Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Ξεκίνησε η δίκη για τις αποζημιώσεις για τις σφαγές στο Δίστομο / "Μειώστε τους γιατρούς" ζητάει η τρόικα / Ακόμα ψάχνουμε δασκάλους και βιβλία

Είδηση: Με ιδιαίτερο στόμφο, περισσή αυτοπεποίθηση, αλλά και άμετρη επιθετικότητα παρουσίασε χθες τετραμελής αντιπροσωπεία τις θέσεις του γερμανικού δημοσίου στη δίκη κατά της Ιταλίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου. Οπως είναι γνωστό, η Γερμανία προσέφυγε στη Χάγη επιδιώκοντας την καταδίκη της Ιταλίας, επειδή θεωρεί ότι τα ιταλικά δικαστήρια, και τελευταία το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο στη Ρώμη, μη σεβόμενα την ετεροδικία της Γερμανίας έχουν εγκρίνει κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου σε εκτέλεση αποφάσεων ιταλικών δικαστηρίων, αναφορικά με θύματα του ναζισμού στην Ιταλία, και του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς που επικυρώθηκε από τον Αρειο Πάγο και επιδίκασε 28 εκατομμύρια ευρώ στα θύματα του Διστόμου. Μετά τη Γερμανία, θα τοποθετηθεί η Ιταλία, επίσης για ένα τρίωρο, ενώ την Τετάρτη το λόγο θα λάβει ο καθηγητής Στέλιος Περράκης, αρχηγός της αντιπροσωπείας της Ελλάδας, η οποία, όπως είχε ζητηθεί με απόφαση της κυβέρνησης, έγινε δεκτή από το Δικαστήριο ως παρατηρητής και όχι ως διάδικος.

Στην εισαγωγική παρέμβασή της, η επικεφαλής της γερμανικής αντιπροσωπείας πρέσβειρα δρ Σουζάνε Βάζουμ-Ράιμερ εξέφρασε τη λύπη της κυβέρνησής της για τις πράξεις των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής σε Ελλάδα και Ιταλία, αποφεύγοντας επιμελώς να τις χαρακτηρίσει ως σφαγές ή εγκλήματα πολέμου. Αντ' αυτού έκανε λόγο για «τρομερά συμβάντα», τα οποία όμως ύστερα από παρέλευση εξήντα ετών και άνω πρέπει επιτέλους να περάσουν στην Ιστορία.

Οι τρεις έγκριτοι πανεπιστημιακοί Χρίστιαν Τόμουσατ, Ανδρέας Γκατίνι και Ρόμπερτ Κορτ κατέθεσαν περισσότερο πολιτικά και λιγότερο νομικά επιχειρήματα για να στηρίξουν τη θέση της Γερμανίας. Θεωρούν ότι σύμφωνα με τη βασική αρχή της ετεροδικίας, αποζημιώσεις μπορούν να διεκδικηθούν μόνο με διαπραγματεύσεις μεταξύ κρατών. Δεν προβλέπεται διεκδίκηση αποζημίωσης από πολίτες-θύματα με αγωγή στα δικαστήρια της χώρας στην οποία τα στρατεύματα κατοχής διέπραξαν εγκλήματα πολέμου.

Κατά την επιχειρηματολογία της γερμανικής πλευράς, η ετεροδικία, ως στοιχείο του εθιμικού δικαίου, βρίσκεται βέβαια από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σε μεταβατικό στάδιο. Τη νομική θέση όμως του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Ιταλίας και προηγουμένως του Αρείου Πάγου, ότι στη μεταβατική αυτή φάση το δικαστήριο εκείνο που δέχεται εξαιρέσεις από τη βασική αυτή αρχή της ετεροδικίας δεν παραβαίνει το διεθνές δίκαιο, αλλά συμβάλλει στην εξέλιξη του δικαίου, οι καθηγητές της γερμανικής αντιπροσωπείας απέρριψαν με σκαιό τρόπο. Ως τιμητές της διεθνούς έννομης τάξης, μίλησαν για «κερκόπορτες» που άνοιξαν ο Αρειος Πάγος και η Ρώμη, που αν δεν κλείσει η Χάγη θα οδηγήσουν σε χάος τη διεθνή κοινότητα. Και τούτο διότι, αν διατρηθεί η βασική αυτή αρχή της ετεροδικίας, δεν θα είναι μελλοντικά δυνατή καν η σύναψη συμφωνιών μεταξύ κρατών, αφού στη συνέχεια κάθε μεμονωμένος πολίτης που θεωρεί ότι θίγεται από μια τέτοια διακρατική συμφωνία ή συνθήκη, θα μπορεί να την προσβάλλει, προσφεύγοντας σε δικαστήριο της χώρας του. Οι δικαστές δεν πίστευαν στα αυτιά τους, όταν άκουσαν τον ομότιμο καθηγητή Τόμουσατ να λέει ότι οι συνάδελφοί τους στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ρώμης εκ προθέσεως παρέβησαν το διεθνές δίκαιο, αποφασίζοντας ότι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας η Γερμανία δεν μπορεί να διεκδικεί το προνόμιο της ετεροδικίας.

Η διατύπωση, τέλος, του καθηγητή Κορτ, από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, ότι ρήγματα στην αρχή της ετεροδικίας θα οδηγούσαν σε «φόρουμ σόπινγκ», δηλαδή σε ξεπούλημα ευκαιρίας περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου στη χώρα επιλογής των θυμάτων, μαζί με το ρητορικό ερώτημα προς το δικαστήριο, «επί πόσες γενεές θα πρέπει ακόμη η Γερμανία να πληρώνει», ήλθε να σφραγίσει τη γενική εντύπωση ότι η Γερμανία ήλθε στη Χάγη με διάθεση να ανατρέψει -κατά τη διατύπωση του παρευρισκόμενου στη δίκη Γερμανού ιστορικού της δίκης της Νυρεμβέργης Εμπερχαρντ Ρόντχολτς- ακόμη και όσα καθιέρωσε ως νομικό κεκτημένο η Νυρεμβέργη, όταν καταδίκαζε σε 15ετή κάθειρξη τον στρατηγό Χέλμουτ Φέλμι, ως υπεύθυνο των σφαγών σε Δίστομο, Καλάβρυτα και Κλεισούρα, με το αιτιολογικό ότι οι πράξεις αυτές των στρατευμάτων κατοχής αποτελούσαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Εντύπωση έκανε η παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας υπέρ των θυμάτων του ναζισμού σε Ελλάδα και Ιταλία, που παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη μακροσκελή γνωμοδότητη του ομότιμου καθηγητή του Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστημίου Φρανκφούρτης Μίχαελ Μπότε, ο οποίος αντιστρέφει ακριβώς την επιχειρηματολογία της γερμανικής κυβέρνησης και υποστηρίζει ότι η αρχή της αυτοδιάθεσης των κρατών περιλαμβάνει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η οποία δικαιοσύνη και έχει το δικαίωμα να διαπιστώνει και περιπτώσεις στις οποίες κατ' εξαίρεση δεν μπορεί μία χώρα να διεκδικήσει το προνόμιο της ετεροδικίας. Αλλωστε είναι ίδιον του εθιμικού δικαίου να διαπλάθεται και να εξελίσσεται μέσα από τις αποφάσεις των ανεξάρτητων δικαστηρίων.

Την απογοήτευσή τους για τη στάση της Γερμανίας εξέφρασαν σε μικρή διαδήλωση μπροστά στο Διεθνές Δικαστήριο Γερμανοί δικηγόροι και η υπόλοιπη ομάδα «Δίστομο» του Αμβούργου, μαζί με εκπροσώπους των οργανώσεων των θυμάτων από Ελλάδα και Ιταλία, που έκαναν λόγο για γερμανική υπεροψία και θράσος, που επιστρατεύθηκε μόνο και μόνο για να μην πληρώσει θύματα σήμερα η Γερμανία και μελλοντικά άλλοι που απεργάζονται σχέδια πολεμικών συρράξεων με εκατόμβες αθώων θυμάτων.

Σχόλιο: Μόνο το γεγονός ότι η Γερμανία προσπαθεί εντέχνως ν' αποφύγει το όλο θέμα, υποβαθμίζοντας τις συνέπειες των πράξεών της, αποδεικνύει ότι κάποιοι δεν μαθαίνουν ποτέ. Και βέβαια δείχνει και το πραγματικό πρόσωπο της Ε.Ε. (για όσους βέβαια ακόμα και σήμερα τρέφουν αυταπάτες): η συμμαχία-συμμαχία, αλλά ο καθένας για την πάρτη του. Ανεξάρτητα με το τι θα γίνει στο τέλος, πρέπει να πούμε το εξής: Είναι λυπηρή η προσπάθεια απαξίωσης από πλευράς Γερμανίας της μαύρης αυτής σελίδας στην ιστορία τους. Τα επιχειρήματά τους δε απαράδεκτα: με αυτή τη λογική κάποιοι που εγκληματούν δεν θα πρέπει να μπαίνουν φυλακή ή όσοι καταχράζονται δεν θα πρέπει να ξεπληρώνουν τα κλεμμένα, γιατί αυτό θα έχει σα συνέπεια οι κληρονόμοι τους να έχουν μικρότερη περιουσία όταν αυτοί πεθάνουν - θ' αρκεί δε ν' απαλλάσονται απ' ότι έχουν κάνει, από τους δικούς τους. Απίστευτο σαν ιδέα και μόνο...

Λεπτομέρειες για τις Γερμανικές αποζημιώσεις μπορείτε να βρείτε εδώ. Για τις δε σφαγές στο Δίστομο, μπορείτε να δείτε αυτό το βίντεο-ντοκουμέντο:


Και για να μην ξεχνιόμαστε... Ιδιαίτερο βάρος έδωσαν οι εκπρόσωποι της τρόικας στην πρόσφατη επίσκεψή τους, στον αριθμό των γιατρών που θα στελεχώσουν το νέο φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΕΟΠΠΥ). Θεωρούν ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των 21.000 ιατρών (από 32.000 συμβάσεις σήμερα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις με συμβάσεις ενός γιατρού σε 2-3 Ταμεία ταυτόχρονα). Υψηλές κρίθηκαν και οι αμοιβές που κυμαίνονται από 900 έως 2.800 ευρώ το μήνα, ενώ σήμερα υπάρχουν γιατροί συμβεβλημένοι στον ΟΑΕΕ που λαμβάνουν έως και 500 ευρώ το μήνα. Αναφορικά με τα οικονομικά των Ταμείων διαπιστώθηκε πλεόνασμα 2,9 δισ. ευρώ φέτος, αλλά αυτό δεν καταγράφει και την ακριβή εικόνα στην κοινωνική ασφάλιση. Τα πλεονάσματα εντοπίζονται κυρίως στο ΕΤΑΑ (μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων), ενώ το ΙΚΑ καταγράφει πτώση εσόδων άνω του 16% (σ.σ.: σε 14% επιχείρησε να την περιορίσει ο κ. Κουτρουμάνης). Τα χρήματα από τον προϋπολογισμό (κρατική συμμετοχή) έχουν ήδη απορροφηθεί από το α' εξάμηνο και μέχρι τον Δεκέμβριο το Ταμείο του ιδιωτικού τομέα θα πορευτεί με τα πρόσθετα έσοδα του Μεσοπρόθεσμου, τους πόρους που είχαν προβλεφθεί για τον ΟΑΕΔ (500 εκατ., τα οποία θα καλυφθούν τώρα από την αύξηση της εισφοράς σε εργαζομένους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα), αλλά και τα ρέπος με εγγύηση τα κρατικά ομόλογα.

Και κάτι τελευταίο...
Είναι η χειρότερη σχολική χρονιά στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους και μια συγγνώμη δεν αρκεί για να λυθούν τα προβλήματα. Πρόκειται για κοινή διαπίστωση, ωστόσο χθες αποτέλεσε τη βάση της πολεμικής των δασκάλων που επιμένουν να ζητούν την παραίτηση της υπουργού Παιδείας ή, εν πάση περιπτώσει, «κάποιου από τα συναρμόδια υπουργεία» για το τεράστιο πρόβλημα με τα βιβλία (για το πρόβλημα με τα οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ). Επιλέγοντας, σκοπίμως, την ημέρα του αγιασμού στα σχολεία, οι εκπρόσωποι της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, αφού μοίρασαν σε γονείς και μαθητές ανοιχτή επιστολή-πρόσκληση σε κοινό αγωνιστικό μέτωπο, αργότερα παρουσίασαν στους δημοσιογράφους το μακρύ κατάλογο με τα προβλήματα της φετινής χρονιάς.

Κι αν τα κενά και τα βιβλία εντάσσονται στα μεγάλα και προφανή, εξίσου δύσκολα θα είναι όσα θα προκύψουν σύντομα και θα αφορούν κρίσιμους τομείς λειτουργίας των σχολείων. Οπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Κομνηνός Μαντάς, τα σχολεία υποχρηματοδοτούνται και οι δημοτικές επιτροπές που έχουν αντικαταστήσει τις σχολικές καλούνται να διαχειριστούν έναν προϋπολογισμό μειωμένο κατά 50% και αυτόν σε δόσεις. Πολύ γρήγορα, μάλιστα, τα σχολεία θ' αρχίσουν να αντιμετωπίζουν και λειτουργικά έξοδα. Εξοδα καθαριότητας, υγιεινής κ.ο.κ. που απαιτούν άμεση κάλυψη. «Πώς θα βγουν έτσι οι φωτοτυπίες των βιβλίων;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΔΟΕ. Τέλος, για το ζήτημα των κενών για ακόμη μία φορά υπάρχει διάσταση. Το υπουργείο Παιδείας με χθεσινά στοιχεία αναφέρει πως στην πρωτοβάθμια τα κενά σε δασκάλους και νηπιαγωγούς είναι 675 και 1.736 σε ειδικότητες. Η ΔΟΕ, όμως, επιμένει πως αυτή τη στιγμή τα κενά φτάνουν τις 4.703 σε πανελλαδικό επίπεδο, με τις μεγαλύτερες ελλείψεις να καταγράφονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά. Το δε μέλλον άγνωστο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: