Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Η συνέντευξη Σαμαρά, η σύμπραξη της ΝΔ με την Χρυσή Αυγή και το γάντζωμα στην εξουσία

Η τηλεοπτική εμφάνιση Σαμαρά λίγες ώρες πριν την τελευταία ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας σχεδόν διετούς παραληρηματικής διακυβέρνησης της χώρας, που ξεκίνησε στραβά, συνεχίστηκε κουτσά και καταλήγει ανάποδα.

Δεν σχολιάζουμε τις κατηγορίες ότι διάβαζε τις απαντήσεις (στις ερωτήσεις) από auto-cue (το θέμα ξεσήκωσε στο διαδίκτυο η γνωστή τηλεκριτικός-δημοσιογράφος Ντέπυ Γκολεμά), ούτε το ότι έκανε αποφώνηση στον εαυτό του.

Αυτό που αξίζει όμως να σχολιαστεί ήταν το ότι με τα όσα δήλωσε ήρθε σε αντιπαράθεση με το ίδιο του το κόμμα και μ' εκείνους - μεταξύ των οποίων και τον ίδιο τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας - που "αρνιούνται" (έστω και σε θεωρητικό επίπεδο) την συμπόρευση με την Χ.Α. - έστω και στο θέμα της εκλογής Προέδρου. Το ότι "έθεσε τους βουλευτές προ των ευθυνών τους", καταδεικνύει το ότι τα όσα διακινούνταν ως σενάρια περί "κυβερνητικής συνεργασίας" με την Άκρα Δεξιά δεν ήταν ούτε επιστημονική φαντασία, ούτε κακίες. Ήταν μια διαρροή για να "ελεγχθούν" οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης που απλώς δεν έγινε πράξη, λόγω του "απρόβλεπτου" περιστατικού που οδήγησε στη δολοφονία Φύσσα.

Έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν στο ότι ο Σαμαράς προκειμένου να γίνει Πρωθυπουργός, παραλίγο να θυσιάσει τη σωματική του ακεραιότητα, υπουργοποίησε ή βόλεψε ακραιφνείς και σεσημασμένους ακροδεξιούς (όπως τον Μ.Βορίδη που με βάση τη δράση του, και αν βρισκόταν σε άλλη χώρα θα είχαν "στίγματα" στο ποινικό του μητρώο ή τον Θ.Πλεύρη που κατέληξε να μπει στην Βουλή από το παράθυρο), συμπορεύτηκε με τα συμφέροντα και ανέχτηκε συμπεριφορές τύπου Φούχτελ ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο στη υπογραφή όλων των αναπτυξιακών δράσεων στην χώρα μας.

Τα όσα δήλωσε στη συνέντευξη χθες δεν τον τιμούν. Ούτε τα όσα είπε για την χώρα (στην οποία κατά την άποψή του πάνε όλα καλά). Το χειρότερο απ' όλα όμως είναι το τραγικό γάντζωμα στην εξουσία. Ως Πρωθυπουργός απέτυχε παταγωδώς. Θα έπρεπε να το έχει συνειδητοποιήσει, άσχετα αν φέρει ολόκληρες ή απλώς μέρος των ευθυνών. Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πολιτικής κάτι που ούτε αυτός, ούτε η παρέα του μπορούν να φέρουν. Θα πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ; Άγνωστο. Μπορεί όμως να κάνει μια καλύτερη αρχή για την χώρα - τουλάχιστον στην θεωρία. Και γι' αυτό και μόνο αξίζει μιας ευκαιρίας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: