Τρίτη, 27 Ιουλίου 2010

Εξελίξεις στον Τραπεζικό χώρο - Έλλειμμα δημοκρατίας

1η Είδηση: Τα μέλη της τρόικας που βρίσκονται στην Αθήνα αναμένεται μεταξύ των άλλων να διατυπώσουν την επιθυμία τους να απεμπλακεί το κράτος από το τραπεζικό σύστημα. Κυβερνητικοί κύκλοι δηλώνουν ότι "το συγκεκριμένο θέμα είναι εξαιρετικά περίπλοκο, δεδομένου ότι το τραπεζικό σύστημα έχει ευεργετηθεί ιδιαίτερα από τις κρατικές ενισχύσεις, ενώ τίθεται και ζήτημα αξιοπιστίας της κυβέρνησης, αφού και προεκλογικά είχε ταχθεί υπέρ της ύπαρξης ενός κρατικού τραπεζικού πυλώνα".

Την ίδια ώρα η Τράπεζα Πειραιώς δηλώνει ότι θα προσδιορίσει «Στον κατάλληλο χρόνο, ανάλογα με την πρόοδο της διαδικασίας» τον τρόπο χρηματοδότησης της εξαγοράς του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στο ΤΤ και την ATEbank. Η ανακοίνωση της τράπεζας έρχεται μετά από δημοσίευμα του Βήματος για τα σχέδια της Πειραιώς σχετικά με την χρηματοδότηση της πρότασης για εξαγορά του 77,31% της ΑΤΕ και 33,04% του ΤΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, ο πρόεδρος της τράπεζας Μ.Σάλλας έχει καταλήξει σε συμφωνία με αναδόχους που εγγυώνται την άντληση κεφαλαίων άνω των 1 δισ. ευρώ από τις αγορές, τα οποία θα κατευθυνθούν για την εξαγορά των μεριδίων σε ΑΤΕ και ΤΤ και για την επαναγορά των προνομιούχων μετοχών που διατέθηκαν στο Δημόσιο, στο πλαίσιο του πακέτου των 28 δισ. ευρώ.

Σχόλιο: Έχουμε αναφέρει εδώ και λίγες μέρες ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την απεμπλοκή του κράτους από τον τραπεζικό χώρο, μετά από πιέσεις της τρόικας, η οποία συνεχίζει να ζητάει πράγματα τα οποία δεν αναφέρονται ουτέ καν στο επαίσχυντο Μνημόνιο το οποίο έχει υπογραφεί. Κινήσεις αναμένονται στην αρχή του φθινοπώρου μετά την αποτίμηση των τραπεζών. Οι κυβερνητικές δηλώσεις βέβαια για "αναντιστοιχία με τις εξαγγελίες" μιας τέτοιας κίνησης, μπορούν να χαρακτηριστούν, επιεικώς, ως αστείες αφού η κυβέρνηση έχει αποδομήσει πλήρως το πρόγραμμα με το οποίο εκλέχθηκε. Από την άλλη η ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς ότι "θα μιλήσει όταν έρθει η ώρα" για τις πηγές χρηματοδότησης του τιμήματος εξαγοράς δείχνει δύο πράγματα: α) Ότι έχει την εξαγορά σίγουρη και β) ότι αποφεύγει να σχολιάσει το γεγονός ότι η βασική πηγή χρηματοδότησης της στην διατραπεζική αγορά είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το οποίο θέλει να εξαγοράσει με τα χρήματα που δανείζεται από εκείνο. Και βέβαια να πούμε ότι οι τράπεζες συνεχίζουν να χρωστούν στο δημόσιο 28 δις ευρώ, ενώ θα πάρουν επιπλέον χρηματοδότηση μέσω του Μνημονίου.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Μπορεί να ακουγόμαστε υπερβολικοί αλλά παρατηρούμε ότι υπάρχει μια συνεχής προσπάθεια περιορισμού της δημοκρατίας στην χώρα μας. Από την μια έχουμε τον Πρωθυπουργό μας να δηλώνει στην Ελευθεροτυπία (4/7/2010)ότι "δεν είναι προφανές για ποιο λόγο το δικό μας Σύνταγμα θα μπορούσε να εμποδίζει κάτι πολύ λογικό, το οποίο ισχύει σε πολλές άλλες χώρες", από την άλλη έχουμε τον κύριο Όλι Ρεν να δηλώνει "Αν έχετε πρόβλημα με τα όσα προβλέπει το Μνημόνιο και τα θεωρείται αντισυνταγματικά, προσαρμόστε το Σύνταγμα σας στο Μνημόνιο", ενώ έχουμε και δημοσιογράφους (όπως ο κ.Καψής) να λένε στους απεργούς ότι "αν κάνετε απεργία, θα χάσετε και αυτό που σας υπόσχεται τώρα η κυβέρνηση αφού η τρόικα καραδοκεί". Αν προσθέσει κανείς και τις υπερεξουσίες του Υπουργού Οικονομικών καθώς και τη διάθεση του κυρίου Λοβέρδου να καταργήσει τις αποφάσεις του ΟΜΕΔ που είναι υπέρ των εργαζομένων επειδή δεν είναι κομμάτι της "εθνικής προσπάθειας" (το οποίο ακούγεται το λιγότερο ως "χουντικό") καταλαβαίνει κανείς ότι κάτι δεν πάει καλά στην χώρα μας.

Σχετικό άρθρο του Γ. Δελαστίκ μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Πηγές: "Το Βήμα", "Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια: