Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Συλλογικές συμβάσεις εργασίας - Θα υπάρξει συμφωνία;

Είδηση: Με δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασ. Κορκίδης, ανακοίνωσε την πρόθεση των εμπόρων να υπογράψουν σύμβαση διετούς διάρκειας, δίνοντας αναδρομικά από την 1η Ιουνίου αυξήσεις 1%, ενώ σε παρόμοια συμφωνία φαίνεται να καταλήγει και η ΓΣΕΒΕΕ. Από την άλλη όμως ο Σύλλογος Ελλήνων Βιομηχάνων, αντιδρά προς το παρόν, θεωρώντας δύσκολη την ενσωμάτωση του 13ου και του 14ου μισθού στους υπόλοιπους 12 - προσπάθεια που κάνει η ΓΣΕΕ τον τελευταίο καιρό.
Την ίδια ώρα, έκτακτη σύσκεψη του πρωθυπουργού και των συναρμοδίων υπουργών με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, αλλά και στις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.
Η κυβέρνηση επιθυμεί το τριετές πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, προαναγγέλλοντας νομοθετική ρύθμιση στην περίπτωση δεν υπάρξει συμφωνία συμβατή με το Μνημόνιο δανεισμού από την τρόικα. Από τη μεριά τους, όμως, οι εκπρόσωποι τόσο των συνδικαλιστικών όσο και των εργοδοτικών φορέων δείχνουν να προσανατολίζονται προς την υπογραφή συλλογικής σύμβασης που θα προβλέπει αυξήσεις κοντά στον πληθωρισμό, όπως φαίνεται από τις κινήσεις στους επιμέρους κλάδους.
Πάντως ο υπουργεύων Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, ανέφερε ότι σε περίπτωση ύπαρξης συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων για μικρές αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα, αυτές θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές από την τρόικα.

Σχόλιο: Οι δηλώσεις του Α. Λοβέρδου θα πρέπει να κάνουν και τους τελευταίους εναπομείναντες υποστηρικτές της άποψης ότι η "κυβέρνηση διαπραγματεύεται και μπορεί να επιβάλει θέσεις" να αλλάξουν γνώμη: Είναι φανερό ότι με το Μνημόνιο η εξουσία ασκείται από τις Βρυξέλλες και ότι η κυβέρνηση απλώς βρίσκεται στους θώκους για το "θεαθήναι". Έτσι ακόμα και σ' αυτό τον τομέα - όπως είναι οι ΣΣΕ - που δεν επηρεάζει τα οικονομικά, θέλουν να έχουν λόγο και να επιβάλλουν θέσεις, ενώ η κυβέρνηση παίζει το ρόλο του παρατρεχάμενου.
Οι κοινωνικοί εταίροι πάντως φαίνεται να έχουν συναίσθηση της κατάστασης: Και οι μικρές αυξήσεις (όπως και η διάθεση να μην χαθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός) δείχνουν ότι καταλαβαίνουν ότι με την τεράστια απώλεια εισοδήματος (λόγω της μείωσης των μισθών και των επιδομάτων) και με την αλματώδη αύξηση του κόστους ζωής (που συμβαίνει με την επιβολή ΦΠΑ σε μια σειρά επαγγελμάτων και την αύξηση του κατά 4% από την αρχή του έτους σε ότι εφαρμοζόταν), η κατανάλωση θα πέσει κι άλλο ενώ ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας θα αντιμετωπίσει πρόβλημα επιβίωσης.
Έτσι το φαινόμενο φαντάζει οξύμωρο - η κυβέρνηση να πιέζει να ΜΗΝ υπογραφεί ΣΣΕ, και οι κοινωνικοί εταίροι να προχωρούν προς αυτή την κατέυθυνση. Βέβαια η υπόθεση δεν έχει κλείσει ακόμα, αλλά τα δείγματα γραφής προς στιγμήν δείχνουν θετικά.

Πηγή: "Έθνος" / Εδώ μπορείτε να διαβάσετε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Κ. Τσουκαλά στην "Αυγή" σχετική με την νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: