Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Μπακογιάννη, ΣΥΡΙΖΑ και δίκη της 17Ν / "Άνθη της πέτρας μαραμένα" αθλητισμός, πολιτισμός και Ελλάδα του σήμερα

Είδηση: Επίθεση εξαπέλυσε προς τον ΣΥΡΙΖΑ η Ν.Μπακογιάννη στην ομιλία της στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΝΔ, το περασμένο Σάββατο: «τις τελευταίες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ, και προσωπικά ο κ. Τσίπρας, μου κάνει την τιμή να μου επιτίθεται σε καθημερινή βαση. Ασχολείται μαζί μου σχεδόν. Η αλήθεια σε καθημερινή είναι ότι ήμασταν πάντα σε αντίπαλα στρατόπεδα. Γιατί όταν, π.χ., δίναμε τη μάχη εναντίον της 17 Νοέμβρη, πέντε από τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορουμένων», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με «Τα Νέα», τα στελέχη αυτά του ΣΥΡΙΖΑ -που σήμερα βρίσκονται στην Διοικούσα Επιτροπή του- είναι ο καθηγητής Βένιος Αγγελόπουλος, ο Δημήτρης Στρατούλης, ο γιατρός Νίκος Μανιός, ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος και ο Παναγιώτης Λάμπρου.
Ο Βένιος Αγγελόπουλος, Καθηγητής του ΕΜΠ ήταν μάρτυρας υπεράσπισης του καταδικασμένου με ισόβια κάθειρξη, Αλέξανδρου Γιωτόπουλου. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στην κατάθεσή του επιχείρησε να αποσυνδέσει τον Γιωτόπουλο από το ρόλο του αρχηγού της οργάνωσης, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε στο εδώλιο να κάθεται ο ίδιος, καθώς ο «Γιωτόπουλος είναι άλλος ένας εγώ». Ο Δημήτρης Στρατούλης κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του Γιάννη Σερίφη, που απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι ο τελευταίος ήταν για χρόνια «συνήθης ύποπτος» και στόχος των διωκτικών αρχών. Ο γιατρός Νίκος Μανιός, ήταν επίσης μάρτυρας υπεράσπισης του Γιάννη Σερίφη, τον οποίο χαρακτήρισε «ιδεολόγο εργάτη επαναστάτη» και μίλησε για κατασκευασμένες κατηγορίες.
Ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος ήταν μάρτυρας υπεράσπισης του Ηρακλή Κωστάρη (εκτίει ισόβια κάθειρξη), αλλά η κατάθεσή του διεκόπη πριν καν αρχίσει, με τον ίδιο να λέει ότι ήρθε να υπερασπιστεί την παραβίαση του κράτους δικαίου, και τον εισαγγελέα να τον ρωτά αν το κόμμα του τον είχε στείλει ως εκπρόσωπό του. Ο Παναγιώτης Λάμπρου ήταν επίσης μάρτυρας υπεράσπισης του Ηρακλή Κωστάρη, στο Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο, όπου είπε ότι τον ήξερε από το αριστερό κίνημα, τονίζοντας ότι δεν μπορούσε να καταθέσει αν είχε ή όχι ο κατηγορούμενος σχέση με τις τρομοκρατικές ενέργειες της 17 Νοέμβρη, αλλά μεταφέρει την εικόνα που «υπάρχει έξω, ότι η εμπλοκή του έχει σχέση με την προσπάθεια εμπλοκής του Γιάννη Σερίφη».

Σχόλιο: Ποια είναι η άποψή μας; Καταρχήν, η κυρία Μπακογιάννη προφανώς και δικαιώς έχει προσωπικούς λόγους να είναι ευαίσθητη για την 17Ν. Αυτό όμως δεν της δίνει το δικαίωμα να βάλει επί δικαίων και αδίκων και να ζητάει τιμωρίες ακόμα και εκείνων που αθωώθηκαν από τα δικαστήρια πολλώ δε μάλλον να επιτίθεται σε όσους πήγαν ως μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορουμένων, αφού όσοι το έκαναν, το έκαναν λόγω γνωριμίας τους με αυτούς, μιας πολλοί εκ των κατηγορούμενων ήταν συνδικαλιστές, συμμέτοχοι σε κοινωνικούς αγώνες κ.ο.κ. Το να ζητάει να "τιμωρηθούν" όσοι είπαν πράγματα απλά (δηλ. ότι γνώριζαν τους κατηγορουμένους για χρόνια, ότι στη θέση του αρχηγού της 17Ν θα μπορούσε να ήταν ο οποιοσδήποτε κ.λπ) είναι ανήθικο ιδιαίτερα δε όταν συνεργάτες και φίλοι της, έχουν μεσολαβήσει δεκάδες φορές για την απελευθέρωση "δικών μας παιδιών" (με περιοριστικούς ή χωρίς όρους) ή έχουν υπερασπιστεί άτομα που αποδεδειγμένα είτε βιαιοπράγησαν, είτε συνελήφθησαν για διακίνηση ναρκωτικών ή μαστροπεία, ενώ σε κάποιοι περιπτώσεις το έκαναν και γι' ανθρώπους που είχαν κατηγορηθεί για δολοφονίες. Να μην πούμε για συνυποψηφίους της που έχουν καταδικαστεί από ποινικά δικαστήρια αλλά "τη γλύτωσαν" λόγω της βουλευτικής ασυλίας. Η ηθική μας - κατά τη γνώμη μας πάντα - πρέπει να είναι ίδια απέναντι σε όλους. Αφήστε δε που καθημερινά σε δίκες (ακόμα και στυγνών εγκλημάτων) υπάρχουν μάρτυρες υπεράσπισης που μιλούν για τον "πρότερο έντιμο βίο" των κατηγορουμένων. Μάλλον για την κυρία Μπακογιάννη θα πρέπει κι αυτοί να τιμωρηθούν κατά κάποιον τρόπο.

Το ατόπημα είναι μεγαλύτερο αν σκεφτεί κανείς ότι στην δίκη της 17Ν (που ας μη ξεχνάμε ήταν μια πολιτική δίκη) πήγαν ως μάρτυρες υπεράσπισης άτομα προερχόμενα και από άλλους πολιτικούς χώρους όπως π.χ. το ΠΑΣΟΚ, πράγμα το οποίο μάλλον δεν είναι το ίδιο σύμφωνα με το σκεπτικό της, αφού αποτελεί προσεχή κυβερνητικό εταίρο. Αυτό αποδεικνύει ότι πολλές φορές, και ανάλογα με τις περιστάσεις, όχι μόνο κάνουμε τούμπες στα όσα λέγαμε μέχρι πρόσφατα (δείτε εδώ σε τι αναφερόμαστε), αλλά διατηρούμε αντίστοιχα και επιλεκτικη μνήμη.

Αν βέβαια γνωρίζει επιβεβαιωμένα ότι οι εν λόγω κύριοι γνώριζαν ποιος ήταν μέλος της 17Ν και ποιος όχι καθώς και ότι συγκάλυπταν εις γνώση τους τα μέλη της, οφείλει να το αποκαλύψει με στοιχεία και να μην αφήνει ανοιχτές πληγές και να ρίχνει λάσπη σε κάποιους... Το αντίθετο είναι πιο εύκολο να γίνει...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια σε επιθέσεις ενάντια πούλμαν του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού (που είναι απορίας άξιο πως δεν κατέληξαν σε θύματα), ανασύρουμε το παρακάτω άρθρο από "Τα Νέα" του περασμένου Σαββάτου - αξίζει να διαβαστεί, γιατί περιέχει πολλές αλήθειες:

Δεν υπάρχουν σχόλια: