Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012

Εξελίξεις στο κυνήγι των Γερμανικών αποζημιώσεων;

Με την παρούσα Βουλή να πλησιάζει στη λήξη της, είναι φυσικό να έχουμε σειρά κινήσεων από τα κυβερνητικά κόμματα οι οποίες θα προσεγγίζουν το λαϊκό αίσθημα. Έτσι δε θα πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη ότι επανήλθε το θέμα προς συζήτηση και μάλιστα διακομματικά (αν και θα ήταν άδικο να μην αναφέρουμε ότι ορισμένοι πρώην και νυν βουλευτές έχουν διαχρονικά δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για το θέμα - αλλά αυτοί είναι λίγοι και κυρίως προερχόμενοι από την αριστερά).

Βέβαια η προσέγγιση παραμένει θεωρητική και προς απόδειξη αυτού σας παραθέτουμε ένα περιστατικό το οποίο αποδεικνύει ότι κάποια πράγματα είναι θέμα θέλησης: όταν ο Λουκάς Παπαδήμος ήταν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, τον συνάντησε το Εθνικό Συμβούλιο διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο και ζήτησε στοιχεία αν η Γερμανία έχει αποπληρώσει 2 δόσεις από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο.

Η απάντησή του ήταν αρνητική: «Πρέπει να πάρω εντολή από τον πρωθυπουργό», είπε. «Τώρα που έγινε πρωθυπουργός, μπορεί να δώσει την εντολή», παρατήρησε ο Μ. Γλέζος, ώστε να προχωρήσουν οι αναγκαίες ενέργειες για την επιστροφή του δανείου.

Μαζί του συμφώνησαν οι παρόντες βουλευτές στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, στις οποίες κλήθηκαν να ενημερώσουν επιστήμονες και νομικοί που έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό, το οποίο, κατέληξαν, είναι πολιτικό πρόβλημα και πρέπει να στηρίζεται σε νομικά επιχειρήματα.

Στη συζήτηση, όπου δεν παραβρέθηκε κανείς εκπρόσωπος της κυβέρνησης, επιχειρήματα έδωσαν οι καθηγητές Αντώνης Μπρεδήμας και Στέλιος Περράκης, ο ακαδημαϊκός Μανώλης Ρούκουνας και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Παπαδάκης. Την απουσία της κυβέρνησης από τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων επεσήμανε ο Μ. Γλέζος, καθώς και το γεγονός ότι η Γερμανία έδωσε σε όλες τις χώρες επανορθώσεις, εκτός από την Ελλάδα.

Σύμφωνα δε με τον υποδιοικητή της ΤτΕ, το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων εναπόκειται στην ελληνική Πολιτεία, ενώ «τα πρωτότυπα στοιχεία για το δάνειο βρίσκονται στο υπουργείο Οικονομικών» και δεν τα διαθέτει η τράπεζα. Από τη συζήτηση έγινε σαφές ότι δεν υπάρχει αποτίμηση των γερμανικών αποζημιώσεων και δεν έχει υπολογιστεί το ύψος του κατοχικού δανείου σε σημερινές τιμές που εξαρτάται από τα επιτόκια και τους ανατοκισμούς.

Όπως είπε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλης Ρούκουνας, με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί από τις αξιώσεις της, ενώ χρειάζεται συνολική μελέτη των επίσημων στοιχείων για να ληφθούν αποφάσεις.

Ο καθηγητής του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου Αντώνης Μπρεδήμας τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα παραγραφής των ελληνικών απαιτήσεων, ούτε συμψηφισμού των γερμανικών οφειλών με τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, καθώς από τις απαντήσεις της Κομισιόν προκύπτει ότι τα χρήματα είναι ευρωπαϊκά και όχι γερμανικά.

Ο Στ. Περράκης (καθηγητής των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών), επέμενε ότι υπάρχουν νομικές οδοί που δεν περνάνε από τη λογική των αγωγών, είπε ότι η Ελλάδα έχει υποχρέωση να θέσει αυτοτελώς το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και εκτίμησε ότι χρειάζεται πολιτική παρέμβαση του ελληνικού Κοινοβουλίου και πολιτική διαχείριση από την κυβέρνηση.

Έπειτα από αυτές τις διαπιστώσεις, 33 βουλευτές κάλεσαν τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων στην… ώρα της αλήθειας, σε κοινή συνεδρίαση δηλαδή των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής με θέμα τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων (αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, επανορθώσεις, αποζημιώσεις και αρχαιολογικοί θησαυροί).

«Όλοι γνωρίζουμε ότι ουδέποτε το ζήτημα αυτό ετέθη στο τραπέζι των διπλωματικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών (με εξαίρεση τη ρηματική διακοίνωση που επέδωσε, κατόπιν εντολής του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, στις 14 Νοεμβρίου του 1995 ο έλληνας πρέσβης στη Γερμανία Ι. Μπουρλογιάννης προς τον υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Χάρτμαν)», σημειώνουν και προσθέτουν: «Όλοι γνωρίζουμε τις διαμαρτυρίες της γερμανικής κυβέρνησης μετά τη συνένωση των δύο Γερμανιών εναντίον της Ρωσίας προκειμένου να επιστραφούν οι γερμανικοί θησαυροί που είχαν κλαπεί από τη χώρα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», προσθέτοντας ότι είναι σκόπιμη και εθνικά ωφέλιμη η παρουσία τους στη συζήτηση. Την επιστολή υπογράφουν βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και ανεξάρτητοι.

Σημειώνεται πως οι διεκδικούμενες οφειλές είναι δύο κατηγοριών:

Το κατοχικό δάνειο, ύψους 3,5 δισ. δολαρίων του 1938 που σήμερα ανέρχεται σε 54 δισ. ευρώ, χωρίς τους τόκους. Οι επανορθώσεις για τις καταστροφές στις υποδομές κατά τη διάρκεια της κατοχής (για τις οποίες έχουμε αναφερθεί εκτενώς και αριθμητικά εδώ), ύψους 7,1 δισ. δολαρίων, αγοραστικής αξίας 1938 που υπολογίζονται σε 108,43 δισ. ευρώ χωρίς τους νόμιμους τόκους Οι ανωτέρω υπολογισμοί έχουν γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Η αντίδραση της κυβέρνησης; Διαβάστε να χαρείτε: «oι υπηρεσίες μου είπαν ότι κανείς τις τελευταίες δεκαετίες δεν ασχολήθηκε με το θέμα αυτό»! Δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης. Επιπροσθέτως, ολοκλήρωσε την τραγική εικόνα που παραπέμπει σε «μπάχαλο» και όχι υπουργείο λέγοντας ανερυθρίαστα ότι «Ρώτησα αν έχουμε στοιχεία για τις απαιτήσεις της Ελλάδας. Ενημερώθηκα ότι κάποτε υπήρχε τμήμα στη Διεύθυνση 25 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτγους και ότι υπάρχει ένα αρχείο για πολεμικές αποζημιώσεις. Δεν έχω εξασφαλίσει πρόσβαση και αναζητώ το αρχείο»!!!

Από την άλλη ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου εξήγησε πως «Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει φάκελο, δεν έχει υπηρεσία, δεν έχει ασχοληθεί παρά μόνο όταν είχε δικαστική εμπλοκή» ενώ πρόσθεσε πως «από τη στιγμή που πας σε διαπραγμάτευση, πρέπει να είσαι έτοιμος για τα επόμενα βήματα αν αποτύχει η διαπραγμάτευση. Να είναι έτοιμη η κυβέρνηση να θέσει το θέμα σε δικαστήρια σε διαφορετική βάση». Πάντως ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «για εμάς το θέμα είναι ανοιχτό. Δεν υπάρχει θέμα παραγραφής».

Τέλος ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας επανέλαβε τα όσα δηλώνονται κατά καιρούς για εσωτερική κατανάλωση σε τέτοιες περιπτώσεις δηλ. ότι η χώρα μας «διατηρεί το δικαίωμα να χειριστεί το θέμα την στιγμή και με τον τρόπο που θα κρίνει καταλληλότερο και λαμβάνοντας υπ’ όψιν το σύνολο των παραμέτρων, έχοντας κάνει την ανάλογη προετοιμασία».

Κοινώς άστα να πάνε - το μπάχαλο και το δούλεμα πάνε σύννεφο...

Δείτε εδώ ένα βίντεο σχετικό με τις Γερμανικές αποζημιώσεις.

Πηγή ειδήσεων: "Παρόν"

Δεν υπάρχουν σχόλια: