις δεν είναι ασύνδετα με την κοινωνική κατάσταση, τις απαιτήσεις της ζωής και την αναγκαιότητα για επιβίωση. Όταν οι φόροι (έμμεσοι και άμεσοι) και οι λογαριασμοί αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο η μείωση του μέσου εισοδήματος οδηγεί στην εξαθλίωση. Αν επομένως είναι να πτωχεύσουν οι πολίτες και να σωθούν οι δείκτες της οικονομίας, τότε λυπόμαστε αλλά δε θα συναινέσουμε - όπως και κανείς σώφρων άνθρωπος.
Θεωρεί αλήθεια κανείς (ακόμα και ο σκληρός κύριος Τόμσεν που έχει ζήσει λίγο στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο) ότι μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς ο μέσος Έλληνας; Αμφιβάλουμε. Αλλά όπως έχουμε τονίσει δεκάδες φορές, αυτό είναι το ελάσσον. Το μείζον είναι η απαξίωση της δημόσιας περιουσίας, η μείωση του κόστους ανά εργαζόμενο (σε ιδιωτικό και δημόσιο) ώστε η μετάβαση στους ξένους "επενδυτές" που θα έρθουν να έχει το ελάχιστο κόστος, ώστε αυτοί να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη της "επένδυσης". Τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες...
Και τώρα βέβαια θα μας πείτε: "τι να κάνουμε, εδώ που φτάσαμε δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς". Στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η Ευρώπη δεν θ' αντέξει μια ελληνική χρεοκοπία. Όχι γιατί η Ελλάδα έχει κάποια σημαντική οικονομία όσο αφορά τα μεγέθη της ευρωζώνης. Αλλά γιατί η χρεοκοπία της είναι σημειολογική και θα ενεργοποιήσει ένα ντόμινο κατάρρευσης, όπως ήδη ξεκίνησε -χωρίς να έχει άμεση σύνδεση ή ευθύνη με τις οικονομίες της Ιρλανδίας (που αποτελούσε "πρότυπο" αν θυμάστε καλά) ή της Πορτογαλίας. Άρα λοιπόν μπορούμε να πούμε όχι. Στο κάτω-κάτω, είτε επισήμως ή ανεπισήμως χρεοκοπημένη πάλι θα είμαστε εκτός αγορών για την επόμενη 10-15ετία. Αν είναι να συμβεί ας συμβεί με αξιοπρέπεια.
Μα θα μας πείτε: "κι η αξιοπιστία της χώρας;". Αυτή έτσι κι αλλιώς είναι ανύπαρκτη στην παρούσα φάση. Αν η Ελλάδα πάρει κι άλλα μέτρα, αυτό δε θ' αλλάξει, γιατί πολύ απλά παρά τις θυσίες δεν άλλαξε μέχρι σήμερα - είναι ζήτημα "θυματοποίησης" της χώρας μας, ένα ρόλο που αποδέχτηκε και η νυν και η πρώην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (με Παπανδρέου ή Παπαδήμο - δεν έχει σημασία) και που δεν πρόκειται ν' αλλάξει σύντομα.
Άρα ας σωθεί ό,τι είναι να σωθεί και ας αναζητηθούν ευθύνες εκεί που πρέπει για τα υπόλοιπα (και ας σταθεί ο κύριος Λοβέρδος προστάτης του κυρίου Παπανδρέου όταν αποδοθούν ευθύνες). Από την ευρωζώνη κανείς δε μας διώχνει αν δε θέλουμε να φύγουμε, κι αυτό δε θα το έκανε ούτε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αν βρισκόταν στην εξουσία σήμερα...Η κυβέρνηση πάντως προλαβαίνει τις απαιτήσεις (θυμίζοντας μας το ανέκδοτο με τη βιασμένη που ξαναπάει στο μέρος που βιάστηκε για να "ξαναζήσει" την εμπειρία) και ετοιμάζει νέο μπαράζ μέτρων όπως αποκαλύπτει το "Έθνος" εδώ, αδιαφορώντας για "κοινωνικούς διαλόγους", "κοινωνικές συναινέσεις", "συνταγματικότητες", "δικαιοσύνη και εργατικό δίκαιο" και "κοινωνικά κεκτημένα", τα οποία προφανώς αποτελούν λεπτομέρειες για τον κύριο Παπαδήμο και τον θίασο σκιών του οποίου ηγείται...
Πάντως σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τα 3 κόμματα της κυβέρνησης (αλήθεια για πόσο ακόμα;) συμφωνούν για "κλιμακωτές" μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, πάγωμα των αυξησεων από του χρόνου καθώς και των ωριμάνσεων, καθώς και προώθηση των επιχειρησιακών συμβάσεων. Κοινώς μειώσεις μισθών από το παράθυρο αλλά όχι απευθείας - μην τυχόν και πέσουν κι άλλο τα ποσοστά τους στις επερχόμενες εκλογές (λεπτομέρειες εδώ). Κι ο Θεός μαζί μας...
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Θυμάστε πιθανότατα ότι πρόσφατα γράψαμε για την απόφαση της κυβέρνησης να "νομιμοποιήσει" τις καταπατήσεις της δημόσιας γης προκειμένου να βγάλει έξτρα χρήματα (λεπτομέρειες εδώ). Ε, λοιπόν μαντέψτε: αντισυνταγματική κρίθηκε από το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η διάταξη του άρθρου 5 του Ν. 3147/2003 που ρυθμίζει θέματα αγροτικής γης και προβλέπει την παραχώρηση της κυριότητας των δημοσιών εποικιστικών εκτάσεων που έχουν καταληφθεί αυθαίρετα επί μια δεκαετία με τη γνωστή μέθοδο της καλλιέργειας. Όμως, λόγω της αντισυνταγματικότητας αυτής, το Δ' Τμήμα, με την υπ' αριθμ. 142/2012, με απόφασή του παρέπεμψε το όλο ζήτημα για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Ο λόγος; Μπας και προλάβει η κυβέρνηση να μαζέψει την επαίσχυντη αυτή απόφαση...
Πηγές ειδήσεων: "Το Βήμα", "Έθνος"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου