Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Η καινούργια "ΕΡΤ" και τα παλιά υλικά

Και ενώ η ΠΟΣΠΕΡΤ κατέλαβε σε κλίμα συγκίνησης το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και οι απολυμένοι ετοιμάζονται για τις εκπομπές στον καινούργιο φορέα, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου.
Όχι τόσο για τον πρόεδρο Διονύση Τσακνή (ο οποίος εξάλλου είχε στηρίξει τον αγώνα των εργαζομένων εξαρχής και είναι γνωστός για τις προοδευτικές αντιλήψεις του) αλλά κυρίως για το πρόσωπο του διευθύνοντα συμβούλου, που αποφασίστηκε να είναι ο κ. Λάμπης Ταγματάρχης. Οι αντιδράσεις μάλιστα είναι σε τέτοιο βαθμό που οι 3 βουλευτές-πρώην δημοσιογράφοι της ΕΡΤ του κυβερνώντος κόμματος, εξέδωσαν γραπτή ανακοίνωση ενάντια σ' αυτό το ενδεχόμενο.
Ποιο είναι το πρόβλημα με τον κ.Ταγματάρχη; Δεδομένου ότι ο εν λόγω κύριος έχει πιστωθεί μια σχετική "άνοιξη" της ΕΡΤ στα τηλεοπτικά της νούμερα στο παρελθόν θα περίμενε κανείς ότι - τουλάχιστον για την αρχή - θ' αποτελούσε μια "καλή λύση" για την επανεκίνηση του εγχειρήματος. Ας ανατρέξουμε σ' ένα σχετικό απόσπασμα της ανακοίνωσης της ΠΟΣΠΕΡΤ που μπορεί να μας διαφωτίσει για το γιατί:
"...Η ανησυχία μας γίνεται εντονότερη, από τις υπερεξουσίες, που ο νόμος εκχωρεί στο Διευθύνοντα Σύμβουλο και από το διορισμό του κ Ταγματάρχη, γνωστού για τις θέσεις του, την λειτουργία του, και τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του, από την προηγούμενη θητεία του στην ΕΡΤ. Γνωρίζουμε τις θέσεις του και τις προσπάθειες του για τη χωρίς όριο συρρίκνωση της ΕΡΤ, τόσο σε θέσεις εργασίας, όσο και σε παραγόμενο έργο καθώς και για της εργασιακές σχέσεις γαλέρας που επιθυμεί. Γνωρίζουμε τις θέσεις του και το ρόλο του για την υλοποίηση του σχεδίου Μόσιαλου τον Αύγουστο του 2011 - διαχρονικό σχέδιο της ολιγαρχίας των ΜΜΕ-, για το κλείσιμο της ΕΤ1, το κλείσιμο των μισών Ραδιοφωνικών προγραμμάτων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, των μισών τοπικών Ρ/Σ της ΕΡΑ, την απαξίωση και υποβάθμιση της ΕΡΤ3,τη συρρίκνωση της εσωτερικής παραγωγής και των ενημερωτικών προγραμμάτων, το κλείσιμο της Ραδιοτηλεόρασης, τις μεικτές παραγωγές, τις αναθέσεις, τη επιμονή του η digea να έχει παράρτημα στον κεντρικό έλεγχο της ΕΡΤ (!!!) και τον εξοπλισμό της σε άλλους χώρους της ΕΡΤ, τις οπτικές ίνες που επέβαλε για να δίνεται ΠΑΡΑΝΟΜΑ και δωρεάν όλο το ειδησεογραφικό υλικό στα ιδ. κανάλια, παράνομες αποφάσεις για χρηματοδοτήσεις των προεκλογικών εξαγγελιών του ..ΠΑΣΟΚ !!! και άλλα ¨ουκ εστίν αριθμός ¨, νόμιμα όμως έδινε της λουδοβίκειες συνεντεύξεις και φωτογραφίσεις του!
Σε όλα αυτά - τότε - αντισταθήκαμε δυναμικά και αποτρέψαμε πολλά, με τη ενεργό συμμετοχή και τη συμπαράσταση της κοινωνίας, αλλά και με την ενότητα των εργαζομένων.Τότε και τώρα ο Ταγματάρχης είναι ο ίδιος, γεννάται όμως το ερώτημα ποιές είναι οι κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας..."
Οι κατηγορίες λοιπόν προς το πρόσωπο του κ. Ταγματάρχη (εξαιρετικά επιτυχημένου κατ' άλλα μάνατζερ) έχουν να κάνουν με την μη προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος σε παραπάνω από μια περιπτώσεις, ενώ απ' ότι φαίνεται και οι πράξεις του ζημίωσαν οικονομικά την ΕΡΤ, κατά τη διάρκεια της περιόδου που "διοικούσε".
Αυτά θα έπρεπε να τα γνωρίζει και η ηγεσία του υπουργείου, και αν όχι θα μπορούσε να τα μάθει - στο κάτω-κάτω οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον χώρο των εργαζομένων της ΕΡΤ έγινε προνομιακή από το κλείσιμο της και μετά. Θα μπορούσε να διερευνήσει τις κατηγορίες και στη συνέχεια - κρίνοντας προς όφελος του δημόσιου οργανισμού - να προχωρήσει σε στελέχωσή του με ανθρώπους που θα μπορούσαν να φέρουν εις πέρας το έργο που πρέπει να παραχθεί.
Αντ' αυτού όμως έχουμε μια ακόμα πρόχειρη προσέγγιση σ' ένα σοβαρό θέμα - και μάλιστα σε μια περίπτωση που υπήρχε αρκετός χρόνος να γίνουν όλοι οι σωστοί σχεδιασμοί ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις και προβλήματα. Η επίκληση της "Διαύγειας" και της "ανοιχτής πρόσκλησης" δεν πείθουν γιατί δυστυχώς στην χώρα μας τα πράγματα δεν είναι ούτε "διαυγή" ούτε "διάφανα" - ακόμα και επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ (αν και θα έπρεπε να είναι διαφορετικά).
Το ερώτημα επομένως είναι το ποιος χρεώνεται τις επιλογές των κ. Τσακνή και Ταγματάρχη, καθώς επίσης και το αν υπάρχει κάποια υπόγεια "εξυπηρέτηση" προς ορισμένους κύκλους έναντι μελλοντικών ανταλλαγμάτων-στήριξης προς την κυβέρνηση.
Το αν θα υπάρξει αντίκρυσμα σ' αυτή την κίνηση, μόνο ο χρόνος θα δείξει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: