Τρίτη, 3 Ιουλίου 2012

Αντισυνταγματική η μείωση των μισθών στο Δημόσιο; / Υπόνειες Καμμένου για επικείμενο σκάνδαλο με το χρέος του ΠΑΣΟΚ

Είδηση:  Αντισυνταγματικοί και αντίθετοι στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) αλλά και στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας κρίθηκαν οι δύο μνημονιακοί νόμοι 3833/2010 και 3845/2010, που επέβαλαν μείωση των αποδοχών και των επιδομάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Πρόκειται για την πρώτη απόφαση των πολιτικών δικαστηρίων που έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο έκρινε ότι οι μνημονιακοί περιορισμοί στις αποδοχές, τα δώρα κ.λπ. των εργαζομένων είναι συμβατοί με τις επιταγές του Συντάγματος και την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία.
Ειδικότερα, η απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών αναφέρει ότι τόσο ο νόμος 3833/2010, που αφορά τα επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης, όσο και ο νόμος 3845/2012 για τα μέτρα εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό ταμείο ΔΝΤ είναι αντίθετοι στα άρθρα 4, 22, 23, 25, 28 και 106 του Συντάγματος, στο άρθρο 11 της ΕΣΔΑ και στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας 151/1978 και 14/1981.

Στη δικαστική αυτή απόφαση επισημαίνεται ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν σε βάρος των εργαζομένων πραγματοποιούν ανεπίτρεπτη επέμβαση στη συλλογική αυτονομία με αποτέλεσμα να καταλύουν τα άρθρα 22 και 23 του Συντάγματος, ενώ δεν συνοδεύονται από αντισταθμιστικά μέτρα, όπως είναι η μείωση των τιμών και των φόρων. Αντίθετα, μάλιστα, προσθέτει η απόφαση, επιβλήθηκαν φοροεισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα. Σημειώνεται ακόμη ότι παραβιάζεται και το άρθρο 4 του Συντάγματος (περί ισότητας), καθώς έγινε μείωση ίδιου ύψους στις αποδοχές τόσο των υψηλόμισθών όσο και των χαμηλόμισθων.

Η επίμαχη απόφαση δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό «Επιθεώρησης Εργατικού Δικαίου» (τεύχος 10/2012) και είναι του Ειρηνοδικείου Αθηνών (599/2012) με ειρηνοδίκη τη Σταυρούλα Κουτρουβίδα. Στη Δικαιοσύνη είχαν προσφύγει οι εργαζόμενοι στην Ανώνυμη Εταιρεία ΣΤΑΣΥ» (πρώην ΑΜΕΛ Α.Ε.), η οποία είναι θυγατρική της «Αττικόν Μετρό Α.Ε.» και ανήκει στο δημόσιο τομέα.
 

Σχόλιο: Με δεδομένη τη νομολογία του ΣτΕ που είναι αντίθετη με την απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών δε νομίζουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα ανατροπής χωρίς προσφυγή στο ανώτατο επίπεδο ή σε ευρωπαϊκά δικαστήρια. Βέβαια η απόφαση είναι σημαντική ούτως ή άλλως, γιατί αποδεικνύεται το αυτονόητο - δηλ. ότι δεν είναι δυνατόν από την μια μέρα στην άλλη να μειώνεις μισθούς και εισοδήματα σε μόνιμο προσωπικό, χωρίς να του μειώνεις τα πάγια έξοδά του αντίστοιχα ή να παίρνεις τα απαραίτητα μέτρα ώστε να υπάρχει σχετική οικονομική "ανακούφιση". Αυτό όχι μόνο είναι άδικο, αλλά και παράνομο. Βέβαια το ΣτΕ, ακολουθώντας την πάγια τακτική του ν' αλλάζει αποφάσεις, να καθυστερεί νομολογίες και να χρησιμοποιεί "πολιτική" γλώσσα, ικανοποιώντας το πολιτικό κατεστημένο, στο συγκεκριμένο θέμα, έκρινε αντίθετα. Αναμένουμε πάντως ένα νέο κύμα προσφυγών τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων - αφού η απόφαση αυτή δίνει μια κάποια νομική βάση, επί του θέματος... Θα δούμε κι εδώ τι μας επιφυλλάσει το μέλλον...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Έγραψε ο Π.Καμμένος τα παρακάτω σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης: «Όταν λέει ο Βενιζέλος οτι θα κλείσει το ΠΑΣΟΚ και θα αλλάξει όνομα δεν πιστεύω οτι εννοεί οτι θα αλλάξει ΑΦΜ και θα φεσώσει τον Ελληνικό λαό μέσω Αγροτικής τράπεζας με τουλάχιστον 100.000.000 Ευρώ..... Την ώρα που κατάσχονται σπίτια για 1000 ευρώ νομίζει οτι θα δεχτούμε φέσι 100.000.000 με την κάλυψη της συγκυβέρνησης;» Κατά την άποψή μας βέβαια ο κ. Καμμένος έχει άδικο. Πιστεύουμε ότι ο Ε.Βενιζέλος δεν μιλούσε για "επαγγελματικό" κλείσιμο του ΠΑΣΟΚ, αλλά για "αποτίναξη" του παρελθόντος (βέβαια κατά πόσο μπορεί να συμβεί αυτό με εκείνον και τους λοιπούς μνημονιακούς σε ενεργούς ρόλους είναι απορίας άξιον, αλλά και εκτός θέματος ταυτόχρονα). Ελπίζουμε να δικαιωθούμε. Το θέμα πάντως είναι σοβαρό, συζητείται εδώ και μέρες κι έχει να κάνει με τις εγγυήσεις που έδωσαν στις τράπεζες τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα, με βάση την παλιά τους εκλογικά ποσοστά και τώρα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Για το ίδιο θέμα, υπενθυμίζουμε ότι ο Ειαγγελέας κ. Πεπόνης έχει καλέσει με την ιδιότητα του υπόπτου, 50 στελέχη τραπεζών, για να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο δόθηκαν αυτά τα δάνεια την τελευταία δεκαετία! Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθεί η υπόθεση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: