Είδηση: Με αποφάσεις του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, έδωσε μισθολογικές αυξήσεις πέραν των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με το Μνημόνιο, δηλαδή 1,5% ή 3%, σε τουριστικούς ξεναγούς και τεχνικούς ραδιοφώνου και τηλεόρασης. Ήδη έχουν ληφθεί επτά αποφάσεις, σε σύνολο 36 αιτημάτων για μεσολάβηση.
Αντιδρώντας σε αυτό ο Υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση τους με νομοθέτημα, λέγοντας ότι "δεν είναι δυνατόν να τίθεται υπό αμφισβήτηση η εθνική προσπάθεια, δηλαδή το πάγωμα των αυξήσεων που προβλέπεται στο μνημόνιο."
Ο υπουργός Εργασίας επικαλέστηκε τη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπέγραψαν προ ημερών η ΓΣΕΕ με τους εργοδότες και η οποία προβλέπει «πάγωμα» μισθών για το 2010 για να αιτιολογήσει την απόφασή να παρέμβει σε αποφάσεις της Διαιτησίας, ενώ την χαρακτήρισε "απολύτως συνταγματική ενέργεια".
Την ίδια ώρα ο κ. Πάγκαλος σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου φέρεται να είπε ότι "δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η οποιαδήποτε προσπάθειά της τρόικας να συνδιοικήσει τη χώρα και οι υπάλληλοί της να συμπεριφέρονται σαν μικροί πρωθυπουργοί", ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι "η τήρηση του Μνημονίου είναι δουλειά της κυβέρνησης", ενώ καταλήγοντας αποκάλεσε τους εκπροσώπους της τρόικας "φον Φούφουτους".
Σχόλιο: Πρέπει να υπενθυμίσουμε στον κ. Λοβέρδο ότι η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θέτει ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΟΡΙΑ όσο αφορά τις αυξήσεις και δεν παρεμποδίζει ΚΑΝΕΝΑ κλάδο (των οποίων οι συμβάσεις έπονται της Συλλογικής Σύμβασης) να συμφωνεί σε αυξήσεις μεγαλύτερες από αυτές της ΕΣΣΕ. Άρα (και εφόσον μετά τη διαμεσολάβηση του ΟΜΕΔ οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι τα βρήκαν μεταξύ τους για μεγαλύτερες αυξήσεις) η κυβέρνηση δεν έχει καμία δουλειά να παρεμβαίνει δεδομένου ότι τέτοιες κινήσεις (και μιας και αφορούν τον ιδιωτικό τομέα) δεν επηρεάζουν τα δημοσιονομικά (το αντίθετο βοηθούν φορολογικά το κράτος), κάνοντας ατυχή σχόλια του τύπου "η κατάργηση της απόφασης του ΟΜΕΔ είναι συνταγματική κίνηση" (ενώ γνωρίζουν ότι είναι ακριβώς το αντίθετο - ο κ. Βενιζέλος που είναι υπουργός της κυβέρνησης μπορεί να τους ενημερώσει δεδομένου ότι έχει ασχοληθεί με το θέμα). Όσο αφορά τις δηλώσεις του κυρίου Πάγκαλου, το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι θα προτιμούσαμε να τις έκανε μπροστά στους εκπροσώπους της τρόικας, όταν αυτοί μπούκαραν σαν αφεντικά στα υπουργεία και ζητούσαν στοιχεία, όταν εισέβαλλαν στα νοσοκομεία για να κάνουν οικονομικό έλεγχο ή όταν η κυβέρνηση έδινε "γη και ύδωρ" για να τους ικανοποιήσει. Πίσω από κλειστές πόρτες πολλοί μπορούν να πουν πολλά, σημασία έχει τι λέει κανείς μπροστά...
Και για μην ξεχνιόμαστε... Είχαμε και την πρώτη προσφυγή κατά των μισθολογικών περικοπών, στο αποκαλούμενο «Μισθοδικείο» (Ειδικό Δικαστήριο άρθρου 88 του Συντάγματος - σε περίπτωση που ο κ. Λοβέρδος προσπαθήσει να το καταργήσει και αυτό, του γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί) η οποία κατατέθηκε από δικαστή που ζητεί να κηρυχθούν αντισυνταγματικές και αντίθετες σε διεθνείς συνθήκες οι πολλαπλές περικοπές στις κύριες αποδοχές-επιδόματα των δικαστικών λειτουργών, θεωρώντας ότι παραβιάζονται τόσο το Σύνταγμα και οι διεθνείς συμβάσεις για τα περιουσιακά δικαιώματα παραβιάζονται, γιατί προβλέπεται οριστική και όχι προσωρινή μείωση των αποδοχών. Περιττό να πούμε ότι σε περίπτωση που υπάρξει δικαίωση, αυτή θα συμπαρασύρει και όλους τους δημοσίους υπαλλήλους...Και έπεται συνέχεια όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν και για το ασφαλιστικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου