Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

Ο Κυριάκος, το τραπέζωμα στην Ικαρία και ο "λαϊκισμός" της αντιπολίτευσης

 Δεν συμβαίνει κάθε μέρα - και μάλιστα σε καιρούς πανδημίας - να επισκέπτεται ένας Πρωθυπουργός ένα μικρό νησί στο Αιγαίο. Επίσης είναι λίγο παράλογο, να έχει βουλευτής του κόμματος του σπίτι σ' αυτό το νησί και με όλα τα εστιατόρια κλειστά, να υπάρχει αντίδραση επειδή αυτός ο βουλευτής έκανε το τραπέζι στον Πρωθυπουργό. Δηλαδή ο άνθρωπος θα έμενε νηστικός όλη μέρα ή θα την έβγαζε με σάντουϊτς που του είχε φτιάξει η "υπέρκομψη" Μαρέβα  από την προηγουμένη το βράδυ;

Το πρόβλημα ξεκινάει όμως από τη στιγμή που στο τραπέζι και στο σπίτι του βουλευτή (τόσο μέσα όσο και απέξω) παρακάθησαν και παραβρέθηκαν ένα σωρό άνθρωποι. Όλα αυτά μάλιστα σε καιρό που οι συγκεντρώσεις απαγορεύονται και που τα 300άρια πρόστιμα επί "δικαίων και αδίκων" πέφτουν βροχή, προς "συνετισμό".

Τα παλιά τα χρόνια (τα χρόνια που κυριαρχούσε στην πολιτική ζωή ο πατέρας του Κυριάκου, ο αξέχαστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης) τέτοιες φωτογραφίες και περιστατικά θα θάβονταν στα συρτάρια κάποιου διευθυντή εφημερίδας ή ραδιοφωνικού σταθμού είτε για να πουληθεί εκδούλευση στον "πρωταγωνιστή", είτε για να υπάρξει αντάλλαγμα "στο μέλλον", είτε γιατί απλώς υπήρχε η εντύπωση ότι τέτοιες ιστορίες "δεν πρέπει να βγαίνουν έξω". Πόσες και πόσες ιστορίες για πολιτικούς που ενώ καλούσαν τον κόσμο να απέχει από κάτι ενώ οι ίδιοι στα κρυφά το έκαναν, δεν έχουν μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας; Άπειρες...Η ομερτά όμως επικρατούσε και η ιστορία "εξαφανιζόταν".

Όμως δεν είμαστε ούτε στα 1960, ούτε στα 1980, ούτε καν στα 1990. Είμαστε στο 2020, το Facebook και τα ειδησεογραφικά sites (με τα στραβά κι ανάποδά τους) δίνουν πρόσβαση και βήμα σε όλους. Έτσι είναι πάρα πολύ εύκολο μια παρασπονδία που γίνεται σε δημόσιο χώρο ή σε κοινή θέα, να βγει παραέξω. Και αυτό είναι ακόμα πολύ εύκολο, όταν ο "θύτης" δεν κρύβεται ή το κάνει με άνεση και χωρίς σκέψη.

Δεν είναι όμως μόνο ότι ο βουλευτής Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης έκανε το τραπέζι στον Κυριάκο παρουσία αρκετών ακόμα συνδετημόνων, με τη συνοδεία του πρωθυπουργού να έχει παραταχθεί ακριβώς κάτω από την οικία του βουλευτή. Είναι ότι προφανώς αυτό προτάθηκε και πραγματοποιήθηκε χωρίς ο Κυριάκος να κάτσει να σκεφτεί και να πει: "ρε παιδιά, αφού απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις, ας μη δίνουν στόχο - δεν πειράζει ρε Χριστόδουλε, την άλλη φορά που θα έρθω, υπόσχομαι να κάτσω να με ταϊσετε κατσικάκι Ικαριώτικο και τυροπιτάκια με καθούρα". Και αν ο ίδιος δεν μπορεί να το σκεφτεί μόνος του (εξάλλου πως να μπορέσει όταν όλη η φαιά ουσία καταναλώνεται σε ιδεές τύπου "διαβατήρια εμβολίων"), ας το κάνουν οι σύμβουλοί του ή η γυναίκα του. Αυτός εξάλλου είναι ένας από τους λόγους που παντρευόμαστε και έχουμε οικογένεια - για να μην "παρασυρόμαστε" σε κακοτοπιές!

 Και αυτό έπρεπε να το κάνει όχι γιατί θα φοβόταν το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ και τις ανακοινώσεις τους. Αλλά γιατί υπάρχει κόσμος (όχι υπερβολικά πολλοί αλλά υπάρχουν) που ΟΝΤΩΣ το διάστημα των lockdown δε έκανε επισκέψεις σε άλλα σπίτια, που όντως έχουν μείνει αποκλεισμένοι μακρυά από τους δικούς τους ανθρώπους και που όντως δεν κυκλοφορούν άσκοπα και όταν το κάνουν αυτό συμβαίνει για τις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις. Υπάρχουν δηλαδή άνθρωποι που δεν πάνε 50 χιλιόμετρα για να κάνουν "ποδήλατο", που έχουν να δουν θείους/θείες/παιδιά και εγγόνια μήνες και που έχουν να φάνε παρέα με τους δικούς τους φίλους για πολλούς μήνες, θέτοντας σε κίνδυνο σοβαρό την ψυχική τους υγεία. Και αυτό το κάνουν όχι γιατί απαραίτητα φοβούνται τον κορωναϊό, αλλά γιατί απλώς ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ και θέλουν να είναι νομοταγείς.  

Αυτό φαίνεται περίεργο σε πολλούς, αλλά συμβαίνει. Ε, αυτούς έπρεπε να σεβαστεί ο Κυριάκος. Τον κόσμο που τον ακούει και που τον πιστεύει - και αυτόν και τους ανόητους που έχει βάλει στην κυβέρνηση (σαν τον Άδωνι που επιμένει να ενισχύει μέσω αναπτυξιακών νόμων τηνδημιουργία νέων τουριστικών μονάδων). Το άλλο που λένε για τη γυναίκα του Καίσαρα, που δε φτάνει να είναι, αλλά πρέπει και να δείχνει και τίμια, δεν το αναφέρουμε καν - εξάλλου δε φαίνεται ν' απασχολεί και πολύ, τους σημερινούς πολιτικούς άρχοντες της χώρας...

Και απόδειξη γι' αυτό αποτελεί η συνέντευξή του σε μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι και τον Γ. Παπαχελά. Η φράση "Θα δεχθώ απόλυτα ότι η εικόνα στην Ικαρία πλήγωσε τους πολίτες. Δεν θα επαναληφθεί" δε δείχνει (όσο καλοπροαίρετοι και να είμαστε) ότι κατάλαβε πως αυτό που έκανε είναι λάθος. Θεωρεί ότι πείραξε τους Έλληνες - γι' αυτόν ήταν λογικό και το πάρτυ με τους 50+ και τ' ανέκδοτο με τη θερμομέτρηση (το βίντεο το παραθέτουμε παρακάτω) και το ότι άνοιξαν τα σχολεία Σάββατο ειδικά γι' αυτόν. 

Με βάση όλα τα παραπάνω, οι ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης (μείζονος και ελάσσονος) δεν είναι καθόλου λαϊκίστικες. Θα έπρεπε να είναι απαιτητές - απ' όλους μας, ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων. Και ο Κυριάκος εξάλλου το ίδιο θα έκανε στη θέση τους ή κάνουμε λάθος;

Δεν υπάρχουν σχόλια: