Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Είσαι Γερμανός; Δεν πληρώνεις ΦΠΑ - το παράδειγμα της Hochtief / Θα μας "σώσει" ο Παπαδήμος θέλουμε δε θέλουμε

Είδηση: Τεράστια φοροδιαφυγή, αρκετών εκατομμυρίων ευρώ από την Γερμανική εταιρεία Hochtief βασικού μετόχου της εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ» επιβεβαιώνει έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με το οποίο η υπόθεση βρίσκεται ήδη στα διοικητικά δικαστήρια.

Αναλυτικά, σύμφωνα με απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Γιώργου Ανατολάκη «η εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ» ερμηνεύοντας την παράγραφο 7 του άρθρου 26 του ν. 2093/92 σε συνδυασμό με το άρθρο 25 της σύμβασης Ανάπτυξης Αεροδρομίου… θεώρησε ότι ο ΦΠΑ εκπίπτει στο σύνολό του»!

Επιπλέον, ο υπουργός τονίζει ότι «οι φορολογικές αρχές διενήργησαν έλεγχο ( με τη συγκρότηση ειδικού συνεργείου) για τις χρήσεις 2001 έως 2003, ο οποίος καταλόγισε το ΦΠΑ με τους προβλεπόμενους πρόσθετους φόρους σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις εκδίδοντας πράξεις προσδιορισμού ΦΠΑ … οριστικές μετα την γνωμοδότηση του ΝΣΚ για το θέμα»

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Οικονόμου, η εν λόγω εταιρεία προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια και υπέβαλε αίτηση για «υπαγωγή σε διαιτησία ενώπιον του The London Court of International Arbitration και αναμένεται η σχετική απόφαση».

Επιπροσθέτως, η ΔΟΥ Μεγάλων επιχειρήσεων έχει διενεργήσει ελέγχους και για την περίοδο 2004-2011, έχει εκδώσει τις σχετικές πράξεις προσδιορισμού ΦΠΑ κατά των οποίων η εταιρεία προσέφυγε και πάλι στα διοικητικά δικαστήρια.

Τέλος, ο υπουργός επισημαίνει ότι «κανένας συμψηφισμός δεν έχει διενεργηθεί από επιστροφή ΦΠΑ με βεβαιωμένες ή μη υποχρεώσεις της εταιρείας προς τη Δ.Ο.Υ Μεγάλων Επιχειρήσεων μέχρι την 21.2.2012». Να σημειωθεί ότι ο κ. Ανατολάκης στην ερώτησή του σημείωνε ότι η εταιρεία «δεν έχει αποδώσει ΦΠΑ δέκα ετών που ανέρχεται στο ύψος των 500.000.000 ευρώ».

Σχόλιο: Μπορεί η φοροδιαφυγή από την Hochtief να μην είναι μισό δις ευρώ, αλλά σίγουρα είναι τεράστια. Και η ευθύνη του κράτους τεράστια, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που διαπραγματεύεται με την εν λόγω εταιρεία την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου. Πολλοί κακεντρεχείς θα πουν ότι οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ο πρόσφατος θίασος Παπαδήμου έκαναν τα "στραβά μάτια" προκειμένου να μην στεναχωρήσουν μια μεγάλη Γερμανική εταιρεία με ισχυρές προσβάσεις στην κυβέρνηση Μέρκελ.

Αυτό ίσως να είναι να είναι αληθές - ίσως και όχι. Μπορεί απλώς και να είναι αδιαφορία ή πώληση "εκδούλευσης" με κάποιον "επενδυτή", ο οποίος έχει κερδίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τη συμμετοχή του στ' αεροδρόμιο της Αθήνας και που θέλει ν' "αναλάβει" και άλλα μεγάλα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας μας.

Το ερώτημα βέβαια που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι το με βάση ποια συνθήκη δικαιούται η Hochtief να προσφύγει σε βρετανικά δικαστήρια (!!!) και δεν είναι υποχρεωμένη να το κάνει στα ελληνικά (αν έχει κάποιο πρόβλημα με την ελληνική κυβέρνηση), γιατί δεν είχε υπάρξει σαφής αναφορά στο καθεστώς ΦΠΑ στην αρχική σύμβαση (αν υπήρχε δε θα υπήρχαν τέτοιες κινήσεις από πλευράς της) και τέλος γιατί ένα τόσο σημαντικό ποσό (με τα αναλογούντα πρόστιμα) δεν έχει τελεσιδικήσει ήδη, δηλ. γιατί η ελληνική κυβέρνηση δε φρόντισε να διασφαλίσει τα χρήματά (με δική της πρωτοβουλία) τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει προς όφελος όλων μας.

Δυστυχώς για πολλοστή φορά έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Οι μικροοφειλέτες αδυνατούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα έστω και για ένα λεπτό χρέος αλλά οι μεγάλες επιχειρήσεις (και ειδικά οι ξένες) αφήνονται να χρωστούν τεράστια ποσά (τα οποία χρησιμοποιούν για δικό τους όφελος) χωρίς καμία επίπτωση. Κατά τ' άλλα ζούμε σε κράτος δικαίου που αντιμετωπίζει τους πάντες με ίδιο τρόπο...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Ξεκίνησε το εξωτερικό αβαντάρισμα για τον 1ο επίσημο Πρωθυπουργό-υπάλληλο της Ελλάδας, μετά τους Κατοχικούς Πρωθυπουργούς. Σε συνέντευξη του στους Financial Times ο Λουκάς Παπαδήμος δεν αποκλείει την περίπτωση παραμονής του στο Μαξίμου και μετά τις εκλογές εαν δεν υπάρξει αρκετή στήριξη για άλλον υποψήφιο. Δεν του το ζήτησε κανείς, αλλά όπως πήρε μόνος του το αεροπλάνο και ήρθε στην Ελλάδα την τελευταία φορά και η προσπάθειά του να κυβερνήσει ευοδώθηκε, είπε να προσπαθήσει ξανά, ως αυτοπροβαλόμενος σωτήρας.

Ο Λουκάς Παπαδήμος παραδέχεται πως είναι πιθανό ένα νέο πακέτο εξωτερικής βοήθειας εαν η χώρα δεν επιστρέψει στις αγορές ως το 2015, όμως αποκλείει νέο κούρεμα : "Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να διασφαλίσουμε ότι αυτή ήταν και η τελευταία αναδιάρθρωση του ελληνικού κρατικού χρέους". Δηλαδή έχει και κληρονομικό χάρισμα, μέσα στα τόσα άλλα πλεονεκτήματά του.

Στους Financial Times ο πρωθυπουργός εμφανίζεται βέβαιος και για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από όποια κυβέρνηση προκύψει αλλά και για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. "Αυτή είναι η θέληση της πλειοψηφίας των Ελλήνων και θα ληφθεί προσεκτικά υπ’ όψιν από τα πολιτικά κόμματα.Σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις συστηματικά δείχνουν ότι μια μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων –έχω δει στοιχεία που κυμαίνονται μεταξύ του 70% και του 80%- στηρίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την συνεχιζόμενη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και αυτό υποδηλώνει ότι, παρά τις θυσίες και τα βραχυπρόθεσμα κόστη προσαρμογής, είναι πρόθυμοι να κάνουν ότι πρέπει να γίνει προκειμένου η χώρα να παραμείνει στο ευρώ". Αυτές τις δημοσκοπήσεις βέβαια δεν τις βγάζουν παραέξω. Όχι. Γιατί; Γιατί δε θέλουν να μας κάνουν να χαρούμε από την παλλαϊκή υποστήριξη που έχει η κυβέρνησή του και πάθουμε τίποτα. Τι λέτε; Ότι οι δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις είναι μαζικά εναντίον του; Ε, και; Αυτές είναι "φτηνές" και όχι επιστημονικές. Οι δικοί του ξέρουν.

Ο Λ.Παπαδήμος βλέπει ανάπτυξη σε 2 χρόνια: "Είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε διανύσει παραπάνω από τον μισό δρόμο προς την οικονομική ανάκαμψη –αν και η διαδικασία της δημοσιονομικής προσαρμογής θα διαρκέσει περισσότερο.Μέσα σε λιγότερο από δυο χρόνια θα επιτευχθούν θετικά ποσοστά ανάπτυξης". Συγκλονιστική η τοποθέτησή του που είναι σα να λέει: "Παιδιά οι μισθοί θα φτάσουν 100 ευρώ, κανείς δε θα δουλεύει πλήρες ωράριο και θα επιβάλουμε και στο σχολείο δίδακτρα αλλά μη σας νοιάζει. Η ανάπτυξη θα πάει στο 5%. Βέβαια αυξήσεις και οφέλη μη περιμένετε - θα πρέπει η ανεργία να πέσει στο μισό και βάλε απ' ότι είναι τώρα."

Ως γενική τοποθέτηση θα πούμε μόνο τούτο: "μαζέψτε τον".

Πηγές ειδήσεων: "Financial Times", "Newsit".

Δεν υπάρχουν σχόλια: