Διαβάζουμε τον τελευταίο καιρό πολλά και διάφορα για την ανάγκη να πάρει η χώρα μας άμεσα την δόση των 31,5 δις ευρώ και αξίζει νομίζουμε να διεύκρινήσουμε ορισμένα πράγματα σχετικά με αυτήν. Καταρχήν το ποσό ακούγεται υπέρογκο - και είναι - σχεδόν όσο και αυτό της προσφοράς της END (διαβάστε εδώ αναλυτικά). Και βέβαια καλό είναι "όπου ακούς πολλά κεράσια να κρατάς μικρό καλάθι" που λέει και ο λαός. Έτσι από το ποσό αυτό τα όσα θα μπουν στην "οικονομία" όπως διαφημίζει η κυβέρνηση είναι σχεδόν μηδενικά...Γιατί το λέμε αυτό;
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, από τα 31,5 δισ. ευρώ τα 24 δισ. ευρώ θα πρέπει να κατευθυνθούν στο τραπεζικό σύστημα για τις ανάγκες της ανακεφαλαιοποίησης, διαδικασία στην οποία παρατηρείται ήδη πολύμηνη καθυστέρηση. Ποσό 3,5 δισ. ευρώ θα δοθεί όπως έχει προβλεφθεί και στον προϋπολογισμό για να πληρωθούν προμηθευτές του Δημοσίου και να περιοριστούν έτσι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που «αγγίζουν» τα 8 δισ. ευρώ. Επίσης υπάρχει η υποχρέωση κάλυψης εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας και ύψους 3,8 δισ. ευρώ, τα οποία εκδόθηκαν τον Αύγουστο για να πληρωθεί ελληνικό ομόλογο που είχε στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ναι αυτή η γνωστή ΜΗ κερδοσκοπική τράπεζα που δημιουργήθηκε προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών), ενώ υπάρχουν και παλαιότερα που ανεβάζουν το ποσό των εντόκων στα 6,6 δις.
Τα έντοκα λήγουν στις 16 Νοεμβρίου και κατά τις ίδιες πληροφορίες η ΕΚΤ επιθυμεί να πληρωθούν απευθείας από το ελληνικό Δημόσιο μέσω της δόσης και όχι μέσω μίας νέας δημοπρασίας εντόκων- γιατί το κάτι αυτό; Είναι προφανές. Θέλει να βάλει το μαχαίρι στο λαιμό της κυβέρνησης που θα προχωρήσει έτσι τρέχοντας στην ψήφιση νέων, σκληρών μέτρων.
Οπως γίνεται αντιληπτό, από τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ δεν απομένουν κεφάλαια για την ενίσχυση των διαθεσίμων του Δημοσίου, για τις ανάγκες του προϋπολογισμού και την κάλυψη των ελλειμμάτων.Γι΄ αυτό και η ελληνική κυβέρνηση ζητά να εκταμιευτεί ταυτόχρονα και η δόση των 5 δισ. ευρώ εντός του Νοεμβρίου - το τι θα πάρει η "πραγματική οικονομία" απ' όλα αυτά τα χρήματα το αφήνουμε στην φαντασία σας.
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός πάντως ότι δημοσιεύματα πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών
μέσων ενημέρωσης ισχυρίζονται πως η καταβολή της δόσης των 31.5
δισεκατομμυρίων ευρώ στην πραγματικότητα δεν θα δοθεί στην Ελλάδα, αλλά αυτή θα βρίσκεται σε ένα δεσμευμένο λογαριασμό που θα είναι αποκλειστικά διαχειρίσιμος από την τρόϊκα - κάτι για το οποίο έχουμε γράψει αναλυτικά εδώ. Έτσι ο έλληνας υπουργός Οικονομικών θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις έναντι των δανειστών της χώρας αλλά τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά κενά θα πρέπει να καλύπτονται από την ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή μέσω φόρων, περικοπών κ.ο.κ. Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, η ιδέα, που δεν είναι καινούρια, υποστηρίζεται και από τη Γαλλία. Στόχος του
ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού είναι αφενός να διασφαλιστεί η παραμονή
της Ελλάδας στο ευρώ και αφετέρου να διατηρηθούν παράλληλα οι πιέσεις προς την Αθήνα για τη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας και περικοπών, αδιαφορώντας για το οποιοδήποτε πολιτικό και κοινωνικό κόστος.
Το ερώτημα βέβαια παραμένει - και θα το θέτουμε συνέχεια: οι τράπεζες έχουν ενισχυθεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια του Μνημονίου (δείτε εδώ για παράδειγμα), μετατρέποντας το δικό τους χρέος σε Δημόσιο. Δάνεια όμως δε δίνουν, ενώ πιέζουν γι' απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακόμα και για την πρώτη κατοικία (πράγμα που πλέον έχει βρει ανεγκέφαλους υποστηρικτές εντός της κυβέρνησης - για την τρόικα δεν το συζητάμε, τρελλαίνεται για κάτι τέτοιες ιδέες). Αλλά ας το δεχτούμε όμως ως αναγκαίο κακό...Αυτό που δεν κατανοούμε όμως γιατί παραμένουμε εκτός των εξελίξεων ως χώρα (παρά τις φανφάρες Σαμαρά - σχετική επισύμανση εδώ), μη διεκδικώντας το η απόφαση γι' αυτόνομη επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που αποφασίστηκε για Ιταλία και Ισπανία να ισχύσει και για μας, ώστε αυτά τα 24+ δις να μην μετρηθούν ως ανάγκες τις χώρας και επομένως να ελαφρύνει το Μνημονιακό βάρος.
Αν όχι για όλα τ' άλλα, η "ισχυρή και σοβαρή" κυβέρνηση Σαμαρά είναι υπόλογη απέναντι σε όλους μας, γιατί η δικαιολογία περί "αποφάσεων της Κομισιόν" δεν ισχύει πλέον...
Η λίστα με τους 54.000 μεγαλοκαταθέτες αποδείχθηκε «θησαυρός» αφού το Δημόσιο προσδοκά να εισπράξει έσοδα 2,25 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση με συντελεστή 45% στα «αδήλωτα» εισοδήματα των 15.000 μεγαλοκαταθετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι «πιάστηκαν» μέσω των διασταυρώσεων που ολοκλήρωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, στα στοιχεία των 54.000 Ελλήνων που έβγαλαν καταθέσεις στο εξωτερικό άνω των 22 δισ. ευρώ εν μέσω κρίσης και συγκεκριμένα την περίοδο 2009 - 2011.
Για τους 15.000 καταθέτες του εξωτερικού το ηλεκτρονικό σύστημα διασταύρωσης του Taxis χτύπησε «κόκκινο». Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι τα ποσά των καταθέσεων που απέσυραν από τις ελληνικές τράπεζες και τα μετέφεραν σε τράπεζες του εξωτερικού ήταν πολύ μεγαλύτερα από τα εισοδήματα που είχαν δηλώσει τα τελευταία χρόνια στην εφορία. Η απόκλιση μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων και των καταθέσεων του εξωτερικού υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ για το καθένα. Μάλιστα το συνολικό ύψος της διαφοράς μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και εμβασμάτων φθάνει τα 5 δισ. ευρώ ενώ συνολικά οι καταθέσεις τους φθάνουν τα 7 δισ. ευρώ.
Τώρα το υπουργείο Οικονομικών, ετοιμάζεται να στείλει είτε ηλεκτρονικά μέσω e-mail είτε μέσω ταχυδρομείου πρόσκληση - επιστολή στους μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού με τα «κρυφά» εισοδήματα. Με την πρόσκληση αυτή, οι 15.000 μεγαλοκαταθέτες θα έχουν δυο επιλογές:
Eίτε να δικαιολογήσουν τη διαφορά μεταξύ των εμβασμάτων και των δηλωθέντων εισοδημάτων.
Eίτε να πληρώσουν φόρο με βάση την κλίμακα και με συντελεστή 45% επί της διαφοράς δηλαδή στα «αδήλωτα» εισοδήματα.
Ειδικότερα με την πρόσκληση που θα λάβουν, οι μεγαλοκαταθέτες θα καλούνται εντός προθεσμίας 10- 15 ημερών να υποβάλουν οι ίδιοι ηλεκτρονικά τροποποιητική φορολογική δήλωση για τα συγκεκριμένα έτη. Στη δήλωση αυτή, θα έχουν την ευκαιρία να δικαιολογήσουν τη διαφορά που αποκάλυψε η διασταύρωση των στοιχείων μεταξύ των εμβασμάτων και των δηλωθέντων εισοδημάτων. Οι φορολογούμενοι θα έχουν δηλαδή τη δυνατότητα να επικαλεστούν και να παρουσιάσουν έσοδα που απέκτησαν το συγκεκριμένο διάστημα από διάφορες πηγές όπως πώληση περιουσιακών στοιχείων, κληρονομιές, δωρεές χρηματικών ποσών από συγγενείς ή τρίτους, κέρδη από λαχεία και παιχνίδια του ΟΠΑΠ κ.λπ. Όσοι καταφέρουν να δικαιολογήσουν τη διαφορά μεταξύ εμβασμάτων και δηλωθέντων εισοδημάτων μπορεί να τη «γλιτώσουν» προσωρινά και να μην πληρώσουν έξτρα φόρους. Ωστόσο δεν θα πρέπει να... κοιμούνται ήσυχοι. Και αυτό γιατί το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να διενεργήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους στο 2% - 5% των φορολογούμενων που θα δικαιολογήσουν τις διαφορές. «Όσοι σκεφτούν να εμφανίσουν ανακριβή στοιχεία θα εντοπιστούν και τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με ελέγχους σε βάθος και υπέρογκα πρόστιμα ενώ θα βρίσκονται ετησίως στην κορυφή της λίστας των ελεγχόμενων» δηλώνει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Η όλη διαδικασία μέχρι και την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων θα διαρκέσει περίπου τέσσερις μήνες. Οσοι αγνοήσουν την επιστολή και δεν υποβάλουν τροποποιητική δήλωση θα ελεγχθούν εξονυχιστικά μετά τη λήξη της προθεσμίας που θα τους δώσει το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, σε όσους δεν πληρώσουν τους έξτρα φόρους, το ΣΔΟΕ θα προχωρήσει σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, τραπεζικών λογαριασμών κ.ά.) και στην επιβολή προστίμων.
Υπενθυμίζεται ότι αναλυτικά στοιχεία με τα εμβάσματα των 54.000 προσώπων που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, έλαβε το υπουργείο Οικονομικών από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η λίστα έφθασε στο ΣΔΟΕ στις 20 Αυγούστου και αμέσως ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας διέταξε να προχωρήσουν άμεσα οι έλεγχοι προκειμένου ώστε να εντοπισθούν περιπτώσεις αδήλωτων εισοδημάτων ή ακόμη και «μαύρο» χρήμα από παράνομες δραστηριότητες.
Σύμφωνα με πληροφορίες άλλοι 35.000 από τη λίστα των 54.000 βρίσκονται στα όρια της νομιμότητας. Δηλαδή όπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τα εισοδήματα τους σε σύγκριση με τις καταθέσεις τους είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα. Είναι σαν μην ξόδεψαν ούτε ένα ευρώ από τα εισοδήματα που είχαν από το 2009 μέχρι και το 2011. Οι 35.000 θα ελεγχθούν δειγματοληπτικά σε δεύτερη φάση και αν διαπιστωθεί φοροδιαφυγή ο έλεγχος θα επεκταθεί σε όλους. Tο συνολικό ύψος της διαφοράς μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και εμβασμάτων φθάνει τα 5 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά οι καταθέσεις τους φθάνουν τα 7 δισ. ευρώ. Αλλοι 35.000 από τη λίστα των 54.000 βρίσκονται στα όρια της νομιμότητας Το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να διενεργήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους στο 2% - 5% των φορολογουμένων που θα δικαιολογήσουν τις διαφορές.
Πηγή ειδήσεων: "Έθνος", "Ημερησία"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου