Είδηση: Θα συνέλθει στο τέλος της εβδομάδας η Διυπουργική Επιτροπή με κύριο θέμα στην ατζέντα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Στο επίκεντρο είναι ο ορισμός συμβούλων, οι οποίοι θα αναλάβουν να εξετάσουν τις συμμετοχές του Δημοσίου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ειδικά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα και θα υποβάλουν προτάσεις σχετικά με τις πλέον ενδεδειγμένες κινήσεις όσον αφορά τις συμμετοχές του Δημοσίου στις τράπεζες. Στο τραπέζι αναμένεται να πέσουν η συγχώνευση, πώληση μεριδίου ή ακόμα και η πώληση του συνόλου της συμμετοχής του Δημοσίου ή διεθνής διαγωνισμός, με στόχο να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στο φθινόπωρο.
Την Πέμπτη, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως η πρόταση της Πειραιώς για την εξαγορά των πακέτων μετοχών που κατέχει το Δημόσιο σε ΤΤ και ΑΤΕ, θα εξεταστεί στο πλαίσιο των προβλεπόμενων θεσμοθετημένων διαδικασιών, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη βιώσιμη πορεία των συγκεκριμένων τραπεζών, αλλά και του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας συνολικά.
Σχόλιο: Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών κρύβει τη διάθεση της κυβέρνησης, να θυσιάσει μέρος από τα λεγόμενα "ασημικά" για να σώσει το ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα: Η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς (η οποία όπως έχουμε πει στο παρελθόν έχει τεράστιες δανειακές υποχρεώσεις προς το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και μάλιστα στηρίζει μέρος του τιμήματος που προτείνει σε χρήματα που έχει δανειστεί απ' αυτό) στόχο έχει να βάλει στο χέρι την τράπεζα με την μεγαλύτερη ρευστότητα στην ελληνική αγορά (από την μια πλευρά) και να αποκτήσει πολιτική δύναμη, αποκτώντας τον έλεγχο του αγροτικού κόσμου της χώρας (μέσω της Αγροτικής Τράπεζας που διαχειρίζεται σχεδόν αποκλειστικά τα αγροτικά δάνεια και τις επιδοτήσεις).
Είναι προφανές πως οι σύμβουλοι σ' αυτές τις περιπτώσεις έχουν απλώς τον ρόλο του αποτιμητή και κινείται με το τι έχει αποφασίσει ο "εργοδότης" (δηλ. η κυβέρνηση): Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πουλήσει τελείως ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να μειώσει την συμμετοχή του και το ρόλο του στον τραπεζικό χώρο, με ότι αυτό συνεπάγεται, παραχωρώντας χώρο (και κυρίως χρήμα μέσω μεριδίου αγοράς) στις ιδιωτικές τράπεζες, που αδυνατούν (παρά τις γενναίες ενισχύσεις - ακόμα και μέσω του Μνημονίου) να κρατήσουν την κερδοφορία τους στα επιθυμητά (γι' αυτούς πάντα επίπεδα). Και για να συμβεί βέβαια αυτό, πρέπει το Δημόσιο να βγει από την μέση...Έτσι η διυπουργική αναμένεται να έχει πανηγυρικό και όχι ουσιαστικό χαρακτήρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου