Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

"Νωρίς ακόμα γι' αποφάσεις για την Ελλάδα" λέει ο Σόιμπλε - "Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος" λένε αξιωματούχοι της Ε.Ε. (και όχι μόνο)

Είδηση: Δεν θα ληφθεί απόφαση για την ελληνική βοήθεια ως τα τέλη Νοεμβρίου, ανέφερε στο Bloomberg Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου δεν θα λάβει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά υποστηρίζοντας μάλιστα πως η 26 Νοεμβρίου είναι μια πιθανή ημερομηνία για να αποφασίσουν οι υπουργοί Οικονομικών την εκταμίευση της δόσης. «Οι υπουργοί οικονομικών μπορεί να μην πάρουν την απόφαση που θα ξεκλειδώνει κεφάλαια για την Ελλάδα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου καθώς αναμένεται ακόμα η πλήρης έκθεση της τρόικα για την χώρα, σε συνδυασμό με τους όρους της διάσωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δημιούργησε φόβους για περαιτέρω καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης δηλώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς να ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα.

«Δεν έχουμε περάσει ακόμα τον κάβο με την Ελλάδα», δήλωσε ο Σόιμπλε σε οικονομικό φόρουμ στο Αμβούργο. «Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω πως μπορούμε να πάρουμε μια απόφαση για την Ελλάδα στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Θα είναι πολύ νωρίς», συμπλήρωσε επισημαίνοντας επίσης ότι η ισχνή παγκόσμια οικονομία «πνίγει» την δυνατότητα επίλυσης της κρίσης της ευρωζώνης.

Το δημόσιο χρέος εκτιμάται σήμερα στο 175% του ΑΕΠ και προβλέπεται να φτάσει το 190% το 2013. Ο στόχος είναι να πέσει μέχρι το 2020 στο 120%, στο ανώτατο όριο όπου σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο. Αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Ρόιτερς τόνισαν ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχονται ότι ο στόχος που έχει τεθεί για το 2020 δεν θα επιτευχθεί αλλά δεν συμφωνούν στους υπολογισμούς τους για το πόσο μεγάλη θα είναι η απόσταση.

Ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ότι μεταξύ των εκτιμήσεων του ΔΝΤ και της Επιτροπής υπάρχει μια διαφορά 20 ποσοστιαίων μονάδων (περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ). Οι Βρυξέλλες μάλιστα εμφανίζονται πιο αισιόδοξες στις προβλέψεις τους. "Το πραγματικό πρόβλημα σήμερα βρίσκεται εντός της ίδιας της τρόικας. Δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους", τόνισε ο αξιωματούχος αυτός.

'Αλλη πηγή που φέρεται να γνωρίζει τις συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ των μελών της τρόικας είπε ότι "υπήρχε διαφωνία για τα νούμερα" καθώς οι προβλέψεις της ΕΕ και του ΔΝΤ διαφέρουν μεταξύ τους κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. "Όλοι συμφώνησαν ότι (το χρέος) θα είναι πολύ πάνω από το 120% του ΑΕΠ αλλά διαφώνησαν στο πόσο παραπάνω", πρόσθεσε.

Ως μία λύση στο πρόβλημα το ΔΝΤ συνηγορεί υπέρ της απομείωσης του ελληνικού χρέους μέσω της ανάμιξης του δημόσιου τομέα (OSI), όμως τον περασμένο μήνα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τονίζοντας ότι δεν είναι νομικά εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο από τις χώρες της ευρωζώνης.

Να σημειωθεί ότι ο στόχος μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ τέθηκε επειδή τότε το χρέος της Ιταλίας ανερχόταν στο ποσοστό αυτό και η οικονομία της χώρας αυτής αντεπεξερχόταν στην κρίση αλλά σήμερα δεν εμφανίζεται τόσο σταθερή όσο παλαιότερα.

Σχόλιο: Να λοιπόν που οι 153 ψήφοι (πολλοί εκ των οποίων δόθηκαν με "πόνο ψυχής" όπως αναφέραμε εδώ) δεν είχαν την απαιτούμενη αντίδραση που περίμενε η εγχώρια τρόικα. Δυστυχώς, φάνηκε για μια ακόμα φορά, ότι ούτε διαπραγμάτευση έγινε, ούτε διασφάλιση της δόσης είχε γίνει, ούτε η απαραίτηση ανταποδοτικότητα υπήρξε από το εξωτερικό για τα όσα είχαν "συμφωνηθεί".  Η αντίδραση Σόιμπλε δείχνει ότι η Γερμανία παραμένει αλλαζονική (δεν είναι τυχαία εξάλλου και η δήλωση Μέρκελ ότι βρίσκει απαράδεκτο να γίνονται απεργίες για τις ιδιωτικοποιήσεις) και κυνική, απαξιώνοντας τους εγχώριους συνομιλητές της στην πράξη, ρίχνοντας στο κενό τις θυσίες ενός ολόκληρου λαού.

Κάπου πρέπει να μπει ένα τέλος. Επιβάλλεται επιτέλους να γίνει μια κινητοποίηση προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες προς "σωφρονισμό" της: εμείς μπορεί να έχουμε τα μαύρα μας τα χάλια - σε όλα τα επίπεδα - αλλά δεν είμαστε υπόδουλοι, ούτε οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι υπάλληλοί τους...

Για το χρέος δε νομίζουμε ότι μαθαίνουμε κάτι καινούργιο...Ας μην ξεχνάμε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις Λαγκάρντ είχαν κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση - διαφαίνοντας την ανάγκη ενός νέου κουρέματος - ενός κουρέματος που θα έπρεπε να γίνει είτε "αλά ΣΥΡΙΖΑ" (δηλ. με διεθνή επιτροπή λογιστικού ελέγχου) είτε "αλά ΔΝΤ" (όπως πρότεινε ο Στρος-Καν στην αρχή της κρίσης δηλ. γενικό κούρεμα προς ΟΛΟΥΣ τους δανειστές και με χαμήλοτερο ποσοστό) πολύ-πολύ νωρίτερα...

Είναι πάντως προφανές ότι η στάση των Γερμανών θέλει και κάτι ακόμα: να σωφρωνίσει την ΔΗΜΑΡ, ώστε να υπερψηφιστεί και ο προϋπολογισμός ο οποίος θα "κλειδώσει" και τυπικά τα περισσότερα μέτρα, αφού τα έσοδα από αυτά "θα εγγραφούν" στον προϋπολογισμό και θα υποχρεώσουν τη λήψη ισοδύναμων, αν οι εκτιμήσεις δεν βγουν αληθινές...

Και κάτι ακόμα: η τμηματική καταβολή της δόσης (όταν και εάν δοθεί) καταδεικνύει ότι ούτε "οι Έλληνες θα πεινάσουν" (που έλεγε ο αγαπητός - στους Γερμανούς - κ. Στουρνάρας) αφού τα χρήματα δε θα πήγαιναν για ανάγκες κάλυψης μισθών και συντάξεων και το ομόλογο που λήγει μέσα στον Νοέμβριο θα καλυφθεί με καινούργιο που θα εκδοθεί, ούτε ότι "οι ελληνικές τράπεζες θα καταρρεύσουν αν δε δοθούν άμεσα τα χρήματα της επανακεφαλαιοποίησης" όπως διέδιδαν κύκλοι της κυβέρνησης αφού οι ανάγκες τους δεν είναι άμεσες (και στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο μεγάλες), ούτε ότι "αν ψηφίσουμε τα μέτρα θα πιέσουμε ώστε να μας δοθούν επιπλέον χρήματα τώρα" όπως έλεγε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αφού κάτι τέτοιο δεν είχε τεθεί στο τραπέζι ποτέ ούτε μας είχαν υποσχεθεί κάτι παρόμοιο ως δώρο...Αλλά στην χώρα αυτή έχουμε μάθει να μας κοροϊδεύουν και δεν μας αρέσουν τα πράγματα διαφορετικά...

Πηγές ειδήσεων: "Express", "Πρώτο Θέμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: