Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Λεφτά γι' ανέργους; Να τα κάνουμε τι;

Είμαστε έθνος κιμπάρικο. Τελεία και παύλα. Και όταν είμαστε έτσι ως λαός, δεν μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις για κάτι διαφορετικό από την κυβέρνησή μας. Πως όταν έχουμε καλεσμένους, στους οποίους μάλιστα θεωρούμε ότι έχουμε υποχρέωση (εντός ή εκτός εισαγωγικών δεν έχει σημασία) και βγαίνουμε έξω για φαγητό; Ποιος θα πληρώσει βέβαια; Ο "ξένος"; ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ. Ο σωστός Έλληνας, θα σηκωθεί, θα φωνάξει το γκαρσόνι και πετώντας 2 - 3 χαρτονομίσματα στο τραπέζι, θα πει "τα ρέστα δικά σου" και με μία κίνηση του χεριού θα σταματήσει τις διαμαρτυρίες των υπολοίπων, που ήθελαν πιθανότατα να κάνουν το ίδιο, αλλά τους πρόλαβαν. Τα Μνημόνια βέβαια μας περιόρισαν τις εξόδους και τα κουβαρνταλίκια, αλλά αυτό συμβαίνει ακόμα - και μαγκιά μας.

Έτσι λοιπόν απορούμε με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης (και μερίδας του τύπου) που απορούν (με τη σειρά τους) στο γιατί η κυβέρνηση δε ζήτησε ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, στο οποίο υποβλήθηκε (από πλευράς της χώρας μας) μόνο μία αίτηση σε... επτά χρόνια, για την οικονομική ενίσχυση απολυμένων, κι αυτή για την ενίσχυση των 642 απολυμένων του γερμανικού super market ALDI, που αποχώρησε από την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή (λέει το ρεπορτάζ που βρίσκεται ολόκληρο εδώ), άλλες χώρες (μερικές μάλιστα από τις θεωρούμενες πλούσιες) έχουν πάρει πάνω από 470 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση 102.411 απολυμένων - με την Γερμανία μάλιστα να βρίσκεται πάνω από την Ελλάδα, έχοντας εισπράξει περίπου 45 εκατ. ευρώ.

Απορία λοιπόν δεν πρέπει να υπάρχει. Η κυβέρνηση θεώρησε ότι οι άνεργοί μας, όντας υπερήφανοι - γιατί είμαστε υπερήφανος λαός - δε θα καταδέχονταν τα χρήματα αυτά γιατί προέρχονται από την Ευρώπη. Ναι. Την Ευρώπη που μας κατηγορεί μέρα και νύχτα, που θεωρεί ότι "δε δουλεύουμε", ότι "μπήκαμε λαθραία στην Ευρωζώνη", ότι "φάγαμε τα λεφτά των δανείων" και που λέει τόσα και τόσα άσχημα για μας. Είμαστε σίγουροι πως οι κύριοι Παπανδρέου, Παπαδήμος και Σαμαράς (και ο συρφετός που τους ακολουθεί), θα είπαν από μέσα τους: "είναι δυνατόν να πάρουμε λεφτά απ' αυτούς; Ας μας κοπεί το χέρι καλύτερα. Θα δώσουμε στους ανέργους τα 500 του ΟΑΕΔ για κανένα εξάμηνο, κι αν δεν φτάνουν τα χρήματα, ας κλείσουμε 3-4 νοσοκομεία και καμια 20αριά σχολεία. Αλλά λεφτά από αυτούς ποτέ". Γνώριζαν επίσης ότι οι άνεργοί μας θα προτιμούσαν να τρώνε καλύτερα ψωμοτύρι και να μένουν στο δρόμο παρά να πάρουν τα χρήματα του "ταμείου". Για να λένε ύστερα οι Γερμανοί ότι μας πληρώνουν και τους ανέργους (που στην ουσία εκείνοι επέβαλαν βέβαια - αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια); Όχι. ΔΕΝ ΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΥΡΙΟΙ. Τέλος. Θα τα καταφέρουμε "με τον παρά μας (που δεν έχουμε) και την κυρά μας (που θα βρούμε)".

Και βέβαια υπάρχει και η άλλη παράμετρος. Να σκέφτηκαν: "τόση μεγάλη εξυπηρέτηση μας κάνουν με τα μνημονιακά δάνεια - τόσα χρήματα μας έδωσαν και δεν ζήτησαν ακόμα να έχουμε δημόσιες εκτελέσεις των συνταξιούχων και ένα σχολείο ανά περιφέρεια (ή στην πρωτεύουσα του νομού) και να τους πάρουμε κι άλλα, τα οποία - Θεός φυλάξει - δε θα χρειαστεί να τα γυρίσουμε κι όλας. Αποκλείεται". Είμαστε σίγουροι ότι θα προσπάθησαν να βρουν μια νομική φόρμουλα να τα πάρουμε αρχικά και μετά να τα επιστρέψουμε (με τόκο βέβαια), όταν τα σεντούκια του Υπουργείου Οικονομικών γεμίσουν με το πρωτογενές πλεόνασμα...Δε θα βρέθηκε όμως, και επειδή εμείς δεν παίρνουμε τζάμπα λεφτά (γιατί όπως είπαμε, είμαστε και υπερήφανος λαός), δεν τα πήραμε καθόλου.

Ας έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν γίνει κυβέρνηση και ας το κάνει. Έτσι κύριοι. Ας τους πουν "γύφτους" αυτούς. Η ΝΔ είναι "καθαρή" και "γνήσια" ΕΛΛΗΝΙΚΗ κυβέρνηση - δεν είναι ο "ολετήρας" του ΣΥΡΙΖΑ (που είπε και ο μέγιστος πολιτικός Αστέριος Ροντούλης).

Βέβαια κάποιοι κακεντρεχείς θα πουν "μπας και δεν το σκέφτηκαν ή δεν ασχολήθηκαν με το θέμα;". Αλλά εμείς θα γελάσουμε σαρκαστικά και θα κουνήσουμε το κεφάλι. Γιατί ξέρουμε την αλήθεια - είμαστε υπεράνω...

Δεν υπάρχουν σχόλια: