Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Οι τηλεοπτικοί ρόλοι των μεγάλων πρωταγωνιστών του ελληνικού κινηματογράφου (οι Έλληνες κωμικοί) - μέρος 1ο

Αρκετοί από τους σπουδαίους ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου έκαναν δεύτερη (ή και τρίτη) καριέρα στην μικρή οθόνη είτε στα πρώτα χρόνια της ελληνικής κρατικής τηλεόρασης είτε στα πρώτα βήματα της ιδιωτικής τηλεόρασης. Κάποιοι απ' αυτούς είχαν μικρή συμμετοχή λόγω ηλικίας ή αντίληψης για το μέσο, ενώ κάποιοι άλλοι έδειξαν ένα μέρος του μεγάλου ταλέντου τους, παρά τα όποια προβλήματα είχαν οι σειρές που συμμετείχαν....

α) Γεωργία Βασιλειάδου

Η Γεωργία Βασιλειάδου είχε πολύ μικρή συμμετοχή στην τηλεόραση, έχοντας γεννηθεί στα 1897, ήταν ήδη αρκετά μεγάλη στα πρώτα χρόνια της τηλεόρασης στην χώρα μας, έχοντας ήδη αποσυρθεί από το σινεμά από το 1970 (με τον τελευταίο ρόλο της να είναι ένα σύντομο πέρασμα στην ταινία "1-1-4" στα 1977). Βέβαια αυτό είναι περισσότερο απ' τη μηδενική συμμετοχή που είχαν άλλοι μεγάλοι κωμικοί (όπως ο Βασίλης Αυλωνίτης ή ο Γιώργος Λογοθετίδης) που "έφυγαν από τη ζωή" πριν αρχίσει η μεγάλη παραγωγή τηλεοπτικών σειρών. Οι τηλεοπτικοί της ρόλοι περιορίζονται στη συμμετοχή της στην σειρά "Το παλιό το κατοστάρι" που προβλήθηκε από την ΥΕΝΕΔ σε 45 επεισόδια το 1974 (και στην οποία συμμετείχαν σπουδαίοι πρωταγωνιστές του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, όπως ο Νίκος Σταυρίδης, ο Φραγκίσκος Μανέλης,ο  Τάσος Γιαννόπουλος, ο Μίμης Φωτόπουλος και ο Κώστας Χατζηχρήστος), από την οποία δεν υπάρχουν σωζόμενα απόσπάσματ, καθώς και στη συμμετοχή της στην τηλεοπτική σειρά "Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται", στην οποία έπαιξε σε 8 επεισόδια ως "Μανταλενιά".


Η Γεωργία Βασιλειάδου έφυγε από τη ζωή στις 12 του Φλεβάρη του 1980, ξεχασμένη από τους περισσότερους συναδέλφους της και παλιούς θαυμαστές της...

β) Γιάννης Γκιωνάκης

Ο Γιάννης Γκιωνάκης αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση. Παρότι ηλικιακά και από πλευράς δημοφιλίας, θα μπορούσε να έχει μεγάλη συμμετοχή στα τηλεοπτικά πράγματα, αυτή ήταν περιορισμένη. Για τους λόγους που αυτό συνέβει πολλά μπορούν να υποτεθούν αλλά ελάχιστα αποπνέουν σιγουριά. Το σίγουρο είναι ότι την ίδια εποχή ο μεγάλος αυτός πρωταγωνιστής του θεάτρου και του σινεμά, έκανε πολλές "αρπαχτές" στο βίντεο - παίζοντας ρόλους "guest" σε παραγωγές χαμηλού επιπέδου. Η συμμετοχή του περιορίζεται σε ορισμένες τηλε-ταινίες (που προβλήθηκαν στον ΑΝΤ1), σε τηλεοπτικές θεατρικές παραγωγές (όπως το "θέατρο της Δευτέρας"  ή τη "Βραδιά Θεάτρου" - παίζοντας ρόλους που τον είχαν καθιερώσει στο σανίδι όπως αυτή που έχουμε συμπεριλάβει σ' αυτό το αφιέρωμά μας) και σε μια έκτακτη συμμετοχή σε δύο επεισόδια στην τηλεοπτική σειρά "Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης" στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Θανάσης Βέγγος. 


("Το Στραβόξυλο" - "Θέατρο της Δευτέρας" - ΕΡΤ)


("Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης"- επεισόδιο 44ο)

Ο Γιάννης Γκιωνάκης έφυγε από τη ζωή στις 25 Αυγούστου του 2002 σε ηλικία 80 ετών.

γ) Νίκος Σταυρίδης

Ο Νίκος Σταυρίδης αποτελεί μια περίπτωση παρόμοια μ' αυτή της Γεωργίας Βασιλειάδου. Αποσύρθηκε από το σινεμά σχετικά νωρίς στα 1972- αν και έπαιξε σε περίπου 120 ταινίες), έχοντας κάνει μια πολύ μεγάλη καριέρα στο θέατρο.Στο τέλος της κινηματογραφικής του καριέρας πρωταγωνίστησε σε ταινίες, σεναριακά αδύναμες: γι΄αυτό ίσως θέλησε να φύγει από την σκηνή (και το σινεμά) πριν ξεθωριάσει η εικόνα του. Όπως είπε πήρε την απόφαση της αποχώρησης για να μην ακούσει την έκφραση «ο καημένος»...
Η τηλεόραση τον άφησε αδιάφορο, και με εξαίρεση τη συμμετοχή του στις χαμένες σειρές "Το παλιό το κατοστάρι" και "Η Θέμις έχει κέφια", και μια συμμετοχή στην "Βραδιά Επιθεώρτησης" του 1984, στην οποία συμμετείχε παίζοντας τον "Λιγνό", ένα επιθεωρησιακό ρόλο απ' αυτούς που τον καθιέρωσαν στο είδος. έμεινε μακρυά από το είδος. Ο Νίκος Σταυρίδης έφυγε από τη ζωή τον Δεκέμβριο του 1987, στην αγαπημένη του Σάμο, στην οποία περνούσε το περισσότερο διάστημα των τελευταίων χρόνων της ζωής του.


δ) Σωτήρης Μουστάκας

Ο Σωτήρης Μουστάκας αποτέλει έναν από τους πλέον "άτυχους" Έλληνες κωμικούς. Γεννημένος το 1940 ήταν πολύ νέος για να προλάβει την "χρυσή εποχή" του ελληνικού σινεμά, με αποτέλεσμα να παλέψει (με τον Στάθη Ψάλτη) χωρίς την απαραίτητη σεναριακή υποστήριξη να κρατήσει ψηλά τον εμπορικό ελληνικό κινηματογράφο στις τελευταίες του μέρες. Έχοντας υψηλή δημοφιλία έπαιξε σε δεκάδες βιντεοταινίες, επαναλαμβάνοντας ρόλους και χαρακτήρες, αποτελώντας όαση συχνά μέσα σ' ένα σκηνοθετικό και σεναριακό χάος. Στην τηλεόραση είχε και αυτός λίγες συμμετοχές, πράγμα το οποίο αποτελεί παράδοξο, αφού την ίδια εποχή η προβολή αμφιβόλου ποιότητας επιθεωρήσεων στις οποίες συμμετείχε από τον ANT1 και το STAR πήγαιναν πολύ καλά από πλευράς τηλεθέασης. Η πρώτη του συμμετοχή έγινε στα 1972, στην χαμένη τηλεοπτική σειρά "Χαρούμενη Κυριακή", με τη συνέχεια να γίνεται σε επεισόδια της σειράς "Τα παλιόπαιδα τ' ατίθασα" των Τάκη Χριστόπουλου και Μεγακλή Βιντιάδη: 

Μετά απ' αυτό θα έχουμε αρκετές συμμετοχές σε επεισόδια δημοφιλών σειρών της ιδιωτικής τηλεόρασης (π.χ. "Δις Εξαμαρτείν", "Απαράδεκτοι"):
 
Ακολούθησε μια εκτεταμένη συμμετοχή σε μια σειρά της ΕΡΤ2, "Τα χαϊδεμένα παιδιά", το 2001, σε σκηνοθεσία Γιάννη Σμαραγδή, στην οποία πρωταγιστούσε ο Γιάννης Μπέζος. Η σειρά είχε πολύ μικρή απήχηση, και σεναριακά δεν είναι του επιπέδου των συντελεστών της, αλλά ο Σωτήρης Μουστάκας, ξεχωρίζει στο ρόλο του παππού Νικηφόρου: 

Η τελευταία του τηλεοπτική συμμετοχή έγινε το 2006 σε επεισόδιο της σειράς "Το κόκκινο δωμάτιο". Ο Σωτήρης Μουστάκας απεβίωσε, νικημένος από τον καρκίνο το 2007, σε ηλικία 67 ετών.

ε) Μίμης Φωτόπουλος

Ο Μίμης Φωτόπουλος γεννήθηκε στα 1913 στην Ζατούνα Γορτυνίας, και έφυγε στην Αθήνα στα 1986. Λόγω του σχετικά πρόωρου θανάτου, δεν μπόρεσε τον ερχομό της ιδιωτικής τηλεόρασης, και έτσι παρά το ότι ήταν ενεργός θεατρικά και κινηματογραφικά μέχρι το τέλος της ζωής του (συμμετέχοντας σε πολλές ταινιές της τελευταίας περιόδου του εμπορικού ελληνικού σινεμά), δεν έχουμε πολλά αποσπάσματα από τις τηλεοπτικές συμμετοχές του, που ήταν αρκετές, κυρίως την περίοδο 1972-1982. Ξεχωριστές είναι οι συμμετοχές του στις σειρές "Το 24ωρο ενός παλιατζή" (1972- χαμένη), "Εύθυμες Ιστορίες" (1977), "Τα παλιόπαιδα τ' ατίθασα" (1980) και την παιδική σειρά "Ο κήπος με τ' αγάλματα" (1980), όπου έπαιξε αριστοτεχνικά το ρόλο του "Μπάρμπα-Κυριάκου":

Εκεί που έλαμψε όμως ήταν στο "Θέατρο της Δευτέρας" όπου έλαμψε σε δύο ρόλους - του "Πελοπίδα" στο δικό του έργο "Πελοπίδας ο καλός πολίτης" και στο "Δον Καμίλο" του Σωτήρη Πατατζή:


Τελευταία του τηλεοπτική εμφάνιση, στα 1984, ήταν στην τηλεοπτική σειρά "Ο Θείος μας ο Μίμης", στην οποία πρωταγωνιστούσαν μαζί του η Καίτη Λαμπροπούλου, ο Σπύρος Καλογήρου και η Ευαγγελία Σαμιωτάκη:


(στο 2ο μέρος του αφιερώματος στην τηλεοπτική παρουσία των Ελλήνων κωμικών θα ασχοληθούμε με την Ρένα Βλαχοπούλου, τον Γιώργο Παπαζήση, τον Νίκο Ρίζο, τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο και την Δέσποινα Στυλιανοπούλου).

Δεν υπάρχουν σχόλια: