Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Tο παρασκήνιο της επίσπευσης της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας

Το παρασκήνιο της επίσπευσης της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας περιγράφει δημοσίευμα της εφημερίδας "Ποντίκι". Στα όσα διαβάζουμε σ' αυτό, προσθέτουμε μερικές δικές μας πληροφορίες στο τέλος της ανάρτησης:

"Τελικά Χριστούγεννα στη Βουλή θα κάνουν οι βουλευτές προκειμένου να πιεστούν αυτοί που "παλινωδούν" να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εξαπολύοντας κάθε "πολιτικό" όπλο και μέσο πίεσης η κυβέρνηση μεθόδευσε την κρίση με την τρόικα και εκμεταλλεύεται το "χρονοδιάγραμμα" που έδωσε το Γιούρογκρουπ προκειμένου να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη φάση των μνημονίων.
 
Τα σενάρια κυκλοφορούσαν από χτες στους διαδρόμους της Βουλής και φαίνεται ότι παρότι κάποιοι πίστευαν ότι η αποχώρηση του Αντώνη Σαμαρά αμέσως μετά την ομιλία Τσίπρα, ήταν ακριβώς προκειμένου να εκκινήσει δημόσια και από το βήμα της Βουλής τη διαδικασία εκλογής Προέδρου πριν τα Χριστούγεννα, όμως η επαφή με Βενιζέλο και τους συνεργάτες του τον έπεισαν να περιμένει τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες και την απόφαση του Γιούρογκρουπ, ώστε η όποια "διαπραγμάτευση" με την Τρόικα να περιλαμβάνει την πίεση στους βουλευτές "ψηφίστε για Πρόεδρο" προκειμένου να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες.
 
Έτσι νωρίς το βράδυ και αφού είχε προηγηθεί μυστική συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου και είχαν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα του Γιούρογκρουπ η κυβέρνηση ανακοίνωσε την εκκίνηση της διαδικασίας.
 
Πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ιδίως ο στενός συνεργάτης του Βενιζέλου Πάρις Κουκουλόπουλος κατέθεσε και σήμερα την συγκεκριμένη άποψη, θέση που διατύπωσαν και βουλευτές της ΝΔ, που εκτιμούσαν ότι οι πολιτικές εξελίξεις και η μεγάλη εκκρεμότητα είναι τέτοια που δημιουργεί τις συνθήκες ώστε να βρεθούν οι 180.
 
Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έλεγαν χτες ότι ως τώρα είναι σίγουροι οι 174 και το θέμα είναι αν κάποιοι σιωπηλοί ή αμφιταλαντευόμενοι θα...συρθούν να ψηφίσουν.
Η ανακοίνωση της Σοφίας Βούλτεψη δείχνει και το δρόμο του διλήμματος που θα θέσει η κυβέρνηση, προκειμένου να κατορθώσει το...ακατόρθωτο.
 
"Ήδη το Eurogroup αναγνώρισε τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα της χώρας μας και συμφώνησε  για την «αλλαγή σελίδας» και  για τη μετάβαση της Ελλάδας στο νέο θεσμικό πλαίσιο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL). Αυτό αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη. Αλλά θα αποτελέσει και το θώρακα προστασίας της χώρας έναντι των αγορών.

Το Eurogroup συμφώνησε επίσης ότι όλες οι σχετικές διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους δυο πρώτους μήνες του 2015.

Έτσι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο: για την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας  και για την διευθέτηση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος του χρέους.

Η Ελλάδα πρέπει να είναι απολύτως έτοιμη  να παρατάξει όλες  τις δυνάμεις και όλα  τα επιχειρήματά της σε συνθήκες εθνικής συσπείρωσης και πολιτικής σταθερότητας.

Δυστυχώς η ανοικτή και απροκάλυπτη προτροπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους βουλευτές,  να αποτρέψουν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και να οδηγήσουν την χώρα σε πρόωρες εκλογές, υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας  και εκπέμπει μηνύματα αβεβαιότητας στις αγορές. Υπονομεύει ακόμα την εθνική οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εργαζόμενους και ανέργους.

Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει αυτή την  ανοικτή υπονόμευση. Η πολιτική αβεβαιότητα πρέπει να τελειώσει τώρα!"
 
Στο ΣΥΡΙΖΑ αυτήν την ώρα γίνεται σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση, ενώ ο ίδιος πριν λίγο εξερχόμενος από εκδήλωση αφιερωμένη στο Γιάννη Μπανιά, εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να βρεθούν οι 180 σημειώνοντας "ότι η αναμενόμενη κίνηση της κυβέρνησης δίνει ημερομηνία εκλογών".
 
Η διαδικασία όπως ανακοινώθηκε θα ξεκινήσει στις 17 Δεκεμβρίου και με βάση το Σύνταγμα η επόμενη ψηφοφορία θα γίνει στις 23 του μήνα και η τρίτη και τελευταία τη Δευτέρα στις 29 Δεκεμβρίου. Οι δύο πρώτες ψηφοφορίες απαιτούν 200 ψήφους για την εκλογή και 180 στην τρίτη. Αν δεν επιτευχθεί η εκλογή η Βουλή διαλύεται αμέσως και προκηρύσσονται εκλογές."
 
Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Αντώνη Σαμαρά ήταν το όνομα του υποψηφίου Προέδρου. Αυτό λύθηκε και ανακοινώθηκε ως ο Σταύρος Δήμας - πρόσωπο χωρίς την αύρα της διακομματικής αποδοχής, ούτε χωρίς κάποια ιδιαίτερη πολιτική ιστορία που ν' άφησε κάτι στον τόπο: ίσα-ίσα ήταν βουλευτής και διαχειριστής της εξουσίας όσο το σύστημα "έκανε τη δουλειά" του οδηγώντας την χώρα ως εδώ που βρίσκεται τώρα.

Η ερώτηση όμως που πλανάται είναι άλλη: πως θα μαζευτούν 180 βουλευτές; Είναι δυνατόν κάποιοι βουλευτές ("ανεξάρτητοι" και μη) να θεωρούν την κυβέρνηση ανίκανη για το ελάσσον (δηλ.
να συντάξει ένα αληθινό προϋπολογισμό) αλλά ικανή για το μείζον (ικανή για βοηθήσει την χώρα να ξεπεράσει την κρίση); H απάντηση είναι "μάλλον ναι". Οι περισσότεροι απ' αυτούς δύσκολα θα επανεκλεγούν, οπότε υπάρχει και η σχετική ιδιοτέλεια πίσω από μια θετική ψήφο. Όλοι αυτοί όμως χρειάζονται το "κάτι"¨που θα τους εξιλεώσει στα μάτια του εκλογικού σώματος. Και αυτό - σύμφωνα με πληροφορίες - θα μπορούσε να είναι μια "θετική" είδηση για το ελληνικό χρέος. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει, "προτείνοντας" παράλληλα το γεγονός ότι το δίδυμο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι "αξιόπιστο" τόσο για τη διαχείρηση της κατάστασης, τόσο για τους εντός όσο και για τους εκτός...Εξ ου και η προβοκατόρικη στάση της αστυνομίας στα επεισόδια των τελευταίων πορείων, εξ ου και οι δηλώσεις Χαρδούβελη ότι "αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε θα διαπραγματευόμουν καλύτερα" (αν είναι δυνατόν κιόλας).

Δεν υπάρχουν σχόλια: