Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Παρέμβαση Μπαρόζο ζήτησε ο Παπαδήμος / Τζήμερος και μετανάστες / "Πρώτα απ' όλα το Μνημόνιο" για την Κομισιόν


Είδηση 1η: Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι ο κ. Μπαρόζο ρωτήθηκε από δημοσιογράφο της ιταλικής τηλεόρασης τι νομίζει για τα σχέδια του Τσίπρα να πετάξει στα σκουπίδια τη συμφωνία διάσωσης. Αν και δεν κατονόμασε τη χώρα, τα σχόλια του Μπαρόζο (ότι κάτι τέτοιο φέρνει όποιον το κάνει εκτός ευρωζώνης) θεωρήθηκαν ότι αναφέρονται στην Ελλάδα και έκαναν να φαίνεται ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ ήταν πιο κοντά.

Σύμφωνα πάντα με το Reuters το οποίο επικαλείται αξιωματούχο της Κομισιόν, ο ίδιος ο Μπαρόζο δεν είχε καμία πρόθεση να κάνει μια τέτοια ισχυρή δήλωση. Το έκανε μόνο επειδή έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος του το ζήτησε. Και συνεχίζει το τηλεγράφημα: Εξοργισμένος από τις αποτυχημένες προσπάθειες για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ο Παπαδήμος ήθελε από τον Μπαρόζο να προχωρήσει σε μια ισχυρή δήλωση, με την ελπίδα ότι μπορεί να ξυπνήσει τους Έλληνες πολιτικούς ηγέτες.

«Δεν ήταν πρωτοβουλία του Μπαρόζο, ήταν απευθείας αίτημα», δήλωσε ο αξιωματούχος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι «δεν είχε αποτέλεσμα». Στο ίδιο κείμενο επισημαίνεται ότι οι Ρομπάι και Μπαρόζο συζήτησαν πριν από δύο εβδομάδες για το εάν θα έπρεπε να απαντήσουν στην επιστολή Τσίπρα.

Πηγές που βρισκόταν στη συνάντηση των δύο ανδρών, τονίζουν πως αρχικά ο Μπαρόζο πρότεινε να απαντήσει στην επιστολή, αλλά ο Ρομπάϊ ήταν πιο επιφυλακτικός, φοβούμενος πως μπορεί ό,τι έγραφαν ως απάντηση να διέρρεε, και εν τέλει, ότι δεν πρέπει να μπουν στη διαδικασία να απαντούν σε κάθε επιστολή που λαμβάνουν από έναν ηγέτη κόμματος.

«Τελικά αποφασίστηκε ότι δεν θα πρέπει να σταλεί απάντηση, όπως και έγινε». Το πρακτορείο Reuters επισημαίνει πως το επεισόδιο αναδεικνύει την εύθραυστη ισορροπία που προσπαθούν να κρατήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες μεταξύ του να εμπλακούν (ή ακόμη και να επηρεάσουν) τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και του να αφήσουν τη χώρα να τραβήξει την πορεία της, ανεξαρτήτως του ποιες θα είναι οι συνέπειες. Και τα δύο σκέλη της είδησης αυτής διαψεύστηκαν από τον κ. Μπαρόζο.

Σχόλιο:  Ποιον να πιστέψει κανείς; Ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή πρακτορεία ή κάποιον επαγγελματία πολιτικό ο οποίος αν και θα έπρεπε να κοιτάει τη δουλειά του, έχει κάνει απίστευτα μεγάλο αριθμό παρεμβάσεων στα εσωτερικά ζητήματα μιας χώρας, ώστε οι κάτοικοί της να δεχθούν ως τετελεσμένο και αναπόφευκτο το Μνημόνιο; Οι πιθανότητες είναι μάλλον με το πρώτο, μιας και πολύ αμφιβάλουμε αν θα δεχόταν να παίξει την αξιοπιστία του κορώνα-γράμματα, για ένα θέμα που στην πραγματικότητα δεν εκπλήσει κανένα.

Βέβαια εμείς προσωπικά δεν τα έχουμε με τον κύριο Μπαρόζο. Ανατροπή του Μνημονίου στην χώρα μας (ολική ή μερική δεν έχει τόση σημασία), θα ταράξει την ευρωζώνη ενώ θα δείξει στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ότι ακόμα και οι λαοί που είναι στο χείλος της καταστροφής μπορούν να λένε όχι σε "αναπόφευκτες" καταστάσεις και να κερδίζουν ίχνη της αξιοπρέπειάς τους πίσω. Κοινώς, "θα χαλούσε την πιάτσα". Άρα λοιπόν, η παρέμβαση του ήταν αναμενόμενη - το ίδιο ισχύει και για τις απαράδεκτες "Μαριο-Αντουανετίστικες" δηλώσεις της κυρίας Λαγκάρτ (την οποία εμείς ως Ελλάδα συνεχίζουμε να πληρώνουμε κάθε τόσο μέσω της συνδρομής μας στο ΔΝΤ). Τα έχουμε όμως με τον κύριο Παπαδήμο (ο οποίος όπως έχουμε αναφέρει κι εδώ έχει λερωμένη τη φωλιά του), του οποίου ο ρόλος εξαρχής ήταν περίεργος (διαβάστε εδώ ένα μίνι βιογραφικό του για να καταλάβετε το γιατί) και ο οποίος στην προσπάθεια του να συνεχίσει τη "σωτηρία" της χώρας, έβαλε λυτούς και δεμένους για να επηρεάσει τόσο τους πολιτικούς αρχηγούς όσο και τον υπόλοιπο λαό. Αν και κατανοούμε την πρεμούρα του για την Πρωθυπουργία (εξάλλου και ο ερχομός του σ' αυτήν έγινε με πάρα πολύ παρασκήνιο - σχετική ανάρτηση υπάρχει εδώ), είναι τουλάχιστον αναξιοπρεπές να βάζει κανείς τις προσωπικές του φιλοδοξίες πάνω από το μέλλον και τις προοπτικές ενός λαού και να θυσιάζει το μέλλον ολόκληρων γενεών στην ευημερία των "αγορών" και των πρώην προϊσταμένων του. Ελπίζουμε η ιστορία (και η δικαιοσύνη) να αποδώσουν τις ευθύνες εν ευθέτω χρόνο...
Είδηση 2η (και σχόλιο): Αίσθηση προκάλεσε ο πρόεδρος του "Δημιουργίας Ξανά", Θάνος Τζήμερος από τον Βήμα FM εκφράζοντας την άποψη ότι "κάθε μετανάστης που εργάζεται παίρνει μια θέση από τους Έλληνες" παίρνοντας αποστάσεις από το φιλελεύθερο προφίλ του. Βέβαια δεν είναι πρώτη φορά που εκφράζει ακροδεξιές (και μη δημοκρατικές απόψεις (διαβάστε εδώ αναλυτικά) Μάλιστα δεν μίλησε για ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ αλλά για πρώτη φορά δεν έκανε το διαχωρισμό μεταξύ "νόμιμων" και "παράνομων", προσπαθώντας προφανώς να προσεγγίσει ένα ακροδεξιό ακροατήριο και παραβλέποντας κάτι που ως άνθρωπος της αγοράς θα έπρεπε να ξέρει: οι μετανάστες κάλυψαν ένα κενό που άφησαν οι Έλληνες όταν επέλεγαν δουλειές, θεωρώντας οτιδήποτε χειρωνακτικό ως μειοτικό. Δεύτερο επεισόδιο επομένως (θυμηθείτε την πρόσφατη δήλωση του ότι θα παραστεί συμβολικά στην δίκη του Άκη - άγνωστο ως τι), από μια παράταξη που παρουσιάστηκε ως "φρέσκια" και "ανανεωτική" αλλά κατέληξε ως πιο αναχρονιστική από τις αναχρονιστικές. Σ' αυτό προσθέστε και το ότι ο κ. Τζήμερος είχε επι σειρά ετών ως πελάτη το Ίδρυμα Μεταναστευτικής Πολιτικής που προωθούσε σαφέστατα πολιτικές ΥΠΕΡ των μεταναστών. Ελπίζουμε οι θέσεις να μην είναι αποτέλεσμα μικρότητας λόγω κανενός απλήρωτου λογαριασμού...

Και για να μην ξεχνιόμαστε...Η Κομισιόν παραμένει εκεί που την είχαμε αφήσει προ ενός μηνός (θυμηθείτε εδώ την τότε έκθεσή της) - δηλαδή στον κόσμο της. Αφορμή για το σχόλιό μας είναι η προσπάθεια αιτιολόγησης της αστοχίας του Μνημονίου και η εμμονή της στην εφαρμογή του. Χαρακτηριστικό απόσπασμα ακολουθεί:  "... μεσοπρόθεσμα παρατηρείται «ένταση» μεταξύ του «εσωτερικού αποπληθωρισμού» και της δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Για τον λόγο αυτόν, επιμένει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα μέσα από τον εσωτερικό αποπληθωρισμό, δηλαδή μέσα από τη μείωση των τιμών και του κόστους παραγωγής, σε σχέση με τους ανταγωνιστές της και να υπάρξει μετάβαση της οικονομίας, από την έμφαση στην κατανάλωση, στην τόνωση των εξαγωγών.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι θα απαιτηθεί χρόνος προκειμένου να υπάρξουν οφέλη στην ενίσχυση της παραγωγικότητας, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι απαιτείται εμπροσθοβαρής μείωση στους ονομαστικούς μισθούς και στο μη μισθολογικό κόστος. Εκτιμά επίσης ότι θα απαιτηθούν συμπληρωματικές προσπάθειες και στοχευμένα μέτρα προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης." Tο μεν σφάλειν ανθρώπινο εστί, το δε αναγνωρίζειν θεϊκόν, έλεγαν οι αρχαίοι, αλλά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν το γνωρίζουν αυτό - και το σχόλιο της κυρίας Τρέμη (ναι αυτής) τα λέει όλα:

Πηγές ειδήσεων: "Βήμα FM", "Reuters", "Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια: