Μπορεί ο υπουργός των Οικονομικών να χαρακτήρισε «πατριωτικό καθήκον»
την συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων στην
επαναγορά χρέους, όμως φαίνεται ότι άλλες είναι οι (προσωρινές) βουλές
των ελλήνων τραπεζιτών.
Στην συνάντηση που θα έχουν το μεσημέρι οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών με τον Γιάννη Στουρνάρα θα εξηγήσουν στο υπουργό ότι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες και χωρίς αλλά ανταλλάγματα που θα τους εξασφαλίσουν είναι σχεδόν απίθανο να ενταχθούν στο πρόγραμμα επαναφοράς των ομολόγων.
Με δεδομένο ότι η πώληση τίτλων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους είναι κρίσιμη για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας της επαναγοράς, οι τραπεζίτες θα παρουσιάσουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μία συμβιβαστική πρόταση, που από τη μία πλευρά θα εξασφαλίζει την επαρκή συνεισφορά των ελληνικών ομίλων στο νέο «κούρεμα» και από την άλλη θα περιορίζει τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, σε βαθμό που να επαναφέρει την καθαρή τους θέση σε θετικό έδαφος.
Το ερώτημα είναι ποιο θα είναι το επιχείρημα του έλληνα υπουργού καθώς τραπεζίτες και επικεφαλής των ασφαλιστικών ταμείων φοβούνται δεκάδες αγωγές εναντίον τους από μετόχους και σφαλισμένους στην περίπτωση που υποχωρήσουν και ενταχθούν στο εθελοντικό κούρεμα.
Τώρα όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «τα ασφαλιστικά ταμεία είναι ειδική περίπτωση, ανήκουν στη γενική κυβέρνηση, είναι μία ή άλλη η συμμετοχή τους, ας αποφασίσουν μόνα τους». Μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας εάν συμμετέχουν στο πρόγραμμα επαναγοράς θα έχουν θα έχουν σχεδόν όλα τα επικουρικά ταμεία όπως επίσης και κάποια ταμεία κυρίας ασφάλισης όπως για παράδειγμα των αυτοαπασχολουμένων (γιατρών, δικηγόρων κλπ).
Χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν καθώς το πρόγραμμα επαναφοράς των ομολόγων θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 12 Δεκεμβρίου προκειμένου στην συνέχεια να εκταμιευθεί η δόση των 32 δισ ευρω. Το ζήτημα που τίθεται επιτακτικά είναι τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν πετύχει το πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων. Ερωτηθείς για το αν υπάρχει Plan B ο υπουργός Οικονομικών απήντησε πως «ναι, υπάρχει Plan B» και παρέπεμψε στην πρόταση της ανακοίνωσης του Eurogroup. Ερωτηθείς πιεστικά από τους δημοσιογράφους για το εάν θα πρέπει να συμμετάσχουν οι τράπεζες στην επαναγορά χρέους, επαναδιατύπωσε πως «η διαδικασία είναι εθελοντική».
Σύμφωνα με τον υπουργό η επαναγορά χρέους «είναι εθελοντική και τονίζει ότι , πρέπει να πετύχει. «Είναι θέμα αξιοπιστίας της χώρας» εξηγεί ο ίδιος σε κατ ιδίαν συνομιλίες του.
Ο υπουργός κατά την διάρκεια χθεσινής συνέντευξης τύπου που έδωσε στους δημοσιογράφους επανέλαβε πολλές φορές την ανάγκη για συμμετοχή όλων στην επαναγορά χρέους, σε τόνο που είχε τον χαρακτήρα της έκκλησης. Άφησε να εννοηθεί ότι από την επιτυχία της επαναγοράς χρέους εξαρτάται και η τελική απόφαση για την καταβολή της πρώτης δόσης (34,4 δισ. ευρώ) που προσδιόρισε για τις 13 Δεκεμβρίου.
Τα ομόλογα βρίσκονται στις υψηλότερες τιμές από την ημερομηνία που εκδόθηκαν, οπότε ο κάθε επενδυτής μπορεί να εκτιμήσει τα υπέρ και τα κατά, σημείωσε σχετικά ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, Βασίλης Μαστρόκαλος. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι τα χρήματα που είναι εξασφαλισμένα γι' αυτόν τον σκοπό είναι συγκεκριμένα και εάν προσέλθουν όλοι οι επενδυτές για να συμμετάσχουν στο εγχείρημα θα λειτουργήσει η αρχή "όποιος πρόλαβε πήρε". Επανέλαβε ότι η προσφορά γίνεται σε ιστορικά υψηλή τιμή για τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία, ως γνωστόν, προέκυψαν από το PSI.
Οι τιμές της επαναγοράς ομολόγων είναι υψηλότερες από τις τιμές που έγραψαν στα βιβλία τους οι τράπεζες όταν τα απέκτησαν, δηλαδή όταν εκδόθηκαν. Την ημέρα έκδοσης (12/3) η μεσοσταθμική τιμή ήταν στο 25% της ονομαστικής αξίας, το καλοκαίρι έπεσε έως το 14% και αυτές τις ημέρες βρίσκεται στο 28-29%. Πρόσθεσε με νόημα ότι η διαδικασία είναι ανοιχτή για όλους αλλά και ότι θα τηρηθεί μια σειρά προτεραιότητας. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ενδεχομένως το ποσό που θα χρειαστεί για την επαναγορά χρέους να φτάσει στα 10 δισ. ευρώ (θα εξαρτηθεί από την τελική συμμετοχή).
Ο Γ. Στουρνάρας αναφέρθηκε σε μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα:
• η εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών όπως για παράδειγμα το φορολογικό νομοσχέδιο, ο γενικός γραμματέας εσόδων και η υλοποίηση των προαπαιτούμενων
• το Πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο όπως τόνισε ο υπουργός έχει καθυστερήσει σημαντικά.
Σχόλιο: Αλήθεια η "υποχρεωτικά εθελοντική" συμμετοχή στο πρώτο κούρεμα δεν ήταν "πατριωτική θυσία" των ταμείων και των τραπεζών (έστω και αν οι δεύτερες γλύτωσαν εν μέρει στο τέλος); Καλύτερα λοιπόν ν' αφήσουμε στην άκρη τα βαριά - και κούφια συννάμα λόγια. Ο θυμόσοφος λαός λέει "κάποιο λάκκο έχει η φάβα" και έχει δίκιο. Να λοιπόν που η επαναγορά ομολόγων (το δεύτερο "κούρεμα" που είχε προαναγγελθεί εδώ) αφορά (προς το παρόν τουλάχιστον) πάλι τους ίδιους δηλ. τις κρατικοδίαιτες τράπεζες και τα πολύπαθα ασφαλιστικά μας ταμεία. Το τρομερό αντίκτυπο που είχε σ' αυτά το 1ο κούρεμα το έχουμε αναλύσει (και αξίζει να διαβαστεί εδώ). Οι συνέπειες του είναι (εκ νέου) μειωμένες συντάξεις και εφάπαξ, τα οποία θα μειώνονται συνεχώς στο μέλλον, δεδομένης της ανεργίας και της υπογεννητικότητας μέχρι να εξαφανιστούν ή να καταστούν τόσο χαμηλά ώστε να μην προσφέρουν ούτε τ' απολύτως απαραίτητα στους δικαιούχους τους.
Αν λοιπόν το πρώτο "κούρεμα" είχε τέτοιο αντίκτυπο - φανταστείτε τι έχει να γίνει στο 2ο. Να θυμίσουμε βέβαια ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τελικώς κατέληξε να "καλύψει τη χασούρα" για τις τράπεζες - έστω και με βαριά ανταλλάγματα (δείτε τα εδώ). Τα ασφαλιστικά ταμεία όμως (παρά τις αρχικές υποσχέσεις Βενιζέλου και των πέριξ εμπλεκομένων) έμειναν "εκτός νυμφώνος" και πλήρωσαν μέγαλο κομμάτι του λογαριασμού.
Θα περίμενε βέβαια κανείς να παρουσιαστεί ως αρχικός συμμέτοχος στο πρόγραμμα μια από τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες ή η ΕΚΤ, οι οποίες ωφελήθηκαν πολλαπλώς από τα ελληνικά ομόλογα, κερδίζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, με την περίπτωση της ΕΚΤ να είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αφού έχει "μη κερδοσκοπικό" χαρακτήρα, παίζοντας όμως ανάλογα παιχνίδια εις βάρος της χώρας μας.
Είμαστε σίγουροι βέβαια ότι οι διευθύνοντες των ασφαλιστικών ταμείων θα αρνηθούν αρχικά, αλλά θ' αντέξουν στις πιέσεις; Ο Στουρνάρας (το κύριος παραλείπεται από τούδε και στο εξής) εξήγησε πως έχουν τα πράγματα: "τα ασφαλιστικά ταμεία είναι ειδική περίπτωση, ανήκουν στη γενική κυβέρνηση" που σημαίνει ότι "προκειμένου να μην πληρώσει η ΕΚΤ πολλά, θα συμμετάσχουν έστω και με το ζόρι". Σε κάποιες περιπτώσεις τα πράγματα είναι απλά (το ΙΚΑ π.χ. είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση όπου υπάρχει ως διοικητής ο γνωστός κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος και η πρόσφατη δήλωσή του δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για τη στάση του στο θέμα). Αφήστε που αν συμμετάσχουν και οι τράπεζες στο 2ο κούρεμα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστούν επιπλέον χρήματα για να "επανα-επανάκεφαλαιοποιηθούν", τα οποία θα δανειστεί μάλλον η χώρα μας (πάλι). Ο αγώνας είναι μακρύς και δύσκολος για όλους...
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Όταν προεκλογικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των προτάσεών τους για την οικονομία έθεταν και θέμα φορολόγησης κατά 1% του τζίρου των επιχειρήσεων, έπεσε φωτιά να τους κάψει - πράγμα μάλλον αναμενόμενο αφού υπάρχουν πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούν με ελάχιστο κέρδος και βασίζονται στον όγκο του τζίρου τους για να επιβιώσουν. Σήμερα, όμως, που η τρικομματική κυβέρνηση αποφάσισε, διέταξε και επέβαλε έκτακτη εισφορά 25%-35% επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών (πλην οικιακών), δεν άνοιξε ρουθούνι!
Η έκτακτη εισφορά θα έχει, μάλιστα, αναδρομικό χαρακτήρα ενώ θα ισχύσει για δυο, τουλάχιστον, χρόνια με υπουργικό δικαίωμα για επέκτασή της κατά έναν ακόμα χρόνο - σε επιχειρήσεις οι οποίες έτσι κι αλλιώς επιβαρύνονται με φόρο (εταιρικό και μερισμάτων) της τάξης του 40% επί των κερδών.
Όπως καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) η επιβολή της έκτακτης εισφοράς δεν αποτελούσε καν αίτημα της Τρόικας (όπως και πολλά πράγματα εξάλλου), ενώ την αντίθεσή του στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στα φωτοβολταϊκά επαναβεβαίωσε πρόσφατα και ο Επίτροπος Oettinger με επιστολή του στον ΣΕΦ όπου μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «Τέτοια μέτρα αναδρομικού χαρακτήρα πρέπει, κατά την άποψη μας, να αποφεύγονται πάση θυσία, καθώς υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών». Βέβαια δεν είναι ο μόνος επίτροπος που αντιδράει στις κυβερνητικές πρακτικές (το ίδιο εξάλλου δεν έκανε και ο επίτροπος Εργασίας για τις αλλαγές στα εργασιακά;).
Το περίεργο είναι ότι η κυβέρνηση που κάνει τα αδύνατα δυνατά για να δώσει γη και ύδωρ σε κάθε επίδοξο επενδυτή, καταστρατηγώντας κάθε έννοια προστασίας του περιβάλλοντος και κάνοντας κουρελόχαρτο τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, επιφυλάσσει μια τελείως διαφορετική αντιμετώπιση για τον κλάδο των φωτοβολταϊκών και μόνο!
Είναι άλλωστε η δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες που το ΥΠΕΚΑ παίρνει μέτρα σε βάρος των φωτοβολταϊκών στο όνομα της «σωτηρίας» της αγοράς ενέργειας, χωρίς, βεβαίως να γίνεται συζήτηση για καμιά άλλη τεχνολογία, για το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και αγνοώντας ακόμα και τις προτάσεις της ΡΑΕ.
Η φορολόγηση βέβαια σε μια αγορά που ξεκίνησε άναρχα, λειτούργησε οπορτουνιστικά και βασίστηκε στις υψηλές επιδοτήσεις και αποδόσεις (εις βάρος της ΔΕΗ και ημών) ήταν μάλλον αναμενόμενη (και δίκαιη κατά την άποψή μας) αλλά και το 25%-35% είναι πολύ - όπως και να το κάνουμε...
Πηγές ειδήσεων: "Πρώτο Θέμα", "Ποντίκι"
Στην συνάντηση που θα έχουν το μεσημέρι οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών με τον Γιάννη Στουρνάρα θα εξηγήσουν στο υπουργό ότι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες και χωρίς αλλά ανταλλάγματα που θα τους εξασφαλίσουν είναι σχεδόν απίθανο να ενταχθούν στο πρόγραμμα επαναφοράς των ομολόγων.
Με δεδομένο ότι η πώληση τίτλων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους είναι κρίσιμη για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας της επαναγοράς, οι τραπεζίτες θα παρουσιάσουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μία συμβιβαστική πρόταση, που από τη μία πλευρά θα εξασφαλίζει την επαρκή συνεισφορά των ελληνικών ομίλων στο νέο «κούρεμα» και από την άλλη θα περιορίζει τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, σε βαθμό που να επαναφέρει την καθαρή τους θέση σε θετικό έδαφος.
Το ερώτημα είναι ποιο θα είναι το επιχείρημα του έλληνα υπουργού καθώς τραπεζίτες και επικεφαλής των ασφαλιστικών ταμείων φοβούνται δεκάδες αγωγές εναντίον τους από μετόχους και σφαλισμένους στην περίπτωση που υποχωρήσουν και ενταχθούν στο εθελοντικό κούρεμα.
Τώρα όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «τα ασφαλιστικά ταμεία είναι ειδική περίπτωση, ανήκουν στη γενική κυβέρνηση, είναι μία ή άλλη η συμμετοχή τους, ας αποφασίσουν μόνα τους». Μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας εάν συμμετέχουν στο πρόγραμμα επαναγοράς θα έχουν θα έχουν σχεδόν όλα τα επικουρικά ταμεία όπως επίσης και κάποια ταμεία κυρίας ασφάλισης όπως για παράδειγμα των αυτοαπασχολουμένων (γιατρών, δικηγόρων κλπ).
Χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν καθώς το πρόγραμμα επαναφοράς των ομολόγων θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 12 Δεκεμβρίου προκειμένου στην συνέχεια να εκταμιευθεί η δόση των 32 δισ ευρω. Το ζήτημα που τίθεται επιτακτικά είναι τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν πετύχει το πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων. Ερωτηθείς για το αν υπάρχει Plan B ο υπουργός Οικονομικών απήντησε πως «ναι, υπάρχει Plan B» και παρέπεμψε στην πρόταση της ανακοίνωσης του Eurogroup. Ερωτηθείς πιεστικά από τους δημοσιογράφους για το εάν θα πρέπει να συμμετάσχουν οι τράπεζες στην επαναγορά χρέους, επαναδιατύπωσε πως «η διαδικασία είναι εθελοντική».
Σύμφωνα με τον υπουργό η επαναγορά χρέους «είναι εθελοντική και τονίζει ότι , πρέπει να πετύχει. «Είναι θέμα αξιοπιστίας της χώρας» εξηγεί ο ίδιος σε κατ ιδίαν συνομιλίες του.
Ο υπουργός κατά την διάρκεια χθεσινής συνέντευξης τύπου που έδωσε στους δημοσιογράφους επανέλαβε πολλές φορές την ανάγκη για συμμετοχή όλων στην επαναγορά χρέους, σε τόνο που είχε τον χαρακτήρα της έκκλησης. Άφησε να εννοηθεί ότι από την επιτυχία της επαναγοράς χρέους εξαρτάται και η τελική απόφαση για την καταβολή της πρώτης δόσης (34,4 δισ. ευρώ) που προσδιόρισε για τις 13 Δεκεμβρίου.
Τα ομόλογα βρίσκονται στις υψηλότερες τιμές από την ημερομηνία που εκδόθηκαν, οπότε ο κάθε επενδυτής μπορεί να εκτιμήσει τα υπέρ και τα κατά, σημείωσε σχετικά ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, Βασίλης Μαστρόκαλος. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι τα χρήματα που είναι εξασφαλισμένα γι' αυτόν τον σκοπό είναι συγκεκριμένα και εάν προσέλθουν όλοι οι επενδυτές για να συμμετάσχουν στο εγχείρημα θα λειτουργήσει η αρχή "όποιος πρόλαβε πήρε". Επανέλαβε ότι η προσφορά γίνεται σε ιστορικά υψηλή τιμή για τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία, ως γνωστόν, προέκυψαν από το PSI.
Οι τιμές της επαναγοράς ομολόγων είναι υψηλότερες από τις τιμές που έγραψαν στα βιβλία τους οι τράπεζες όταν τα απέκτησαν, δηλαδή όταν εκδόθηκαν. Την ημέρα έκδοσης (12/3) η μεσοσταθμική τιμή ήταν στο 25% της ονομαστικής αξίας, το καλοκαίρι έπεσε έως το 14% και αυτές τις ημέρες βρίσκεται στο 28-29%. Πρόσθεσε με νόημα ότι η διαδικασία είναι ανοιχτή για όλους αλλά και ότι θα τηρηθεί μια σειρά προτεραιότητας. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ενδεχομένως το ποσό που θα χρειαστεί για την επαναγορά χρέους να φτάσει στα 10 δισ. ευρώ (θα εξαρτηθεί από την τελική συμμετοχή).
Ο Γ. Στουρνάρας αναφέρθηκε σε μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα:
• η εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών όπως για παράδειγμα το φορολογικό νομοσχέδιο, ο γενικός γραμματέας εσόδων και η υλοποίηση των προαπαιτούμενων
• το Πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο όπως τόνισε ο υπουργός έχει καθυστερήσει σημαντικά.
Σχόλιο: Αλήθεια η "υποχρεωτικά εθελοντική" συμμετοχή στο πρώτο κούρεμα δεν ήταν "πατριωτική θυσία" των ταμείων και των τραπεζών (έστω και αν οι δεύτερες γλύτωσαν εν μέρει στο τέλος); Καλύτερα λοιπόν ν' αφήσουμε στην άκρη τα βαριά - και κούφια συννάμα λόγια. Ο θυμόσοφος λαός λέει "κάποιο λάκκο έχει η φάβα" και έχει δίκιο. Να λοιπόν που η επαναγορά ομολόγων (το δεύτερο "κούρεμα" που είχε προαναγγελθεί εδώ) αφορά (προς το παρόν τουλάχιστον) πάλι τους ίδιους δηλ. τις κρατικοδίαιτες τράπεζες και τα πολύπαθα ασφαλιστικά μας ταμεία. Το τρομερό αντίκτυπο που είχε σ' αυτά το 1ο κούρεμα το έχουμε αναλύσει (και αξίζει να διαβαστεί εδώ). Οι συνέπειες του είναι (εκ νέου) μειωμένες συντάξεις και εφάπαξ, τα οποία θα μειώνονται συνεχώς στο μέλλον, δεδομένης της ανεργίας και της υπογεννητικότητας μέχρι να εξαφανιστούν ή να καταστούν τόσο χαμηλά ώστε να μην προσφέρουν ούτε τ' απολύτως απαραίτητα στους δικαιούχους τους.
Αν λοιπόν το πρώτο "κούρεμα" είχε τέτοιο αντίκτυπο - φανταστείτε τι έχει να γίνει στο 2ο. Να θυμίσουμε βέβαια ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τελικώς κατέληξε να "καλύψει τη χασούρα" για τις τράπεζες - έστω και με βαριά ανταλλάγματα (δείτε τα εδώ). Τα ασφαλιστικά ταμεία όμως (παρά τις αρχικές υποσχέσεις Βενιζέλου και των πέριξ εμπλεκομένων) έμειναν "εκτός νυμφώνος" και πλήρωσαν μέγαλο κομμάτι του λογαριασμού.
Θα περίμενε βέβαια κανείς να παρουσιαστεί ως αρχικός συμμέτοχος στο πρόγραμμα μια από τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες ή η ΕΚΤ, οι οποίες ωφελήθηκαν πολλαπλώς από τα ελληνικά ομόλογα, κερδίζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, με την περίπτωση της ΕΚΤ να είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αφού έχει "μη κερδοσκοπικό" χαρακτήρα, παίζοντας όμως ανάλογα παιχνίδια εις βάρος της χώρας μας.
Είμαστε σίγουροι βέβαια ότι οι διευθύνοντες των ασφαλιστικών ταμείων θα αρνηθούν αρχικά, αλλά θ' αντέξουν στις πιέσεις; Ο Στουρνάρας (το κύριος παραλείπεται από τούδε και στο εξής) εξήγησε πως έχουν τα πράγματα: "τα ασφαλιστικά ταμεία είναι ειδική περίπτωση, ανήκουν στη γενική κυβέρνηση" που σημαίνει ότι "προκειμένου να μην πληρώσει η ΕΚΤ πολλά, θα συμμετάσχουν έστω και με το ζόρι". Σε κάποιες περιπτώσεις τα πράγματα είναι απλά (το ΙΚΑ π.χ. είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση όπου υπάρχει ως διοικητής ο γνωστός κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος και η πρόσφατη δήλωσή του δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για τη στάση του στο θέμα). Αφήστε που αν συμμετάσχουν και οι τράπεζες στο 2ο κούρεμα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστούν επιπλέον χρήματα για να "επανα-επανάκεφαλαιοποιηθούν", τα οποία θα δανειστεί μάλλον η χώρα μας (πάλι). Ο αγώνας είναι μακρύς και δύσκολος για όλους...
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Όταν προεκλογικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των προτάσεών τους για την οικονομία έθεταν και θέμα φορολόγησης κατά 1% του τζίρου των επιχειρήσεων, έπεσε φωτιά να τους κάψει - πράγμα μάλλον αναμενόμενο αφού υπάρχουν πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούν με ελάχιστο κέρδος και βασίζονται στον όγκο του τζίρου τους για να επιβιώσουν. Σήμερα, όμως, που η τρικομματική κυβέρνηση αποφάσισε, διέταξε και επέβαλε έκτακτη εισφορά 25%-35% επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών (πλην οικιακών), δεν άνοιξε ρουθούνι!
Η έκτακτη εισφορά θα έχει, μάλιστα, αναδρομικό χαρακτήρα ενώ θα ισχύσει για δυο, τουλάχιστον, χρόνια με υπουργικό δικαίωμα για επέκτασή της κατά έναν ακόμα χρόνο - σε επιχειρήσεις οι οποίες έτσι κι αλλιώς επιβαρύνονται με φόρο (εταιρικό και μερισμάτων) της τάξης του 40% επί των κερδών.
Όπως καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) η επιβολή της έκτακτης εισφοράς δεν αποτελούσε καν αίτημα της Τρόικας (όπως και πολλά πράγματα εξάλλου), ενώ την αντίθεσή του στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στα φωτοβολταϊκά επαναβεβαίωσε πρόσφατα και ο Επίτροπος Oettinger με επιστολή του στον ΣΕΦ όπου μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «Τέτοια μέτρα αναδρομικού χαρακτήρα πρέπει, κατά την άποψη μας, να αποφεύγονται πάση θυσία, καθώς υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών». Βέβαια δεν είναι ο μόνος επίτροπος που αντιδράει στις κυβερνητικές πρακτικές (το ίδιο εξάλλου δεν έκανε και ο επίτροπος Εργασίας για τις αλλαγές στα εργασιακά;).
Το περίεργο είναι ότι η κυβέρνηση που κάνει τα αδύνατα δυνατά για να δώσει γη και ύδωρ σε κάθε επίδοξο επενδυτή, καταστρατηγώντας κάθε έννοια προστασίας του περιβάλλοντος και κάνοντας κουρελόχαρτο τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, επιφυλάσσει μια τελείως διαφορετική αντιμετώπιση για τον κλάδο των φωτοβολταϊκών και μόνο!
Είναι άλλωστε η δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες που το ΥΠΕΚΑ παίρνει μέτρα σε βάρος των φωτοβολταϊκών στο όνομα της «σωτηρίας» της αγοράς ενέργειας, χωρίς, βεβαίως να γίνεται συζήτηση για καμιά άλλη τεχνολογία, για το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και αγνοώντας ακόμα και τις προτάσεις της ΡΑΕ.
Η φορολόγηση βέβαια σε μια αγορά που ξεκίνησε άναρχα, λειτούργησε οπορτουνιστικά και βασίστηκε στις υψηλές επιδοτήσεις και αποδόσεις (εις βάρος της ΔΕΗ και ημών) ήταν μάλλον αναμενόμενη (και δίκαιη κατά την άποψή μας) αλλά και το 25%-35% είναι πολύ - όπως και να το κάνουμε...
Πηγές ειδήσεων: "Πρώτο Θέμα", "Ποντίκι"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου