Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Σχόλιο για την χειροδικία Κασιδιάρη σε Κανέλλη στο στούντιο του ΑΝΤ1 / Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Το περιστατικό της επίθεσης ενάντια στην Λιάνα Κανέλλη από τον εκπρόσωπο τύπου της Χρυσής Αυγής Η.Κασιδιάρη, θα το έχετε παρακολουθήσει σίγουρα δεκάδες φορές τις τελευταίες μέρες. Η εξιστόρηση του Γιώργου Παπαδάκη, έχει ενδιαφέρον:

Αυτό που έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ότι πολλοί αντέδρασαν λες και έπεσαν από τα σύννεφα για το περιστατικό: δεν θα έπρεπε όμως. Η δομή και το ιστορικό της εν λόγω οργάνωσης είναι γνωστή εδώ και χρόνια (διαβάστε εδώ διεξοδικά), στο δε ποιόν της έχουν αναφερθεί πολλοί και πολλές φορές. Έτσι καμία έκπληξη δε θα έπρεπε να μας προκληθεί: κατανοούμε ότι πολλοί ψήφισαν από αντίδραση, άλλοι από την επίφαση πατριωτισμού κατώ από την οποία θέλει να καλύπτεται η Χ.Α. (πράγμα το οποίο έχουμε καταρρίψει εδώ με επιχειρήματα) και άλλοι γιατί απλά δεν καταλαβαίνουν ότι η ύπαρξη της Χ.Α. δεν διώχνει τους λαθρομετανάστες, απλά αυξάνει τη βία στην κοινωνία μας. Έτσι σιγά-σιγά περάσαμε από τις γραφικές αρνήσεις του Πολυτεχνείου (διαβάστε εδώ αναλυτικά) και του Ολοκαυτώματος, στην άσκηση καθημερινής βίας σε οποιονδήποτε έχει την ατυχία να είναι περισσότερο "ηλιοκαμμένος" από τον μέσο όρο και τις επιθέσεις εναντίον γυναικών σε τηλεοπτικά πλατό. Και όχι τίποτα άλλο - καλοκαίρι έρχεται και όλο και κάποιος θα εκτεθεί παραπάνω στον ήλιο, θα φοβάται πολύς κόσμος να κυκλοφορήσει...

Κλείνοντας να πούμε ότι η αντίδραση της επίσημης Χ.Α. δείχνει πολλά για την οργάνωση αυτή. Με επιχειρήματα αυλής δημοτικού σχολείου ("κυρία αυτός μου πέταξε πρώτος την μπάλα μου"), προσπαθεί να κάνει τη νύχτα-μέρα, αρνούμενη έστω και την ύστατη στιγμή να επιδείξει μια "αντρίκεια" στάση, αποδεχόμενη την ευθύνη για το γεγονός. Αυτό στα μέρη μας το ονομάζουν "κουραδομαγκιά". Απλά ελπίζουμε ότι όσοι ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές αυτό το κόμμα, να έχουν νου και να τους στείλουν σπίτι τους, όπως έστειλαν ήδη πολλούς που μας έφεραν στην σημερινή κατάσταση...
(Το 2ο βίντεο προέρχεται από το βραδινό δελτίο του MEGA της Πέμπτης. Η συζήτηση είναι σημαντική για την εξαγωγή συμπερασμάτων για το πως φτάσαμε εδώ όσο αφορά την άσκηση βίας δημόσια...)


Πάντως (και κλείνοντας το ζήτημα)  επ' αυτού αξίζει να δούμε τη (σουρεαλίστική όπως θα δείτε) τοποθέτηση του ηγήτορα της ελληνικής άκρας Δεξιάς Κωνσταντίνου Πλεύρη, ο οποίος μέσω της τηλεοπτικής του εκπομπής, "συμβουλεύοντας" τους Έλληνες είπε: "Χίλιες φορές ψηφίστε Παπαρήγα, παρά Μιχαλολιάκο. Μη ψηφίσετε τους τραμπούκους. Αυτή τη στιγμή ο τελικός σκοπός της Χρυσής Αυγής είναι η δυσφήμηση της ιδεολογίας του εθνικισμού", ενώ συμπλήρωσε ότι: "η Χρυσή Αυγή αποτελείται από ιδεολόγους και έναν κύκλο τραμπούκων". Όσο για τον Ηλία Κασιδιάρη, ο Κωνσταντίνος Πλεύρης τόνισε ότι η συμπεριφορά του είναι "θέμα οικογενειακής αγωγής" και έκλεισε λέγοντας "ο Κασιδιάρης ποτέ δεν ήταν μόνος του. Μόνος του θα χτυπήσει καμια γυναίκα".

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Σειρά από βεβαιώσεις, πιστοποιητικά, υπεύθυνες δηλώσεις και άλλα δικαιολογητικά έγγραφα υποχρεούνται να καταθέσουν φέτος στην εφορία όσοι θα υποβάλουν έντυπα τη φορολογική δήλωσή τους, ενώ όσοι την υποβάλουν ηλεκτρονικά, μέσω του taxisnet, θα πρέπει να αποθηκεύσουν αυτό το «χαρτοβασίλειο» που θα τους χρειαστεί σε περίπτωση που κληθούν για έλεγχο από την εφορία. Έντυπη φορολογική δήλωση μπορούν να υποβάλουν φέτος οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί που είχαν πέρυσι εισόδημα αποκλειστικά από μισθωτές υπηρεσίες και εφόσον το εισόδημα αυτό δεν ξεπέρασε τα 12.000 ευρώ.
Το καινούργιο στοιχείο των φετινών δηλώσεων είναι ότι οι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση να στείλουν στην εφορία σε κλειστό φάκελο τις εκατοντάδες αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών που μάζεψαν το 2011. Όμως θα πρέπει να τις φυλάξουν στο σπίτι τους και σε περίπτωση που τους ζητηθεί να τις προσκομίσουν για έλεγχο στην εφορία. Μαζί με τις αποδείξεις θα πρέπει να φυλάξουν στο σπίτι τους και όλα εκείνα τα δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα για το φορολογούμενο για να δικαιολογήσει τα ποσά που αναγράφονται στη φορολογική του δήλωση (έσοδα και δαπάνες) αλλά και για να κατοχυρώσει δικαιώματα των «ψαλιδισμένων» του φοροαπαλλαγών.
Τα 7 βασικά δικαιολογητικά που πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι, πέρα από τις αποδείξεις, έχουν ως εξής:
1. Για την απόδειξη της καταβολής των τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας απαιτείται σχετική βεβαίωση της τράπεζας ή άλλου πιστωτικού οργανισμού, από την οποία να προκύπτει ότι πρόκειται για στεγαστικό δάνειο για απόκτηση (αγορά ή ανέγερση ή αποπεράτωση) κατοικίας, κατά πλήρη κυριότητα. Στην ίδια βεβαίωση θα πρέπει να αναγράφονται η επιφάνεια της κατοικίας, ότι έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση σε ακίνητο του φορολογουμένου ή του άλλου συζύγου ή των τέκνων τους που τους βαρύνουν, το ποσό των δεδουλευμένων συμβατικών τόκων (ληξιπρόθεσμων και απαιτητών) που όφειλε αυτός και κατέβαλε, η ημερομηνία σύναψης του δανείου και το ύψος αυτού. Εάν δεν αναγράφεται στη βεβαίωση αυτή σε ποιον ανήκει το ακίνητο στο οποίο έχει εγγραφεί η υποθήκη ή η προσημείωση, πρέπει να επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση στην οποία να βεβαιώνεται ότι το ακίνητο ανήκει στο φορολογούμενο ή στη σύζυγο ή στα τέκνα που τους βαρύνουν και ο αριθμός εγγραφής στο βιβλίο μεταγραφών του οικείου υποθηκοφυλακείου.
2. Για την απόδειξη της δαπάνης δικηγόρου απαιτείται απόδειξη παροχής υπηρεσιών για το ποσό της αμοιβής και το είδος της νομικής υπηρεσίας που παρασχέθηκε. Αν δεν αναγράφεται στην απόδειξη παροχής υπηρεσιών επακριβώς το είδος της υπηρεσίας που παρασχέθηκε, υποβάλλεται από το φορολογούμενο υπεύθυνη δήλωση ότι οι υπηρεσίες που παρασχέθηκαν από το δικηγόρο δεν αφορούν παράστασή του κατά τη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων ούτε υπηρεσίες για δίκες μισθωτικών διαφορών ή διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ΄ ορόφους.
3. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην έκπτωση νοσηλίων. Στη βεβαίωση που χορηγεί ο εργοδότης ή το ασφαλιστικό ταμείο ή η ασφαλιστική επιχείρηση για την απόδειξη του υπόλοιπου ποσού των δαπανών ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης που δεν κάλυψαν αυτοί και με το οποίο επιβαρύνθηκε ο φορολογούμενος, πρέπει να αναγράφεται σε χωριστή ένδειξη το συνολικό ποσό της δαπάνης ιατρικής περίθαλψης, το ποσό που δεν καλύφθηκε και το υπόλοιπο ποσό αυτής και σε χωριστή ένδειξη τα αντίστοιχα ποσά της δαπάνης νοσοκομειακής περίθαλψης. Επίσης, πρέπει να υποβάλλονται φωτοαντίγραφα των αποδείξεων.
4 Εκκαθαριστικό των αποδοχών με ΑΦΜ του ή των εργοδοτών. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Ε1), όταν συμπληρώνονται εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες πρέπει να καταχωρούνται οι ΑΦΜ εργοδοτών-ασφαλιστικών φορέων με τα αντίστοιχα ποσά, βάσει των βεβαιώσεων αποδοχών. Σε περίπτωση που ο εργοδότης είναι το Δημόσιο και δεν είναι γνωστός ο ΑΦΜ πρέπει να καταχωρίζεται η επωνυμία του.
5. Όταν η δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων υποβάλλεται ηλεκτρονικά, η συμπλήρωση ή μεταβολή του δήμου όπου είναι εγγεγραμμένος ο φορολογούμενος προϋποθέτει την επιλογή του νομού και εν συνεχεία του δήμου. 'Αρα θα πρέπει να υπάρχουν και να είναι διαθέσιμα τα δικαιολογητικά για την αλλαγή δήμου.
6. Στην περίπτωση που κάποια δικαιολογητικά έχουν ήδη υποβληθεί με δηλώσεις προηγουμένων ετών στην ίδια εφορία και δεν έχει επέλθει κάποια μεταβολή στα στοιχεία, δεν χρειάζεται να υποβληθούν και πάλι. Αρκεί η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης, στην οποία θα αναγράφεται πότε έχει υποβληθεί το συγκεκριμένο δικαιολογητικό, με την προϋπόθεση ότι το συγκεκριμένο δικαιολογητικό ισχύει ακόμα.
7. Για όσους υποβάλλουν πρώτη φορά δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η επιστροφή του φόρου γίνεται από άτοκο μεταβατικό λογαριασμό με βάση τον ΑΦΜ. Ο τραπεζικός λογαριασμός που θα δηλώνεται από τον φορολογούμενο στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης θα πιστώνεται μόνο μία φορά.

Πηγή ειδήσεων: "Εξπρές", "ANT1"

Δεν υπάρχουν σχόλια: