Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Προγράμματα για την ανεργία των νέων, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους και άλλες υποσχέσεις / Το μεγάλο ξεπούλημα της Ελλάδας (κατά τους Γάλλους και όχι μόνο)

Συναντήθηκαν λοιπόν οι κύριοι Σαμαράς, Κουβέλης και Βενιζέλος για να συζητήσουν τα μέτρα τα οποία θα μπορέσουν να πάρουν για ν' αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα που έχει αρχίσει να δημιουργείται τον τελευταίο καιρό για την κυβέρνηση συνεργασίας, προσπαθώντας (εντός Μνημονίου πάντα - μην τρομάξει και κανείς εκτός Ελλάδος), να προωθήσουν δράσεις για την ανεργία και τα λουκέτα που μπαίνουν σωρηδόν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ενδεικτικά ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι "κανένας άνεργος δεν πρέπει να μείνει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη", ενώ στόχος είναι η "κατάρτιση και εκπαίδευση των νέων, με κονδύλια από το ΕΣΠΑ". Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς αναφέρθηκε στην πρόταση του κόμματός του για την ανάγκη να υπάρξει μια προγραμματική συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις τράπεζες, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αγορά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Για το 2ο δεν έχουμε να πούμε κάτι: οι τράπεζες έχουν ΗΔΗ λάβει δεκάδες δις (το έχουμε σημειώσει εδώ διεξοδικά), με μηδενικές δεσμεύσεις, και επομένως έχοντας ήδη αναλάβει καθήκοντα ξένοι επίτροποι (όπως σημειώνουμε σε σχετική ανάρτηση) από τα χέρια των οποίων περνάνε τα πάντα, θεωρούμε πολύ δύσκολο ν' αλλάξει κάτι στον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων, εκτός και η πρόταση αφορά ΝΕΟ δανεισμό ή εγγυήσεις. Όσο αφορά για την εξίσωση "ιατροφαρμακευτικη΄περίθαλψη + ανεργία", θεωρούμε ότι είναι μια πολύ καθυστερημένη πρόταση, δεδομένου ότι πλέον το φαινόμενο έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Το ερώτημα πάντως είναι ένα: ποιος θα χρηματοδοτήσει τέτοια ενέργεια; Τα ασφαλιστικά ταμεία αδυνατούν (αφού με την ανεργία, την εισφοροδιαφυγή και το κούρεμα των ομολόγων τα ταμειακά τους διαθέσιμα είναι σχεδόν ανύπαρκτα) και ο ΕΟΠΥΥ παραπαίει - με τους συμβεμβλημένους γιατρούς και τα φαρμακεία να είναι επί ποδός πολέμου συνεχώς από τον Σεπτέμβρη. Ακόμα και το ΕΣΠΑ δεν είναι πανάκεια (αν υποθέσουμε ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια πατέντα να χρησιμοποιηθεί, είτε γι' αυτό το θέμα είτε ακόμα και για τους "νέους ανέργους"). Ο λόγος απλός: χρειάζεται εθνική συμμετοχή, για την οποία δεν υπάρχει δυνατότητα αφού γι' αυτά δεν υπάρχουν δημοσιονομικά πλεονάσματα...

Ο κύριος Βενιζέλος ήταν πιο ουτοπικός από τον κ. Κουβέλη: υποστήριξε ότι έχουν μεγάλη σημασία εμβληματικές κινήσεις από το υπουργίο Ανάπτυξης, όπως οι οδικοί άξονες και τα ναυπηγεία, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας - χωρίς πάντως να μας λέει τι θα κάνει ακριβώς το υπουργείο (ίσως εννοεί να παραγγείλει κάποιο σκάφος ο κ. Χατζιδάκης).  Αν πάντως αυτά που έχει ο κ. Βενιζέλος είναι η δημιουργία επενδυτών τύπου "Ιονίας Οδού" (διαβάστε εδώ τι εννοούμε) ή ναυπηγεία που λειτουργούν μόνο χάρις το Πολεμικό Ναυτικό, τότε μάλλον δεν μας βλέπω καλά...Αν είναι αυτά τα έργα να γίνονται με κρατικά (και κοινοτικά) λεφτά και να τα εισπράττουν οι συγκεκριμένοι, λίγοι αλιμονό μας...

Η κορυφαία δήλωση του ήρθε στο τέλος όταν γνωστοποίησε ότι "το υπουργείο Εργασίας έκανε δεκτή την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών, το οποίο θα χρηματοδοτείται από πόρους που θα προέλθουν από τους υδρογονάνθρακες." Ναι μεν αυτοί είναι πολλοί (όπως σημειώνεται εδώ), αλλά μήπως του διαφεύγει ότι και αυτοί έχουν προσημειωθεί "υπέρ Μνημονίου"; Τζάμπα κουβέντες δηλαδή, για να λέμε...Παρομοίως και με την καινούργια δέσμευση για μη απολύσεις στο Δημόσιο. Έχουμε αναλύσει το θέμα στο πρόσφατο παρελθόν και απλά θα πούμε ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε δεσμεύσεις εκείνων που στην αρχή "κατήγγειλαν", μετά "επαναδιαπραγματεύονταν" το Μνημόνιο και μιλούσαν για παραιτήσεις (τους) σε "περίπτωση νέων μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις" και κατέληξαν να λένε "αν μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση θα είμαστε ευχαριστημένοι".

Το πιο σημαντικό που συζητήθηκε;  Στη σύσκεψη τέθηκε και το ζήτημα των αγροτών και ειδικότερα τα μέτρα για ένταξη σε συνταξιοδότηση όσων γεννήθηκαν το 1948-49. Σοβαρά ζητήματα που πρέπει ν' αντιμετωπιστούν επιτέλους αλλά και πάλι...Ποιός θα πληρώσει όταν το Μνημόνιο δεν αφήνει περιθώρια ελιγμών:

Είπαμε...Με αποτυχημένες συνταγές δεν μπορείς να προχωράς, ούτε να ελπίζεις...
Άλλες ειδήσεις... Επειδή μας έχουν πάρει χαμπάρι στο εξωτερικό - διαβάστε εδώ (και δείτε απόσπασμα) για το πρόσφατο ντοκυμανταίρ γαλλικού (κρατικού) καναλιού για το "μεγάλο ξεπούλημα" της χώρας μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: