Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Τέλος στην οδοντιατρική κάλυψη για ασφαλισμένους του Δημοσίου και του ΙΚΑ; / Έρχονται νέες μειώσεις στις συντάξεις

Είδηση: Χωρίς οδοντιατρική κάλυψη μένουν 2.000.000 ασφαλισμένοι ΙΚΑ και Δημοσίου, που ενοποιούνται με τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), αφού στις κοινές παροχές απουσιάζει η οδοντιατρική. Αποτέλεσμα, σε μια περίοδο συρρίκνωσης των εισοδημάτων, οι ασφαλισμένοι της χώρας θα πρέπει να βάλουν γενικότερα βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς χάνεται και η υποτυπώδης οδοντιατρική κάλυψη και σ' αυτούς που την είχαν.

«Μετά τον εμπαιγμό της Πολιτείας όσον αφορά τη δήθεν απελευθέρωση του επαγγέλματός μας, που χρησιμοποιήθηκε ως δούρειος ίππος για την είσοδο ιδιωτών επιχειρηματιών στο χώρο της Υγείας -τονίζει ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής, Αθαν. Υφαντής- ο κλάδος μας δέχεται τη χαριστική βολή με τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ».

«Η Πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει ότι η οδοντιατρική είναι μια επιστήμη που συνδέεται άμεσα με την υγεία του πληθυσμού, εκτός αν θεωρεί ότι από τα δόντια δεν πεθαίνει κανένας», συμπληρώνει ο πρώην πρόεδρος των γιατρών του ΙΚΑ και ταμίας του ΟΣΑ, Κων. Χροναίος.

Το πρόβλημα της οδοντιατρικής παραμένει άλυτο εδώ και πολλά χρόνια. Από τα μέχρι σήμερα λειτουργούντα Ταμεία, μόνο το Δημόσιο και το ΙΚΑ κάλυπταν μερικώς τις ανάγκες των ασφαλισμένων τους. Και εκεί όμως η κάλυψη ήταν σχεδόν ανύπαρκτη, αφού οι τιμές ήταν σύμφωνα με συμβάσεις που είχαν να ανανεωθούν από το 1993.

Σχόλιο: Όταν επιχειρούνται αλλαγές σε κάποιο τομέα όπως αυτόν της υγείας, η μόνιμη επωδός των "μεταρρυθμιστών" στις όποιες αντιδράσεις παρουσιάζονται είναι "δε θέλετε την αλλαγή και την πρόοδο". Έτσι συνέβει και αυτή την φορά στις αλλαγές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο ΕΣΥ και στο ασφαλιστικό στην χώρα μας. Οι μεγάλες αντιδράσεις λοιδωρήθηκαν από μερίδα των γνωστών υποστηρικτών της κυβέρνησης και των κυβερνητικών αξιωματούχων ως "οπισθοδρομικές". Δε θα περίμενε κανείς όμως κάτι διαφορετικό, δεδομένου ότι η "ελίτ" την οποία εκπροσωπούν, σπανίως θα χρειαστεί να έρθει σ' επαφή με το ΕΣΥ (καταφεύγει στα ιδιωτικά κέντρα νοσηλείας) και επομένως όποια αλλαγή συμβαίνει, λίγο την "ακουμπάει".

Για τους υπόλοιπους (που λίγο ή πολύ βράζουν στο ίδιο καζάνι) τα πράγματα είναι απλά. Όταν η τρόικα επιτάσσει να "μειωθούν οι γιατροί" (διαβάστε σχετικά εδώ) αυτό θα συμβεί. Όταν η τρόικα ζητάει να γίνει μοίρασμα της πίτας της υγείας με τους ιδιώτες αυτό θα γίνει είτε άμεσα (με την δημιουργία Ιδιωτικών Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας και ό,τι αυτό συνεπάγεται) είτε έμμεσα (παρέχοντας υπηρεσίες σε ανέργους με το ανάλογο αντίτιμο και χαμηλό επίπεδο υπηρεσιών όπως έχουμε επισημάνει εδώ). Τέλος όταν η τρόικα ζητάει μετακύλιση του κόστους στους ασθενείς και τους ασφαλισμένους αυτό θα γίνει είτε με κόψιμο των "αποδεκτών" εξετάσεων, είτε με την πληρωμή επισκέψεων και απογευματινών ιατρείων και τώρα με την "παράλειψη" της οδοντιατρικής κάλυψης.

Το πολυνομοσχέδιο για την υγεία είχε ένα στόχο και μόνο. Την μείωση του κόστους για το κράτος και την μετακύλιση του στους ασφαλισμένους (και ασθενείς), σχεδόν εξ' ολοκλήρου. Γι' αυτό και σιγά-σιγά κόβει την απευθείας πρόσβαση σε ειδικότητες γιατρών (από παιδιάτρους εώς καρδιολόγους) και την κάλυψη των πάντων από τους "μαγικούς" γενικούς γιατρούς, που σαν την Coca-Cola θα πηγαίνουν με όλα. Θυμηθείτε τη σχετική συζήτηση περί ιατρικών ειδικοτήτων στη Βουλή (σχετική ανάρτηση εδώ) και τις υπουργικές διαβεβαιώσεις ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα. Το για ποιους δεν μας το διευκρίνησε...

Και βέβαια να μην ξεχνάμε και τις συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων, το αντικτύπο των οποίων θα δούμε σιγά-σιγά όλοι μας (και ιδιαίτερα οι κάτοικοι της επαρχίας), στην καθημερινότητά μας.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Για όσους δεν κάθισαν να υπολογίσουν τα νέα μέτρα με αριθμούς, το έκανε μερίδα του τύπου -Από μία έως τρεις κύριες συντάξεις τον χρόνο χάνουν μετά και τα νέα κυβερνητικά μέτρα όσοι συνταξιούχοι παίρνουν πάνω από 1.500 ευρώ. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα έχουν διπλή ή ακόμα και τριπλή επιβάρυνση, καθώς οι νέες μειώσεις είναι ανεξάρτητες από την ειδική εισφορά (τύπου ΛΑΦΚΑ) που διατηρείται.

Στη χειρότερη μοίρα είναι όσοι συνταξιούχοι είναι κάτω των 55 ετών και παίρνουν πάνω από 1.700 κύρια σύνταξη. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα δουν το τελικό ποσό να περικόπτεται τρεις φορές, με αποτέλεσμα οι απώλειες να κυμαίνονται από 20% έως και 35%.

Μικρότερη θα είναι η επιβάρυνση για όσους παίρνουν από 1.200 έως 1.400 ευρώ κύρια σύνταξη, καθώς θα χάσουν έως 40 ευρώ τον μήνα. Πάντως, εκτός? κινδύνου είναι όσοι παίρνουν χαμηλές συντάξεις, οι οποίοι δεν απειλούνται με νέες περικοπές (π.χ. δεν επηρεάζονται τα κατώτερα όρια, οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ).

Μεγάλοι χαμένοι από τις νέες ρυθμίσεις είναι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Υπολογίζεται πως έξι στους δέκα ασφαλισμένους στο Δημόσιο και στα Ταμεία των ΔΕΚΟ (π.χ. ΔΕΗ, ΟΤΕ) θα έχουν απώλειες.

Την ίδια στιγμή, στο ΙΚΑ αναμένεται να επηρεαστεί το 13% με 14% των ασφαλισμένων, καθώς για τη μεγάλη πλειονότητα οι συντάξεις είναι χαμηλότερες. Οσον αφορά τον ΟΑΕΕ, οι νέες ρυθμίσεις θα επηρεάσουν κυρίως ασφαλισμένους στο ΤΕΒΕ και σε μικρότερο ποσοστό όσους υπάγονται στο ΤΑΕ και στο ΤΣΑ. Από 96 έως 601 ευρώ τον μήνα θα χάσουν όσοι παίρνουν κύριες συντάξεις από 1.500 έως 2.550 ευρώ και είναι άνω των 55 ετών. Ακόμα μεγαλύτερες θα είναι οι απώλειες για όσους είναι κάτω των 55 ετών, με τις μειώσεις να φτάνουν ακόμα και το 35%. Ουσιαστικά υπάρχουν πέντε βασικές κατηγορίες ασφαλισμένων: α) Οσοι είναι άνω των 55 και παίρνουν σύνταξη από 1.200 έως 1.400 ευρώ επηρεάζονται από τις νέες ρυθμίσεις, αλλά δεν πληρώνουν ειδική εισφορά, β) Οσοι είναι άνω των 55 ετών και παίρνουν σύνταξη από 1.400 ευρώ έως 1.700 ευρώ χάνουν τόσο από την επιβολή της ειδικής εισφοράς όσο και από τις νέες ρυθμίσεις, γ) Οσοι είναι από 55 έως 60 ετών και παίρνουν σύνταξη πάνω από 1.700 ευρώ πληρώνουν διπλή εισφορά και στη συνέχεια θα έχουν και νέα περικοπή από τα μέτρα, δ) Οσοι είναι κάτω των 55 ετών και παίρνουν σύνταξη από 1.000 έως 1.400 ευρώ επηρεάζονται από τις νέες ρυθμίσεις, αλλά δεν πληρώνουν ειδική εισφορά και ε) Οσοι είναι κάτω των 55 ετών και παίρνουν σύνταξη άνω των 1.400 ευρώ πληρώνουν ειδική εισφορά και θα έχουν και νέα μείωση από 1ης Νοεμβρίου.

Σ' όλα αυτά να προσθέσουμε και τις αλλαγές στις επικουρικές. Μία με δύο επικουρικές συντάξεις τον χρόνο αναμένεται να χάσουν κατά μέσο όρο όσοι καλύπτονται από ταμεία που είναι στο "κόκκινο". Το ύψος των περικοπών δεν θα είναι ενιαίο, αλλά θα είναι σε άμεση συνάρτηση με την οικονομική κατάσταση του κάθε φορέα. Ουσιαστικά οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις επισπεύδονται μετά τις πιέσεις της τρόικας, με αποτέλεσμα τα νέα μέτρα να ξεκινούν την 1η Νοεμβρίου. Στόχος των παρεμβάσεων είναι το ποσοστό αναπλήρωσης στα επικουρικά ταμεία να πέσει στο 20% του συντάξιμου μισθού. Στο ΕΤΕΑΜ -το οποίο καλύπτει 650.000 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα- κατά μέσο όρο η μείωση στις επικουρικές συντάξεις θα είναι της τάξης του 15%. Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις -κυρίως σε επικουρικές συντάξεις των 450 ευρώ- η περικοπή θα φτάνει το 30%.
Σημειώνεται πως από την 1η Αυγούστου τέθηκε σε ισχύ μία νέα ειδική εισφορά στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης. Η εισφορά αφορά συντάξεις άνω των 300 ευρώ και κυμαίνεται από 3% έως 10%. "Μαχαίρι" μπαίνει και στα εφάπαξ στα ελλειμματικά ταμεία, με τις μειώσεις να ξεκινούν από το 20% στον φορέα των δημοσίων υπαλλήλων και να φτάνουν το 30% στη ΔΕΗ. Μάλιστα οι νέες ρυθμίσεις αγγίζουν και όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση αλλά δεν έχουν ακόμα πάρει το βοήθημα (περίπου 42.000 άτομα). Ενδεικτικό των απωλειών είναι πως δημόσιος υπάλληλος που υπέβαλε αίτηση για σύνταξη το 2010 περίμενε πως θα πάρει 45.000 ευρώ εφάπαξ. Με τις νέες ρυθμίσεις θα περιοριστεί στα 36.000 ευρώ, δηλαδή θα χάσει 9.000 ευρώ.

Και για όσους φωνάζουν ότι και τα αυτά που μένουν είναι πολλά, να θυμίσουμε ότι ούτε το εφάπαξ, ούτε οι συντάξεις (βασικές και επικουρικές) χαρίζονται, ενώ σε τίποτα από τα δύο δεν συνεισφέρει το κράτος - είναι σε πλήρη συνάρτηση των εισφορών του εργαζομένου. Είναι συνάρτηση των εισφορών που πληρώνει ο καθένας. Αν επομένως έχεις κρατήσεις 50-100 ευρώ το μήνα για 20 χρόνια, δεν μπορείς να έχεις μεγάλες απαιτήσεις. Αν όμως έχεις 300-350 ευρώ για 35, τότε μάλλον έχεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια: