Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Επιδοτήσεις στον ΣΕΒ και εποχική εργασία

Είδηση 1η: Σε ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης, Β.Μουλόπουλος και Λ.Αμανατίδου, καταγγέλουν την επιλογή του υπουργείου Εσωτερικών να τροποποιήσει απόφαση του 2009 εντάσσοντας τον ΣΕΒ στο πρόγραμμα με τίτλο “Δίκτυο Παρέμβασης για τη βελτίωση της ποιότητας των Δημοσίων Υπηρεσιών προς τις Επιχειρήσεις”, με δικαιούχο τον ΣΕΒ-Ανώνυμη Εταιρία Αναπτυξιακών Δράσεων «Στέγη της Ελληνικής Βιομηχανίας», συνολικού προϋπολογισμού 1.995.000 ευρώ”. Ως στόχος του συγκεκριμένου εγκεκριμένου προγράμματος ορίζεται «η βελτίωση της ικανότητας του ΣΕΒ να παρακολουθεί και να αξιολογεί τις σχέσεις των επιχειρήσεων με τις δημόσιες υπηρεσίες». Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν “πως το έργο αυτό θα είναι αδύνατον να ελεγχθεί ως προς την εφαρμογή του και αποτελέσματά του αφού είναι δομημένο τόσο εσωτερικά από τον ίδιο τον ΣΕΒ, και αφορά «αόριστες» ενέργειες, όπως μελέτες, έρευνες, εκθέσεις”.

Είδηση 2η: Κοινούς όρους εισδοχής και διαμονής στην ΕΕ για τους εποχικά εργαζομένους από τρίτες χώρες προτάθηκε στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό να διευκολυνθεί η διαδικασία εισδοχής τους και να προσδιοριστούν τα δικαιώματά τους.
Η πρόταση αφορά σε πολίτες τρίτων χωρών που μεταβαίνουν σε κράτη μέλη της ΕΕ προκειμένου να εργαστούν εκεί μέσω σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου.

Με την πρόταση αποσκοπείται ο προσδιορισμός των δικαιωμάτων τους θέτοντας ενιαίο όριο για τη διάρκεια εργασίας τους σε όλη την ΕΕ και θεσπίζοντας νομικές διατάξεις για τις συνθήκες εργασίας τους. Η Επιτροπή προτείνει ακόμη, την έκδοση τριετούς άδειας για επαναλαμβανόμενη εποχιακή εργασία ή μια απλουστευμένη διαδικασία επανεισόδου για μεταγενέστερα χρονικά διαστήματα. Ταυτόχρονα θα παρέχονται κίνητρα υπέρ της κυκλικής μετανάστευσης, ώστε η προσωρινή διαμονή τους να μην καταστεί μόνιμη.

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία της Επιτροπής η επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ δήλωσε: “Oι εργοδότες στην ΕΕ εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες σε τομείς όπως η γεωργία, η κηπουρική και ο τουρισμός καθώς όλο και λιγότεροι πολίτες της ΕΕ είναι διαθέσιμοι σε αυτό το είδος εποχικής εργασίας". Η ίδια πρόσθεσε ότι "είναι, ταυτόχρονα ανάγκη να παράσχουμε σε αυτούς τους εποχικά εργαζομένους, οι οποίοι συχνά είναι ευάλωτοι και εκτεθειμένοι σε κινδύνους, καλύτερες συνθήκες και ένα ασφαλές νομικό καθεστώς προκειμένου να τους προστατεύσουμε από την εκμετάλλευση.”.

Σχόλιο: Αν ο ΣΕΒ κατέθετε πρόταση για άλλες δράσεις, με σκοπό την βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων προς όφελος των εργαζομένων με απτούς στόχους όπως π.χ. για την μελέτη της "βελτίωσης του εργασιακού περιβάλλοντος" ή για την "μείωση των ψυχικών διαταραχών προερχομένων από το δυσμενές εργασιακό περιβάλλον" θα ήταν άξιος συγχαρητηρίων αφού θα αποδείκνυε το ενδιαφέρον του για τους εργαζομένους και την κοινωνία. Αντ' αυτού, και σε συνεργασία με την κυβέρνηση, αιτήθηκε (και έλαβε κατά παράβαση του αρχικού κανονισμού) χρηματοδότηση για ένα πρόγραμμα που σκοπό θα έχει "να βελτιώσει την ικανότητά του να αξιολογεί τις σχέσεις των επιχειρήσεων με τις δημόσιες υπηρεσίες". Η έγκριση χρηματοδότησης δημιουργεί στον απλό νου (και ιδιαίτερα κάτω από τις παρούσες συνθήκες που η πραγματική έρευνα χωλαίνει στην Ελλάδα λόγω μηδαμινής χρηματοδότησης) έντονα ερωτηματικά για τους σκοπούς για τους οποίους θα εκταμιευτεί ένα τόσο μεγάλο ποσό. Είναι σαφές ότι το αποτέλεσμα του έργου αυτού (και ιδιαίτερα εφόσον είναι ασαφώς διατυπωμένο) δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει άμεσα τους σκοπούς του προγράμματος, κι επομένως αν ήθελε να πετύχει ο ΣΕΒ τον "καλύτερο έλεγχο" θα μπορούσε να το χρηματοδοτήσει από ίδια κεφάλαια. Προς την εξυπηρέτηση του προγράμματος θα μπορούσε να βοηθήσει η χρηματοδότηση "ΚΕΠ Επιχειρήσεων" ή γραμμών επικοινωνίας που θα κατευθύνουν τις επιχειρήσεις απαντώντας στα ερωτήματά τους (και ένα σωρό άλλες δράσεις που ο καθένας από μας μπορεί να προτείνει). Αντ' αυτού χαρίζονται εκατομμύρια στον ΣΕΒ - λεφτά που ο οργανισμός αυτός δεν έχει ανάγκη, ενώ παράλληλα (σ' άλλο ένα θέμα που αξίζει τεράστιας προσοχής) η κυβέρνηση χαρίζει κι άλλα χρήματα στα μέλη του ΣΕΒ αφού δεν εφαρμόζεται ο νόμος που επιβάλλει το 3% των κερδών των φαρμακοβιομηχανιών να καταβάλλετε στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης από το οποίο εισπράττουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Την ίδια ώρα η Ε.Ε. επιχειρεί να προωθήσει την εισροή φτηνών εργατικών χεριών από τρίτες χώρες σε τομείς όπως η αγροτική παραγωγή και ο τουρισμός, για να μπορέσει να ικανοποιήσει την απαίτηση των μεγάλων παικτών των κλάδων αυτών (όπως είναι ο ΣΕΒ) για μείωση της τελικής τιμής των προϊόντων. Αναρωτιέται κανείς τι επιπτώσεις θα έχει αυτή η κίνηση στην απασχόληση σε τομείς όπως ο τουρισμός (που ιδιαίτερα στην χώρα μας πλήττεται τα τελευταία χρόνια από μεγάλη ανεργία), στα δικαιώματα των "εγχώριων" εργαζομένων (που θα αναγκαστούν να συμβιβαστούν κάτω από το τραπέζι με λιγότερα για να εργαστούν) όπως επίσης και στα δικαιώματα των "εισαγόμενων" εργαζομένων (αφού έτσι θα τους απαγορεύεται η προσαρμογή της παραμονής τους ανάλογα με την ύπαρξη εργασίας ή όχι).

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Για την πρόταση εξαγοράς του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας, από την Τράπεζα Πειραιώς που προωθεί η κυβέρνηση θα πούμε μόνο τούτο: Πως είναι δυνατόν το τίμημα για μια εξαγορά να εξασφαλίζεται από δανεισμό που επιτυγχάνει ο αγοραστής από τον εξαγοραζόμενο; Στο θέμα θα επάνελθουμε εν καιρώ...

Πηγή: διαδικτυακός τόπος ΣΥΡΙΖΑ, "Ελευθεροτυπία".

Δεν υπάρχουν σχόλια: