Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Οι τηλεοπτικοί ρόλοι των μεγάλων πρωταγωνιστών του ελληνικού κινηματογράφου (οι Έλληνες κωμικοί) - μέρος 2ο

Το πρώτο μέρος του αφιερώματοςτων τηλεοπτικών ρόλων των μεγάλων κωμικών πρωταγωνιστών του ελληνικού κινηματογράφου μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Το αφιέρωμα μας κλείνει με πέντε σπουδαίους ηθοποιους: την Ρένα Βλαχοπούλου, τον Γιώργο Παπαζήση, τον Νίκο Ρίζο, τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο και την Δέσποινα Στυλιανοπούλου. Δυστυχώς μερικοί άλλοι εκ των μεγάλων κωμικών μας - όπως ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, είχαν ελάχιστη τηλεοπτική παρουσία από την οποία δε σώζεται τίποτα στις μέρες μας...

α) Ρένα Βλαχοπούλου

Η Ρένα Βλαχοπούλου γεννήθηκε το 1923 στην Κέρκυρα. Μετά από μια σπουδαία καριέρα στον κινηματογράφο (στον οποίο παρέμεινε πιστή γυρίζοντας 6 ταινίες μεταξύ 1979-1985, στην τελευταία δηλαδή προσπάθεια αναβίωσης του ελληνικού εμπορικού σινεμά) και στο θέατρο, πέρασε στο βίντεο (γυρίζοντας 10 βιντεοταινίες). Όσο αφορά την τηλεόραση είχε μια συμμετοχή στους 10 Μικρούς Μήτσους του Λάκη Λαζόπουλου, ενώ πρωταγωνίστησε σε 5 τηλεοπτικές σειρές- τις πρώτες δύο (που σήμερα είναι χαμένες) στην κρατική τηλεόραση μεταξύ 1976-1979 και τις άλλες 3 στον ΑΝΤ1, συμμετέχοντας σε δουλειές παραγωγών και σκηνοθετών με τους οποίους είχε συνεργαστεί στις τελευταίες κινηματογραφικές της συμμετοχές. Από τις 3 ("Η κυρία του πάνω ορόφου" -1990, Μάλιστα Κύριε" - 1991, "Μάμα Μία" - 1991), η πιο επιτυχημένη ήταν η τελευταία, η οποία κράτησε 28 επεισόδια:

:Αξίζει να σημειωθεί ότι η σειρά "Η κυρία του πάνω ορόφου", προέρχεται από τη βιντεοσειρά του 1987 με τίτλο "Σας έπιασα στα πράσα". Η σειρά αυτή προβλήθηκε ξανά ως τηλεοπτική μίνι σειρά στην "ΕΤ1" με τον ίδιο τίτλο που είχε η βιντεοσειρά. Η Ρένα Βλαχοπούλου ποτέ δε συμπάθησε την μικρή οθόνη - και όταν το έκανε το έκανε κυρίως από καλλιτεχνική ανάγκη. Όπως σημειώνει στην Βιογραφία της "Βίβα Ρένα" (Εκδόσεις Άγκυρα, 1992): "Δε με χωράει η μικρή οθόνη, εγώ θέλω απλωσιά. Μόνο στη μεγάλη αισθάνομαι ότι μπορώ να παίξω. Η μικρή με πνίγει γι' αυτό ποτέ μου δεν την αγάπησα, ούτε υποθέτω και εκείνη εμένα." 
H Ρένα Βλαχοπούλου απεβίωσε τον Ιούλιο του 2004, σε ηλικία 81 ετών.

β) Γιώργος Παπαζήσης

Ο θρυλικός "Μανωλιός" με μεγάλες κινηματογραφικές γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα. Έκανε μεγάλες επιτυχίες τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, τόσο στο θέατρο όσο και τον κινηματογράφο, παίζοντας το ρόλο του πονηρού Κρητικού, που καταφέρνει στο τέλος να τα βγάλει πέρα. Στην 1η περίοδο της τηλεόρασης δεν πήρε μέρος - αν εξαιρέσει κανείς μια παρουσία στο "Θέατρο της Δευτέρας" (στο "Μπράβο Κολονέλο" το 1979), την "Βραδιά Επιθεώρησης" στο 1984 και τη σειρά του Γιώργου Παπαστεφάνου "Οι παλιοί μας φίλοι" (1985). Η μοναδική σειρά στην οποία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο (μετά το απαραίτητο, για Έλληνα κωμικό, πέρασμα από το βίντεο), ήταν στο New Channel την τηλεοπτική σεζόν 1990-1991. Λεγόταν "Show και αβλαβές" και αποτέλεσε την (περιορισμένης απήχησης) απάντηση του καναλιού στις εκπομπές-σκετς του Γιάννη Ζουγανέλη (τότε στο Mega):

Μετά το τέλος της σειράς αυτής, ο Γιώργος Παπαζήσης αφοσιώθηκε στο θέατρο, μέχρι που διαγνώστηκε με καρκίνο στο πάγκρεας το 2014. Απεβίωσε τέσσερα χρόνια αργότερα στην Αθήνα...

γ) Νίκος Ρίζος

Ο Νίκος Ρίζος γεννήθηκε το 1924 στην Άρτα και είχε μια κινηματογραφική καριέρα που κράτησε 5 δεκαετίες - με την πρώτη του συμμετοχή να γίνεται το 1941 ("Νύχτα χωρίς ξημέρωμα") και την τελευταία το 1984 ("Ράδιο Αρβύλα"). Μετά το τέλος του εμπορικού κινηματογράφου, πέρασε ταχύτατα στο βίντεο όπου πρωταγωνίστησε σε δεκάδες (κυρίως χαμηλής ποιότητας) παραγωγές. Τα περάσματά του στην τηλεόραση ήταν αρκετά. Δυστυχώς όμως από τις 7 σειρές της ΕΡΤ στις οποίες συμμετείχε, για τις 6 δεν υπάρχουν ολόκληρα επεισόδια, αφού οι μαγνητοταινίες σβήστηκαν μεταξύ της περιόδου 1981-1983, ενώ καμία απ' αυτές δεν παίχτηκε σε επανάληψη. Η τελευταία ("Μπαμπάδες, γιοι και πειρασμοί" του 1992), στην οποία συμμετείχαν και άλλοι γνωστοί ηθοποιοί του ελληνικού σινεμά (όπως ο Αλέκος Τζανετάκος), υπάρχει στο αρχείο της ΕΡΤ, αλλά παραμένει - προς το παρόν - θαμμένη εκεί. Όσο αφορά τη συμμετοχή του σε τηλεοπτικές σειρές της ιδιωτικής τηλεόρασης είμαστε πιο τυχεροί - αφού εκεί ήταν προσεκτικοί με το αρχείο τους. Από τις συμμετοχές αυτές ξεχωρίζει αυτή στην "Αίθουσα του Θρόνου" (στα 1998 - στην οποία συμμετείχε άλλος ένας μεγάλος του ελληνικού σινεμά, ο Αλέκος Αλεξανδράκης):

Ο Νίκος Ρίζος έφυγε από τη ζωή το 1999, σε ηλίκία 74 ετών.

δ) Διονύσης Παπαγιαννόπουλος

Ο Διονύση Παπαγιαννόπουλος (γεννημένος το 1912 στο Διακοφτό), εκτός από την μεγάλη καριέρα στην τηλεόραση και το θέατρο, έκανε και σπουδαία καριέρα στην πρώτη περίοδο της ελληνικής τηλεόρασης: "Θωμάς και Χατζηθωμάς" (1973), "Ο κουσούρης" (1973) αλλά κυρίως το "Λούνα Παρκ" που κράτησε 7 ολόκληρα χρόνια - από τον Ιούνιο του 1974 μέχρι το Μάιο του 1981. Από τα 349 επεισόδια της σειράς, σωσμένο ολόκληρο υπάρχει στην χώρα μας μόνο ένα. Βέβαια το γεγονός ότι η σειρά προβαλόταν και στην Κύπρο στο ΡΙΚ, μας κάνει να ελπίζουμε ότι ίσως υπάρχουν επιπλέον επεισόδια σωζόμενα εκεί:
 
Η τελευταία του τηλεοπτική εμφάνιση ήταν στην τηλεοπτική σειρά του Γιάννη Δαλιανίδη "Τ' ανάποδα" το 1981. Η σειρά θεωρείται η συνέχεια του "Λούνα Πάρκ", για την οποία γυρίστηκαν 8 επεισόδια. Αυτά δεν προβλήθηκαν την εποχή που παραγγέλθηκαν, παρότι πληρώθηκαν. Οι μαγνητοταινίες ξεχάστηκαν σε κάποιες αποθήκες, και γλύτωσαν τη λαίλαπα του σβησίματος του 1981-1984. Τελικά προβλήθηκε για πρώτη φορά το 2015, χωρίς όμως να έχει τη διαφήμιση που του άρμοζε:

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος έφυγε από τη ζωή το 1984, στην Αθήνα.

ε) Δέσποινα Στυλιανοπούλου

Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου γεννήθηκε το 1932 και παραμένει ενεργεί θεατρικά μέχρι σήμερα, παρότι βρίσκεται στην 9η δεκαετία της ζωής της. Μετά από σειρά μεγάλων κινηματογραφικών επιτυχιών (ως υπηρέτρια και φτωχοκόριτσο, στο πλάι κυρίως του Νίκου Ρίζου), αποσύρθηκε από το σινεμά στο 1984 ("Πέστα Βρωμόστομε" με τον Στάθη Ψάλτη), έχοντας πρωταγωνιστήσει για τελευταία φορά σε ταινία στα 1979 ("Μονά-ζυγά δικά μου"). Στην χρυσή εποχή του βιντεοκλάμπ πρωταγωνίστησε και αυτή σε δεκάδες παραγωγές, κάνοντας λίγες μόνο εμφανίσεις στην τηλεόραση. Απ' αυτές ξεχώρισαν η συμμετοχή της στο "Χήρες Club" του Alter (με τον Στράτο Τζώρτζογλου και την Μαρία Γεωργιάδου) το 2004, όπου έπαιξε την γιαγιά:


και τα "Χρυσά Κορίτσια"της ΕΤ1:

Ας ελπίσουμε ότι θα την ξαναδούμε σύντομα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: