Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Κατάργηση της Βουλής και μετατροπή της Ελλάδας σε προτεκτοράτο (ειδικός λογαριασμός και εξωτερικός έλεγχος) / Νέες αυξήσεις στην ΔΕΗ το 2013 ενώ οι διακοπές ηλεκτροδότησης αυξάνονται...

Είδηση: Η κυβέρνηση, λειτουργώντας κάτω από ασφυκτική πίεση των δανειστών αλλά και των μεγάλων δανειακών αναγκών, οι οποίες μόνο για τον μήνα Δεκέμβριο υπερβαίνουν τα 9,5 δισ. ευρώ (7,5 δισ. ευρώ για λήξεις ομολόγων και εντόκων και άνω των 2 δισ. ευρώ για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών), τα «δίνει όλα» προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνέχεια της χρηματοδότησης και την καταβολή των δόσεων της βοήθειας που έχουν «παγώσει» από τον περασμένο Ιούνιο.
Στο πλαίσιο αυτό και εν όψει του Eurogroup αναμένεται να ανακοινώσει ίσως και αύριο:
1. Την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τη δημιουργία Μηχανισμού Επίτευξης Στόχων, με την οποία θεσμοθετεί τους «αυτόματους σταθεροποιητές», δηλαδή τον αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών - τον οποίο πρώτος ζήτησε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε -, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα θα μείνει «εντός τροχιάς» και η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλα χρήματα.
2. Τον κανονισμό λειτουργίας του λογαριασμού της Τράπεζας της Ελλάδος όπου θα κατατεθούν τα χρήματα της βοήθειας και από τον οποίο θα εξυπηρετούνται αποκλειστικά και μόνο οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι ευρωπαίοι απαιτούν ο λογαριασμός να κινείται με τρεις υπογραφές - του αρμόδιου υπουργού, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του EFSF -, ώστε να εξασφαλιστεί ο απόλυτος έλεγχος για το πού πηγαίνουν τα χρήματα. Είναι προφανές ότι η οικονομική πολιτική της χώρας μπαίνει στον «αυτόματο πιλότο» της τρόικας και στο εξής θα τελεί σε καθεστώς της πιο σκληρής επιτροπείας που έχει υπάρξει στη σύγχρονη Ελλάδα.
Οπως προβλέπει η τελική συμφωνία με την τρόικα - η οποία θα θεσμοθετηθεί με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου -, η πορεία των δημοσίων οικονομικών στη χώρα μας θα παρακολουθείται σε μηνιαία βάση. Παράλληλα με τον έλεγχο του κρατικού προϋπολογισμού, ειδικός έλεγχος θα διενεργείται στις ΔΕΚΟ και στους ΟΤΑ. Σε όλους αυτούς τους φορείς (υπουργεία, Ταμεία, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ) θα τοποθετηθεί υπόλογος για τις δαπάνες.  
Εφόσον υπάρξει απόκλιση μεγαλύτερη του 10% από τον στόχο του μνημονίου (στα έσοδα ή στις δαπάνες), θα σημαίνει συναγερμός, ώστε να διορθωθεί η πορεία μέσα στο τρίμηνο.
Αν υπάρχει απόκλιση για δύο συνεχή τρίμηνα παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, τότε θα λειτουργεί ο «αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών».
Μάλιστα προσδιορίζεται ρητά ότι οι περικοπές θα ξεκινούν από τις λειτουργικές δαπάνες, τις επιχορηγήσεις και θα φθάνουν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Ακόμη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η διάθεση των πόρων του ΕΣΠΑ θα ελέγχεται κεντρικά από τις Βρυξέλλες και εφόσον έχει ναυαγήσει το ΠΔΕ (λόγω περικοπών), τότε οι αποφάσεις για το πού θα διατεθούν οι κοινοτικοί πόροι και ποια έργα και προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν θα λαμβάνονται κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτόν τον τομέα ρόλο επιτρόπου αναμένεται να έχει ο επικεφαλής της task force Χορστ Ράιχενμπαχ.
Παρ' ότι στη συμφωνία ορίζεται πως στη λίστα των αυτόματων περικοπών δεν περιλαμβάνονται οι μισθοί, οι συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα, οι περικοπές στις επιχορηγήσεις αναμένεται να οδηγήσουν πρώτα σε περικοπές αμοιβών στους ΟΤΑ και σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που επιχορηγούνται από τον προϋπολογισμό και σε δεύτερο χρόνο - αν συνεχιστεί η κατάσταση - σε «λουκέτο». Ο «ξαφνικός θάνατος» θα είναι αναπόφευκτος αν κοπεί οριστικά η χρηματοδότηση.
Ταυτόχρονα, δημιουργείται κεντρικός Οργανισμός κρατικών ενισχύσεων για τον έλεγχο, και μάλιστα προκαταβολικά, κάθε κρατικής ενίσχυσης και της νομιμότητάς της που δίνεται από τον προϋπολογισμό. Οπως προβλέπεται ρητά, αυτό θα είναι και το σημείο ελέγχου και παρέμβασης των Ευρωπαίων.  
Οπως προβλέπεται ρητά στη συμφωνία, οι καταθέσεις στον ειδικό λογαριασμό θα διατίθενται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του χρέους. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι «θα καταβάλλονται οι τόκοι και η εξόφληση όλων των δανείων της Ελληνικής Δημοκρατίας».
Πόροι του λογαριασμού θα είναι η χρηματοδότηση (τα δάνεια) από το EFSF και το ΔΝΤ, τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις (ΤΑΙΠΕΔ), το πρωτογενές πλεόνασμα που προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο, καθώς και το 30% των πόρων στην περίπτωση που τα μεγέθη πάνε καλύτερα από το προβλεπόμενο.
Οι δόσεις της βοήθειας από το EFSF θα κατατίθενται την παραμονή εξόφλησης των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας για την κάλυψη αυστηρά των δανειακών αναγκών.
Ο λογαριασμός θα ενεργοποιείται με την υπογραφή των «συνδικαιούχων», δηλαδή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα που είναι υπεύθυνος για τον προϋπολογισμό, του επιτρόπου Ολι Ρεν και του επικεφαλής του EFSF που βάζει τα χρήματα.
Τέλος, απαράβατος όρος για να φθάσουμε στην τελική συμφωνία με τους δανειστές και στην καταβολή της δόσης, είναι να μην υπάρξει στο μέλλον και όσο διαρκεί το πρόγραμμα καμία αλλαγή στη νομοθεσία για την οικονομική πολιτική και την οργάνωση του κράτους αν δεν έχει προηγηθεί διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αλλαγές δεν έχουν την έγκριση της τρόικας.

Οι πέντε εντολές
1. Αυτόματες περικοπές στις δαπάνες αν η απόκλιση από τις προβλέψεις είναι πάνω από 10%
2. Με τρεις υπογραφές θα ανοίγει ο ειδικός λογαριασμός που θα εξυπηρετεί κατά προτεραιότητα τα δάνεια και τους τόκους
3. Κεντρικός οργανισμός κρατικών ενισχύσεων υπό την εποπτεία της ΕΕ
4. Τα έργα του ΕΣΠΑ με επιλογή των Βρυξελλών και υπό την εποπτεία του Χορστ Ράιχενμπαχ
5. Καμία αλλαγή στη νομοθεσία για την οικονομική πολιτική και την οργάνωση του κράτους χωρίς έγκριση της τρόικας

Σχόλιο: Και να λοιπόν που με πρόσχημα τις δόσεις, η Ελλάδα μετατρέπεται σ' ένα κράτος χωρίς πολιτική υπόσταση, εξωτερικά ελεγχόμενο με τις σημαντικές αποφάσεις να λαμβάνονται στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Δεν είναι τυχαίο ότι πέραν των πέντε εντολών (για τις οποίες δε νομίζουμε να χωράει κανένα σχόλιο), υπάρχει έντονη η προσπάθεια για "διασφάλιση" των κατάπτυστων όρων μέσω "μελλοντικών δικλείδων ασφαλείας". Ευτυχώς βέβαια κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί αφού αυτή η Βουλή δεν είναι συνταγματική, αλλά καταδεικνύει το "φόβο του ΣΥΡΙΖΑ" που έχει καταβάλει τους δανειστές μας.

Όλα τα παραπάνω βέβαια μας δείχνουν έμμεσα και κάτι ακόμα: ότι παρά τα όσα παραδέχονται κατά καιρούς όλες οι πλευρές - δηλ. ότι το πρόγραμμα ήταν λάθος εξ' αρχής, ότι το κούρεμα έπρεπε να είχε έρθει νωρίτερα, ότι θα έπρεπε και η ΕΚΤ να συμμετέχει σ' αυτό κ.ο.κ. - τελικά αυτός που θα πρέπει να τιμωρηθεί είναι ο ελληνικός λαός και μόνο. Επίσης αποδεικνύεται ότι η εσκεμμένη καθυστέρηση της δόσης (θυμηθείτε εδώ τις σχετικές δηλώσεις) ήταν προσχηματική: οι δανειστές δε ήθελαν τα μέτρα ήθελαν τον έλεγχο της χώρας. Παρά τις υποσχέσεις η κυβέρνηση κατόρθωσε και αυτό - μπαίνοντας έτσι στον Πάνθεον των προδοτών του έθνους. Και βέβαια αποδεικνύεται (για μια ακόμα φορά) ότι καλύτερα είναι να προσέχει κανείς τι υπόσχεται: θυμηθείτε τι αντιδράσεις είχαν υπάρξει όταν πρωτοπαρουσιάστηκε η "ιδέα" του ειδικού λογαριασμού και πόσο πολύ είχαν τονίσει όλοι ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί. Και να λοιπόν που θα συμβεί...

Μπορεί το τελικό σχέδιο να μην είναι τόσο σκληρό (πάντα είναι λιγότερο "κακό" απ' ότι αρχικά παρουσιάζεται) αλλά τι σημασία έχει; Ένας υπουργός ελεγχόμενος και διορισμένος από την τρόικα (διαβάστε εδώ γιατί το λέμε), κάποιος εκπρόσωπος της τρόικας και άλλος ένας του EFSF θα υπογράφουν για το αν θα μπορούν οι Έλληνες να βγάλουν το μήνα τους ή όχι και για το τι θα (ξε)πουληθεί.

Και το χειρότερο; Όλα αυτά ΧΩΡΙΣ να ψηφιστεί καν από την Βουλή το εν λόγω μέτρο. Η δημοκρατία ζούσε κάποτε στην Ελλάδα, αλλά μας εγκατέλειψε - και αυτό έγινε με την εφεύρεση της γενικής χρήσης των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία στην ουσία καταργεί την Βουλή και επιτρέπει στην κυβέρνηση να περνάει ό,τι θέλει, σε ότι θέλει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Επειδή μετά τα καινούργια μέτρα τα περισσευούμενα χρήματα θα είναι πάρα πολλά, η κυβέρνηση αποφάσισε να μας βοηθήσει να τα ξοδέψουμε... Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος", οι αυξήσεις που προτείνονται, αναμένεται να ξεπεράσουν ακόμη και το 20% σε ορισμένες περιπτώσεις. Ωστόσο η τελική επιβάρυνση στην τσέπη του καταναλωτή, θα κινηθεί στο 10%, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να καταργήσει τις ρυθμιζόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για όλες τις κατηγορίες, εκτός από τις ευπαθείς ομάδες των καταναλωτών, μέχρι τον Ιούνιο του 2013. Έτσι μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2013 τα τιμολόγια χαμηλής τάσης θα πρέπει να αντανακλούν πλήρως το κόστος παραγωγής του ρεύματος, γεγονός που θα επιφέρει και νέες αυξήσεις. Ωστόσο τα αποθαρρυντικά στοιχεία δείχνουν ότι η ΔΕΗ προχωρά σε 30.000 διακοπές ρεύματος μηνιαίως λόγω μη εξόφλησης τους, όπως προκύπτει από έγγραφο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Αρθούρου Ζερβού που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Η απάντηση του κ. Ζερβού είναι αποκαλυπτική, καθώς γνωστοποιεί ότι «στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας στην οποία εντάσσεται και το Θριάσιο Πεδίο, οι διακοπές που πραγματοποιούνται στο σύνολο των οικιακών και εμπορικών πελατών δεν ξεπερνούν μηνιαίως τις 280 περιπτώσεις, όταν πανελλαδικά πραγματοποιούνται ανά μήνα περί τις 30.000 διακοπές ρεύματος λόγω χρέους».

Ωστόσο ο κ. Ζερβός σημειώνει ότι παρά την τρέχουσα δυσμενή οικονομική συγκυρία, η συντριπτική πλειονότητα των πελατών της ΔΕΗ είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Τα όποια προβλήματα, λέει ο διευθύνων σύμβουλος, δημιουργούνται «ως προς τα θέματα εξόφλησης λογαριασμών και διακοπών ρεύματος λόγω χρέους, προέρχονται από τη μειονότητα πελατών της επιχείρησης, οι οποίοι είναι ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους και απαιτούν διακριτή μεταχείριση έναντι των υπόλοιπων πελατών, ζητώντας κατ΄ επανάληψη μακροχρόνιους διακανονισμούς τους οποίους όμως κατά κανόνα δεν τηρούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: