Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Η "Καθημερινή", ο Σαμαράς, ο Αβραμόπουλος και ο Μητσοτάκης...

Είναι κάπως εξοργιστικό το ότι εν μέσω πανδημίας υπάρχουν κάποιοι που ετοιμάζονται για εκλογές. Ο λόγος είναι απλός: το επόμενο εκλογικό σύστημα θα είναι απλή αναλογική (επομένως θα είναι σχεδόν υποχρεωτικές οι κυβερνήσεις συνεργασίας με πολύ πιθανή μια επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση εντός σύντομου χρονικού διαστήματος) και δεύτερον το κυβερνών κόμμα είναι πιθανό να θελήσει να εξαργυρώσει τη μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις, πριν αρχίσουν να εμφανίζονται οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομική ζωή της χώρας, όταν με το καλό η οικονομική δραστηριότητα συνεχιστεί. Μέσα σ' αυτό το κλίμα υπάρχουν συμφέροντα και πολιτικοί που απλώς "χτίζουν" θέσεις για την επόμενη μέρα...Τα όσα ενδιαφέροντα αναφέρει η εφημερίδα "Παρόν" και έχουν σχέση με το κυβερνητικό κόμμα, αξίζουν της προσοχής μας:

Δίπορτο έχει ανοίξει η «Καθημερινή». Πρώτος στη σειρά ο Αντώνης Σαμαράς, πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης, με προβολή πριν μερικές Κυριακές στην πρώτη σελίδα της ολοσέλιδης συνέντευξής του, όπου τα έψαλε στον διάδοχό του, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με πολλά καρφιά για τους χειρισμούς του με την Τουρκία και για το Σκοπιανό. Και στο Μαξίμου έχουν γίνει έξαλλοι. Δεν κρύβει τις… διαθέσεις του ο Σαμαράς, που είναι κόκκινο πανί για τους σημερινούς ενοίκους του Μαξίμου. Έχει δώσει το στίγμα των στόχων του. Δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. 

Οι πολύ στενοί συνεργάτες του δουλεύουν όλες τις μέρες της εβδομάδας με άρ­θρα τους (κάποιοι με ψευδώνυμο), χτίζοντας υποδομές για να έχει ισχυρές δυνατότητες στις επόμενες εκλογές, που δεν θα αργήσουν… Τα… μαγειρέματα του Σαμαρά έχουν φτάσει στα αυτιά του Κυριάκου. Και φρό­ντισε να στείλει τα… χαιρετίσματά του επιστρατεύοντας τον Αβραμόπουλο. Με το μήνυμα ότι το Μαξίμου δεν είναι εύκολη λεία… 

Ο Δημήτρης έχει βιογραφικό που μετράει… Ευρωβουλευτής, βουλευτής, υπουργός και αντιπρόεδρος (έχει γράψει «μεροκάματα»). Είναι εκλεκτός του συστήματος – πέραν του εσωτερικού. Απόδειξη, το ότι ο Αβραμόπουλος… επιστρατεύθηκε να «απαντήσει» στον Σαμαρά από το ίδιο μπαλκόνι. Με συνέντευξή του στην «Καθημερινή», με προβολή στην πρώτη σελίδα. Ίση με την προβολή του Αντώνη. Και ευθέως έριξε τη… βόμβα του. Δεν επιστρέφει στην Ελλάδα για να περάσει στην πατρίδα τα «γεράματά» του (μια χαρά είναι). Έχει χρόνια μπροστά του, δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Δεν είναι τού «πρώην» αλλά της δράσης. 

Και ξεκαθάρισε με ποιον θα παίξει… «Η πανδημία έδωσε την ευκαιρία στον φιλελευθερισμό να δείξει το κοινωνικό πρόσωπό του. Και αυτό πιστώνεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αδιάψευστος μάρτυς, τα ποιοτικά ευρήματα όλων των δημοσκοπήσεων, όπου αποτυπώνεται η διεισδυτικότητα των θέσεών μας σε όλο το φάσμα του εκλογικού σώματος». Και προσθέτει: «Αξίζει να σας πω ότι εν όψει των βουλευτικών εκλογών το 2019 είχαμε εξετάσει με τον κ. Μητσοτάκη το ενδεχόμενο να κατέλθω στις εκλογές. Εάν όμως, τότε, παραιτούμην, η Ελλάδα δεν θα είχε Επίτροπο για περίπου εννέα μήνες, αφού δεν αναπληρώνεται η θέση παραιτηθέντος Επιτρόπου τον τελευταίο χρόνο της θητείας της Επιτροπής. Ήταν για εμένα ζήτημα πολιτικής ευθύνης να παραμείνω μέχρι το τέλος της θητείας. Το ότι ακούστηκε το όνομά μου, όπως λέτε, δεν σημαίνει ότι συζητήθηκε. Εάν είχε συμβεί κάτι τέτοιο, θα ήμουν ο πρώτος που θα το γνώριζε». 

Τι θα κάνει ο Σαμαράς; Από το άλλο μέτωπο, ο Σαμαράς απέφυγε να μιλήσει για τη δική του «επόμενη μέρα», για το αν θα παραμείνει «πρώην» ή θα γίνει «νυν». Περιορίσθηκε να πει: «Όπως γνωρίζετε, στόχος μου είναι να συνδράμω την εθνική προσπάθεια. Όπως γνωρίζετε, αυτό κάνω. Υπηρετώντας σταθε­ρά και με συνέπεια την πατρίδα μου, τις ιδέες μου και την παράταξή μου», χωρίς το παραμικρό σχόλιο για τις επιλογές της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: