Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Προτάσεις ΣΕΒ για κατάργηση της μείωσης των μισθών στις κλαδικές συμβάσεις με ταυτόχρονη μείωση στο μη μισθολογικό κόστος / Αποκαλύψεις από το σημειωματάριο του Άκη...

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει προξενήσει η πρωτοβουλία του υπηρεσιακού υπουργού Εργασίας κ. Ρουπακιώτη ώστε να αυξηθεί ο χρόνος μετενέργειας εκείνων των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων που έχουν λήξει και δεν έχει επέλθει συμφωνία ανανέωσής τους. Καταρχήν η ΓΣΕΕ ζήτησε από τους εργοδότες να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ακολούθησε η ΕΣΕΕ, που τονίζει, ότι "επανειλημμένα έχει εκφράσει ξεκάθαρα την αντίθεσή της στα μέτρα της μείωσης του βασικού μισθού της ΕΓΣΣΕ και της «μετενέργειας» και σημειώνει ότι αποδέχονται οι έμποροι την πρόσκληση του ΣΕΒ για έναρξη ενός ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, «όχι όμως για να μπαλώσουμε προσωρινά τις παρούσες εργασιακές σχέσεις, αλλά για να επανασχεδιάσουμε από κοινού μια καινούργια, ρεαλιστική και σεβαστή από όλους, Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας" και την ΓΣΒΕΕ που εξέφρασε παρόμοιες απόψεις, ήρθε και ο ΣΕΒ να κάνει προτάσεις. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Δ. Δασκαλόπουλος απηύθυνε επιστολή προς τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο και τους προέδρους της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ ζητώντας τους "να αξιοποιήσουμε το χρόνο μέχρι τις εκλογές" για να συζητηθούν τα εξής θέματα: - 'Αρση των εμποδίων στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που επιβαρύνουν το μη μισθολογικό κόστος και οδηγούν σε συρρίκνωση της επιχειρηματικότητας και αύξηση της ανεργίας.
Από τον Ιανουάριο του 2012, αναφέρει ο ΣΕΒ, είχαμε συμφωνήσει πως αυτός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να αποφύγουμε τις πιέσεις στα μισθολογικά.

- Το ζήτημα της προσαρμογής του μέσου κόστους εργασίας σε επιχειρήσεις που κινδυνεύουν από την κρίση, με έμφαση στις ευγενείς συμβάσεις που προβλέπουν αμοιβές 20 έως 100% πάνω από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση του 2010 και περιλαμβάνουν πολλαπλά πρόσθετα επιδόματα και παροχές.
Στο πλαίσιο αυτό προστίθεται στην επιστολή, ο ΣΕΒ είναι έτοιμος να προωθήσει μέτρα όπως: - Κατάργηση της πρόσφατης νομοθετικής διάταξης που προβλέπει τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% για τους μόνιμα απασχολούμενους.

- Επαναφορά της παράτασης ισχύος των ΣΣΕ ( μετενέργεια) από τους τρεις στους έξι μήνες από τη λήξη τους, όπως ίσχυε προηγουμένως.
Ο ΣΕΒ έστειλε σχετική επιστολή και προς τον υπουργό Εργασίας Α. Ρουπακιώτη, ενημερώνοντάς τον για τις προτάσεις προς τους κοινωνικούς εταίρους.
"Αν συμβουλευτείτε τα στοιχεία που υπάρχουν στο υπουργείο Εργασίας, αναφέρει ο Σύνδεσμος στην επιστολή προς τον υπουργό, θα διαπιστώσετε ότι τα μέλη του ΣΕΒ, οι σύγχρονες επιχειρήσεις, φροντίζουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, τηρούν τους εργασιακούς νόμους, καταβάλλουν τις εισφορές τους και αμείβουν με μισθούς και πολλαπλές επιπρόσθετες παροχές που ξεπερνούν τις Συλλογικές Συμβάσεις.
Οποιαδήποτε προσαρμογή στις συνθήκες κρίσης που μαστίζουν τις επιχειρήσεις, γίνεται σε συνεννόηση και συμφωνία με τις οργανώσεις των εργαζομένων, κατά κανόνα χωρίς αυθαιρεσίες ή ακρότητες".

Αυτό αποτελεί θετική εξέλιξη αν δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι θέσεις του ΣΕΒ είναι πάγιες και γνωστές (δείτε εδώ σχετικά), ενώ δυστυχώς τόσο η ΕΣΕΕ όσο και η ΓΣΕΒΕΕ έχουν συναντήσει προβλήματα στην τήρηση των υποσχέσεών τους, αφού μια μερίδα των μελών της αντιδρούν σ' αυτές.

Παρεπιπτόντως, να πούμε ότι κύκλοι του ΣΕΒ αναφέρουν και κάτι ακόμα, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλου για τα εργασιακά: "Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιες εργοδοτικές οργανώσεις εννοούσε ο κ. Βενιζέλος όταν μιλούσε για διγλωσσία σε σχέση με τα εργασιακά.
Μπορούμε όμως να του θυμίσουμε ότι πίσω απο την πλάτη των κοινωνικών εταίρων συμφώνησε, την τελευταία στιγμή, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με την τρόικα τη μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού, κάτι που κανείς κοινωνικός εταίρος δεν είχε διανοηθεί". Έχουν μήπως άδικο;
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Έξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν οι σημειώσεις του Άκη Τσοχατζόπουλου, που κατέσχεσαν λειτουργοί της δικαιοσύνης από το γραφείο του πρώην υπουργού. Πιο συγκεκριμένα, ο τελευταίος φαίνεται να είχε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να απεμπλακεί πιο εύκολα από τα «γρανάζια» της Δικαιοσύνης αν η υπόθεσή του έφτανε σε ανακριτή, πράγμα που ακούγεται ειρωνικό, δεδομένου ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι περισσότεροι συγκατηγορούμενοί του οδηγήθηκαν στον Κορυδαλλό καθώς κρίθηκαν προφυλακιστέοι μετά τις απολογίες που έδωσαν στον ανακριτή Γαβιρήλ Μαλλή.

Ταυτόχρονα από τα νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταρρίπτεται ολοένα και περισσότερο ο ισχυρίσμός του πρώην υπουργού ότι δεν γνώριζε τίποτα για τις οff – shore μέσω των οποίων διακινήθηκε το μαύρο χρήμα. Στις σημειώσεις του φιγουράρουν αναφορές για την Torcaso, την Βluebell αλλά και την Drumillan (εταιρείες με διαχειριστή τον εξάδελφό του Ν. Ζήγρα και πραγματικό δικαιούχο τον ίδιο) μέσω των οποίων διακινήθηκε, κατά τη δικαιοσύνη, το παράνομο χρήματα από τις μίζες.

Πιο συγκεκριμένα, σε δακτυλογραφημένο κείμενο που φέρει όμως και χειρόγραφες διορθώσεις του προφυλακισμένου πρώην υπουργού, αναφέρεται ότι αν η υπόθεση φύγει από τις εισαγγελείς Ευγενία Κυβέλου και Ελένη Σίσκου τότε η πλευρά του Α. Τσοχατζόπουλου μέσω των συνηγόρων της, θα καταθέσει δυο ενστάσεις που μπορεί να αναχαιτίσουν την δυναμική της δικαστικής έρευνας. Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σημείωμα:

«Α. Αυτή που θέλει (σ.σ. αναφέρεται στην ένσταση) το έγκλημα ξεπλύματος να εξαρτάται άμεσα από το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας, άρα να υποπέσει και εκείνο στην αποσβεστική προθεσμία των δυο ετών, κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος και β) Αυτή που θέλει  να υφίσταται απόλυτη δικονομική ακυρότητα από τη χρήση στοιχείων μιας εκκρεμούς δικογραφίας – συν πρόβλημα ανακριτή Χατζίκου – σε μια άλλη».

Στην συνέχεια, αναφέρεται στο σημείωμα: «Αυτά θα αποτελέσουν σοβαρά νομικά προβλήματα για την κατηγορούσα αρχή. Επομένως η μετάθεση του προβλήματος και η λύση του στον ανακριτή και στη συνέχεια στο Δικαστικό Συμβούλιο, εκτιμούσε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μια έξυπνη και άμεση λύση για την εισαγγελία. Την ίδια στιγμή – ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΠΟΡΕΙΑ. Καλούμεθα με το δικηγορικό μας τιμ και τη βοήθεια τρίτων να ασκηθεί δημιουργική υποστήριξη προς τους 12- 13 συμμέτοχους μας για να επιτευχθεί από την εισαγγελία ή όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των μαρτύρων έναντι των οποίων θα ασκηθεί ποινική δίωξη μαζί με τον πρώην υπουργό ΥΕΘΑ ΑΤ. ….Εδώ είναι ανάγκη να ενημερωθούν αυτοί που πρέπει προ της κατάθεσης του υπομνήματος στον ανακριτή. Η τακτική ανάκριση θα κλείσει με την απολογία μου στον ανακριτή. Τότε η δικογραφία θα σταλεί στο Δικαστικό Συμβούλιο όπου ώριμοι πιο έμπειροι και πλήρως εξοπλισμένοι, με ό,τι απαιτείται, θα δώσουμε με όλους τους νομικούς μας – και πιθανή αναβαθμισμένη νομική συμπλήρωση – τη μεγάλη και τελική μάχη όπου διεκδικούμε αθώωση και δικαίωση για όλους μας».
Από τις προσωπικές σημειώσεις του πρώην υπουργού και τα έγγραφα που τηρούσε στο προσωπικό του αρχείο δεν λείπουν υπολογισμοί για το κόστος ανακαίνισης του νεοκλασικού επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, αλλά και αναφορές σε πληρωμές που φαίνεται πως έκανε με αποδέκτες πρόσωπα εκτός Ελλάδας, τα έτη κυρίως 2001, 2002. Σημειώσεις υπάρχουν για ποσά που διακινήθηκαν ή είναι κατατεθειμένα (!) στην τράπεζα Credit Lyonais. Επίσης, σημειώσεις υπάρχουν και για την εταιρεία Bluebell την ύπαρξη της οποίας ο Α. Τσοχατζόπουλος είχε αρνηθεί ότι γνωρίζει κατά τη διάρκεια της απολογίας του. Υπάρχουν ακόμα και πολλά παραστατικά για κινήσεις ιδιαίτερα μεγάλων ποσών, το 2009, μέσω της εταιρείας Drumilan για την οποία επίσης ο πρώην υπουργός είχε δηλώσει άγνοια κατά την απολογία του στον ανακριτή.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω της εταιρείας Drumilan με έδρα τις Παρθένες Νήσους και υποκαταστήματα σε Αθήνα και Κύπρο, έφυγαν χρήματα για μίζες για την προμήθεια των TOR –M1. Τα νήματα πίσω από τις κινήσεις αυτές φέρεται να κινεί ο Fuad Al Zayat. Ο τελευταίος έχει δώσει εντολή να σταλούν προς την off shore Βluebell από λογαριασμό που διατηρεί στην Ελβετία 16 εκατ. ελβετικά φράγκα. Επίσης, ανάμεσα στα έγγραφα που τηρούσε ο πρώην υπουργός και τα οποία κατασχέθηκαν βρίσκεται και μια σελίδα με στοιχεία για την εταιρεία «P&A INVESTMENTS» με έδρα τη Λιβερία μέσω της οποίας διακινήθηκαν επίσης  χρήματα που φέρεται να αποτελούν μίζα για τα TOR –M1.

Πηγές ειδήσεων: "Εξπρές", "Πρώτο Θέμα" / Τελικά ο Τσίπρας μιλάει σωστά ή όχι; Έχουμε διαβάσει τόσα και τόσα τον τελευταίο καιρό...Το αγγλικό "The Week" πάντως είναι υπέρ του και θεωρεί ότι οι απόψεις του για το ευρώ είναι σωστές, όπως αναπτύσσεται εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: